Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Is het verstandig om een wasmachine te leasen?

Is het verstandig om een wasmachine te leasen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Is jouw wasmachine kapot of ben je op zoek naar een nieuwer model? Dan zou je natuurlijk voor een paar honderd euro een nieuwe kunnen kopen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een wasmachine te leasen. Wil je weten hoe dat leasen precies zit? Wat bijvoorbeeld de voor- en nadelen ervan zijn en of het wel of niet verstandig is om een wasmachine te leasen? In dit artikel lees je er alles over.


Een wasmachine leasen

Het is al een tijdje mogelijk om verschillende soorten witgoed te huren of te leasen. Hiermee wordt ingespeeld op de vraag om op een andere (en milieuvriendelijkere) manier aan huishoudelijke apparaten te komen. De investering voor bijvoorbeeld een wasmachine kan namelijk behoorlijk hoog zijn, wat maakt dat veel mensen niet in staat zijn om zo’n apparaat ‘even’ aan te schaffen. In dat geval zou het leasen van een wasmachine een idee kunnen zijn. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een wasmachine deelt met je huisgenoten kan het leasen een geschikte oplossing zijn.


Leasen met anderen

Veel studenten die op kamers wonen, nemen hun was in het weekend mee naar huis om hun kleding door (of bij) hun ouders te laten wassen. Dit kan op den duur behoorlijk vervelend worden. Niet alleen is het irritant dat je je was maar een keer in de week (of een keer in de twee weken) kunt doen, maar ook het gezeul met al je wasgoed kan met de tijd vervelend worden. Daarom zou het kunnen zijn dat jij en je huisgenoten erover nadenken om samen een wasmachine aan te schaffen. In dat geval kan leasen erg handig zijn. Je betaalt allemaal een vast bedrag per maand en zit zo niet met lastige berekeningen voor de aanschaf en eventuele verkoop van zo’n apparaat.


Andere redenen om te leasen

Een wasmachine moeten delen met huisgenoten is niet de enige reden waarom het leasen van een wasmachine handig zou kunnen zijn. Ook wanneer je niet voldoende (spaar)geld hebt om een wasmachine te kopen, kan leasen een idee zijn. Je hoeft namelijk niet in een keer een flink bedrag neer te leggen voor een nieuwe wasmachine, maar kunt op deze manier toch een oud of kapot apparaat vervangen. Ook wanneer je een wasmachine maar voor een bepaalde tijd nodig hebt, kan het leasen een goed idee zijn. Investeren in een duur apparaat is immers niet zo aantrekkelijk als je het maar een tijdje nodig hebt.


De voordelen van het leasen van een wasmachine

Het leasen van een wasmachine kent een aantal voordelen. Zo hoef je niet in een keer een hoog bedrag neer te leggen voor het apparaat. Dit is vooral heel fijn als je niet zoveel te besteden hebt of als je geen spaargeld achter de hand hebt. Daarnaast heb je door het leasen de mogelijkheid om een nieuwe wasmachine te gebruiken die ook nog eens superzuinig is. Hierdoor kun je besparen op energie- en waterkosten en draag je je steentje bij aan een beter milieu. Een van de grootste voordelen van het leasen van een wasmachine is misschien wel dat eventuele reparatiekosten inbegrepen zijn. Mocht er onverhoopt iets stuk gaan aan het apparaat, dan komt iemand dit voor je repareren, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Dat is een groot voordeel, want een reparatie kan behoorlijk prijzig zijn.

Andere voordelen

Een ander voordeel is dat de organisatie waarvan je de wasmachine least er vaak voor zorgt dat het apparaat bij je thuis bezorgd wordt en dat iemand hem netjes voor je installeert. Dit is vaak helemaal gratis. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen mensen hoeft te regelen om zo’n loodzwaar apparaat naar boven te sjouwen. Daarnaast bieden sommige aanbieders je ook de service om je te helpen met het verhuizen van de wasmachine als je naar een andere woning gaat en het leasecontract aanhoudt. Het leasen van een wasmachine speelt daarnaast ook in op de wens van veel mensen om hun impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Als laatste voordeel is het bij sommige aanbieders zo dat je tegen (behoorlijke) kortingen wasmiddel in kunt kopen.


De nadelen van het leasen van een wasmachine

Natuurlijk heeft het leasen van een wasmachine ook nadelen. Het grootste nadeel is dat het leasen uiteindelijk vaak een stuk duurder is dan het kopen van zo’n apparaat. Het maandbedrag dat je voor het gebruik van de wasmachine betaalt, zorgt er vaak voor dat je aan het einde van je abonnement een stuk meer voor de wasmachine hebt betaald, dan dat hij waard is. Hoewel dit misschien niet heel belangrijk lijkt, omdat er ook een hoop voordelen zijn, is het toch iets om over na te denken. Het is misschien aantrekkelijk dat je voor 15 euro per maand een gloednieuwe wasmachine kunt gebruiken, maar het is minder aantrekkelijk dat je daarbij aan het einde van je abonnement bijna drie (of zelfs meer keer) de nieuwprijs van het apparaat hebt betaald.


De kosten voor het leasen van een wasmachine

Wanneer je op zoek gaat naar de mogelijkheden voor het leasen van een wasmachine, zul je zien dat er veel verschillende aanbieders zijn. Deze aanbieders bieden niet alleen verschillende wasmachines aan, maar ook de abonnementen die je er kunt afsluiten verschillen van elkaar. Wanneer je verschillende wasmachines en abonnementen met elkaar vergelijkt, kom je erachter dat het leasen lang niet altijd handig is.

Voorbeeld 1:

Een van de aanbieders biedt je de mogelijkheid om een Samsung wasmachine te leasen. Dit apparaat is voorzien van allerlei handige snufjes en daarnaast ook nog eens superzuinig. Dat is mooi meegenomen, want zo kun je geld besparen op bijvoorbeeld je energierekening. Wanneer je deze wasmachine een jaar lang zou leasen, betaal je 20 euro per maand. 12 x 20 = 240 euro. De nieuwprijs van hetzelfde apparaat is zo’n 440 euro.

Voorbeeld 2:

Bij een andere aanbieder kun je een Samsung wasmachine leasen die net even iets nieuwer en uitgebreider is dan die in bovenstaand voorbeeld. Deze wasmachine kun je leasen voor een bedrag van €32,95 per maand. Aan dit abonnement zit je vervolgens 5 jaar vast. 32,95 x 12 = 395,40 x 5 = 1977 euro. Wanneer je deze wasmachine dus 5 jaar zou leasen, betaal je maar liefst 1977 euro voor het gebruik van de wasmachine. Dit terwijl de nieuwprijs van deze wasmachine slechts 639 euro is.


Leasen is lang niet altijd verstandig

Zoals je door middel van bovenstaande voorbeelden hebt kunnen zien, is het leasen van een wasmachine lang niet altijd voordelig. In het eerste voorbeeld lijkt de prijs nog wel netjes. Je betaalt namelijk 240 euro voor een jaar, terwijl de nieuwprijs 440 euro is. Maar stel nou dat je de wasmachine 5 jaar nodig hebt. Dan zou je dus 1200 euro betalen voor een wasmachine die slechts 440 euro waard is. Dat zie je ook duidelijk in voorbeeld 2. Het leasen van een wasmachine is vaak een stuk duurder dan het kopen van zo’n apparaat. Of het leasen in jouw geval wel of niet handig is, is dus iets wat je zelf uit zult moeten rekenen.

Tip: Ga je wel leasen? Neem dan echt even de tijd om de aanbieders en kosten met elkaar te vergelijken. De verschillen zijn namelijk erg groot.


Alternatieven voor het leasen van een wasmachine

Mocht je het leasen van een wasmachine eigenlijk wel wat duur vinden, dan zijn er natuurlijk ook alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld een tweedehands exemplaar kopen. Deze zijn vaak een stuk voordeliger en je kunt er vaak nog prima een x aantal jaar mee wassen. Het nadeel is wel dat eventuele reparaties aan het apparaat door jou zelf betaald moeten worden. Een ander alternatief is het aanschaffen van een nieuwe wasmachine die niet zo duur is. Er zijn al wasmachines te koop voor nog geen 250 euro. Mocht je de wasmachine na een bepaalde tijd niet meer nodig hebben, dan kun je hem daarnaast gewoon weer verkopen, waardoor je er nog geld uit kunt halen. Hoewel je ook in dit geval zelf zult moeten betalen voor reparaties, kun je je afvragen hoe groot de kans is dat je daar in de eerste jaren mee te maken krijgt.

Tip: Een nieuwe wasmachine kun je vaak ook in termijnen betalen. Op die manier hoef je niet in een keer het gehele bedrag te betalen en kun je toch direct gebruikmaken van een nieuwe wasmachine.


Is het leasen van een wasmachine wel of niet verstandig?

Of het leasen van een wasmachine wel of niet verstandig is, is een beetje afhankelijk van jouw situatie. Woon je met vijf anderen in een studentenhuis en delen jullie de kosten? Dan kan dit eventueel handig zijn. Je hoeft namelijk niet allemaal een bedrag neer te leggen voor de aankoop en hebt geen gezeur als een van jullie weggaat. Ook wanneer je slechts tijdelijk een wasmachine nodig hebt en geen zin hebt in gedoe met kopen en weer verkopen, kan een wasmachine leasen een goed idee zijn. Houd er wel rekening mee dat het leasen haast altijd een stuk duurder is dan het kopen van een wasmachine. Het kan daardoor een stuk voordeliger zijn om een nieuwe of tweedehands wasmachine aan te schaffen. Wil je rekening houden met het milieu? Dan kun je eventueel een tweedehands/refurbished wasmachine aanschaffen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag