Het is fijn om eigenaar te zijn van een vakantiewoning. Eigenaar van een plek waar je even kunt ontsnappen aan de hectiek die het dagelijkse leven met zich meebrengt. Maar wist je dat een vakantiewoning niet alleen gebruikt wordt om tot rust te komen, maar ook kan dienen als een investeringsobject? In dit artikel nemen we investeren in een vakantiewoning onder de loep en geven we een aantal tips die je kunt gebruiken bij zo’n investering.
Investeren is slim
Er zijn tegenwoordig veel dingen waarin je kunt investeren. Je kunt investeren in de liefde en daar emotioneel rendement of kinderen uit halen, maar je kunt ook investeren in bijvoorbeeld windmolens, whiskey of grond. Dat kost in vrijwel alle gevallen geld, maar indien het een goede investering is levert het ook weer geld op. Want daar draait het grotendeels om in de wereld van investeringen: het behalen van rendement (de opbrengst in verhouding tot te kosten).
Steeds meer mensen nemen het besluit om ergens in te investeren. Dat is niet gek, aangezien men weinig tot geen rendement meer kan behalen door geld op de spaarrekening te zetten. De historisch lage spaarrente ligt hieraan ten grondslag. Dus gaan mensen op zoek naar andere manieren om vermogen op te bouwen, in veel gevallen met het oog op later. Zodat men bij het bereiken van een respectabele leeftijd zonder al te veel (financiële) zorgen hoeft te leven of de kinderen kan voorzien van wat extra’s. Natuurlijk wordt er ook geïnvesteerd om snel rijk te worden, zoveel maakt de bitcoin-koorts wel duidelijk.
Vakantiewoningen zijn in trek
Indien je van plan bent om – middels investeren – in een rap tempo financieel onafhankelijk te worden, dan hoef je niet verder te lezen. Een investering in een vakantiewoning is namelijk een investering voor de langere termijn. Dat wilt echter niet zeggen dat het rendement niet goed kan zijn. Integendeel. Een rendement van zo’n 5 tot 7% op jaarbasis wordt haalbaar geacht bij een investering in een vakantiewoning. Dat heeft ondere andere te maken met de toenemende vraag naar ontspanning en recreatie en de populariteit van een platform als Airbnb, de online marktplaats voor het verhuren en boeken van privé-accommodaties.
Mensen die op zoek zijn naar een (tijdelijke) accommodatie in een bepaald gebied of land kunnen deze eenvoudig via Airbnb vinden. Daarnaast is Airbnb de ideale manier voor particuliere verhuurders om geld te verdienen met hun huis, appartement of vakantiewoning, omdat ze de betreffende accommodatie aan een breed publiek aan kunnen bieden ter verhuur. Dat maakt de kans groter dat de accommodatie daadwerkelijk verhuurd wordt en men daardoor inkomsten krijgt. Dit maakt investeren in een vakantiewoning vandaag de dag aantrekkelijker dan ooit!
De aanschaf van een vakantiewoning
Je zult bij het investeren in een vakantiewoning rekening moeten houden met een aantal punten. Allereerst kost de aanschaf van een vakantiewoning natuurlijk een smak geld. Gemiddeld kost een vakantiewoning 140.000 euro, maar er zijn ook vakantiewoningen verkrijgbaar voor minder geld (zo’n 50.000 tot 60.000 euro). Vanzelfsprekend zul je voor een vakantiehuis in een toeristisch gebied doorgaans meer geld kwijt zijn dan voor een vakantiehuis dat zich in de wildernis bevindt.
Om een vakantiewoning aan te schaffen heb je in ieder geval vermogen nodig. Je kunt eigen vermogen beschikbaar hebben omdat je bijvoorbeeld gespaard hebt, maar je kunt ook een hypotheek afsluiten om een vakantiewoning aan te schaffen. Indien je een hypotheek af moet sluiten om een vakantiewoning te kopen, is dit natuurlijk van grote invloed op het rendement dat je kan behalen met de verhuur van je vakantiewoning. De beste manier om te investeren is natuurlijk altijd met eigen vermogen.
Rendement afhankelijk van verhuur
Hoewel een organisatie als Airbnb het een stuk makkelijker maakt voor mensen om een bepaalde vakantiewoning te vinden, is de locatie van de woning nog steeds van grote invloed op het mogelijke rendement. Indien de vakantiewoning in of nabij een toeristisch gebied ligt, dan is de kans groter dat deze verhuurd wordt en men inkomsten krijgt. Ligt de vakantiewoning in een afgelegen gebied zonder veel toeristische trekpleisters? Dan kan het moeilijk zijn mensen te vinden die de accommodatie willen huren. In de regel geldt dat leegstand geld kost, zeker wanneer je een hypotheek afgesloten hebt om de vakantiewoning te kopen. Los daarvan zal het langer duren voordat je je investering terugverdiend hebt en bestaat de kans dat je genoegen moet nemen met verlies. Een risico dat onlosmakelijk verbonden is met vrijwel alle investeringen waarbij sprake is van de inzet van financiële middelen.
Rekening houden met aanvullende kosten
Een ander punt om rekening mee te houden bij de aanschaf van een vakantiewoning is dat het nooit enkel bij de aankoop blijft. Je zult ook tijd en geld moeten investeren in de inventaris en in de aankleding. Een vakantiehuis dat zowel aan de binnenkant, als buitenkant eruit ziet als vergane glorie zal vanzelfsprekend minder vaak verhuurd worden dan een vakantiehuis dat eruit ziet als een wonderschoon paleis. Ook mag onderhoud niet vergeten worden en zal het vakantiehuis regelmatig een poetsbeurt moeten krijgen. Je rendement valt of staat namelijk bij een goede verzorging van je vakantiehuis. Als de huurder van de accommodatie immers niet tevreden is, dan kan deze zeer eenvoudig via Airbnb of een andere site een negatieve review achterlaten. En dat kan op z’n beurt weer andere potentiële huurders afschrikken. Daarom zul je altijd in je achterhoofd moeten houden dat de huurder koning is en kun je maar beter zorg dragen voor je vakantiewoning, anders is de kans groot dat je kunt fluiten naar je beoogde rendement.
Extra kosten in een recreatiepark
Maakt de vakantiewoning in kwestie onderdeel uit van een recreatiepark? Dan krijg je in de meeste gevallen ook te maken met aanvullende kosten. Omdat groen gesnoeid moet worden of het zwembad toe is aan een beurt. De parkeigenaar draagt daar zorg voor, maar brengt een deel van de kosten in rekening. Ook loopt de verhuur vaak verplicht via de parkeigenaar en dat is natuurlijk ook niet gratis. In dit geval kun je ook geen gebruik maken van een platform als Airbnb, wat ook een nadeel kan zijn omdat je de verhuur van je vakantiehuis (en daarmee de hoogte van je inkomsten) niet in eigen hand hebt. Echter kost het zoeken van huurders (en de sleuteloverdracht) veel tijd, dus wat dat betreft kan een dergelijke “uitbesteding” ook weer een voordeel zijn. In ieder geval doe je er goed aan om – indien je van plan bent te investeren in een vakantiewoning binnen een recreatiepark – een overzicht te maken van alle kosten waarmee je te maken krijgt en de pros en de cons tegen elkaar af te strepen.
Waar te beginnen?
Net als bij het kopen van een ‘gewone’ woning kun je op 1001 manieren je ‘droom-vakantiewoning’ vinden. Wie weet hoor je via-via van een buitenkansje of zie je een pareltje te koop staan als je zelf op een recreatiepark verblijft. De normale gang van zaken is echter tegenwoordig het internet. Vanuit je luie stoel kun je zonder problemen op zoek gaan naar vakantiewoningen in binnen- en buitenland. Funda.nl is een goed startpunt, maar ook op good-old Marktplaats.nl vind je regelmatig nieuwe vakantiewoningen die beschikbaar komen. Andere interessante uitgangspunten zijn onder meer Secondhome.nl, Recreatiewoning.nl en Huislijn.nl. Op deze websites vind je diverse vakantiewoningen in binnen- en buitenland.
Heb je voorkeur voor een vakantiewoning op een recreatiepark? Bezoek dan de websites van grote ketens als Roompot, Landal en Center Parcs. Deze partijen hebben regelmatig vakantiewoningen in het aanbod waarin je kunt investeren en bovendien investeren zij zelf veel in marketing waardoor de kans op verhuur een stuk hoger ligt dan bij een recreatiepark dat minder naamsbekendheid geniet. Toch ook die vakantiewoningen bekijken? Surf dan naar Topparken.nl. Deze website heeft een overzicht voor je van alle vakantiewoningen op recreatieparken die te koop staan in Nederland.
Is het zinvol te investeren in een vakantiewoning?
Zoals je hebt kunnen lezen zitten er nogal wat haken en ogen aan het investeren in een vakantiewoning en is je mogelijke rendement sterk afhankelijk van een groot aantal factoren. Daarnaast brengt investeren altijd risico’s met zich mee. Zo bestaat de kans dat je je inleg volledig kwijtraakt of dat de investering je zelfs geld gaat kosten.
Is het rendement na aanschaf niet wat je ervan verwacht had? Dan kun je er altijd voor kiezen de woning in de verkoop te zetten. Houd er dan wel rekening mee dat wanneer de woningmarkt onder druk staat, dit ook geldt voor de markt van vakantiewoningen. Dalen de prijzen van de huizen, dan gebeurt dit ook voor de prijzen van de vakantiewoningen. Uiteraard is dit ook iets om in het achterhoofd te houden bij de aankoop van een vakantiewoning. Door op het juiste moment te kopen kun je een leuke boterham verdienen, maar de keerzijde is er natuurlijk ook: dat je (veel) teveel hebt betaald voor je vakantiewoning omdat je in een ongunstige tijd hebt gekocht.
Tot zover de wat minder leuke scenario’s. Je kunt natuurlijk ook flink wat rendement behalen wanneer de omstandigheden gunstig zijn. Helaas kun je niet in een glazen bol kijken en zul je – voordat je overgaat tot investeren – je huiswerk moeten doen. Zo zul je in ieder geval de (mogelijke) kosten in kaart moeten brengen, de locatie van het vakantiehuis onder de loep moeten nemen en het risico moeten bepalen. Het kan dan zinvol zijn de hulp van een adviseur in te schakelen. Zeker wanneer je weinig tot geen ervaring hebt met investeren. Laat je in ieder geval niet lekker maken met ogenschijnlijk hoog rendement en investeer alleen als je een worst-case scenario financieel op kunt vangen. Investeren is tenslotte leuk, maar enkel en alleen als het rendement er naar is. Helaas heb je het niet altijd zelf in de hand en dan is het wel zo fijn als je niet in de financiële problemen komt door je investering natuurlijk!