Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je beleggen met een klein bedrag?

Hoe kun je beleggen met een klein bedrag?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Beleggen lijkt op het eerste gezicht enkel weggelegd te zijn voor mensen die in het bezit zijn van een flinke zak geld. Lijkt, want ook met een klein bedrag kun je al beleggen. Dat maakt beleggen toegankelijk voor veel meer mensen dan voorheen het geval was. In dit artikel lees je op welke manieren je kunt beleggen met een klein bedrag en hoe het in zijn werk gaat.


Beleggen om rendement te behalen

Wie later geld over wilt hebben, zal nu actie moeten ondernemen. Door bijvoorbeeld te sparen en het opgebouwde spaargeld te laten renderen. Nu de spaarrentes richting de bodem van de put bewegen, zal het laten staan van je spaargeld op je spaarrekening je geen hoog rendement opleveren. En dat is waar het onderaan de streep allemaal om draait nietwaar? Dus zal je op zoek moeten naar andere manieren om rendement te behalen. Gelukkig zijn er mogelijkheden in overvloed. Je kunt bijvoorbeeld nu voor een bepaald bedrag goud kopen en dit later mogelijk voor een hoger bedrag verkopen. Goud wordt immers gezien als een betrouwbare investering, aangezien goud altijd een bepaalde waarde zal behouden.

Je kunt ook whisky aanschaffen, deze bewaren en op een later moment voor een hoge prijs op de markt zetten. Whisky smaakt namelijk beter naarmate de jaren verstrijken (volgens de experts) en dus is de liefhebber bereid om méér geld neer te leggen voor een fles goede whisky die een (lang) verouderingsproces achter de rug heeft. Vanzelfsprekend zal je inleg van aanzienlijk formaat moeten zijn, wil je straks een rendement overhouden waar je iets aan hebt. En bij beleggen is het altijd de vraag of het ook daadwerkelijk rendement op gaat leveren. Niet voor niets kleven er een hoop risico’s aan beleggen en zijn er al veel mensen de boot mee in gegaan. Aan de andere kant zijn er ook mensen stinkend rijk mee geworden. Het lijkt wat dat betreft op een kansspel, maar dat is het zeker niet. Wie zijn huiswerk doet kan absoluut rendement halen uit zijn inleg. De inzet van kennis en gezond verstand bepalen voor een groot deel het succes dat je met beleggen kunt behalen. Al moet je soms natuurlijk ook een klein beetje geluk hebben.


Beleggen met een klein bedrag via internet

De meeste beleggingen vragen dus om een hoge inzet, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Wie niet zoveel financiële middelen tot zijn beschikking heeft of wie slechts wilt beleggen wat gemist kan worden, zal ontdekken dat er genoeg mogelijkheden zijn om te beleggen met een klein bedrag. Wie zich begeeft op het grondgebied van beleggen met kleine bedragen, zal ongetwijfeld te maken krijgen met het begrip CFD. En dat is een manier van beleggen die steeds populairder wordt onder de particulieren, aangezien binnen een relatief korte tijd een hoog rendement behaald kan worden.

CFD staat voor Contract For Difference en dat is een financieel instrument, bedoeld om winst of rendement te maken. Het is een onderhandse afspraak tussen een belegger en een beurshandelaar, waarbij beide partijen afspreken om het waardeverschil van een bepaald product tussen nu en een later moment met elkaar te verrekenen. Dat product kan van alles zijn, bijvoorbeeld een grondstof of een aandeel. Belangrijk om te vermelden is dat de belegger niet daadwerkelijk de eigenaar wordt van het product. Er wordt alleen afgesproken om de verandering in waarde te verrekenen, alsof je daadwerkelijk de eigenaar bent geweest van het product. De waarde van een bepaald product zal altijd worden vastgesteld op basis van een objectieve vaststelling, bijvoorbeeld op basis van een bepaalde beurskoers.


Gebruik maken van een hefboom

Zoals eerder genoemd kan men met CFD’s met een klein bedrag in een relatief korte tijd een hoog rendement behalen. Dat komt omdat men bij een CFD gebruik kan maken van een hefboom. Dat werkt als volgt. Indien men gebruik maakt van een hefboom bij een CFD, dan bepaalt de beurshandelaar – met wie je de  CFD overeen bent gekomen – een factor waarmee je inleg vermenigvuldigd wordt. Bijvoorbeeld 1:10. Dat wilt zeggen dat je met een inleg van 50 euro kunt beleggen alsof je 500 euro hebt. Het bedrag dat je niet in je bezit hebt (dus in dit geval 450 euro) wordt gefinancierd door de beurshandelaar (en is als het ware een lening). Stel je investeert 500 euro in Heineken en de beurswaarde van Heineken stijgt met 2%. Dat zou betekenen dat je – met een inleg van 50 euro – 20 euro hebt verdiend, wat een rendement van 40% is. Dat klinkt in de basis natuurlijk zeer aantrekkelijk, ware het niet dat het ook de andere kant op kan werken. Indien de waarde van het beleggingsproduct met 2% zakt, dan geldt de vastgestelde factor ook en ben je dus 20 euro kwijt. Bij sommige beurshandelaren kun je méér verliezen dan je eigen inzet. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn, aangezien er ook beurshandelaren zijn waarbij je nooit méér kunt verliezen dan je eigen inleg (middels een zogenaamde margin call).


Risico’s en starten

Vanzelfsprekend kleven er veel risico’s aan handelen met een hefboom. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat een te hoge factor bepaald kan worden. Daarmee kunnen verliezen ontstaan die hoger zijn dan de inleg. Indien men zonder hefboom zou handelen, zou het verlies niet afhankelijk zijn van een bepaalde factor. Heb je 2000 euro geïnvesteerd en raak je deze kwijt, dan blijft het daar bij. Ook al is dat natuurlijk bijzonder onprettig.

Los van de risico’s die aan deze manier van handelen verbonden zijn, bestaat natuurlijk de kans dat je veel rendement behaalt op een relatief kleine inleg. Wie met een klein bedrag wilt beleggen via CFD’s, kan terecht op handelsplatformen als Plus500.com en Trade.com. Via deze platformen kun je beleggen middels een hefboomwerking en mogelijk op korte termijn rendement behalen. Het is verstandig om – alvorens je daadwerkelijk geld in gaat leggen – je eerst goed in te lezen in de spelregels. Ook kan het zinvol zijn eerst een beetje te spelen met een demo rekening. Plus500 biedt die mogelijkheid aan, naast een handige mobiele applicatie en margin calls. Met dat laatste kun je dus nooit meer geld kwijtraken dan je inleg.


Alternatieven

Er zijn tegenwoordig veel handelsplatformen op de markt die je kunt gebruiken om te beleggen. Denk bijvoorbeeld aan BUX, die we recentelijk nog genoemd hebben in ons artikel over de beste app om mee te beleggen. Ook BUX werkt – naast Plus500 en Trade.com – met CFD’s. Mocht je liever op een andere manier willen beleggen, dan kun je dit doen via een app als Peaks. Peaks maakt onderdeel uit van de Rabobank en biedt beleggen met je wisselgeld aan. Dat kun je doen door alle transacties op je rekening – indien je in het bezit bent van een rekening van de Rabobank – te laten afronden naar hele euro’s en het verschil tussen het daadwerkelijke transactiebedrag en de afronding te verzamelen.

Vervolgens krijg je wekelijks een overzicht met het verzamelde wisselgeld. Dit bedrag kun je beleggen in een vooraf gekozen beleggingsprofiel met een bepaald rendement. Je kunt niet alleen wisselgeld verzamelen door transacties op je rekening naar boven af te ronden, je kunt ook zelf een bedrag inleggen (ook als je geen rekening van de Rabobank hebt). Natuurlijk brengt een app als Peaks ook kosten met zich mee, welke van invloed zijn op je rendement.
Over het algemeen geldt: hoe kleiner je inleg, des te lager de kosten maar ook des te lager je rendement. Of dit dus een goede optie voor je is, zul je zelf moeten bepalen. Het is in ieder geval een interessante manier om kennis te maken met beleggen.


Investeren in verzamelobjecten

Een ander alternatief om te beleggen met een klein bedrag is door te beleggen in verzamelobjecten, zoals postzegels en (vintage) speelgoed. Met name dat laatstgenoemde is interessant, aangezien je voor een winkelprijs een verzamelfiguur aan kunt schaffen en deze op een later moment mogelijk voor een hoger bedrag kunt verkopen. Zo zijn Funko Pops momenteel erg populair om te verzamelen en heb je soms de kans om een limited edition verzamelfiguur op de kop te tikken die gedurende een korte of lange tijd mogelijk sterk in waarde kan stijgen (afhankelijk van de vraag en de schaarste). Daarmee zou je theoretisch en procentueel een goed rendement kunnen behalen, maar omdat je inleg over het algemeen klein is zal je winst dat ook zijn. De vraag is dan ook of je dit moet zien als een  zinvolle belegging, zeker als je niet in de basis geïnteresseerd bent in verzamelen.


Beleggen met een klein bedrag slim?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er diverse manieren om met een klein bedrag te beleggen. Het beste rendement behaal je mogelijk door te beleggen in CFD’s, maar dat brengt dus ook een groot risico met zich mee. De vraag is of het niet verstandiger is om een beetje te sparen en het kleine bedrag te laten groeien, zodat je serieus kunt investeren in objecten als whisky, windmolens of een vakantiehuisje. Ook dat soort investeringen brengen risico’s met zich mee, maar die zullen doorgaans een stuk kleiner zijn dan beleggen met een hefboom.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag