Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

12 Tips als je wilt leren daytraden

12 Tips als je wilt leren daytraden

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Daytraden is een spannende, maar zeker niet eenvoudige manier om geld te verdienen aan beurskoersen. Discipline en ervaring maken het verschil tussen winst en verlies, maar ook een goed doordachte en consequent uitgevoerde handelsstrategie is van levensbelang om aan het eind van een bepaalde periode een positief resultaat te kunnen schrijven. In dit artikel hebben we niet de perfecte strategie voor je waarmee je altijd winst zult maken, maar geven we je wel 12 tips waarmee ook jij succesvol kunt worden met daytraden op de beurs.


Tip 1: Oefen langere tijd met een fictief bedrag

Daytraden, oftewel daghandel, is een moeilijke bezigheid waar grote winsten snel afgewisseld kunnen worden met aanzienlijke verliezen. Veel ervaring is volgens vrijwel alle experts de belangrijkste factor wanneer je succes wilt hebben. Dit komt vooral door de hoge snelheid en de kwetsbaarheid van daytraden. De beste lessen leer je niet door erover te lezen maar door ze zelf te ervaren. Verreweg de beste manier om die ervaringen op te doen is door eerst langere tijd te oefenen met fictieve bedragen. Maak ook niet de fout om te denken dat je al klaar bent voor het echte werk zodra je eerste handelingen voor winst hebben gezorgd. Er komt namelijk ongetwijfeld ook weer een neerwaartse spiraal, en die doet veel minder pijn wanneer je die met fictief geld meemaakt, terwijl je er wel veel van opsteekt. Bij vrijwel alle online brokers kun je tegenwoordig handelen met denkbeeldige bedragen, maar wel gewoon van alle functionaliteiten gebruikmaken.


Tip 2: Ontwikkel je eigen strategie

Elke dag lukraak wat handelen is geen goede manier om te daytraden. Je hebt een hele duidelijke strategie nodig en stap 1 (handelen met fictieve bedragen) is het ideale moment om die strategie te ontwikkelen. Lees veel online op daytrade forums over hoe andere mensen hun strategie hebben opgesteld, of koop enkele boeken die specifiek over daghandelstrategieën gaan. Die bronnen kun je als basis gebruiken om je eigen strategie te ontwikkelen en in de loop van de tijd bij te schaven zodat het meer bij je eigen stijl past. Geen enkele strategie is hetzelfde, dus zoek iets wat precies bij jou als daghandelaar (en mens) past.


Tip 3: Hou altijd vast aan je strategie

Het is enorm belangrijk om vertrouwen te houden in je strategie en de emotie niet de overhand te laten krijgen. En ook al ben je nog zo vast van plan dat te doen, wanneer het even tegenzit kun je alsnog de neiging voelen om door te gaan met handelen wanneer je eigenlijk hoort te stoppen, of aankopen en verkopen te doen die niet bij je strategie passen. Die emotionele factor buitensluiten en voor de volle 100% op je strategie vertrouwen is een van de lastigste factoren aan daytraden. Dat is dan ook de reden dat veel mensen op een gegeven moment hun strategie in een van de speciale softwareprogramma’s integreren. Een computerprogramma heeft namelijk geen emotie en zal altijd gewoon je strategie uitvoeren.


Tip 4: Vind software die bij je past

Omdat daghandel zich vaak binnen een heel kort tijdsbestek afspeelt is het gebruiken van speciale software een absolute noodzaak. Er zijn diverse pakketten beschikbaar en welke je kiest is vooral afhankelijk van welke factoren van daytraden je zelf belangrijk vindt. Er zijn enkele gratis pakketten die al goed kunnen voldoen, maar de meeste betaalde programma’s met meer opties kun je ook gewoon helemaal gratis uitproberen. Waar moet je op letten? Ten eerste is het heel belangrijk dat de beurskoersen realtime worden weergegeven. Alleen dan kun je in een flits reageren op een veranderende beurskoers. Ook moet je genoeg analysemogelijkheden hebben om jouw strategie regelmatig uitgebreid onder de loep te kunnen nemen.


Tip 5: Volg het financiële nieuws

De beurs volgt zowel op de lange als op de korte termijn de ontwikkelingen zoals die zich voordoen in de economie en de maatschappij als geheel. Het nieuws volgen – en dan met name het financiële nieuws – is daarom heel belangrijk. Wanneer je een bepaald nieuwsfeit op tijd onder ogen krijgt kun je daar meteen op inspelen door aandelen te kopen of juist af te stoten op het goede moment. Betrouwbare nieuwsbronnen zijn er op internet genoeg te vinden, maar vergeet ook sociale media zoals Twitter niet. Daar verschijnen tegenwoordig vaak eerder belangrijke beurssignalen dan bij de gangbare media. Zelfs een ongelukkige tweet van een CEO kan al verstrekkende gevolgen hebben en wanneer je daar op in kunt spelen is het soms mogelijk om grote winsten te maken.


Tip 6: Behandel daytraden als je baan

Daytraden is voor mensen die er succes mee hebben gewoon een fulltime baan. Zelfs als een strategie voor een groot deel geautomatiseerd is moet je nog altijd het beursverloop en het financiële nieuws in de gaten houden. Ook is het belangrijk doorlopend een vinger aan de pols te houden en je strategie bij te sturen aan de hand van je resultaten op zowel de korte als de langere termijn. Jezelf gedurende de dag volledig op het traden kunnen focussen is dus van groot belang. De meeste daghandelaren hebben daarom het liefste hun eigen werkplek, bijvoorbeeld een kantoortje aan huis. Een snelle computer, vaak met minimaal twee beeldschermen om veel informatie tegelijk te kunnen inzien, is ook belangrijk.


Tip 7: Vind de laagste transactiekosten

Een groot deel van je kosten bestaat bij daytraden uit de transactiekosten. De eerste stap om je winsten te vergroten is dus niet om de juiste calls te maken, maar door de laagste transactiekosten per handeling te zoeken. Online brokers zijn altijd het goedkoopst, maar de tarieven verschillen per partij dus goed vergelijken is altijd noodzakelijk. Aarzel ook niet om snel te switchen wanneer je ergens een goedkoper tarief vindt, want hoe meer kosten je bespaart bij het handelen zelf, hoe groter je winsten zullen zijn.


Tip 8: Schakel je gevoel zoveel mogelijk uit

Ook al is het lastig, je gevoel en de emotie kunnen bij het daytraden je grootste vijand zijn en moet je dus proberen zoveel mogelijk uit te schakelen. Dan hou je beter vast aan je strategie en maak je meer kans op een positieve balans aan het eind van de handelsdag. Deels zit dat in het onderbrengen van je handelsstrategie in automatische software, maar je kunt jezelf er ook goed in trainen. Een andere manier om te zorgen dat je niet op tilt zult slaan is een maximaal verliesbedrag bepalen waarbij je altijd verkoopt. Dat doe je bijvoorbeeld al door een realistische stop loss order te plaatsen. Maar hou ook je eigen bank goed in het oog en handel bijvoorbeeld elke dag met maximaal 5 tot 10% van je totale kapitaal.


Tip 9: Handel alleen als je goed uitgerust bent

Om effectief te handelen en goede winsten te maken moet je bovenop de beurs zitten en dat kan alleen als je lekker in je vel zit. Zorg dus dat je alleen gaat handelen wanneer je goed uitgerust bent en bijvoorbeeld niet omdat je jezelf verveelt. Zoals we al eerder aangaven gaat daytraden om een professionele bezigheid die je als je baan moet zien. Als je ziek bent meld je je dus ook ziek voor het daytraden en ga je niet de tijd doden met handelen tot je je weer beter voelt. Geen winst maken is namelijk nog altijd beter dan verlies draaien omdat je moe, ziek of chagrijnig bent en je dus niet voor de volle 100% kunt concentreren.


Tip 10: Bepaal wanneer je je verlies zult nemen

De markt bepaalt wat er gebeurt met de beurskoersen en daar heb je dus geen invloed op. Zelfs de beste beurshandelaren doen vaak niet aan voorspellingen maar volgen simpelweg de ontwikkeling van de koers. Gaat die omhoog dan kopen ze, gaat hij naar beneden dan verkopen ze. Maar wat doe je als de beurs alleen maar daalt? Wanneer bepaal je wanneer het verlies te groot is geworden en dat je niet verder de min in wilt? Dat bepaal je het beste van tevoren door een zogenaamde stop-loss in te stellen voor elke handeling. Als de beurs dan procentueel of in euro’s onder een bepaalde koers komt verkoop je automatisch en sluit je de emotionele factor direct al buiten. Als je veel discipline hebt kun je die stop-loss echter ook handmatig inzetten. Doe dus waar jij je het prettigst bij voelt.


Tip 11: Hou een logboek bij

Een vast onderdeel van je dagelijkse activiteiten moet bestaan uit het bijhouden van een logboek. Daarin noteer je alle handelingen die je hebt uitgevoerd en als het kan ook de reden waarom. Dan kun je na verloop van tijd vanzelf patronen zien ontstaan. Dat is essentieel voor het vasthouden aan je eigen strategie. Ontdek je zo bijvoorbeeld dat jouw strategie goed werkt op bepaalde dagen van de week of maand? Dan kun je dat als bevestiging zien om op die momenten je strategie consequent door te blijven voeren. Maar nog interessanter is het om regelmatig te analyseren wanneer en waarom je verlies hebt geleden.


Tip 12: Analyseer je verliezen

Verlies is vaak pijnlijk en niet iets waar je graag te lang over na blijft denken. En toch is dat vaak de sleutel tot het omzetten van verlies naar winst. In een goed logboek staan daarom niet alleen de transacties en hun resultaat, maar ook de reden waarom je juist die transactie hebt gedaan. Deze informatie is van onschatbare waarde om te analyseren waardoor je het schip in bent gegaan. Dan kun je er ook zomaar achter komen dat het een hele eenvoudige oorzaak heeft. Heb je bijvoorbeeld het vaakst een negatief resultaat op vrijdag? Dan is het wellicht handig om die dag eens over te slaan, want waarschijnlijk heb je dan simpelweg niet zoveel energie en concentratievermogen meer en maak je teveel fouten.

Let op: de informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag