Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De beste dividendaandelen van 2024

De beste dividendaandelen van 2024

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2024

Wanneer je geld investeert, wil je daar het liefst zoveel mogelijk voor terugverdienen. Uiteindelijk loop je met het investeren in dividend namelijk een bepaald risico. Een hoog rendement zorgt ervoor dat je tegenvallers in de toekomst kunt opvangen en dat je in de tussentijd flink wat geld verdient. Dividend is tegenwoordig een zeer interessante investering omdat het soms meer dan het tienvoudige kan opleveren van een reguliere spaarrekening bij de bank. Wil je weten wat interessante dividendaandelen voor dit jaar zijn? In dit artikel geven we je 5 antwoorden op die vraag.


Waarom je in 2024 moet beleggen in dividend

Beleggen in dividend wordt voor beleggers steeds belangrijker. Hoewel het jaren geleden niet altijd enorm veel opleverde, worden er de laatste jaren flinke bedragen dividend uitgekeerd. Dit terwijl de banken steeds minder spaarrente bieden en je geld eigenlijk alleen maar minder waard wordt als je het daar laat staan. Zelfs wanneer je de belasting die je over dividend moet betalen aftrekt van de totale opbrengst, is het 99% van de tijd gunstiger om te beleggen in dividend.

Uiteraard moet dat wel betekenen, dat het bedrijf dat dividend uitkeert, winstgevend is. Want dat is natuurlijk de keerzijde die een hoger rendement met zich meebrengt. Gelukkig ben je niet de enige die geïnteresseerd is in dividendaandelen. Er is enorm veel kennis beschikbaar waarmee je vaak een goede beslissing kunt maken. Wel is het relevant dat je dus goed inleest over de mogelijkheden in de markt op dit moment. In dit artikel vertellen wij je wat de beste dividendaandelen zijn voor dit jaar.


Wat is de strategie van de professionals?

Er zijn succesvolle beleggers die voornamelijk beleggen in ‘Dividend Aristocrats’. En dat succes is vaak niet gebaseerd op geluk, maar vooral tot stand gekomen door veel inzicht te hebben in de markt en risico vermijdend gedrag te vertonen. Dit risico vermijdend gedrag houdt in dat de investeerder kijkt naar een bedrijf dat een kleine kans heeft om kapitaalverlies te lijden. Wanneer je in staat bent je kapitaal te verdelen over verschillende bedrijven die niet zo snel kapitaal verlies zullen lijden, dan kun jij ook serieus geld verdienen.


Beste dividendaandelen 2024

We gaan kijken naar de 5 beste dividend aandelen van dit jaar. Daarbij kijken we niet alleen maar naar welk bedrijf het minst kapitaal verlies kan lijden, maar ook hoeveel rendement ze op dit moment behalen en of er in het verleden minder geld werd uitgekeerd aan dividend aandeelhouders. Dit kan namelijk een goede graadmeter zijn voor de resultaten voor het lopende jaar. In dit geval kijken we alleen naar dividend aandelen met een minimale winstmarge van ongeveer 4%.

Verizon Communications

Het bedrijf Verizon is een enorme speler op de telecommunicatiemarkt in de Verenigde Staten. Het klantenaantal ligt rondom de 150 miljoen bedrijf laat serieuze groei zien. Dit komt met name door de bijdrage aan het uitrollen van het nog vrij nieuwe 5G netwerk. Dit netwerk, dat in de nabije toekomst wereldwijd beschikbaar wordt gesteld, is er markt met een waarde van ruim 250 miljard dollar. Wie daar dus als eerste bij is, kan er flink van profiteren. Verizon zou zomaar één van deze grote spelers kunnen zijn, waardoor het aanschaffen van dividendaandelen van het bedrijf een wijze beslissing zouden kunnen zijn.

Daarbij komt dat het dividend dat Verizon betaalt, gedurende de laatste 11 jaar, ieder jaar verhoogd is. Ook de acties van Trump, die hebben gezorgd voor een verlaagde belasting, zorgen ervoor dat er meer geld overblijft voor investeerders. Het bedrijf is namelijk al enorm en heeft weinig mogelijkheden om nieuwe markten aan te boren. Hierdoor stroomt een groot deel van de winst door naar de dividend aandeelhouders. Het meest recente rendement van Verizon is vastgesteld op 4,2%.

Exxon Mobil

Een naam die je ongetwijfeld al eens voorbij hebt zien komen. Exxon mobil is één van de grootste olie reuzen die samen met de anderen de oliemarkt domineren. Als onderdeel van The Big Oil blijft de productiegroei alleen iets achter en lag deze in het tweede kwartaal van 2018 op hetzelfde niveau als in 2015. Ondanks dat deze cijfers misschien niet heel geruststellend zijn, investeert het oliebedrijf weliswaar voornamelijk op winstgevende projecten die op de lange termijn veel rendement op kunnen leveren. Een investering in dividend aandelen kan je dus zomaar een heel interessant rendement opleveren. Exxon heeft namelijk kenbaar gemaakt dat ze tegen 2025 de winstcijfers willen verdubbelen. Zelfs al is het een beetje overdreven, zulke verwachtingen en uitspraken zijn natuurlijk wel interessant om dichtbij te blijven voor een dividend aandeelhouder.

Vooral als je ook kijkt naar de uitbetaling van dividend over de laatste jaren. Exxon Mobil heeft namelijk de afgelopen 36 jaar ieder jaar het dividend verhoogd. Ondanks dat er soms een oliecrisis aan de gang was. Dit laat zien hoeveel waarde het bedrijf hecht aan zijn aandeelhouders. Een investering in dividend zou dan ook zomaar heel interessant kunnen uitpakken voor je portemonnee. Het meeste recente rendement van Exxon Mobile is vastgesteld op 4,5%.

General Motors

Wanneer je een echte auto fanatiekeling bent, of gewoon opzoek bent naar een hoog rendement, dan ben je in beide gevallen aan het juiste adres bij General Motors. Hoewel het bedrijf altijd al van enorme omvang is geweest, schoot het succes echt de lucht in na de economische crisis in 2008. Met een veranderde strategie was General Motors van plan om zich te voor te bereiden op de naderende toekomst van autorijden. De groeiende interesse van China en het feit dat General Motors zich bezighoudt met autonoom rijden, zijn twee belangrijke redenen waarom het een interessant bedrijf is om dividendaandelen bij aan te schaffen.

Het bedrijf is sinds de aankoop van Uber concurrent Lyft en Cruise Automation daarnaast in belangrijke vaarwater terechtgekomen. General Motors staat met slechts een handjevol andere bedrijven vooraan in de rij als het gaat om zelf rijdende auto’s. En aangezien dat op termijn een belangrijke plek in onze maatschappij gaat innemen, kan een investering in General Motors dus goed uitpakken. Het meest recente rendement van General Motors is vastgesteld op 4,3%

AT&T

Een bedrijf dat al wat jaartjes mee gaat in de telecomwereld, en daarom door veel mensen wordt gezien als een aandeel dat vrij oud is. Juist omdat het een wat ouder bedrijf is, loopt het wat betreft enkele technologieën een beetje achter op de concurrentie. Vanaf deze positie heeft AT&T daarom besloten om Time Warner over te nemen voor enkele miljarden dollars. Veel mensen zien het als een goede zet, omdat AT&T hier heel veel technologie mee in huis haalt.

Zo krijgen ze er onder andere CNN, Cartoon Network alle abonnees van het populaire televisie platform HBO voor terug. Gezien de diversiteit binnen deze producten heeft AT&T hier heel veel nieuwe kansen mee aangeschaft, wat door veel investeerders wordt gezien als een kans op hoger rendement. Daarbij komt dat AT&T ook nog van plan is om een eigen 5G netwerk uit te rollen. Het bedrijf is dus erg in beweging, en dat zou zich terug kunnen laten zien in een grotere groei. Het meest recente rendement van AT&T is vastgesteld op 6,6%.

IBM

Wanneer je denkt aan technologie en IT, dan denk je automatisch aan IBM. Met bijna 400.000 werknemers in dienst maakt IBM ook de dienst uit wanneer het gaat over patenten binnen de VS. Ook de marktwaarde van maar liefst 130 miljard dollar laten zien dat het een bedrijf met potentie is, en niet voor niets al 24 jaar de marktleider onder de patenten is.

IBM lijkt misschien niet de eerste keus wanneer je moet kiezen voor dividendaandelen. De laatste jaren had het bedrijf erg veel last van lagere omzetcijfers, die met name te verklaren waren door groeiende concurrentie op IT-gebied en toekomstplannen die minder haalbaar bleken dan verwacht. Daarnaast deed ook de wereldberoemde belegger Warren buffet al zijn aandelen in IBM van de hand, waardoor het bedrijf ook hierdoor een flinke tik kreeg.

Ondanks deze tegenslagen, lijkt het tij gekeerd voor IBM. Het toekomstbeeld ziet er erg rooskleurig uit, voornamelijk door investeringen die zichzelf langzamerhand beginnen terug te betalen en ook de grote bedragen die worden uitgekeerd aan aandeelhouders zijn geruststellend.

Het meest recente rendement van IBM is vastgesteld op 5,1%


Wat is de beste dividend investering?

De beste investering in dividend is er een waarbij je kunt zien dat het bedrijf in de toekomst een bepaalde groei gaat doormaken. Overnames van andere bedrijven zijn belangrijk, omdat ze hierbij vaak een nieuwe kennis en technologie in huis halen. Veel van deze bedrijven nemen niet voor niets zo’n stap en weten een overname vaak om te toveren in soms zeer interessante rendementen.

Daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar de hoogte van het rendement dat je op je dividenden ontvangt. Een bedrijf dat veel winst maakt hoeft niet altijd alles uit te betalen aan zijn aandeelhouders. Dit terwijl sommige bedrijven, die een lagere winst behalen, toch besluiten om veel te betalen aan de aandeelhouders. Deze bedrijven zijn vaak afhankelijk van hun aandeelhouders en willen niemand tegen de schenen stoten. Zelfs als het bedrijf het dan maar iets slechter zou doen betalen ze toch eerst de aandeelhouders uit. Want als die weglopen, dan kan het bedrijf zomaar ineens kopje onder gaan.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag