Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar vind ik het beste beleggingsadvies?

Waar vind ik het beste beleggingsadvies?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je hebt besloten dat je wilt gaan beleggen. Je hebt een beetje rondgekeken op internet, wat adviezen geraadpleegd en je hebt het idee dat je er bijna klaar voor bent. Maar toch mis je nog net dat ene stukje informatie. Op internet lees je tegenstrijdige informatie en de mensen om je heen die al beleggen vertellen ook niet allemaal hetzelfde. Het kan lastig zijn om duidelijke informatie te vinden die jou helpen om een goed overwogen keuze te maken. Daarom schrijven wij in dit artikel over drie verschillende manieren waarop je beleggingsadvies kunt krijgen. Daarbij vertellen we uiteraard ook welke voordelen en nadelen deze vormen van beleggingsadvies hebben.


Hieronder lichten we de drie vormen van beleggingsadvies toe. Deze methodes zijn op volgorde van benodigde betrokkenheid vanuit de belegger en in hoeverre je zelf nog op zoek moet naar informatie. De eerste optie is daarbij het meest tijdsintensief, waarbij de laatste optie in theorie het eenvoudigst is.

Online beleggingsadvies

Wanneer je kiest voor online beleggingsadvies heb je de mogelijkheid om gratis of tegen betaling de laatste adviezen te ontvangen met betrekking tot diverse beleggingen. Veel websites positioneren zichzelf als de beste marktanalisten en geven gratis advies weg. Dit doen zij door dagelijks een lijst te updaten met populaire beleggingen en daarbij aan te geven of het beter is om ze te verkopen, te kopen of juist aan te houden. Deze adviezen kun je aannemen als beste advies, maar hierbij gaat het vaak vooral om korte termijn voorspellingen die niet altijd gedaan zijn door professionals.

Vervolgens zijn er ook websites die juist een volledige lijst presenteren met zogenoemde goeroes in het vak. De website Guruwatch is daar een goed voorbeeld van. Iedere dag presenteren zij een lijst met analyses van internationale banken en anderen grote concerns die met hun neus op de markt zitten. Zij geven dan aan wat je met je aandelen moet doen.

Beleggen met apps

Op de markt zijn enkele apps te verkrijgen waar kunt leren beleggen. Een voorbeeld hiervan is de app Bux. Ben je helemaal nieuw op het gebied van beleggen, dan is een app zoals Bux perfect om te leren wat er gebeurt met bepaalde beleggingen. Je kunt namelijk nep geld investeren in bedrijven die ook de daadwerkelijke koers van de markt volgen. Hiermee kun je het dus eenvoudig zelf leren, zonder direct het risico te lopen dat je je investering kwijtraakt.

Ben je uiteindelijk op de hoogte van de effecten die verschillende investeringen hebben, dan kun je er ook voor kiezen om echt geld te beleggen via de app. Daarbij biedt een app als Bux de mogelijkheid om analyses te lezen van beursanalisten en adviezen op te volgen van professionele beleggers. Het handige aan een app zoals Bux is dat jij kunt zien hoe succesvol een belegger is geweest door op zijn profiel te bekijken welk percentage van de beleggingen winstgevend of verliesgevend is geweest. Dit is al een goede raadgever of je wel of niet het advies moet opvolgen.

Wanneer je van plan bent om bedragen te investeren tot maximaal 2000 euro, is het voor jou waarschijnlijk het meest rendabel om te kiezen voor online beleggingsadvies. De overige methodes kunnen namelijk vrij prijzig zijn voor je portemonnee.


Beleggen via een beleggingsadviseur

Ga je een stapje verder, dan kun je een beleggingsadviseur in de arm nemen. Een belastingadviseur bespreekt samen met jou je beleggingsdoel en de risico’s die je bereid bent om te nemen. Vervolgens gaan jullie samen werken aan een strategie om dat doel te bereiken. Daarbij adviseert de beleggingsadviseur diverse producten aan waarmee het hoogstwaarschijnlijk is dat je dat doel inderdaad weet te behalen. Om dat te kunnen doen houdt een beleggingsadviseur de markt bij en kan deze jou eventueel aansturen of adviseren wanneer er veranderingen gesignaleerd zijn. Dat betekent dat de adviseur dus niet alleen eenmalig bepaalt of en wat jij moet investeren, maar dat er ook tussentijds getoetst wordt of deze koers nog steeds zorgt voor het behalen van jouw doelen. Een beleggingsadviseur is het meest geschikt voor beleggers die zelf nog de controle willen hebben over hun beleggingsportefeuille, maar het wel fijn vinden om professioneel advies te ontvangen.


Beleggen via een vermogensbeheerder

Wil je juist zo min mogelijk advies ontvangen voor een belegging, maar wel geld verdienen? In dat geval kun je je geld beleggen via een vermogensbeheerder. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen individueel vermogensbeheer en collectief vermogensbeheer. Hieronder lichten waren beide vormen toe.

Collectief vermogensbeheer

Wanneer je kiest voor collectief vermogensbeheer stop je geld in een potje samen met een groot aantal andere investeerders. Dit geld wordt door de vermogensbeheerder geïnvesteerd in verschillende soorten projecten. Je kunt zelf kiezen aan wat voor soort projecten jij wilt mee investeren. Dat kan gaan om bouwprojecten, aandelen in farmaceutische bedrijven of staatsleningen. Een voordeel van collectief vermogensbeheer is dat je direct kunt bepalen op welke manier je de beleggingsportefeuilles indeelt.

Je hebt dus wel de vrijheid om te kiezen waarin investeert, maar omdat de keuze beperkt is hoef je niet dagenlang in te lezen in de verschillende opties. De vermogensbeheerder heeft immers al gecontroleerd in welke investeringen zij verwachten een hoog rendement te kunnen behalen. Het is alleen aan jou om te bepalen met welke collectieve investering je mee wilt doen. Een groot voordeel aan een collectief vermogensbeheerder is dat je al vanaf een klein bedrag kunt mee investeren. Daardoor heb je de mogelijkheid om je vermogen te verdelen over verschillende projecten en loop je weinig risico.

Individueel vermogensbeheer

Je kunt ook een beheerder kiezen die alleen jou vertegenwoordigd in bepaalde projecten. In dat geval is het helemaal aan jou in hoeverre je advies of rapportages wilt ontvangen voor je investering. Jij kunt dus bepalen of je op de hoogte gebracht wilt worden van inkoop of verkoop en je kunt de vrijheid van de beheerder zelf inperken. Je kunt de vermogensbeheerder dus verzoeken om jou van iedere stap op de hoogte te brengen, waardoor jij de kans hebt om ja of nee je te zeggen tegen bepaalde investeringen.

Over het algemeen is individueel vermogensbeheer een methode van beleggen waarbij je het minst bezig bent met het advies. Vaak wordt een individuele vermogensbeheerder ook pas interessant wanneer je minimaal 100.000 kunt laten beheren. Dit heeft namelijk een veel grotere kans om een hoger rendement te behalen en het is daarbij veel interessanter om te beheren.


Advies versus Execution Only

Wanneer je gaat beleggen kun je dus kiezen voor gedegen advies waarmee je minder risico loopt op verlies. Als je een beginnende belegger bent is dat uitermate handig om iets meer zekerheid te hebben van je beleggingsportefeuille. Een goede adviseur is in staat uit te vinden hoeveel risico jij wenst te lopen en wat voor rendement daartegenover te verwachten is. De eerste jaren kan een beleggingsadviseur dus goed van pas komen, maar uiteindelijk betaal je hier natuurlijk ook een deel van je winst aan.

Wanneer je iets meer ervaring begint te krijgen, kun je ook overgaan naar een Execution Only beleggingsmethode. In dit geval betaal je dus geen ‘service fee’ en kies je gewoon zelf waar en wanneer je geld wordt geïnvesteerd. Netto hou je dan op deze manier meer over dan wanneer je je beleggingen baseert op professioneel advies, maar je loopt natuurlijk ook een groter risico.


Transparantie in de kosten

Voor beleggingsadvies moet je altijd betalen, tenzij het gratis op internetfora te vinden is. Voor 1 januari 2014 was voor beleggers alleen niet duidelijk waar zij precies voor betaalden bij het afnemen van deze diensten en waarom bepaalde adviezen werden gegeven. Banken, adviseurs en vermogensbeheerders verwerkten alle kosten voor de beleggers in het totaalpakket van producten. Maar deze tussenpersonen verdienen hun geld over het algemeen met provisies die zij krijgen van beleggingsfondsen.

Natuurlijk zorgde dit voor oneerlijke concurrentie en gevaarlijke situaties voor beleggers. Deze tussenpersonen probeerde jou dus geen neutraal advies te geven, maar bood jou simpelweg alleen de opties aan waarom zij de meeste provisie op ontvingen. Door de nieuwe wet is dit dus niet meer mogelijk en dan moeten alle kosten los van elkaar doorberekend worden aan de belegger, die daardoor dus inzichtelijk heeft waar hij precies voor betaalt.


Het selecteren van geschikt beleggingsadvies is lastig, omdat veel beleggingen alleen gebaseerd zijn op speculaties. Niemand is dus 100 procent zeker dat een bepaalde investering geld gaat opleveren. Ben je nog een beginnen op het gebied van beleggen? Lees dan ook ons artikel hoe je zelf kunt leren beleggen. Wil je zeker weten dat je een goede beslissing maakt met je geld? Lees dan ook ons artikel met 8 tips over veilig beleggen.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag