Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je beleggen zonder risico?

Hoe kun je beleggen zonder risico?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Beleggen en risico’s gaan hand in hand. De spelregels zijn tenslotte simpel: hoe meer winst er vergaard kan worden, des te hoger (doorgaans) het risico. Hoe kleiner het risico is dat je neemt, des te lager het rendement zal zijn. Ondanks dat de spelregels helder zijn, is men altijd op zoek naar dé risicoloze belegging. Want een mens houdt nu eenmaal niet van risico’s. We zijn gemaakt voor zekerheden. Onzekerheden – zelfs als er hoge rendementen mee behaald kunnen worden – laten we het liefst zo ver mogelijk bij ons vandaan. Daarom in dit artikel een antwoord op de vraag “hoe kun je beleggen zonder risico?”.


Beleggen zonder risico, kan dat?

Wie onze artikelen in de sectie “beleggen” doorneust komt al gauw tot een aantal conclusies: beleggen kan op tal van manieren, in tal van verschillende zaken en zelfs met een (relatief) kleine investering. Maar… Er gaat ALTIJD risico mee gepaard. Een belegging ZONDER risico’s bestaat niet. De uitkomst van de belegging zal tenslotte nooit helemaal duidelijk zijn. Zelfs met één van de meest zekere vormen van beleggen, geld op je spaarrekening zetten en je vermogen laten groeien middels de spaarrente die je ontvangt over het ingelegde bedrag, bestaat de kans dat je ‘belegging’ verkeerd uitpakt. Er bestaat namelijk nog zoiets als inflatie en zodra het jaarlijkse inflatiecijfer hoger is dan de spaarrente die je ontvangt over het bedrag op je spaarrekening, verdampt je geld simpelweg en is je ‘risicoloze’ belegging dus plots toch een risicovolle investering gebleken. Voor de goede orde: dit is dus momenteel het geval. Bij de grootste banken in Nederland ontvang je een schamele 0,03% spaarrente over je ingelegde centjes. De gemiddelde inflatie in Nederland lag in 2018 op 1,57%. Met andere woorden: je gooit je geld weg als je het momenteel op een flexibele spaarrekening zet van de ABN-AMRO, ING of Rabo bank. Wil je toch nog een beetje waar voor je geld, lees dan vooral ons artikel over de hoogste spaarrentes in Europa eens. Wellicht dat je daar wél een risicoloze belegging kunt doen en middels je spaarcenten je vermogen kunt laten groeien.


Beleggingen met weinig risico

Ongetwijfeld heb je dit artikel aangeklikt omdat je op zoek bent naar manieren om te beleggen zonder risico. We trachten je niet te ontmoedigen met bovenstaande, maar het is simpelweg een feit dat er geen beleggingen zijn die geheel risicoloos zijn. De kunst van het beleggen is om een zo hoog mogelijk rendement te behalen met een minimale kans op falen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn wel een aantal opties die – over het gemiddelde genomen – relatief risicoloos zijn en toch een leuk rendement kunnen opleveren. We hebben een aantal beleggingen voor je in kaart gebracht waarbij het risico relatief klein is.

Beleggen in vastgoed en/of grond

Eén van de meest interessante beleggingen die je kunt maken en waar (mits je in de juiste tijd koopt) een relatief klein risico aan is verbonden. Beleggen in stenen of investeren in grond kan een prima rendement opleveren terwijl de kans dat de woning en/of de (bouw)grond aanzienlijk minder waard gaat worden na verloop van tijd (nogmaals: mits in de juiste tijd gekocht) relatief klein is. Rendement door te investeren in vastgoed verkrijg je bovendien op twee manieren: enerzijds levert de verhuur van het pand een constante cashflow op en anderzijds kan de meerwaarde van de woning een leuk extra geldbedrag opleveren.

Investeren in goud

In tijden van moeilijkheden, crisissen en onzekerheden grijpt men altijd terug naar zekerheden. Ten tijde van de wereldwijde crisis in 2008 was de wereld in shock en greep men terug naar wat men kende: edelmetalen die schaars zijn. Dé veilige haven in moeilijke tijden. Resultaat was dat de prijs van een kilo goud in ongeveer 3 jaar tijd bijna verdrievoudigde. Een rendement dus waar je U tegen zegt. De koers is sindsdien nooit meer teruggekeerd naar het niveau van voor 2008, maar je kunt er vanuit gaan dat – wanneer er weer een nieuwe tijd aanbreekt van onzekerheid – je investering van nu je in een later stadium een leuke opbrengst oplevert. Een relatief risicoloze investering dus, mits opnieuw: in de juiste tijd gekocht. Mensen die op 16 augustus 2011 in goud hebben geïnvesteerd hebben de koers nooit meer zien terugkeren naar het niveau van die dag ($ 1.908,89) en zullen hun investering óf vasthouden tot er weer een wereldwijde crisis plaatsvindt óf hun verlies (hebben) moeten nemen.

Beleggen in staatsobligaties

Beleggen in staatsobligaties is jarenlang bijna net zo’n veilige haven geweest als beleggen in goud, maar wederom heeft de wereldwijde crisis in 2008 ervoor gezorgd dat staatsobligaties allang niet meer zulke interessante beleggingsobjecten zijn als dat ze voorheen waren. Dat neemt niet weg dat je met een relatief risicoloze investering een leuk rendement kunt behalen. Daarbij moet opgemerkt worden dat de ene staatsobligatie de andere niet is. Staatsobligaties van landen die volgens toonaangevende bureaus (S&P, Moody’s, etc.) zeer kredietwaardig zijn zijn zo goed als risicoloos, maar daar staat tegenover dat het rendement dat je uit zo’n belegging haalt minimaal zal zijn. Bovendien is een belegging in een staatsobligatie altijd voor de langere termijn (minimaal 5 jaar, meestal 10 jaar) waardoor je geld al die tijd vaststaat en je dus geen andere (wellicht interessantere) beleggingen kunt doen.

Beleggen in duurzame energie en groene oplossingen

Wie onze artikelen over beleggen in olie en duurzaam investeren leest komt al gauw tot de conclusie dat we aan de vooravond staan van een enorme kentering. Het huidige systeem is niet houdbaar meer. Onze economie (maar ook het leven an sich) draait voor een heel groot deel op olie. Een goedje dat een einde kent. Het is – net als goud – namelijk niet oneindig voorradig en vandaar dat ook vaak de term “het zwarte goud” aan olie wordt gegeven. Investeren in olie kan zinvol zijn als je het als (bijzonder lange) lange termijn investering ziet, maar dan zal je daadwerkelijk vaten olie in moeten slaan en ergens op moeten slaan tot er geen olie meer uit de grond te halen valt.  Investeren in olie via een broker (je koopt dan fictief een vat olie en verkoopt het vat weer als de wisselkoers stijgt) is één van de meest risicovolle beleggingen die je momenteel kunt maken. De prijs van olie is tenslotte voor een groot deel afhankelijk van de situatie in de wereld. Als Trump weer eens een gekke stunt uit haalt of als ze in het Midden-Oosten besluiten de kraan dicht te zetten schiet de prijs van olie omhoog. Aangezien je van tevoren 0,0% zeker weet wat er gaat gebeuren in de wereld is het niet slim om in olie te investeren als je op zoek bent naar een risicoloze belegging.

Daarentegen is investeren in duurzame energie en groene oplossingen juist wél een relatief risicoloze belegging. Het is de toekomst en we zullen in de (nabije) toekomst enkel maar meer duurzame oplossingen voor onze kiezen krijgen. Door nu te investeren in windmolens, een groenfonds of zonnepanelen kun je met een praktisch risicoloze belegging later een leuk rendement vergaren. In sommige gevallen zul je dat niet direct in je portemonnee terug zien, maar zal je er indirect de vruchten van plukken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan zonnepanelen op je dak of een warmtepomp om je woning mee te verwarmen. Deze duurzame oplossingen leveren je niet direct extra euro’s op, maar doordat je bespaart op je energierekening houd je jaarlijks geld over. Geld dat je vervolgens weer elders in kunt investeren!


Er is slechts 1 risicoloze belegging in het leven

We sluiten dit artikel graag af met een kwinkslag, want er is wel degelijk een 100% risicoloze belegging in het leven: leef en laat daarbij je geld rollen! Uiteindelijk maken ervaringen je leven. Die ene geweldige vakantie naar die plek waar je zo graag naartoe wilde gaan of die ene geweldige dag met de hele familie die je de rest van je leven bij zult blijven. Aan het einde van de rit kun je je geld toch niet meenemen. Je kunt het hoogstens doorgeven aan de volgende generatie en een groot deel van je totale vermogen verdampt daarbij toch wel middels de erfbelasting die onze vrienden van de blauwe enveloppen opstrijken. Geef je geld dan ook vooral uit zolang je ervan kunt genieten met je dierbaren. En voor alle andere zaken: beleggen met een klein risico kan zeker (en vaak ook nog wel met een leuk rendement), maar 100% risicoloos beleggen is helaas een sprookje dat we hopelijk met dit artikel naar het rijk der fabelen hebben verwezen.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag