Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Investeren in grond, hoe kun je grond kopen?

Investeren in grond, hoe kun je grond kopen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je geld te vermeerderen. Je kunt bijvoorbeeld een bepaald bedrag op je spaarrekening zetten en rente ontvangen van de bank, maar je kunt ook je geld investeren. In bedrijven, bitcoins, windmolens of in grond. Je geld stoppen in het laatstgenoemde lijkt zo gek nog niet te zijn. In dit artikel de ins & outs van investeren in grond, alsmede het antwoord op de vraag hoe je grond kunt kopen.


Rendement uit je spaarcenten

Wie zijn geld op een spaarrekening heeft staan met de bedoeling om hier rente over te vangen, zal merken dat dit tegenwoordig niet meer zo makkelijk gaat. Dat komt omdat de rentestand momenteel behoorlijk laag is en banken vaak niet meer dan een kwart procent rente per jaar uitkeren over jouw spaargeld. Daar heb je eigenlijk alleen iets aan als je al een flinke zak geld op je rekening hebt staan. En dan nog kun je te maken krijgen met allerlei randvoorwaarden. Nee, het is geen wonder dat mensen op zoek gaan naar andere manieren om het meeste uit hun spaargeld te halen. Met name met het oog op later.


Waarom investeren in grond interessant is

Investeren is een goed alternatief voor sparen, mits je gaat investeren in iets waar je mogelijk rendement uit kunt halen. Het is tegenwoordig bijvoorbeeld helemaal hot om te investeren in cryptovaluta, maar de hamvraag is of dit je geld gaat opleveren. De koersen schommelen ongelofelijk hard en de kans is reëel dat je je cryptovaluta voor een lager bedrag zult moeten verkopen dan je het aangeschaft hebt. En dat betekent dat je verlies maakt. In het ergste geval klapt de cryptomunt waarin je geïnvesteerd hebt en ben je al je geld kwijt. Het moge duidelijk zijn dat deze vorm van investeren een groot risico met zich meebrengt. Daarom is het verstandiger om te investeren in grond, omdat de hoeveelheid grond die op de aarde beschikbaar is vaststaat en er een bepaalde mate van schaarste is. De vraag naar grond blijft namelijk groeien, terwijl het aanbod beperkt blijft. En dus kun je rendement behalen bij de verkoop van grond.

Daarbij moet wel gezegd worden dat het behalen van rendement uit aangeschafte grond sterk afhankelijk is van het type perceel dat men heeft gekocht. Koop je bijvoorbeeld landbouwgrond en zal deze grond de komende jaren enkel voor landbouw gebruikt worden, dan dien je heel veel hectares te kopen om slechts een klein rendement te behalen. Landbouwgrond kost slechts een aantal euro per vierkante meter en om daadwerkelijk geld te verdienen zul je flink wat centen neer moeten leggen voor de aanschaf van een groot perceel. Grond wordt pas aantrekkelijk om in te investeren wanneer deze uiteindelijk bebouwd gaat worden. Daar is geld mee te verdienen.


Altijd risico’s

Grond waarop gebouwd gaat worden kost – in tegenstelling tot landbouwgrond – enkele honderden euro’s per vierkante meter. Je kunt dus het meeste rendement behalen door landbouwgrond te kopen en in de toekomst te verkopen als bouwgrond, wanneer de gemeente of lokale overheid het bestemmingsplan voor de grond in kwestie wijzigt. Het is echter moeilijk in te schatten of het stuk landbouwgrond dat je koopt uiteindelijk gebruikt zal gaan worden als bouwgrond. Toch is wel een inschatting te maken of grond wel of niet bebouwd gaat worden. Heb je bijvoorbeeld de kans om landbouwgrond te kopen aan de rand van een gemeente die aan het groeien is, dan is de kans groot dat deze grond straks gebruikt gaat worden voor bebouwing. Echter hoeft dat natuurlijk niet altijd zo te zijn. Investeren in grond brengt dus een bepaald risico met zich mee.


Hoe gaat het in zijn werk?

In principe is grond vrij verhandelbaar. Dat wil zeggen dat de grond op elk gewenst moment verkocht kan worden door de eigenaar. Daarnaast is de eigenaar vrij om zijn eigen verkoopprijs te bepalen. Investeer je in grond door deze aan te schaffen, dan ben jij de (trotse) eigenaar van het betreffende stukje grond. Niet de gemeente, niet de overheid, maar jij. Dat betekent dat – wanneer een gemeente interesse toont in het stukje grond – deze eerst van jou zal moeten kopen.

Bij het kopen en verkopen van grond worden over het algemeen drie verschillende stappen doorlopen. Allereerst dient er een verkoopcontract opgesteld te worden, waarin de omschrijving van het stuk grond opgenomen is, naast de prijs en de gemaakte afspraken. Vervolgens komt het Kadaster – de organisatie die vastgoed- en geografische informatie registreert – het stukje grond opmeten en de nieuwe kadastrale grenzen bepalen. Vervolgens wordt de koopakte door een notaris bij het Kadaster geregistreerd. Wanneer dat gebeurd is, ben jij de trotse eigenaar van het betreffende stukje grond. Waar je rekening mee dient te houden, is dat de koop en verkoop van een stuk grond altijd kosten met zich meebrengt. Zo betaal je onder meer altijd overdrachtsbelasting en notariskosten.

Omdat grond vrij verhandelbaar is en zowel overheden als particulieren grond kunnen bezitten, kun je het beste via het internet op zoek gaan naar aangeboden percelen. Zo kun je via Marktplaats al je zoektocht beginnen, aangezien veel particulieren hier kavels en percelen op aanbieden. Ook kun je op sites als Funda bijvoorbeeld het aanbod qua landbouwgrond bekijken. Mocht je een interessant perceel vinden, dan kun je contact opnemen met de betreffende makelaardij.


Grond vinden en kopen

Omdat grond vrij verhandelbaar is kunnen zowel overheden, als particulieren grond bezitten. Er zijn dus verschillende wegen die je kunt bewandelen om een geschikt stuk grond te vinden om in te investeren. Een goed begin is het internet. Op websites als Marktplaats.nl, Bouwgrond.com en Funda.nl/Fundainbusiness.nl vind je kavels die te koop staan. In veel gevallen gaat het om bouwgrond, een kavel waar je een woning op mag bouwen. Uiteraard ligt die keuze vervolgens bij jou. Je kunt er een huis op bouwen en de woning vervolgens verhuren (een slimme manier om te investeren), maar je kunt de kavel ook onbebouwd laten met de bedoeling om het te zijner tijd met winst door te verkopen.

Een andere manier om interessante stukken grond te vinden is via makelaars die gespecialiseerd zijn in het kopen en verkopen van kavels. Sommige makelaars doen het ‘verkopen van kavels’ er een beetje bij, maar andere makelaars richten zich enkel en alleen op het kopen en verkopen van stukken grond. Via deze makelaars kun je grond aankopen die in veel gevallen nooit op websites als Funda of Marktplaats terecht is gekomen en biedt deze methode zodoende buitenkansjes voor hen die willen investeren in (bouw)grond. Wie een korte zoektocht op Google start ontdekt al snel dat er tientallen partijen in Nederland zijn die kavelverkoop als specialisme hebben.

Zoals gezegd kunnen particulieren, maar ook gemeentes en overheden in het bezit zijn van grond. Heb je een bepaalde gemeente op het oog waar je grond zou willen kopen ter investering, dan kun je natuurlijk navraag doen bij de gemeente zelf of er interessante stukken grond te koop zijn (of op termijn in de verkoop raken). Je hebt dan direct een win-winsituatie te pakken, want de gemeente kan je tot in detail inlichten over het toekomstige bestemmingsplan.

Als laatste werkt ‘mond-tot-mond-reclame’ – zoals zo vaak het geval is – ook prima. Je kunt te rade gaan bij makelaars, op fora rondneuzen waar wordt gesproken over investeren (in grond) en wie weet zie je tijdens het autorijden opeens wel ergens een mooi bordje met “kavel te koop” en kun je navraag doen bij de partij die de kavel te koop aanbiedt. Ook boeren weten doorgaans goed of er stukken grond in de omgeving te koop zijn. Onder het mom van ‘de brutalen hebben de halve wereld’ zou je kunnen aankloppen en informeren of de boer in kwestie nog een leuk stukje grond te koop weet te vinden en wellicht kun je van de boer zelf een stuk grond kopen. Houd er bij dit laatste wel rekening mee dat het veelal om agrarische grond gaat en er dus een grote kans bestaat dat er nooit op gebouwd gaat worden. In dat geval is het niet de meest zinvolle investering die je kunt maken. De boer in kwestie is natuurlijk zelf ook niet gek en zal niet gauw een stuk grond verkopen wanneer hij (of zij) weet dat er vroeg of laat op gebouwd gaat worden.


Waar rekening mee te houden bij het investeren in grond

Eerder in dit artikel hebben we aangegeven dat investeren in grond een bepaald risico met zich meebrengt. Je weet immers nooit 100% zeker of het aangeschafte stuk grond uiteindelijk geld gaat opleveren. Het kan ook voor komen dat je jouw eigen stuk grond uiteindelijk met verlies moet verkopen. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Investeren in grond blijft daarom risicovol, al is het risico om je inleg kwijt te raken minder groot dan bijvoorbeeld bij cryptovaluta of aandelen.

Neem voorgestelde winsten in ieder geval met een korreltje zout: deze zijn vaak gebaseerd op mogelijke bestemmingsplannen. De kans dat zo’n bestemmingsplan er uiteindelijk komt is nooit zeker en sterk afhankelijk van een flink aantal factoren, waaronder bijvoorbeeld de daadwerkelijke bevolkingsgroei. Mogelijk kun je navraag doen bij de gemeente in kwestie over de bestemmingsplannen die er (wel of niet) liggen.


Voorkom de welbekende kat in de zak

Verder zul je rekening moeten houden met het feit dat een bepaald stuk grond vaak voor een hogere prijs verkocht wordt dan de verkoper ervoor heeft betaald. Indien je van plan bent om een stukje grond aan te schaffen, zorg er dan in ieder geval voor dat je checkt of de prijs marktconform is. Daarnaast kan men bij het Kadaster opvragen voor welke prijs het stuk grond eerder verkocht is. Zo verklein je de kans dat je opgelicht wordt.

Tot slot zal er rekening gehouden moeten worden met de aanwezigheid van oplichters en illegale praktijken. Zo mag een aanbieder bijvoorbeeld nooit een stuk grond als zijnde beleggingsobject (waarbij rendement in het vooruitzicht wordt gesteld en met aanbod dat de grond door een ander wordt beheerd) aanbieden zonder dat hij of zij daar een vergunning voor heeft. Deze vergunning wordt verleend door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waar men terecht kan met alle vragen met betrekking tot investeren in grond. Je kunt dus zelf een hoop doen om het kopen van de kat in de zak te voorkomen. Het advies luidt dan ook om je huiswerk goed te doen voordat je de investering in een stuk grond daadwerkelijk maakt.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag