Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

Laatst bijgewerkt: 21 december 2018

In Nederland moet iedereen wegenbelasting betalen over zijn of haar motorrijtuig. Of je nou een personenauto, bestelbus, vrachtwagen of motor hebt, iedereen moet de portemonnee trekken. Ook als je het voertuig zelden tot nooit gebruikt. De hoogte van het bedrag hangt sterkt af van gewicht, brandstofsoort, milieuvriendelijkheid en zelfs in welke provincie je woont. Gemiddeld betaalt een Nederlander €57,- wegenbelasting per maand. Het geld wat de overheid met deze belasting int wordt geïnvesteerd in infrastructuur. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is dat zo’n 5,5 miljard (!) per jaar. Tien jaar geleden was wegenbelasting nog een stuk goedkoper. Wil je alle ins en outs over wegenbelasting weten? En ben je benieuwd hoeveel jij moet betalen? Lees dan snel verder en kom niet voor onaangename financiële verassingen te staan.

Wanneer je alle kostenposten bij elkaar optelt kan auto rijden behoorlijk duur zijn. In dit artikel bespreken we enkele tips om te besparen op kosten rondom je auto en dus goedkoper auto te rijden.

Gemiddelde kosten

Hoeveel wegenbelasting jij maandelijks moet betalen hangt af van het soort motorrijtuig, de brandstof, de provincie waar je woont en het gewicht van het voertuig. Via een slim en simpel te gebruiken rekentool van de belastingdienst kun jij precies zien hoeveel wegenbelasting jij maandelijks moet aftikken. Omdat de wegenbelasting variabel is, is het verstandig om de kosten hiervan mee te nemen in je overweging bij het kopen van een tweedehands auto.

Als voorbeeld: je wil een Opel Astra kopen, een van de meest verkochte personenauto’s in Nederland. Omdat je niet gek veel kilometers per jaar rijdt (minder dan 15.000) heb je benzine als brandstof nodig. Het gewicht van de Opel is 1200 kilo en je woont in Overijssel. Dan kom je precies uit op het gemiddelde maandbedrag van €57,- per maand. Rijd je veel? Dan is diesel voordeliger omdat deze brandstof goedkoper per liter is. Je betaalt wel een stuk meer wegenbelasting. Namelijk €127,66 per maand.

Motor

Voor een motor betaal je significant minder wegenbelasting dan voor andere motorrijtuigen. Ook maakt gewicht en de provincie waar je in woont niets uit. De maandelijkse belastingkosten voor motorrijders bedraagt €10,-. Reden? Motors zijn minder zwaar en zorgen dus voor minder CO2-uitstoot. Ze zijn dus een stuk zuiniger en daardoor beter voor het milieu. Daarnaast belasten ze onze wegen minder dan dat personenauto’s en vrachtwagens dat doen. Motro door de overheid in de vorm van lagere wegenbelasting. Mensen met elektronische auto’s/motors of waterstofverbrandingsmotoren hoeven zelfs helemaal geen wegenbelasting te betalen.

Bestelbus

Het maandelijkse kostenverschil tussen een personenauto en een bestelbus is niet zo gek veel. Voor een Volkswagen Transporter van bijna 2.000 kilo, betaal je €65,66 wegenbelasting per maand indien je benzine rijdt én je ‘m particulier in bezit hebt. Een zelfde soort diesel kost €152,66 per maand. Kosten per provincies verschillen bij bestelwagens niet. Als ondernemer hoef je minder wegenbelasting te betalen voor deze voertuigen, namelijk slechts €40,66, ongeacht op wat voor brandstof je rijdt. Een inschrijving bij de KvK is uiteraard vereist.

Camper

De wegenbelastingkosten van een camper hangt ook af van de provincie waarin je woont. Waarom die tarieven zo sterk verschillen per provincie lees je later. Ondanks dat campers relatief zwaar zijn, meestal maximaal 3.500 kilo, is de wegenbelasting relatief laag in vergelijking met een personenauto. Uitgaande van een camper van 2560 kilo op benzine die in Overijssel staat, betaal je €38,33 per maand. Uiteraard gebruik je een camper niet zo vaak als een auto, dus zijn de onkosten wel uit verhouding. Mocht je de camper willen verhuren, dan komt er ongeveer €40,- per maand wegenbelasting bij.

Caravan/aanhanger

Voor caravans, vouwwagens, woonwagens, opleggers en andere aanhangers betaal je geen wegenbelasting. Het aantal kilometers dat je er mee rijdt maakt niets uit. Volgens de wet zijn al deze aanhangers belastingvrij. Wel zit je aan een maximum gewicht verbonden. Je mag maximaal 1400 kilo meedragen achter de auto. Let wel goed op dat de ene auto meer mag ‘dragen’ dan de ander. Kijk dus goed in het instructieboekje van je voertuig voordat je een zware caravan vol bagage koppelt.


Waarom kostenverschil per provincie?

Het Rijk int jaarlijks meer dan 5,5 miljard euro aan wegenbelasting. Een overgroot deel daarvan wordt in de Nederlandse infrastructuur gestoken, maar ongeveer 4 miljard gaat naar Provincies. Zij mogen namelijk zelf de tarieven van motorrijtuigbelasting (wegenbelasting) bepalen. Vandaar dat de kosten per provincie ook zo verschillen. Voor te stellen is dat de politieke kleur van het provinciaal bestuur ook invloed heeft op de hoogte van de wegenbelasting. Hierbij een rijtje van duurste naar goedkoopste provincies: Drenthe, Zuid-Holland, Groningen, Gelderland, Zeeland, Overijssel, Flevoland, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Friesland, Noord-Holland.

Stijging kosten wegenbelasting

Nederlanders betalen door de jaren heen steeds meer wegenbelasting. In 2007 ‘gaven’ autorijders het rijk nog 2,8 miljard euro, nu is dat ruim 5,5 miljard. Het deel voor de provincies blijft ongeveer gelijk. De redenen waarom de kosten voor wegenbelasting al jaren stijgt zijn onder andere: milieubelasting, (te) veel motorrijtuigen per oppervlakte en jaarlijks strikter beleid op vrijstelling. Met andere woorden, je moet een steeds zuinigere auto hebben om geen wegenbelasting te hoeven betalen. Tegenwoordig mag het betreffende voertuig geen CO2-uitstoot hebben wil je wegenbelastingvrij worden.


Kortingen & bijtellingen

Zoals gesteld zijn geheel elektrische auto’s en auto’s op waterstof vrij van wegenbelasting. Mensen met een semi-elektrische auto’s betalen de helft van de reguliere wegenbelasting. Hiervoor mag je voertuig niet meer dan 50 gram fijnstof per kilometer uitstoten. Om erachter te komen hoeveel jouw beoogde auto uitstoot kun je het best terecht bij de verkoper. Dat verschilt namelijk flink per voertuig. Hybride auto’s die een soort batterij hebben en tot een bepaalde snelheid elektrisch rijden hebben geen korting op wegenbelasting. Een veel verkochte hybride-auto is een Toyota Prius. Ondanks dat je geen korting op belasting krijgt, bespaar je wel veel op brandstofkosten.

Diesel & benzine

Diesel staat bekend als zeer milieuonvriendelijk. Vandaar dat mensen met een dieselauto meer wegenbelasting moeten betalen dan mensen met een benzineauto. Echter is diesel wel veel goedkoper dan benzine. Nu betaal je bijvoorbeeld €1,61 per liter voor benzine en €1,39 voor diesel. Voor de actuele brandstofprijzen kun je hier terecht.

Veel mensen vragen zich af wat voor hun voordeliger is. Om daar achter te komen is het als eerst van belang om uit te rekenen hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt. Als je dat niet weet is het toch verstandig een globale inschatting te maken. Kijk daarna naar de wegenbelasting van je beoogde auto. Er zijn verschillende tools die je helpen met jouw keuze. Als je geen al te zware, oude auto in gedachten hebt (na 2009 en onder 2000 kilo) en meer dan 15.000 kilometer per jaar rijdt is het verstandig om voor diesel te gaan. De regel luidt: hoe meer je rijdt, hoe voordeliger diesel is. Rijd je niet zo veel? Kies dan gewoon voor benzine. Kom je er alsnog niet helemaal uit? Ga dan langs een garage of expert. Ze helpen je graag.

blank


Betalingsmethode

Als je weet hoeveel wegenbelasting je moet betalen is het aan te raden om het automatisch van je rekening af te laten schrijven. Wanneer je namelijk vergeet om de maandelijkse kosten te betalen krijg je te maken met vervelende naheffingsaanslagen (boetes). Deze variëren van €52,- tot €5.278. Ook sjoemelen met motorrijtuigenbelasting kan vervelende gevolgen hebben. Geef dus altijd de juiste gegevens door en meldt wanneer je iets aan je auto laat veranderen dat invloed kan hebben op de hoogte van je maandelijkse belasting. Er wordt namelijk flink gecontroleerd door verschillende eenheden als de belastingdienst zelfs, politie en douane.


Oldtimers

Als je auto 40 jaar of ouder is krijg je automatisch een vrijstelling voor wegenbelasting. Dit moet je wel kunnen bewijzen met originele autopapieren. Auto’s die tussen 1978 en 1988 voor het eerst op de weg zijn gekomen hebben recht op een overgangsregeling. Dit houdt in dat je een tegemoetkoming krijg op je wegenbelasting. Je hoeft nog maar een kwart van de reguliere wegenbelasting te betalen. Voorwaarde is wel dat de auto in de maanden januari, februari en december van hetzelfde kalenderjaar niet mag rijden op de openbare weg. Ga je toch de weg op? Dan loop je kans op een forse boete. Als de auto nét in een van die maanden gekeurd moet worden, heb je recht op een tijdelijke ontheffing.  Om in aanmerking te komen voor de overgangsregeling voor oldtimers, moet je zelf een verzoek indienen bij de belastingdienst.

blank


Conclusie

Vrijwel iedereen met een motorrijtuig moet wegenbelasting betalen. Behalve mensen met auto’s zonder CO2-uitstoot of een oldtimer van 40 jaar of ouders. De hoogte van de maandelijkse motorrijtuigbelasting hangt van verschillende zaken af zoals: gewicht van het voertuig, brandstoftype en de provincie waar je in woont. Via een handige online tool is snel en gemakkelijk uit te rekenen hoe veel jij maandelijks kwijt gaat zijn aan deze belasting. Rijd je meer dan 15.000 kilometer per jaar? Dan is diesel hoogstwaarschijnlijk voordeliger voor jou. Anders is benzine een slimmere optie. Mensen met een motor betalen slechts €10,- per maand aan wegenbelasting. Deels elektrische auto’s krijgen korting op hun wegenbelasting, ze betalen de helft. Mensen die in de zogenoemde overgangsregeling zitten met een oldtimer betalen een kwart van het reguliere bedrag. Zorg tot slot dat je altijd op tijd betaalt. Zo kom je niet voor onverwachte en nare financiële verassingen te staan.foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag