Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Huizenruil; hoe werkt het?

Huizenruil; hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil je graag logeren in andermans huis in plaats van in een duur hotel? Je bent niet de enige. Er zijn vast mensen die met jou willen ruilen! Zo hebben jullie beiden een gratis vakantie in een huis wat vast en zeker vele malen mooier (en groter!) is dan een hotel. Dat is huizenruil in een notendop. Maar hoe gaat het verder in z’n werk? En wat kost het? 

Wellicht heb je je al georiënteerd op huizenruil. Je kwam op websites waarbij je spontaan verliefd werd op een vrijstaande villa in Spanje. Je ziet je zelf al helemaal zitten op de houten veranda. Nippend aan een wijntje van een lokale wijngaard. Dat je ‘s avonds de katten nog eten moet geven, vind je geen enkel probleem… Dit uitzicht is goud waard. Na het zien van dit soort huizen (inclusief jaloersmakende foto’s!) heb jij maar één vraag: hoe werkt huizenruil? Hoe zorg je ervoor dat jij tijdens jouw vakantie daadwerkelijk op die veranda zit?!


In het kort: hoe werkt huizenruil?

Kort gezegd bied je jouw eigen huis aan in ruil voor het huis van iemand anders. Dat gaat negen van de tien keer via een website. Vaak doorloop je het volgende proces:

  1. Je meldt jouw eigen huis aan
  2. Je kiest een vakantieperiode
  3. Je selecteert een huis dat jou aanstaat
  4. Bij wederzijdse interesse wordt er een deal gesloten

In de rest van dit artikel zullen we uitleggen welke sites geschikt zijn voor huizenruil. Ook komen we terug op de voor- en nadelen en belangrijke zaken die je moet weten als je aan huizenruil wilt doen.


Wat kost huizenruil?

Over het algemeen is huizenruil een goedkope manier van vakantie vieren. Vaak betaal je voor het aanmelden op een website zo’n €50 tot €100 per jaar. Heb je het eerste jaar geen succesvolle ruil? De meeste websites zijn coulant en geven je gratis een tweede jaar cadeau. Verder hangen de kosten van huizenruil natuurlijk af van een aantal zaken:

  • Bestemming van het nieuwe huis: hoe ver is het reizen?
  • Kosten van eten en drinken op locatie
  • Excursies die je ter plekke wilt gaan doen
  • Et cetera

Je moet het eigenlijk zo zien: je bespaart op de kosten voor het slapen, maar de overige vakantiekosten blijven onveranderd.

Nog meer besparen

Om nog meer geld te besparen, kun je overwegen om auto’s te ruilen. Want een auto huren is vaak ontzettend duur. Als je gebruik mag maken van de auto van de bewoner, dan hoef je alleen nog maar voor benzine te betalen! Zorg wel dat alles goed geregeld is qua verzekeringen. Dat geldt overigens niet alleen voor de auto, maar ook voor het huis zelf…


Investeer in advies op maat

Huizenruil is niet niks. Niet alleen omdat je niet weet waar je terecht komt, maar óók, en misschien wel vooral, omdat je een vreemde in jouw huis toelaat. Daarom kun je het beste investeren in een goede, betrouwbare website. Eentje waar je advies op maat kunt krijgen. Hier moet je meestal voor betalen. Toch scheelt het een hoop onzekerheid en gedoe. Bovendien – als je eenmaal in het geruilde huis zit en heel veel kosten bespaart op een hotel – is het geld er zo weer uit.


Betrouwbare platforms voor huizenruil

Ben jij op zoek naar een betrouwbaar platform waar huizenruilers elkaar treffen? Dan kun je onder meer terecht bij HomeLink, Huizenruil, Intervac en Home for Exchange. Qua structuur zijn deze websites vergelijkbaar met Marktplaats. Behalve dan dat hier uitsluitend geruild kan worden! Hieronder zullen we de verschillende platforms kort uitlichten:

1- HomeLink

Deze organisatie bestaat al sinds 1953. Je zou kunnen zeggen dat zij er al vanaf het begin ‘van de trend’ bij zijn. Voorheen stuurden ze een catalogus met ruilwoningen naar geïnteresseerden, maar tegenwoordig gaat alles via de website. Eén ding is overigens niet veranderd: wie huizen ruilt via HomeLink, kan altijd bellen voor een persoonlijk advies. Dit advies kun je overigens ook via de website inwinnen.

Op HomeLink staan 13.000 huizen in 78 verschillende landen. Voor een lidmaatschap betaal je €95 per jaar. Als je foto’s wilt plaatsen / bekijken, dan komt hier €20 bij op. HomeLink onderscheidt zich met het gratis garantiefonds, waarmee schade die niet door de verzekering gedekt wordt, alsnog wordt vergoed. Op HomeLink is bovendien ook een optie beschikbaar voor een vakantieoppas.

2 – Huizenruil

HuizenRuil is de grootste en bekendste aanbieder. Tevens vind je hier het verreweg het grootste aanbod. Er zijn maar liefst 45.000 huizen beschikbaar, in 154 landen! Dus waar je ook heen wilt: je kan ongetwijfeld een huis vinden via deze website. Dit grote aanbod zie je ook terug in de kosten, die meer bedragen dan de andere websites die we in dit artikel bespreken. Je betaalt voor Huizenruil €95,40 per jaar en €35,85 per 3 maanden. Overigens is Huizenruil tevens een geschikt platform voor het verhuren van woonhuizen (dus niet ruilen maar verhuren).

3 – Home for Exchange

Een derde website die wij graag willen bespreken is Home for Exchange. Deze internationale website heeft zo’n 15.000 huizen in 130 verschillende landen. In tegenstelling tot Huizenruil en Homelink, is persoonlijk advies uitsluitend verkrijgbaar via de website. Je kunt dus niet met iemand bellen. Overigens biedt Home For Exchange wel echt crème-de-la-crème wat betreft huizenaanbod.

4 – Intervac

De laatste website die wij graag willen bespreken, is Intervak. Op deze bescheiden huizenruil websites vind je 8000 huizen in 50 landen. Je betaalt €75 per jaar. Geen succes? Dan is het tweede jaar gratis (dat geldt overigens ook voor de andere drie websites). Persoonlijke assistentie is zowel telefonisch als online beschikbaar.


Waar moet je rekening mee houden als je huizenruil wilt doen?

Heb je na het lezen van dit artikel ook zin om aan huizenruil te doen? Dat wordt vast en zeker een bijzondere ervaring! Lees voordat je aan de slag gaat nog even de volgende informatie.

Je moet je woning promoten

Help… Wat als die Spanjaard met z’n mooie veranda geen interesse heeft in jouw gezellige twee-onder-eenkap? Onthoud dat huizenruil altijd van twee kanten moet komen. Daarom is het van groot belang om je huis goed te promoten. Hier gaat best wat tijd en aandacht in zitten! Gelukkig helpen de meeste websites jou goed op weg. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven waar het huis is, hoe groot het is en welke voorzieningen er allemaal in de buurt zijn. Bovendien kun je aangeven naar welk land en/of regio je voorkeur uitgaat. Geen idee waar je naartoe wilt? Je kunt je ook laten verrassen door geïnteresseerden vanuit de hele wereld. Je kunt er overigens ook voor kiezen om zelf actief te reageren op advertenties, met jouw huis als ‘tegenbod’. Maar ook dan geldt: jouw huis moet natuurlijk goed omschreven worden!

Mooie foto’s maken het verschil

Zorg voor mooie foto’s, zodat mensen zin krijgen om in jouw woning te verblijven. Zorg er echter wel voor dat deze foto’s realistisch zijn! Het is oneerlijk als de kleine studeerkamer een grote balzaal lijkt, omdat jij toevallig beschikt over een groothoeklens…

Investeer in persoonlijk contact en heb geduld

Huizenruil gaat heel anders in z’n werk dan het boeken van een vakantiewoning. Met een boeking kan het in een uurtje gepiept zijn, maar dat is met huizenruil absoluut niet het geval! Voordat de ruil daadwerkelijk plaatsvindt, wordt er heel wat gemaild en gebeld. Veel huizenruilers worden op die manier zelfs kennissen! Het is belangrijk om een persoonlijke klik te hebben met een woningeigenaar. Dit kan een hoop tramalant schelen. Ook raden wij aan om altijd referenties te vragen over de huiseigenaar.

Zoek een vergelijkbare woning

Natuurlijk geld: nooit geschoten, altijd mis. Toch kost het je ongelooflijk veel tijd als je continue op prachtige huizen reageert die bij lange na niet lijken op jouw eigen appartementje. Probeer daarom te zoeken naar huizen die redelijk overeenkomen met wat je zelf in de aanbieding hebt. Niet alleen qua oppervlakte, maar ook qua ‘stijl’. Een rommelkont in een brandschone woning werkt niet echt.

Denk om de veiligheid

Er zijn een heleboel praktische elementen, maar ook enkele emotionele. Voorop staat het gevoel van veiligheid. Wat doe je als jouw logee spullen steelt of kapot maakt? Gelukkig gebeurt dit in de praktijk bijna nooit. Huizenruilwebsites hebben nauwelijks verhalen van leeggeroofde woningen of gesloopt meubilair. Tuurlijk, er kan heus wel eens een lamp of glas kapot vallen. Maar dat kan jou net zo goed overkomen. Onthoud dat degene in jouw huis zelf dezelfde angsten heeft als jij. Want jij kan net zo goed schade aanrichten! Zorg dus dat je een goede band opbouwt met degene met wie je het huis gaat ruilen, zodat de angst plaatsmaakt voor ontspanning.

Bovendien kun je vaak aanspraak doen op de inboedel- of opstalverzekering (of desnoods aansprakelijkheidsverzekering) van de tegenpartij. Daarnaast kun je hele kostbare eigendommen natuurlijk veilig opbergen in een kluis, of onderbrengen bij familie of vrienden.

Ten slot maken veel huizenruilers gebruik van de ‘code van goed gastheerschap’. Hierbij ondertekenen beide partijen een document voordat de ruil plaatsvindt. Hierin staan vriendelijk alle regelingen en afspraken vermeld.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag