Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een kleine beurt voor je auto?

Wat kost een kleine beurt voor je auto?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een auto vergt de nodige onderhoudscontroles. Die vallen grofweg onder te verdelen in twee categorieën: de “kleine” en de “grote” beurt. In dit artikel zoomen we in op gemiddelde kosten van een kleine beurt voor je auto.


Waarom is een kleine beurt belangrijk?

Bij een kleine beurt worden de kleine onderdelen van een auto gecontroleerd. Welke dat precies zijn lees je bij ‘controlepunten van een kleine beurt’. Het woord ‘klein’ doet vermoeden dat deze onderhoudscontrole niet zo belangrijk is, maar niets is minder waar. Door op tijd kleine onderdelen te vervangen en problemen te signaleren voorkom je schade toekomstige aan de auto (en dus ook aan je portemonnee!).


Wat kost een kleine beurt voor je auto?

Gemiddeld gezien kost een kleine beurt voor je auto €120. Het kan variëren per type auto en per garage. Sommige garages nemen meer controlepunten mee dan andere garages. Toch komen de kosten over het algemeen wel redelijk overeen. Als je het zekere voor het onzekere wil nemen, kun je het beste van tevoren de garage bellen om te informeren. Ook hebben sommige grote garages een tool op hun website staan, waarmee je eenvoudig berekent wat een kleine beurt voor jouw auto ongeveer gaat kosten.

Je kunt besparen op de kosten voor een kleine beurt door op aanbiedingen in te gaan. Zo bieden sommige garages je een extraatje aan, zoals een gratis wintercheck t.w.v. €19.50 of een korting op je APK-keuring. Een APK-keuring (Algemene Periodieke Keuring) is een verplichte jaarlijkse of tweejaarlijkse controle voor je (bedrijfs)auto. Daarmee garandeer je jouw eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers. Door de APK-keuring te combineren met je grote beurt, maak je niet alleen kans op korting maar hoef je jouw auto ook één keer minder te missen.


Controlepunten van een kleine beurt

Bij een kleine beurt worden de kleine onderdelen van je auto gecontroleerd. Denk hierbij aan onderdelen als banden, de accu, remmen, de vloeistof, ruitenwissers, mogelijke lekkages, evenals de werking van de uitlaat en katalysator. Tijdens de kleine beurt voor de auto wordt motorolie, het oliefilter, het luchtfilter (als dat nodig is) en remvloeistof/ruitenwisservloeistof vervangen. Dit valt allemaal nog binnen de prijs van een kleine beurt. Als er grotere onderdelen moeten worden vervangen komen er extra kosten bovenop. Meestal neemt de garage telefonisch contact op alvorens handelingen te doen die niet bij de kleine beurt zitten inbegrepen.


Waar moet je als consument op letten bij een kleine beurt?

Een kleine beurt kent tientallen controlepunten. De garage heeft vaak een checklist van alles wat er gecontroleerd gaat worden. Soms staat deze checklist ook op de website van de garage. Als dat niet het geval is, kun je natuurlijk altijd even informeren wat er precies gecontroleerd gaat worden. Zo weet jij wat je precies krijgt voor je geld.

Naast de standaardcontroles maakt de garage een overzicht van kleine defecte onderdelen die gerepareerd of vervangen moeten worden. Hierdoor kan de kleine beurt iets duurder uitvallen dan dat je in eerste instantie had gehoopt. Spreek daarom van te voren met de garage af dat zij jou bellen zodra ze weten of er extra kosten bij komen. Zo kun je zelf bepalen of je de kosten de moeite waard vindt en weet je precies waar je aan toe bent!


Grote beurt voor je auto

Bij een grote beurt worden ook andere onderdelen van de auto gecontroleerd, zoals de deurscharnieren. Hiervoor betaal je over het algemeen ook meer. Benieuwd naar de kosten van een grote beurt voor je auto? Die beschrijven we in dit artikel.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag