Wat is een kartonnen huis?

Wat is een kartonnen huis?

Laatst bijgewerkt: 15 februari 2019

Er is weinig wat je niet met karton kunt doen. Van het knutselen van surprises tot het bouwen van doodskisten. Maar sommige ontwerpers dachten nog een stukje groter. Zij ontwierpen het kartonnen huis. Een duurzaam idee dat goedkoop uitgevoerd kan worden. Wil je meer weten over deze innovatieve bouwstijl? Lees dan snel verder, want wij vertellen je wat een kartonnen huis is, wat je ermee kunt en wat het kost. 


Als je denkt aan een kartonnen huis, zie je wellicht het Nederlandse natte weer al snel invloed hebben op het papier en het hele gebeuren binnen no-time in een natte pulp veranderen. Gelukkig hebben de ontwerpers daar iets langer over nagedacht en hebben ze een huis ontworpen wat zomaar heel erg lang mee zou kunnen gaan. En dat voor een heel zacht prijsje. 

View this post on Instagram

OPEN WIKKELHOUSE – Friday January 25, 2019 Are you dreaming about your own Wikkelhouse, and do you want to meet us? Come over to Amsterdam Noord, this Friday, at our monthly OPEN WIKKELHOUSE. You can also do a little tour in our factory and see the wikkelmachine. We're looking forward seeing you then! Where? Back-upstraat 1, Amsterdam: www.fictionfactory.nl/contact/routebeschrijving/ When? January 25, from 11.00 – 15.00. 📷: @yvonnewittephoto #wikkelhouse #opendag #openhouse #welcome #factory #coffeeandtea #questionsandanswers #sustainability #sustainablebuilding #sustainablehousing #modularhouse #modularbuilding #tinyhouse #cardboarddesign #cardboardhouse #cardboardbuilding #dutchdesign #interiourdesign #seeyouthere

A post shared by Wikkelhouse (@wikkelhouse) on


Voor wie is een kartonnen huis bedoeld? 

Een kartonnen huis is in principe voor bijna iedereen geschikt. Wat voornamelijk belangrijk is, is dat je een plek nodig hebt om hem neer te zetten. Gelukkig heeft een kartonnen huis geen fundering nodig, dus kun je hem eigenlijk overal kwijt. Vervolgens ben je ook in staat om hem eenvoudig weer te verplaatsen als je hem ergens anders wilt gebruiken. Een kartonnen huis is vooral interessant als je geïnteresseerd bent in duurzaam wonen of goedkoop wonen. Ook als je op zoek bent naar een unieke vorm van wonen ben je aan het goede adres. Kartonnen huizen zijn een innovatief concept en als je besluit om er eentje aan te schaffen ben je nog steeds een trendsetter. 

Wat kun je met een kartonnen huis? 

Kartonnen huizen zijn volledig te customizen. Dat komt omdat de huizen zijn opgebouwd uit verschillende compartimenten. Deze ‘schijven’ zijn ongelimiteerd uit te breiden, waardoor je zelf kunt kiezen hoe groot je de kartonnen woning wilt hebben. Ook is het mogelijk om het interieur volledig zelf samen te stellen. Wil je een kartonnen huis kopen, dan ben je dus eigenlijk deels de architect van je eigen huis. Je hebt alleen het voordeel dat alle moeilijke beslissingen al voor je gemaakt zijn, dus je hoeft alleen de indeling te bepalen. 

Omdat het huis uit diverse compartimenten bestaat, kun je bijvoorbeeld een keukengedeelte bijbestellen, of een badkamer, of een werkruimte, of een extra toilet. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos, wat dus eigenlijk betekent dat er qua grootte en indeling bijna geen limieten zijn aan je kartonnen huis. Daarnaast is het ook mogelijk een bij de aanschaf te kiezen voor extra ramen, een eigen gekozen kleur of andere afwerking. De kartonnen huizen worden door experts in elkaar gezet en op bestelling gemaakt. Je kunt dus altijd een verzoek indienen voor jouw kartonnen huis. Groot voordeel is dat alle compartimenten los te bestellen en aan te passen zijn. Daardoor heb je ook later de mogelijkheid om een bepaald onderdeel te vervangen als je daar een beter idee voor hebt. Deze wordt er dan eenvoudig tussenuit geschoven en vervangen door het nieuwe deel. 

Wat kost een kartonnen huis? 

Wat een kartonnen huis kost, hangt helemaal af van je eigen wensen. Ben je op zoek naar de meest eenvoudige versie, dan betaal je ongeveer 30.000 euro. Dan heb je de basiscompartimenten, maar moet je nog steeds betalen voor vervoer en montage. Ieder compartiment of iedere aanpassing die je wilt maken, zorgt ervoor dat er extra werk gestopt wordt in het bouwen van jouw gepersonaliseerde kartonnen huis. De kosten kunnen dan al snel oplopen tot 50.000 euro of meer. Je moet je vooral ook afvragen wat een kartonnen huis oplevert. Je hebt er enorm veel plezier van, bent goed bezig met het milieu en het is een stuk goedkoper dan een stenen huis bouwen. Heb je een stuk grond kun je een kartonnen huis namelijk gewoon neerzetten. En wil je verhuizen? Dan heb je geen last van een restschuld wanneer je je huis moet kopen. Nee hoor, dan neem je hem toch gewoon mee? 

Hoe wordt een kartonnen huis gebouwd? 

View this post on Instagram

Our largest Wikkelhouse ever: 11 segments! This is the base of BRAK IJmuiden, in the middle of the Dutch dunes. BRAK IJmuiden is exploring a sustainable future. The mega Wikkelhouse will be the home for public events, citizen science research, environment education and meetings between science and business. This Wikkelhouse is even more spacious, while there is no 'smart segment' (bathroom & kitchen) and it has two open fronts, so you can see through from one end to the other. At the 29th of December there's a program for the whole family about recycling: https://brak.ijmuiden.nl/ More info on Wikkelhouse: www.wikkelhouse.com 📷@yvonnewittephoto #wikkelhouse #cardboard #cardboarddesign #innovativedesign #brakijmuiden #recycling #recyclingideas #dutchdesign #dutchdunes

A post shared by Wikkelhouse (@wikkelhouse) on

Het is niet verassend, maar een kartonnen huis wordt dus gemaakt van karton. Maar alleen het gebruik van karton zou geen goed idee zijn, vooral in combinatie met de regen die regelmatig valt in Nederland. Daarom wordt ieder huis ook afgewerkt met ademend en waterdicht folie en hout. Hierdoor is je kartonnen huis perfect bestemd tegen alle weersomstandigheden. 

De meeste kartonnen huizen komen tot stand door een bepaalde wikkelmethode te gebruiken om de vorm van het huis om een soort mal heen te krijgen. Hierdoor ontstaat automatisch de vorm van het kartonnen huis. Omdat er diverse lagen karton stevig op elkaar worden geperst met daartussen een ecologische lijm, wordt het huis ongekend sterk. Na het wikkelen van het karton kan het drogen en zodra de lijm uitgehard is, heb je te maken met een extreem sterk frame. Dit vormt een segment voor het kartonnen huis. Afhankelijk van je wens worden er aanpassingen gemaakt aan ieder segment. Zo kunnen er na de productie keukens, badkamers en toiletten worden ingebouwd. Deze worden allemaal op maat gemaakt voor jouw huis. 

Hoe duurzaam is een kartonnen huis? 

Een kartonnen huis bestaat voor het grootste deel uit karton en hout. Daarmee is het een zeer duurzame manier om een huis te bouwen. Maar niet alleen de bouw van het huis en de daarvoor gebruikte materialen zijn duurzaam. Het huis gaat waarschijnlijk ongeveer vijftig jaar mee en in die tijd hoef je waarschijnlijk weinig aan je kartonnen woning te doen. En mocht deze uiteindelijk toch stuk gaan, dan kunnen vrijwel alle materialen gewoon weer hergebruikt worden om een nieuw kartonnen huis te bouwen. Dat gaat met een bakstenen huis niet lukken. Om deze redenen is het bouwen van een kartonnen huis ongeveer 3 keer zo milieuvriendelijk als een huis gemaakt reguliere materialen. 

Hoelang duurt het om een kartonnen huis te bouwen? 

Vanaf het moment dat jij akkoord gaat met de bouwplannen voor je huis tot het moment dat deze bewoonbaar is, zul je wel een aantal maanden moeten wachten. Vaak is er namelijk een wachttijd voor het maken van een kartonnen huis omdat het een ambacht betreft. Het huis moet dus helemaal perfect afgeleverd worden en de gebruikte machines zijn niet gemaakt voor massa productie. De segmenten worden stuk voor stuk gecreeerd en vervolgens opgeslagen tot alles gereed is voor vervoer. Op de dag van de bouw komt er een vrachtwagen met jouw huis nog steeds in stukjes. Vervolgens wordt ter plaatse het kartonnen huis in slechts een dag in elkaar gezet. Je kunt dus gewoon dezelfde dag nog in je nieuwe aanwinst komen wonen. 

Waar kun je een kartonnen huis kopen? 

Kartonnen huizen zijn unieke woningen die nog niet zoveel worden geproduceerd. Wel zijn er enkele bedrijven die zich bezighouden met het produceren van deze woningen. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Wikkelhouse. Dit Nederlandse bedrijf is al enkele jaren bezig om te bouw van kartonnen huizen te perfectioneren en dat werd door de rest van Europa opgemerkt. Inmiddels leveren zij de huizen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. 

Wil je zelf een kartonnen huis bestellen, dan zal je helaas bij Wikkelhouse achterin de rij moeten gaan staan. De woningen zijn namelijk erg in trek en er worden er slechts twintig per jaar geproduceerd om de kwaliteit te kunnen waarborgen. 


Denk jij er ook over na om duurzaam te gaan wonen en wil je dat het liefst zo sfeervol en gezellig mogelijk doen? Zoals de kartonnen huizen zijn ook houten huizen erg duurzaam en steeds meer in trek bij Nederlanders. Wil je wel een eigen huis (laten) bouwen, maar wil je toch liever de traditionele bouwmaterialen gebruiken, lees dan ons artikel over de kosten voor het bouwen van een eigen huis. Ook is er een andere manier om goedkoop een eigen huis te laten bouwen, maar dan door middel van isolerende blokken. Hierdoor verbruik je bijna geen energie om het huis warm te stoken. Lees hier meer over pop-up huizen. foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag