Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Besparen op boodschappen, 11 tips

Besparen op boodschappen, 11 tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Eten doe je elke dag. Het doen van boodschappen kan best een duur grapje zijn: je wilt natuurlijk elke avond weer een lekker maaltje, doet soms boodschappen als je honger hebt (hallo, bergen chocolade of die snelle repen bij de kassa), of hebt niet zo veel tijd om voor eten te winkelen en haalt dus zo snel mogelijk je maaltijd bij elkaar en kijkt niet echt naar de verschillende aanbiedingen. Het kan echt goedkoper, maar dan moet je wel iets bewuster boodschappen gaan doen. Wil je graag wat minder geld besteden aan je boodschappen? In dit artikel geven we je elf tips om dat te bereiken.


1. Stel per week (of per maand) een boodschappenbudget op: het liefst contant

Om zeker te weten dat je niet meer geld uitgeeft aan boodschappen dan dat je eigenlijk wilt, is het een goed idee om een budget voor de wekelijkse of maandelijkse boodschappen op te stellen. Zo kun jij binnen een bepaald bedrag eten kopen, zonder dat je wordt verleidt om toch die ene aanbieding mee te nemen die je eigenlijk niet nodig hebt of dat pak lekkere koekjes – dat valt immers niet binnen je budget van de week of maand. Op is op: als je door je budget heen bent, kun je niets anders meer halen, al helemaal niet die ‘extra’s’.

Door het budget visueel te maken, kun je nog beter besparen op je boodschappen. Kies er bijvoorbeeld voor om je budget per week of per maand contant op te nemen: zo heb je letterlijk in je handen wat je nog over hebt na het boodschappen doen. Als je cash betaalt, is het nog makkelijker om binnen je budget te blijven, omdat je precies weet hoeveel je nog over hebt voor de komende dagen. Als je liever toch wilt pinnen, is het bij verschillende banken een optie om kosteloos een aparte spaarrekening met naam te openen, zodat je jouw budget zo kunt beheren. Om het helemaal visueel te maken, stem je jouw weekmenu en boodschappenlijst af op je wekelijkse of maandelijkse budget: zie de volgende tips.


2. Maak een weekmenu en een boodschappenlijst

Om zo veel mogelijk geld te besparen tijdens het boodschappen doen, is de voorbereiding het sleutelwoord. Bekijk bijvoorbeeld per week wat je wilt eten, en maak een eigen weekmenu. Je kunt dan natuurlijk voor gerechten kiezen die minder geld kosten, maar ook als je net als normaal eet kun je een hoop geld besparen door met een weekmenu te werken. Je kunt namelijk gerichter boodschappen doen, waardoor onnodige aankopen in de schappen blijven liggen. Maak een boodschappenlijst op basis van wat je nodig hebt voor je weekmenu. Je kunt ervoor kiezen om een keer per week boodschappen te doen, wat een hoop tijd scheelt, maar je kunt ook elke dag boodschappen voor je menu kopen, zodat je de producten kunt kopen die afgeprijsd zijn omdat ze tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. Dat scheelt wel 35% – 50%!


3. Shop eerst in je eigen keukenkastjes

Voordat je naar de supermarkt gaat, is het een goed idee om eerst boodschappen te doen in je eigen voorraad. Zo voorkom je dat je geld uitgeeft aan wéér een pak rijst, omdat je vergeten was dat je er nog twee in de onderste keukenkastjes hebt staan. Als je een goed opgeruimde, overzichtelijke voorraadplek hebt, weet je precies wat je in huis hebt – en dat scheelt weer voor de boodschappen. Soms kun je een ingrediënt van een gerecht op je weekmenu ook prima vervangen door een ingrediënt dat je al in huis hebt. Een avg’tje werkt ook prima met dat lekkere stukje zalm dat je nog in de diepvries hebt liggen. Hoppa!


4. Let op aanbiedingen en houdbaarheidsdata

Zoals je net al las, kun producten die bijna over datum gaan met een flinke korting inslaan. Ga daarom aan het einde van de dag naar de supermarkt, zodat je deze producten tegen een gereduceerd tarief kunt kopen. Vlees, vis en groente kun je vaak met een boel korting in huis halen. Dat scheelt weer! Als je liever eens per week boodschappen doet of graag in de ochtend naar de supermarkt gaat, kun je ook geld besparen door goed naar de aanbiedingen per winkel te kijken. Heb je bijvoorbeeld speklapjes nodig voor je weekmenu? Kijk dan in welke winkels dit vlees in de aanbieding is, en zorg ervoor dat je daar de ingrediënten voor je gerechten koopt. Helemaal fijn is om aan de hand van een folder van een supermarkt dichtbij een weekmenu te maken, zo hoef je niet naar verschillende supermarkten.


5. Maak een logische route langs de supermarkten

Vind je het niet erg om verschillende supermarkten te bezoeken om zo nog meer geld op te boodschappen te besparen? Stippel dan een logische route uit om je boodschappen te doen. Vergelijk de verschillende winkels met elkaar op de prijzen van je benodigde ingrediënten. Ga naar die ene supermarkt waar vlees in de aanbieding is, en weer naar de andere om die goedkope pasta in te slaan. Door meerdere winkels te bezoeken, ben jij het goedkoopste uit. Het kan tot wel tientallen euro’s per maand schelen om zo’n logische route te volgen bij het boodschappen doen!


6. Zoek altijd in de onderste schappen

Waarschijnlijk weet je al dat het huismerk vaak het goedkoopste is. Maar wist je ook dat de minder bekendere merken vaak goedkoper zijn en helemaal onderin het schap staan? Zo kun je genieten van heerlijke producten voor minder geld – je moet er alleen even voor bukken. Op de etiketten staat trouwens ook vaak de prijs per kilo vermeld. Zo kun je de prijzen van verschillende merken ook gemakkelijk met elkaar vergelijken. In elk potje zit natuurlijk niet precies hetzelfde gewicht. In een oogopslag kun je zo zien wat de goedkoopste keuze is.


7. Ga online boodschappen doen

Online boodschappen doen lijkt misschien heel duur, maar als je het goed doet, kun je zelfs geld besparen terwijl de boodschappen lekker voor de deur worden afgeleverd. Verschillende supermarkten leveren de boodschappen gratis boven een bepaald bedrag, vaak al vanaf twintig euro. Dat is fijn als je de weekboodschappen in één klap wilt doen. Zo kun je vanuit je luie stoel op je computer heel gericht je weekmenu bestellen, zonder dat je gevoelig bent voor impuls aankopen. Daarbij krijg je bij online boodschappen doen vaak kortingscodes in je mailbox, soms voor 7,50 per aankoop. Dat scheelt toch een hele hoop!


8. Gebruik bij het boodschappen doen in een fysieke supermarkt een scanner

Bij ontzettend veel supermarkten kun je tegenwoordig zelf je boodschappen scannen. Dat scheelt weer een tijdje in de rij staan bij de band, maar het is ook handig dat je tijdens het doen van je boodschappen goed in de gaten kunt houden hoeveel je uit gaat geven. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan bij de kassa, omdat je tijdens je rondje in de winkel al weet hoeveel elk product kost. Ga je toch wat over je budget heen? Dan hoef je niet ongemakkelijk bij de kassa iets terug te leggen, maar kun je dat al tijdens het boodschappen doen uitrekenen.


9. Ga voor groot verpakkingen om geld te besparen

Als je geld wilt besparen, kan het ook erg lonen om bepaalde producten in bulk in te slaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor wc-papier: een groot aantal rollen is veel goedkoper dan meerdere kleine pakketjes papier. Ook vlees is in groot verpakking vaak goedkoper: gebruik wat je nodig hebt en vries de rest in voor de volgende keer. Als je de ruimte hebt om producten te bewaren, is dit ook een goede manier om wat centen te besparen.


10. Doe aan meal prepping

Fanatieke sporters en mensen die bezig zijn met afvallen kennen deze term vast: meal prepping. Bij meal prepping maak je jouw eten voor de komende dagen alvast klaar en bewaar je dit in de koelkast of de diepvries. Als je van tevoren al je eten klaarmaakt, helpt dat tegen de verleiding voor ongezond eten als je even geen tijd hebt om te koken. Meal prepping is ook een goede manier om geld te besparen op je boodschappen. Je maakt in principe je eigen kant en klaar maaltijd, waar je niet heel veel geld aan hoeft uit te geven. Doorgaans zijn kant en klaar maaltijden uit de supermarkt vaak vier of meer euro, waar je voor een klein bedrag al zelf je eten kunt klaarmaken voor de avonden van de week. Ook kliekjes kun je prima invriezen, zodat je geen eten hoeft weg te gooien en het voedsel als bijvoorbeeld lunch of als tussendoortje kunt eten.


11. Doe dit NIET als je geld wilt besparen tijdens het boodschappen doen

Er zijn ook een paar dingen die je echt niet moet doen als je op je geld wilt letten tijdens het boodschappen doen. Ga bijvoorbeeld nooit boodschappen doen als je honger hebt: dan koop je vaak dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Je kent vast het gezegde: de ogen zijn groter dan de maag. Dat geldt ook voor je rondje door de supermarkt als je honger hebt! Ook is het geen goed idee om elke dag vlees te eten, want vlees is best kostbaar. Kies er daarom voor om af en toe vlees in te ruilen voor groenten of peulvruchten of een lekker eitje. Dat vult net zo goed, en kost een hoop minder! Ook is het niet slim om voorgesneden groenten te kopen. Zelf snijden kost maar een klein beetje meer tijd, maar is een stuk goedkoper. Echt geen zin om zelf aan de gang te gaan met een mesje en een snijplank? Koop dan groente uit blik, dat scheelt ook een hoop geld.


Met deze tips zul jij een hoop geld besparen tijdens het boodschappen doen. Wat ga jij met het geld doen dat je overhoudt?



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Boodschappen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag