Wat is een kortlopende lening en hoe vraag je deze aan?

Wat is een kortlopende lening en hoe vraag je deze aan?

Laatst bijgewerkt: 13 januari 2020

Heb je geld nodig? Bijvoorbeeld omdat je laptop kapot is gegaan en je een nieuwe nodig hebt? Of moet of wil je een nieuwe auto kopen, maar heb je het geld nu niet om dat te betalen? Kun je het geld dat je nodig hebt niet lenen van familie of vrienden, of wil je dat liever niet? Dan kan een kortlopende lening een uitkomst zijn. Zo kun je nu tóch die nieuwe laptop of auto kopen, en hoef je niet te wachten tot je het benodigde bedrag bij elkaar hebt gespaard. Wil jij weten wat een kortlopende lening precies inhoudt, in welke vormen je deze kunt vinden en hoe je deze aan kunt vragen? Lees dan snel verder.


Wat is een kortlopende lening?

Een kortlopende lening is een lening die, zoals de naam al weggeeft, voor korte tijd is. De tijd varieert van een paar dagen tot ongeveer een jaar. Het fijne aan een kortlopende lening is dat je het kunt gebruiken om een aankoop te doen, waar je nu het geld nog niet voor bij elkaar hebt. Zo kun je met een kortlopende lening een aankoop als een nieuwe laptop, wasmachine of een bankstel financieren Maar ook wanneer je graag op vakantie wilt of bijvoorbeeld een mooie reis wilt maken, kan een kortlopende lening een uitkomst zijn.


Soorten kortlopende leningen

De persoonlijke lening is waarschijnlijk de bekendste vorm van een (kortlopende) lening, maar er zijn nog veel meer vormen, zoals bijvoorbeeld een flitslening of een doorlopend krediet. Hieronder hebben we de verschillende opties voor een kortdurende lening voor je op een rijtje gezet.

Flitslening

Een flitslening of minilening is de snelste manier om aan extra geld te komen. Vooral wanneer je al eerder een lening hebt gehad bij een kredietverstrekker en deze netjes op tijd hebt afbetaald, kun je met een flitslening letterlijk binnen 10 minuten geld krijgen. De flitslening is dé oplossing voor wie snel geld nodig heeft. Lenen is vaak mogelijk tot een bedrag van 1500 euro. Het is een zeer kortlopende lening, daar het maximum aantal dagen dat je leent meestal 30 dagen is. Zodra je de lening netjes hebt terugbetaald, kun je direct weer opnieuw een kortlopende lening afsluiten. Een flitslening kun je onder andere afsluiten bij Ferratum en Saldodipje.

Kopen op afbetaling

Ook kopen op afbetaling is een kortlopende lening. Stel dat je graag een nieuwe auto wilt (of moet) kopen, maar daar op dit moment het geld niet voor hebt. Dan zou je kunnen kiezen voor een koop op afbetaling, zoals je dat bijvoorbeeld ook kunt doen met online aankopen. Dit is een hele makkelijke manier om iets te kunnen kopen waar je op dit moment het geld nog niet voor hebt. Je koopt nu iets, krijgt het ook direct (of snel) in handen, en betaalt het product in een paar maanden (of eventueel zelfs jaren) terug. Kopen op afbetaling is een kortdurende lening waarmee je geen geld kan lenen, maar een aankoop kunt financieren.

Rood staan

Wanneer je rood staat op je betaalrekening, is dit ook een kortlopende lening. Je hebt immers toegang tot geld wat je eigenlijk helemaal (nog) niet hebt. Bij de meeste banken kun je maximaal een aantal maanden rood staan. Je kunt de voorkeuren voor het rood staan vaak online aanpassen, of dat anders eventueel telefonisch met een medewerker van de bank regelen. Zo kun je een limiet instellen en weet je ook direct hoe lang je rood mag staan. Rood staan is een dure vorm van geld lenen, maar het is wel gemakkelijk te realiseren. Wanneer je een aantal banken met elkaar vergelijkt, zal je zien dat de kosten voor het rood staan niet overal even hoog zijn. Als je vaak rood staat, of als je van plan bent om dat vaak te gaan doen, is het handig om te kijken naar een bank waarbij de kosten daarvoor niet al te hoog zijn, zodat je niet onnodig veel hoeft te betalen voor het rood staan.

Creditcard

Een creditcard werkt in zekere zin hetzelfde als rood staan. Je koopt iets wat je nu nog niet kunt betalen en lost dit vervolgens af wanneer je dat wel kunt. Eigenlijk is het rood staan op een aparte rekening. Met een creditcard kun je niet alleen aankopen financieren, maar ook geld opnemen om bijvoorbeeld rekeningen mee te betalen, wat fijn is wanneer je aan het einde van de maand nét iets te weinig geld overhebt. Het nadeel van een creditcard is dat ook hierbij de rente vrij hoog is en dat je moet betalen voor het lidmaatschap.

Geld lenen met onderpand

Het is mogelijk om geld te lenen door gebruik te maken van een onderpand. Bij de bank kun je een lening afsluiten door bijvoorbeeld je huis (hypothecaire lening), eventuele effecten (aandelen of obligaties) of je levensverzekering als onderpand te gebruiken. Sluit je een hypothecaire lening af en kom je je betalingsplichten niet na? Dan kan de bank je huis verkopen om het geleende bedrag terug te krijgen. Lenen met onderpand kan ook met bijvoorbeeld sieraden, een schilderij of ander kunstwerk, gouden munten, of andere spullen van waarde. De stadsbank of een pandjeshuis bepaalt de waarde van het onderpand dat je meebrengt. Wanneer die waarde voldoende blijkt, kun je direct een lening krijgen. Nadat de lening is afbetaald kun je het onderpand weer komen ophalen. Ook hier geldt dat het onderpand gebruikt kan worden om het geleende bedrag terug te krijgen, wanneer je je verplichtingen niet nakomt.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet klinkt misschien alsof het een lening van enkele jaren is. Dat kan ook zo zijn, maar het kan net zo goed een kortlopende lening zijn. Je krijgt een maximaal krediet toegewezen, waarbij je zelf mag bepalen wanneer je iets opneemt en of dat het hele bedrag is of slechts een gedeelte ervan. Neem je niets op, dan betaal je ook geen rente. Je hoeft alleen rente te betalen over het krediet dat je daadwerkelijk hebt verbruikt. De rente voor een doorlopend krediet verschilt per bank of geldverstrekker.

Persoonlijke lening

Ook een persoonlijke lening kan een kortlopende lening zijn. Je spreekt van tevoren met de bank of geldverstrekker af hoe lang je wilt lenen en voor welk bedrag. Persoonlijke leningen worden vaak afgesloten voor de aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe auto, waarbij de looptijd meestal niet langer dan 5 jaar is. Maar je kunt een persoonlijke lening ook afsluiten voor een veel kortere periode.


Leningen vergelijken

Wanneer je erover nadenkt om een kortlopende lening af te sluiten, is het belangrijk dat je eerst bepaalt welke lening het beste bij je past. De keuze qua lening is onder andere afhankelijk van hoeveel je wilt lenen, hoe snel je dat bedrag wilt hebben, en hoe lang je wilt doen over de aflossing. Wanneer je weet welke lening het beste is voor jouw situatie, kun je deze lening gaan vergelijken bij verschillende aanbieders.


Geld lenen kost geld

“Geld lenen kost geld” is een zin die je ongetwijfeld kent van verschillende reclames. De hoeveelheid geld die een lening kost, hangt mede af van de rente die je over het geleende bedrag moet betalen. Daarnaast worden er bijna altijd administratiekosten gerekend, die in sommige gevallen behoorlijk hoog kunnen zijn, waardoor je uiteindelijk een hoop geld betaalt voor een lening. Het vermijden van een lening is dus eigenlijk het beste advies, daar het altijd meer kost dan je daadwerkelijk leent. Mocht dat echt niet mogelijk zijn, kijk dan vooral goed naar je situatie en naar wat voor jou het handigst is, zodat je achteraf niet in de problemen komt.


Rente

De rente die je over de kortlopende rekening betaalt, hangt van veel verschillende factoren af. Niet alleen is het afhankelijk van wat voor soort lening je afsluit, maar ook bij wie je dat doet. Ook de loopduur telt mee wanneer het om de hoogte van de rente gaat. Daarom is het handig om, wanneer je een besluit hebt genomen over wat voor soort kortlopende lening het beste bij je past, te kijken naar de hoogte van de rente bij verschillende kredietverstrekkers. Dit kun je gemakkelijk doen via verschillende vergelijkingssites.


Kortlopende lening afsluiten

Kortlopende leningen bestaan in veel verschillende vormen. Wat het belangrijkste is, is dat je een lening kiest die bij jou en jouw situatie past. Heb je bijvoorbeeld slechts een paar honderd euro nodig, dan kan een flitslening of rood staan een handige keuze zijn. Is het bedrag dat je nodig hebt hoger dan het limiet op rood staan of het maximale dat je kunt lenen met een flitslening, dan kun je een persoonlijke lening afsluiten. Vergelijk de aanbieders en hun voorwaarden goed, zodat je niet te veel rente betaalt, en weet waar je aan toe bent. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je ook een product kopen op afbetaling. Dit kan handig zijn wanneer je het geld nodig hebt om een bepaald product te financieren. Je betaalt het product dan in termijnen terug, waardoor je het net als bij een lening kunt aflossen. Check altijd de voorwaarden van de aanbieder waarbij je het product koopt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag