Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips om gratis of goedkoop te parkeren

8 tips om gratis of goedkoop te parkeren

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Parkeren wordt op veel plekken steeds duurder. Een dagje winkelen in de stad kan er al snel voor zorgen dat je parkeerkosten oplopen tot tientallen euro’s. Dat geld had je beter kunnen besteden aan een extra kledingstuk, uitgebreide lunch of een ander nuttig doel. Parkeergeld is immers eigenlijk gewoon weggegooid geld. Maar waar kun je nu eigenlijk het best je auto parkeren als je liever niet te veel geld kwijt bent aan parkeerkosten? Zijn er plekken waar je heel goedkoop of zelfs gratis kunt parkeren? En zo ja, waar kun je die dan vinden? In dit artikel geven wij antwoord op alle voorgaande vragen, en krijg je 8 tips om gratis of goedkoop te parkeren. Zo weet je zeker dat je nooit meer teveel betaalt.


1. Gebruik een parkeerapp

Er bestaan verschillende parkeerapps, waarmee je tegenwoordig op honderden plekken kunt betalen. Het fijne aan het gebruik van een parkeerapp is dat je enkel betaalt voor de tijd dat je werkelijk geparkeerd staat. Hierdoor hoef je niet vooraf te bedenken hoelang je nodig zult hebben, hoef je niet moeilijk te doen met het kopen van een kaartje met kleingeld of je pinpas, maar kun je de parkeertijd met een simpele handeling starten en bij terugkomst weer stoppen. Er zijn verschillende apps voor je Android of Iphone te vinden. We noemen er een paar voor je op:

  • Easypark
  • Yellowbrick
  • Parkmobile

Sommige aanbieders, waaronder Yellowbrick hebben ook een app voor toestellen die op Windows draaien.

Bij de meeste apps betaal je een bepaald tarief voor het gebruik van de service. Deze kosten worden bovenop de standaard parkeertarieven berekend. De meeste apps kun je alleen gebruiken voor het parkeren op straat, maar sommigen zijn ook te gebruiken in parkeergarages, bijvoorbeeld Yellowbrick.

Het nadeel van het gebruik van een parkeerapp is dat je kunt vergeten om je parkeersessie te stoppen. In dat geval kan het gevolg een behoorlijk hoge rekening zijn. Check dus altijd goed of je de parkeersessie hebt gestart en gestopt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.


2. Vergelijk parkeertarieven

Je kunt een hoop geld besparen door thuis eerst eens rustig te bekijken welke parkeertarieven waar gehandhaafd worden. Zo weet je precies wat je per uur aan parkeergeld kwijt zult zijn. Neem in je vergelijking niet alleen de verschillende tarieven voor het parkeren op straat mee, maar kijk zeker ook naar de parkeergarages in de buurt. Het lastige bij het vergelijken is dat niet alle parkeergarages dezelfde tijdseenheden gebruiken. Bij de ene garage betaal je bijvoorbeeld per kwartier, terwijl je bij de andere per uur betaalt. Hierdoor is het soms nodig om even een rekensommetje te maken om te kijken wat voor jou de voordeligste optie is. Ben je van plan de auto de hele dag te parkeren? Dan is het vaak voordeliger om een dagkaart te kopen.


3. Betaal per minuut

Wanneer je gebruik maakt van een parkeerapp, betaal je alleen voor de tijd dat je geparkeerd stond. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld ParkMobile, Yellowbrick of Park-Line kun je dit principe ook in parkeergarages gebruiken. Gebruik je een van bovenstaande apps als zakelijke klant, dan kan je de btw terugvorderen bij de Belastingdienst als je in een parkeergarage parkeert.


4. Parkeer op een P+R

Op een P+R parkeerplaats kun je je auto vaak voordelig parkeren, waarna je met het openbaar vervoer verder reist. De tarieven zijn vaak erg laag en in veel gevallen parkeer je zelfs gratis. Daarnaast krijg je vaak een fikse korting op de reis met het openbaar vervoer naar het centrum van de stad, en in enkele gevallen is deze reis zelfs gratis. Niet elk P+R parkeerterrein hanteert dezelfde regels. Lees je daarom goed in voordat je je auto daar parkeert, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat er P+R’s zijn waar je vooraf een plekje moet reserveren.

Ook geldt bij sommige P+R’s een maximale parkeertijd, en zijn er regels verbonden aan de korting die je ontvangt. Zo is deze vaak alleen geldig als je van en naar het centrum bent gereisd met het openbaar vervoer, en wordt er geen korting gegeven als je naar een ander deel van de stad ben afgereisd. Omdat niet alle P+R’s dezelfde regels hanteren, is het aan te raden om deze van te voren even door te nemen. Zoek voor de regels van een terrein op internet naar P+R + de stad waar het om gaat.


5. Parkeer verder weg

Parkeren aan de rand van de stad is vaak veel voordeliger dan in het centrum. Ook in wijken die net buiten het centrum liggen, kun je vaak veel voordeliger parkeren. In sommige woonwijken kun je je auto gratis parkeren, waarna je met de tram, bus, of eventueel lopend verder kunt reizen. Op internet zijn diverse tips per stad te vinden van andere reizigers. Het parkeren bij woonboulevards of bouwmarkten is bijvoorbeeld vaak gratis. Vanaf daar zou je dan met het openbaar vervoer naar het centrum kunnen reizen om op de parkeerkosten te besparen.


6. Zoek een gratis plek

Zoals hierboven ook al genoemd zijn er vaak nog wel plekken in of nabij een stad te vinden waar je gratis kunt parkeren. Denk hierbij aan woonwijken, woonboulevards, bedrijventerreinen of sportparken.


7. Blauwe zone (parkeerschijf)

In veel steden zijn er nog blauwe zones te vinden. Hier kun je vaak voor maximaal anderhalf of twee uur gratis parkeren, mits je de welbekende blauwe schijf netjes achter je voorruit legt. Dus mocht je nou niet heel lang nodig hebben, dan is het parkeren in een blauwe zone zeker een goede gratis optie.


8. Reis gedeeltelijk met het OV

Naast bovengenoemde P+R parkeerterreinen, zijn er ook veel stations waar je je auto nog gratis mag parkeren. Vaak is het vanaf zo’n station niet gek ver meer reizen met bijvoorbeeld de trein naar het centrum van een stad. Zo kun je gratis parkeren en ben je slechts een aantal euro aan reiskosten kwijt. Check vooral de iets kleine steden/dorpen met een treinstation om een gratis parkeerplek te vinden.


Gratis of goedkoop parkeren

Zoals je ziet is gratis of goedkoop parkeren zeker nog wel mogelijk. Het kost alleen vaak iets meer moeite, waardoor mensen vaak tóch kiezen voor die dure parkeerplaats middenin het centrum. Zonde, want de kosten voor een parkeerplek in het centrum lopen al gauw op tot zo’n vijftien tot twintig euro voor een aantal uurtjes parkeren. Om aan het einde van een dagje uit minder kosten kwijt te zijn aan het parkeren, zou je zeker een van bovenstaande tips kunnen gebruiken. Wil je wel het gemak van dichtbij of in het centrum parkeren, maar niet teveel betalen? Dan kun je eventueel gebruik maken van een parkeerapp of van te voren even goed uitzoeken waar je het voordeligst kunt parkeren. Vind je het niet erg om iets verder van het centrum te parkeren, of om een stukje met het openbaar vervoer te reizen? Dan kun je kiezen voor het parkeren op een P+R of aan de rand van de stand. Een woonwijk buiten het centrum is ook altijd nog een goede optie voor wie liever niet teveel geld kwijt is aan parkeren. Ben je op zoek naar tips voor een specifieke stad? Dan kun je het beste even op internet zoeken. Er zijn veel websites te vinden waar mensen dit soort tips per stad uitwisselen, waardoor je zeker bent van de goedkoopste parkeeroplossing in de stad van jouw keuze.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag