Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De 10 leukste gratis uitjes

De 10 leukste gratis uitjes

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het liefst zouden elk weekend op pad gaan. Uitje hier, uitje daar. Alles zodat we de rest van de week terugkijken op een heerlijk weekend. Een weekend met nieuwe herinneringen en ervaringen. Helaas ga je al deze uitjes flink voelen in je portemonnee. Al eerder schreven we over uitjes met korting, maar zijn er ook gratis uitjes? Het antwoord is: ja. In dit artikel geven we jou een overzicht van de 10 leukste gratis uitjes. 


1 – Picknicken in de omgeving

Er is eigenlijk geen enkel restaurant wat op kan tegen de sfeer van een goede, ouderwetse picknick. De menukaart mag dan nog zo gelikt zijn – uiteindelijk gaat het om het gezelschap en het uitzicht. Mee eens? Ga dan weer eens ouderwets picknicken. Het is natuurlijk niet helemaal gratis, want je moet wel eten en drinken meenemen, maar je kunt ook roeien met de riemen die je hebt. Door wat van je huidige voorraad in je picknickmandje te stoppen. Verder kom je met een kleedje en een paar glazen, borden en bestek al een heel eind.

Picknicken is echt niet alleen maar besteed aan twee geliefden. Integendeel, in andere landen zoals Japan picknickt men in grote getale. Gezellig met z’n allen op zo’n kleed. Kijken naar de vogels om je heen, lekker kletsen en natuurlijk heerlijk eten en drinken. Het meest sociale gratis uitje dat je je kunt bedenken!


2 – Avonturen in de bossen

blank

Dat je in het bos plezier kunt hebben staat buiten kijf. In elke provincie heb je wel één of meerdere bossen. We kunnen natuurlijk een heel stuk schrijven over mooie wandelroutes of lange fietstochten, maar dat is niet echt een origineel uitje. Daarom hebben wij een beter alternatief: het Belevenissenbos.

Het Belevenissenbos is uitstekend bos om je een dag te vermaken. Sterker nog, dit is volgens velen het grootste en leukste speelbos van Nederland. In totaal zijn er meer dan 100 verschillende hindernissen, verspreid over zo’n 40 hectare. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen hier naar hartenlust struinen. Maar ook volwassenen genieten hier ongetwijfeld van!


3 – Ontdek Rotterdam via Futureland

Rotterdam is een echte havenstad. Niet iedereen realiseert zich hoe belangrijk dit gebied is voor de economie en de werkgelegenheid. Hoog tijd om dit te ontdekken tijdens een gratis uitje naar FutureLand! Informatiecentrum Futureland laat zien hoe het Nederlandse havengebied zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is. Via uitleg, maar ook door middel van diverse activiteiten. Er is zelfs een rondvaart met een Ferry. Kortom, een leuk, educatief en gratis dagje uit.


4 – Gratis aapjes kijken

Wie aapjes wil kijken gaat naar een dierenpark. Of naar de Apenheul. Dat kost helaas allemaal geld. Ben je op zoek naar een gratis uitje waarbij je apen kunt zien? Dat kan op de Apeneilanden, een initiatief van Stichting AAP.

Stichting AAP zet zich in voor diverse apensoorten, die om verschillende redenen in benarde situaties terecht zijn gekomen. De stichting redt deze dieren van hun ondergang, vangt ze op en lappen ze op. Zodat ze weer echt ‘aap’ kunnen zijn. Deze goede daden gebeuren allemaal op de Apeneilanden. Een plek waar het nooit saai is en waar geen entree wordt gevraagd. Op woensdagen, zaterdagen en zondagen kun je ‘s middags een ‘apenpraatje’ bij wonen van één van de verzorgers. Hierdoor leer je meer over de achtergrond en het gedrag van de apen. Verder zijn er natuurlijk ook veel aapjes te zien, al zijn ze wel vrij om naar hun binnenverblijf te gaan als ze dat willen. Let op: aangezien er maar 20 mensen tegelijk een apenpraatje mogen bijwonen, is dit gratis uitje niet bedoeld voor grote groepen.


5 – Middagje vliegtuigen spotten

blank

Je bent vast al een keer in het vliegtuig gestapt, maar heb je ook weleens gekeken hoe deze gigantische apparaten de lucht in gaan? Zo niet, dan heb je direct een goede optie voor een gratis uitje. De meeste vliegvelden hebben namelijk een Panoramaterras. Met name die op Rotterdam Airport en Schiphol Airport zijn heel modern en mooi. Hier kun je prima een middagje vertoeven. Kijken naar de vliegtuigen, een lekker broodje eten. Vergeet niet om je verrekijker mee te nemen!


6 – Veenmuseum in Vriezenveenseveld

Ben je geïnteresseerd in de historie van Nederland? Of heb je kinderen die je graag iets bij wil brengen tijdens een gratis uitje? Dan is het Veenmuseum in Vriezenveensveld een heel geschikt, gratis uitje. Te midden van de mooie, Twentse natuur staat dit historische museum. Hier kun je op een speelse manier meer te weten te komen over de Vriezenveense boerderij, een 19-eeuws winkeltje en nog veel meer. Vergeet ook niet om een gratis ritje te maken met het originele veentreintje!


7 – Op zoek naar hunebedden in Drenthe

Drenthe is eigenlijk nog de enige plek in Nederland waar hunebedden staan. Een hunebed is een prehistorische grafkamer, die je herkent aan grote stenen. Het is een raadsel hoe men de stenen vroeger op elkaar stapelde, zonder stevige machines. In ieder geval is het een indrukwekkend gezicht om de hunebedden een keer te bekijken. De meeste hunebedden staan in een mooie, natuurrijke omgeving. Drenthe heeft hele mooie natuurgebieden zoals heide, bos en zandvlakten. Het is dus echt de moeite waard om jouw bezoek aan de hunebedden te combineren met een wandeling in de omgeving.


8 – Van huis ruilen met iemand

Een weekendje weg is het favoriete uitje van menig Nederlander. Dat kost natuurlijk bakken met geld. Dus waarom zou je niet creatief zijn, en gewoon een keertje van huis ruilen met iemand? Dit klinkt een beetje vreemd, maar naar ons weten is dit een van de weinige opties waarbij je gratis ‘op vakantie’ kunt. Op die manier zijn jullie beiden even in een andere omgeving, misschien wel in een andere stad. Je moet natuurlijk wel net iemand vinden die bereid is om zijn of haar huis ‘uit te lenen’. Mocht je niemand kennen die dit wil doen, dan zijn er ook nog andere alternatieven. Er zijn namelijk websites die hun huis aanbieden in ruil voor de tijdelijke zorg voor hun huisdier. Win-win, dachten wij zo!


9 – De Yakult fabrieksrondleiding

We hebben al vaak geschreven over bierbrouwerijen, wijnproeverijen et cetera. Hier bestaat ook een gratis, non-alcoholische variant van. In dit voorbeeld is het Yakult: het kleine, bekende flesje dat dagelijks door 35 mensen wordt gekocht. Tijdens de Yakult fabrieksrondleiding leer je in ongeveer anderhalf uur hoe een flesje Yakult totstandkomt. De rondleiding zelf is gratis en na afloop krijg je ook nog eens een gratis goodiebag. Eigenlijk krijg je dus bijna ‘geld toe’!


10 – Naar lokale speeltuin of kinderboerderij

blank

Als je op zoek bent naar een gratis uitje voor kinderen dan hoef je eigenlijk niet zo moeilijk te doen. Want kinderen zijn allang blij als er iets te doen of iets te zien valt. Grote kans dat er een kinderboerderij of speeltuin bij jou in de buurt is waar jouw kroost zich helemaal uit kan leven. Terwijl jij verderop een boekje leest en stiekem een oogje in het zeil houdt. Kies je voor een kinderboerderij? Het leukste zijn boerderijen waarbij de dieren geaaid mogen worden. Sommige boerderijen hebben zelfs een speciaal konijnenhok waar de kinderen gezellig tussen de konijnen zitten.


Waar vind je de leukste gratis uitjes?

In je directe omgeving

Zoals hierboven te lezen valt, zijn er een heleboel uitjes die jou niets (of weinig) kosten. De zoektocht naar leuke, gratis uitjes vind je eigenlijk in je directe omgeving. Door jouw stad of dorp beter te verkennen ontdek je vast een heleboel. Denk hierbij aan de volgende gratis uitjes:

  • Een nabijgelegen wandelgebied
  • De kinderboerderij
  • Openbare speeltuin
  • Mooie fietsroute
  • Picknicktafels voor een gezellige lunch

Et cetera. Daarnaast zijn er nog andere manieren om gratis uitjes te ontdekken. We zullen ze hieronder kort bespreken:

Websites

Er zijn genoeg websites die aandacht besteden aan gratis uitjes. Dit artikel en deze website is daar een voorbeeld van. In dit artikel zijn we nog vrij algemeen, maar er zijn ook websites die per regio uitpluizen wat er allemaal te doen valt. Ook zonder geld. Dus als je zelf niet weet welk gratis uitje je kunt gaan doen, helpt het internet je behoorlijk om inspiratie op te doen.

Reisgidsen

Het klinkt wat ouderwets, maar reisgidsen zijn nog steeds een uitstekende manier om de omgeving te ontdekken. Bij een reisgids denk je algauw aan een verslag van een tropische bestemming, maar waarom zou je niet een reisgids over Nederland kopen? In de meeste gidsen en boekjes houden ze rekening met ieders budget. Er staan meestal symbolen om aan te geven hoe duur iets is. Hier vind je ook uitjes die gratis zijn. Want de meeste reizigers willen zo veel mogelijk zien voor zo weinig mogelijk geld. En stiekem geldt dat ook voor degene die toerist in eigen land speelt.

VVV-kantoor

Ook het VVV-kantoor wordt onderschat door niet-toeristen. Want hier hebben ze vaak de beste informatie voor een dagje uit. Het aanbod varieert van dure excursies tot goedkope uitjes en gratis uitjes. In elk VVV-kantoor ligt een hele stapel met informatie. Ook zijn er altijd meerdere medewerkers aanwezig die staan te popelen om jou te helpen. Je kunt gratis gebruikmaken van de diensten van de VVV. Alleen als je bepaalde gidsen koopt, of een plattegrond of een ander item, moet je natuurlijk netjes afrekenen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag