Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je het beste je inkomsten en uitgaven bijhouden?

Hoe kun je het beste je inkomsten en uitgaven bijhouden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel mensen hebben geen idee wat ze precies per maand uitgeven en waaraan. Om daar toch eens een goed zicht op te krijgen is het handig om je uitgaven een paar maanden bij te houden. De makkelijkste en meest overzichtelijke manier is via apps op je tablet of smartphone. Mocht je niet in het bezit zijn van een smartphone, niet getreurd, scroll dan naar de onderste twee alinea’s.


Spendee

Een ideale manier om je uitgaven op een originele en niet-saaie manier bij te houden is via Spendee. Je kunt in deze gebruiksvriendelijke app heel simpel een uitgaven neerzetten, bijvoorbeeld kleren of een cadeau. Aan het eind van de maand kun je per product zien hoeveel je er aan uitgegeven hebt, zonder dat je het zelf hoeft op te tellen! Zo heb je een goed overzicht van hoeveel je uitgeeft en aan wat.

Vergeet niet al je vaste lasten ook mee te rekenen zoals een tv- en internet abonnement, huur, smartphone abonnement, zorgverzekering en wellicht kleine vaste uitgaven als een Netflix, of Spotify abonnement.


MoneyWiz2

Een nog handigere app is MoneyWiz2. Met deze app kun je je bank account koppelen, zodat je alleen nog maar je cash uitgaven hoeft bij te houden. Ook slaat de app de data van al je uitgaven van alle maanden op, zo kun in een grafiek gegevens zien over wat je uitgavenpatroon is van de laatste maanden. Erg makkelijk en het kost weinig tijd. Echter kost het wel geld, namelijk 5 euro per maand. Bij een gratis account moet je zelf je uitgaven invullen en kun je jouw account niet aan je bank koppelen.


Eyewally

Ook Eyewally is gelijkwaardig aan de gratis versie van MoneyWiz2 en Spendee. Je houdt je uitgaven gemakkelijk per categorie bij. Aan het eind van de maand heb je een perfect overzicht waaraan je te veel uitgeeft. Deze app is erg populair en krijgt op verschillende websites goede beoordelingen. Het uiterlijk van de app is zeer verzorgd en het enige wat je ermee kunt is je inkomsten en uitgaven bijhouden, lekker simpel en duidelijk!


Gezamenlijke uitgaven

Wanneer je veel gezamenlijk uitgeeft met familie of vrienden is het handig om de kosten via een app te verdelen. Dit is eerlijk, gemakkelijk en overzichtelijk. Op deze manier hou je controle over je uitgaven. De bekendste en beste app hiervoor is Wiebetaaltwaat. Iedereen kan zijn of haar uitgaven invullen en een vriend(in) selecteren die mee moet betalen. Aan het einde van de maand wordt alles verrekend. Ook de app Budgy is ideaal voor als je gezamenlijke uitgaven wilt bijhouden.


Online kasboek

Wanneer je jouw uitgaven op de computer wil bijhouden, kun je gebruik maken van verschillende websites. Eén daarvan is kasboek.nl, betrouwbaar en ook op langer termijn zeer overzichtelijk, doordat de app grafieken en tabellen van je lasten laat zien. Ook worden je uitgaven automatisch ingedeeld en linkt het programma je account met je bankrekeningnummer. En dat allemaal voor niks!


Excel, Word of papier

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een schema te maken en je uitgaven bij te houden. Dit kan heel makkelijk door een tabel te maken op Word of Excel. Verdeel je uitgaven in categorieën om het zo overzichtelijk te houden, bijvoorbeeld kleding, voedsel, benzine etc. Vergeet niet op te schrijven waaraan je precies het geld hebt besteed. Zo zie je aan het eind van de maand of je bijvoorbeeld onnodig veel hebt uitgegeven aan avondeten of nieuwe schoenen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag