Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 tips om een passief inkomen te genereren

9 tips om een passief inkomen te genereren

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Al op jonge leeftijd worden we klaar gestoomd voor het werkende leven later. We worden voorbereid voor een 9-to-5 job waarbij we tijd inruilen voor geld. Tot de dag van vandaag is dit de standaard. Het merendeel van de beroepsgeschikte bevolking leeft zijn leven volgens dit systeem. Waanzin als je er over na gaat denken. Je ruilt je kostbare tijd in (die je slechts eenmalig krijgt) voor een X bedrag per maand waarmee je zaken betaalt als je huis, je auto, je kleding en de dingen die je in je vrije tijd doet. Allemaal zaken waar je in de regel maar weinig van kunt genieten. Je bent tenslotte het grootst gedeelte van de tijd aan het werk om ze te kunnen bekostigen. Steeds meer mensen breken los van dit ouderwetse systeem (of hebben de wens om dit te doen) en zoeken naar mogelijkheden om een passief inkomen te genereren. Wat dat precies is, dat passieve inkomen, en hoe je het kunt realiseren ontdek je in onderstaand artikel bomvol tips om een passief inkomen te vergaren.


Wat is een passief inkomen precies?

De term passief inkomen is enigszins vertekenend. Het suggereert dat je er niets voor hoeft te doen en dat het geld binnenstroomt zonder enige tegenprestatie. Slapend rijk worden denken de meesten dan ook. Alhoewel dit deels waar is (passief geld verdienen betekent een inkomen genereren op lukrake momenten, dus ook als je slaapt), genereer je niet zonder slag of stoot zomaar een passief inkomen. Je zult er wat voor moeten doen. Het grote verschil met de traditionele manier van geld verdienen is echter dat je niet voortdurend je kostbare tijd aan het inruilen bent voor een inkomen. Bij een passief inkomen investeer je doorgaans eenmalig tijd en/of geld waardoor er vervolgens inkomsten binnen zullen blijven stromen. Doordat je er in een later stadium geen tot weinig omkijken meer naar hebt noemt men het passief. Maar zoals gezegd: voor niets gaat de zon op en je zult zeker wel wat werk moeten verzetten voordat je geld gaat verdienen terwijl je slaapt. We hebben de beste methodes om een passief inkomen te genereren voor je op een rijtje gezet.


Een passief inkomen genereren kan op tal van manieren

Wanneer mensen voor het eerst horen over passieve inkomens, draait het veelal om inkomsten via het internet. Mensen verdienen passief geld met hun blog bijvoorbeeld. Of met een YouTube-kanaal. Alhoewel het internet een uitstekend medium is om een passief inkomen te genereren, hoef je je niet alleen te beperken tot de online wereld. Ook offline valt er een leuke boterham aan passief inkomen te vergaren. We trappen dan ook af met een aantal offline methodes om passief geld te verdienen.

Je spaarrekening

Een open deur misschien, maar wel hét beste voorbeeld dat weergeeft hoe een passief inkomen werkt. De rente op je spaarrekening krijg je namelijk zomaar. Je hoeft er niets anders voor te doen dan geld op je spaarrekening te zetten en je leven te leven. Na verloop van tijd groeit je vermogen door de opgebouwde spaarrente. Dat het momenteel met de historisch lage spaarrente niet de beste manier is om een passief inkomen te vergaren is een ander verhaal. Maar het toont wel aan hoe eenvoudig het eigenlijk is om met geld nog meer geld te maken.

Investeren in vastgoed

Een voorbeeld dat klip en klaar duidelijk maakt dat geld nog meer geld maakt is wel investeren in vastgoed. Je investeert eenmalig een X bedrag en maand na maand krijg je daar een passief inkomen voor terug in de vorm van verkregen huuropbrengsten. Wil je meer weten over investeren in vastgoed? Lees dan ons artikel over investeren in vastgoed met weinig geld eens!

Investeren in luxe artikelen of verzamelobjecten

Heel eerlijk: dit is niet een manier om een passief inkomen te genereren zoals dit doorgaans wordt gezien als een passief inkomen. Er vloeien namelijk geen maandelijks terugkerende inkomsten uit voort. Maar door te investeren in whisky, kunst of postzegels kun je een rendement behalen na verloop van tijd waar je U tegen zegt. Alhoewel het dus officieel niet onder de noemer “passief inkomen” valt is het wél een zinvolle investering (mits je de juiste producten aanschaft natuurlijk!) waar je in een later stadium (bij de verkoop ervan) de vruchten van plukt.

Beleggen

Beleggen klinkt voor veel mensen eng. Het is iets wat de snelle jongens van Wallstreet en de groten der aarde als Warren Buffet enkel maar doen. Niets is minder waar. Ook jij kan een passief inkomen vergaren door te beginnen met beleggen en daarvoor hoef je echt geen duizenden euro’s te investeren. Lees bijvoorbeeld ons artikel over beleggen met een klein bedrag eens om te zien hoe je ook met een kleine investering grote rendementen kunt behalen.

Een eigen website

Wie op internet research doet naar passieve inkomens zal ongetwijfeld lezen dat dit dé heilige graal is om een passief inkomen te genereren via het internet. Eerlijk? Dat is ook wel zo. Je kunt met een eigen website namelijk alle kanten op. Je kunt gaan bloggen over dingen die jij interessant vindt en advertenties plaatsen op je website waarmee je passieve inkomsten vergaart. Dit kan automatisch (bijvoorbeeld via Google AdSense en Google AdWords), maar je kunt er ook voor kiezen om advertentieruimte op je website te verkopen. Verkopen kun je via je website op tal van manieren. Affiliate marketing is bijvoorbeeld een beproefde methode om een passief online inkomen te vergaren. Je biedt dan (digitale) producten aan van derden waar je een commissie over ontvangt als een bezoeker via jouw website een aankoop doet bij de derde partij. Je kunt echter ook zelf (digitale) producten verkopen. Denk aan een webshop met échte fysieke producten, maar bijvoorbeeld ook e-books of cursussen. Stel dat je ergens heel veel over weet, dan kun je alle informatie die je in je hoofd hebt zitten bundelen in een kant en klaar product. Mensen die meer willen leren over het betreffende onderwerp zullen bereid zijn om je product te kopen en omdat het om een digitaal product gaat kun je het hele proces automatiseren. Je verdient dan letterlijk geld wanneer je slaapt, simpelweg door eenmalig je tijd ergens in te steken.

Investeren in digitaal vastgoed

Alhoewel het hebben van een eigen website dus misschien wel dé heilige graal is om een passief inkomen te vergaren, zal je veel tijd en energie in de website moeten steken om er een groot platform van te maken waar dagelijks honderden of duizenden bezoekers op af komen. Om wat tijd te besparen zou je een reeds bestaande website kunnen overkopen. Via websites als Sitedeals en Websitetekoop.nl kun je (goedlopende) websites kopen en er vervolgens een verdienmodel aan koppelen indien dit niet al aanwezig is.

Een YouTube kanaal beginnen

Misschien niet de eenvoudigste manier om een passief inkomen te genereren, maar als video’s maken in je bloed zit is dit je heilige graal. Dagelijks wordt er meer dan 1 miljard uur (!!!!) aan YouTube video’s bekeken door mensen van over de gehele wereld. Als jij het voor elkaar weet te krijgen om een kanaal op te bouwen met een trouwe fanbase kun je een prima boterham verdienen aan de advertentie-inkomsten via je YouTube kanaal.

Foto’s en/of video’s verkopen

YouTube is niet het enige platform waarmee je geld kunt verdienen middels je foto- en/of videomateriaal. Via zogenoemde stockfoto-sites kun je uitstekend een passief inkomen vergaren dat enkel maar zal groeien met de tijd. De werking is simpel: jij plaatst foto’s en/of video’s op de stockfoto-sites en websitebeheerders, marketingbureaus en reclamebureaus kunnen gebruik maken van je beeldmateriaal. Doordat er op beeldmateriaal auteursrecht heerst zullen zij moeten betalen om de afbeeldingen en/of video’s te mogen gebruiken op hun website of in andere reclame uitingen. Jij ontvangt een gedeelte van dit bedrag en genereert dus een passief inkomen door simpelweg te doen wat je leuk vindt. Dit is niet de snelste manier om een passief inkomen te vergaren via het internet, maar zolang je portfolio online staat (en groeit) zullen de inkomsten binnen blijven stromen en doorgaans na verloop van tijd ook groeien. Een investering voor het leven dus!

Een (e-)boek (laten) schrijven

Een (e-)boek kun je via je eigen website verkopen, maar dan komen er onherroepelijk begrippen als marketing en promotie om de hoek kijken. Met platformen als Bol.com, Amazon en Mananagementboek.nl kun je eenvoudig je (e-)boek uitgeven en verkopen zonder zelf de lasten te hoeven dragen van het onder de aandacht krijgen bij de mensen. Uiteraard ontvang je in dat geval niet het volle pond voor je (e-)boek, maar de royalties die je ontvangt zijn 100% passief. Overigens hoef je niet per se je eigen (e-)boek te schrijven. Je kunt er ook voor kiezen om deze te laten schrijven door een ghostwriter. Jouw naam staat op de (digitale) kaft, maar je hoeft er zelf dus geen letter aan meegeschreven te hebben om er een passief inkomen mee te genereren.


Geen snel-rijk-methode

Zoals je in bovenstaande voorbeelden hebt kunnen lezen kun je op tal van manieren een passief inkomen vergaren, al dan niet via het internet. Wees je er echter wel bewust van dat je een lange adem nodig hebt. Het is niet zo dat vanaf minuut 1 de centjes binnen beginnen te rollen, al is dat natuurlijk afhankelijk van de vorm van passief inkomen die je kiest natuurlijk. Bij een investering in bijvoorbeeld vastgoed vergaar je wél al vanaf dag 1 een passief inkomen, maar daar zal je dan ook een flinke investering voor moeten doen. Bij alle overige manieren van passief inkomen verdienen zal het eventjes duren voordat de passieve inkomstenstroom op gang komt. Maar zodra deze eenmaal begint te lopen, loopt hij voor de rest van je leven in principe door.

Soms zul je wat tijd en/of energie in de inkomstenbron moeten steken (een nieuwe video op je YouTube-kanaal bijvoorbeeld of nieuwe foto’s toevoegen aan de stockfoto-sites), maar dit staat niet in verhouding met de reguliere manier waarop het overgrote deel van de beroepsbevolking hun centjes verdient. En zelfs als je passieve inkomstenbron niet voor een volwaardig salaris zorgt is het prima. Je hebt in dat geval hoe dan ook meer geld voor handen om te genieten van de leuke dingen van het leven dan je met je normale salaris zou hebben. Een win-win situatie dus!foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag