Hoe kun je je cashflow berekenen?

Hoe kun je je cashflow berekenen?

Laatst bijgewerkt: 28 augustus 2018

De cashflow, in het Nederlands ook wel bekend als geldstroom of kasstroom, is de smeerolie van elke onderneming. Wanneer je cashflow structureel positief is, kun je verder bouwen aan je business. Heb je voortdurend te maken met een negatieve cashflow, dan is het een kwestie van tijd voordat de stekker uit je onderneming getrokken moet worden. Dit geeft wel aan hoe belangrijk de kasstroom voor je bedrijf is. Maar wat bedoelt men nu precies met de term cashflow en hoe bereken je deze dan vervolgens? Je ontdekt het in onderstaand artikel!


Wat is cashflow precies?

Geld is een simpel iets. Als je er meer van binnen krijgt dan dat je uitgeeft zit je goed. Dit geldt voor ieder doorsnee huishouden, maar net zo goed voor elke onderneming. Voor ondernemers is het echter lang niet altijd zeker hoeveel geld ze maandelijks binnen krijgen, in tegenstelling tot veel huishoudens waarbij er een vast bedrag uit arbeid ontvangen wordt op een – veelal – vaste datum. Cashflow is zodoende een term die je onder particulieren niet snel zult vernemen, terwijl het voor ondernemers een essentiële zaak is. Maar wat is dat nu toch precies, de cashflow van een bedrijf?

Om ingewikkelde zaken heel simpel te maken: je cashflow is het verschil tussen je inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Hierbij gaat het om hetgeen je écht in je bezit hebt. De ‘cash’, zoals het woord al doet vermoeden. Je kunt namelijk orders open hebben staan ter waarde van miljoenen, maar als jij momenteel geen ‘cash’ in je zak hebt en je hebt rekeningen te betalen, dan heb je toch echt een groot probleem. Een gezonde cashflow is daarmee dus essentieel voor elke onderneming.


Cashflow berekenen

Je cashflow berekenen gebeurt volgens een eenvoudige formule. Je hoeft geen ‘rocket science’ gestudeerd te hebben om je cashflow te kunnen berekenen. De eenvoudige variant gaat als volgt:

Cashflow = Inkomende geldstroom – Uitgaande geldstroom

Elk bedrijf heeft te maken met beide geldstromen. Er komt geld binnen, er gaat geld uit. Of je nu een bakkerszaak op de hoek hebt of dat je geld verdient met bloggen. De bakker zal direct geld in zijn kassalade zien door de verkoop van zijn producten, de blogger zal maandelijks een x bedrag verkrijgen uit bijvoorbeeld verkochte advertentieruimte of affiliate marketing. Kosten zijn er daarnaast natuurlijk ook. De bakker heeft een pand dat betaald moet worden en heeft misschien wel personeel in dienst. De blogger heeft te maken met kosten voor de domeinnaam en webhosting en zal misschien moeten investeren in een goede camera voor de vlog die hij of zij op de blog wilt gaan plaatsen. Al deze inkomsten en uitgaven verreken je met elkaar en het cijfer dat daar uit komt rollen is de welbekende cashflow.


Positieve en negatieve cashflow

Het cijfer dat uit de cashflow berekening komt rollen kan positief of negatief zijn. De conclusie die je eraan kunt verbinden is simpel: bij een negatieve cashflow gaat er meer geld uit dan er binnen komt. Wanneer dit eenmalig gebeurt – bijvoorbeeld door een grote investering die uiteindelijk méér cash gaat opleveren – is er niets aan de hand, maar wanneer je structureel te maken hebt met een negatieve cashflow gaat er iets grandioos mis en zal er iets moeten veranderen. Een bedrijf is tenslotte enkel maar levensvatbaar als er meer binnen komt dan er uit gaat. Door de cashflow te berekenen en vervolgens goed onderzoek te doen naar de reden waarom de balans negatief uitpakt, kun je bijsturen waar nodig. Misschien verkoop je je producten bijvoorbeeld wel voor een te lage prijs of heb je een personeelslid dat meer kost dan hij of zij oplevert. Je kunt door het onderzoek zaken aanpakken waardoor je cashflow in het vervolg positief zal zijn waar je vervolgens weer de vruchten van plukt. Met een positieve cashflow kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om leveranciers direct (en contant) te betalen waardoor je misschien een korting kunt bedingen en er op die manier weer extra rendement ontstaat. Een cashflow kan dus – wanneer deze maar lang genoeg aanhoudt – een spiraal vormen voor je onderneming. Hetzij een negatieve spiraal waar je nog maar moeilijk uit kunt komen, hetzij een positieve spiraal die ervoor zorgt dat je bedrijf kan groeien. Overbodig om te zeggen dat je op zoek moet gaan naar de laatste vorm natuurlijk!


De vrije kasstroom

Alhoewel geld – en de berekening van je cashflow ook – een relatief simpel iets is, is het allemaal niet zo simpel als het lijkt. Ja, de kasstroom is helder als er iedere maand een x bedrag binnen komt en een x bedrag weer uit gaat. Maar wat te denken van belastingen die je moet afdragen of machines die afgeschreven moeten worden? Dat zie je niet direct terug in de kassalade, maar de kosten zijn er wel degelijk en zullen meegenomen moeten worden in de algehele berekening. De moeilijkere variant van je cashflow berekenen houdt dan ook rekening met deze zaken en wordt ook wel de vrije kasstroom genoemd. Hoeveel geld blijft er over na belastingen en afschrijvingen? In het Engels kent men dit beter als EBIT (earnings before interest and tax) en als je in zee gaat met een bank (bijvoorbeeld om een financiering rond te krijgen) zal er met deze vorm van cashflow gerekend gaan worden. Dit kan voor verwarring zorgen, want feitelijk heeft dit niets met de eigenlijke geldstroom te maken. Wanneer je een verstuurde factuur bijvoorbeeld opneemt in de boeken, dan geldt deze als winst, maar zolang de factuur niet betaald is zal je er niets van merken in je kas en kan je er geen uitgaven mee doen. Andersom geldt dat natuurlijk ook voor inkopen die worden gedaan met leverancierskrediet. Je bezit de producten al (en kunt er dus al geld mee verdienen), maar het geld heeft je kas nog niet verlaten en geeft dus een vertekend beeld rondom de cashflow in de letterlijke betekenis van het woord. Ditzelfde geldt ook voor afschrijvingen. Ze zullen te zien zijn in de boeken, maar er komt geen uitgave van geld aan te pas. Deze manier van cashflow berekenen heeft dus niets met de eigenlijke kasstroom te maken, maar als je met banken en/of aandeelhouders te maken hebt zal je er niet aan ontkomen. De cashflow geeft in deze betekenis tenslotte weer hoeveel geldmiddelen er in een bepaalde periode verdiend zijn en deze middelen kunnen vervolgens weer gebruikt worden voor nieuwe investeringen, winstuitkeringen of de terugbetaling van schulden.


Cashflow prognose + cashflow verbeteren

Nog veel interessanter dan je huidige cashflow berekenen, is het maken van een prognose voor de toekomst. Het maakt het een stuk makkelijker om je financiële risico’s in te schatten en indien nodig, tijdig in te grijpen. Bij een cashflow prognose kijk je naar de middelen die nodig zijn om aan al je betalingsverplichtingen te voldoen. Hoeveel geld is er precies nodig om de huur van je pand, leveranciers en je personeel te betalen? Met zo’n liquiditeitsplanning weet je precies hoeveel geld er binnen moet komen om niet in de financiële problemen te komen. Een must do dus voor iedere onderneming!

Kom je tot de conclusie dat je cashflow (prognose) negatief uitpakt? Dan zijn er een aantal mogelijkheden om je cashflow positief te doen uitpakken:

  • Maak betalen eenvoudig (een pinautomaat bijvoorbeeld in geval van een fysiek pand, maar bijvoorbeeld ook meerdere online betaalsystemen in het geval van een webshop)
  • Zorg voor een snelle betaling (bijvoorbeeld door een korte betaaltermijn te hanteren of door niet te wachten met herinneringen of aanmaningen te versturen)
  • Betaal zelf zo laat mogelijk, maar wel binnen de betalingstermijn. Betaal je zelf te laat, dan heb je kans dat dit je een boete oplevert wat natuurlijk weer slecht is voor je cashflow.
  • Maak gebruik van duidelijke (betalings)voorwaarden en communiceer deze duidelijk naar je klant.


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag