Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je geld verdienen met bloggen?

Hoe kun je geld verdienen met bloggen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Blogs waren vroeger vooral bedoeld als een online uitlaatklep voor individuen. Jantje schreef over de lastige periode op de middelbare school, Pietje had het juist over haar passie voor paarden. Tien jaar geleden had niemand kunnen voorspellen hoe groot en winstgevend de blog industrie eigenlijk is. Althans, voor sommigen. Want er zijn duizenden steengoede blogs die niet echt gelezen worden. Natuurlijk hopen we voor jou dat jij straks je boterham kunt verdienen met bloggen. In dit artikel geven we je alvast wat tips die jou daar hopelijk mee gaan helpen!


1. Verdien geld met je eigen blog

Eigenlijk de droom van iedere blogger: winst, winst winst. Wat voor soort inkomsten zijn er eigenlijk verbonden aan het bloggen? Hieronder bespreken we een paar manieren om inkomsten te genereren met het bloggen.

Affiliate marketing

Dat betekent dat andere bedrijven via jouw blog hun product of dienst kunnen aanbieden. Stel je voor, jij blogt over horloges, dan kun je een deal sluiten met een horlogewebshop. Als iemand dan via jouw blog een horloge koopt, ontvang jij een (zelf afgesproken) marge. Dit is een goede manier om wat bij te verdienen met je blog, maar werkt alleen als je veel bezoekers hebt die ook nog eens op je linkjes klikken.

Google advertenties

Google’s advertentieprogramma is de grootste en meest bekende inkomstenbron voor bloggers. Als je erop gaat letten, zal je het ineens overal zien. Tenzij je Adblocker aan hebt staan… Een banner bovenaan een pagina, een paar ‘subtiele’ advertenties aan de rechterkant van een blog. Je kunt zelf kiezen waar je de advertenties plaatst. Met de juiste plugin zijn deze advertenties binnen no-time zichtbaar op je WordPress-site. Geen zorgen over relevante advertenties: die zoekt Google uit.

Gesponsorde blogs schrijven

Dat betekent dat je een blog schrijft voor een bedrijf in ruil voor een financiële bijdrage. Het is daarbij de bedoeling dat het er niet te dicht bovenop ligt, zodat het nog enigszins objectief lijkt. Voor de consument is dit soms verwarrend. Vooral als een website zoals NU.nl ineens een gesponsord bericht post. Is het nieuws, of reclame? Either way, voor jou als blogger is dit een mooie manier om inkomsten te genereren.

Betaalde nieuwsbrief

Hangen de lezers figuurlijk aan jouw lippen? Goed nieuws, dan is het tijd om na te denken over alternatieve verdienmodellen. Een toegankelijke manier om geld te verdienen met je blog is door je nieuwbrief betaald aan te bieden. Dit werkt overigens alleen goed als je al een fanbase hebt die jouw nieuwsbrieven niet willen missen!

Betaald gedeelte op de website

Eigenlijk kun je dit heel goed vergelijken met het inkomstenmodel die veel kranten en online magazines ook hanteren. Wil je toegang tot alle artikelen? Prima, maar dan moet je wel een contributie betalen. Hoe groot of klein ook. Je richt dus als het ware een gratis gedeelte van de website in met basisinformatie, en maakt een VIP (of hoe je het ook wilt noemen) gedeelte aan voor lezers die jou een maandelijkse contributie betalen.


2. Schrijf blogs voor bedrijven

Zoals bovenstaande tekst aantoonde, kost het heel veel tijd, moeite en expertise om echt rond te kunnen komen van het bloggen. De kortste klap om geld te verdienen met bloggen, is door in opdracht te gaan bloggen. Je krijgt dan immers betaald voor de uren die je maakt en hebt daardoor stabielere inkomsten dan iemand die moet leven van een eigen blog.

Als communicatiemedewerker of tekstschrijver bij een bedrijf

Heel veel bedrijven hebben iemand in dienst die hun blogs schrijft. Vaak komt hier nog wel meer bij kijken: de nieuwsbrief, de social mediakanalen, andere soorten teksten. Als dit jou als muziek in de uren klinkt, is ons artikel over content manager of social media expert wellicht ook wat voor jou. Met een beetje geluk vind je een vacature die zich specifiek richt op het bloggen, maar staar je hier niet op blind!

Als freelance blogger

Een andere manier om direct betaald te worden voor je inzet is door te werken als freelance blogger. Je kunt ook aan de slag als tekstschrijver in het algemeen, maar het is ook goed om je eigen specialisme te kiezen. In jouw geval wordt dat bloggen. Bedrijven hebben vaak weinig tijd, kennis en capaciteit om blogs te schrijven en jij kunt ze overtuigen van de impact van blogs! Het leuke van freelance bloggen is dat je altijd weer nieuwe opdrachtgevers hebt, waardoor je veel leert en over veel onderwerpen kunt bloggen. Het nadeel is wel dat je veel onzekerheid hebt qua inkomsten en continuïteit van je werk.


3. Andere inkomstenbronnen rondom bloggen

Er zijn ook best wel veel bloggers die naast het schrijven van blogs nog een heleboel secundaire inkomsten hebben

Cursussen/ online tutorials geven

Een aantal bloggers geeft zelf schrijfcursussen over het bloggen. Of adviseren ondernemers over de kracht van bloggen. Ook kun je kiezen voor online tutorials waarin je schrijftips geeft, uiteraard voorzien van een advertentiefilmpje. Doe dit alleen als jij echt expertise hebt en je het geduld hebt om mensen iets te leren en/of uit te leggen! Lesgeven is iets heel anders dan schrijven.

Bundel je blogs in een (e)book

Als je veel blogs hebt geschreven die ook nog eens een bepaald thema hebben, kun je ervoor kiezen om deze uit te brengen in een (e)book. Houd er echter wel rekening mee dat het een lang en moeizaam proces is om dit gepubliceerd te krijgen!

Organiseer een betaalde webinar of seminar

Sommige bloggers kiezen ervoor om óók te gaan vloggen en vice versa. Dat lijkt ons niet echt handig, want één kanaal is al moeilijk genoeg om bij te houden. Wat je wel kunt doen, is eens in de zoveel tijd een betaalde webinar of seminar geven. Dat betekent dat jij een lezing geeft aan je publiek. Hetzij de lezers van jouw blog die iets meer te weten willen komen over de onderwerpen waar je over schrijft, het zij klanten die graag iets meer willen weten over de techniek achter het bloggen.

Zelf een blogevenement neerzetten

Deze tip is amper te realiseren, want er komt heel veel geld, organisatietalent, netwerk et cetera kijken bij het organiseren van een dag voor en door bloggers en lezers van blogs. Toch kan dit een leuke manier zijn om inkomsten te genereren. Want als jij een paar bekende auteurs uitnodigt, zal je algauw zien dat mensen bereid zijn om entree te betalen voor het evenement. Maak het financiële plaatje compleet met horecainkomsten en je hebt een leuk zakcentje!


Kan iedereen geld verdienen met bloggen?

Gezien de grote getale blogs, zou je inderdaad denken dat iedereen geld kan verdienen met bloggen. Theoretisch gezien is dit ook zo: want voor elk onderwerp staat er wel een groepje online fans te trappelen. Maar het is de vraag of deze fans jouw blogpagina kunnen vinden. En dat niet alleen: vinden ze het wel leuk wat je post, of bekijken ze liever een gerelateerde blog van een concurrente? Is jouw schrijfstijl wel leuk genoeg om helemaal door te lezen tot het einde van de blog, en heb je wel genoeg leuke en relevante foto’s toegevoegd? Er kunnen tientallen redenen zijn waarom het jou niet lukt om betaald te bloggen. We willen je in ieder geval meegeven dat je niet van de een op de andere dag inkomsten kunt genereren door te gaan bloggen. Het kost vaak wel enkele jaren om jouw blog enigszins bekend te maken, dus je moet willen en kunnen investeren. En een beetje geluk hebben…foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag