Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een ‘nul op de meter’ woning?

Wat is een ‘nul op de meter’ woning?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een nul op de meter (NoM) woning is een woning die net zoveel energie gebruikt als dat het opwekt. Er staat dan aan het eind van het jaar een nul op de energierekening. Zo’n woning is energieneutraal en maakt behalve van zonnepanelen of een warmtepomp, ook gebruik van goede isolatiemaatregelen. Om van jouw woning een NoM woning te maken moet je aan een aantal eisen voldoen, en natuurlijk het een en ander verbouwen. In dit artikel leggen wij uit wat een nul op de meter woning is en hoe dat precies werkt. 


Wat is het ?

Bij een nul op de meter woning wordt er gebruik gemaakt van energiebesparende maatregelen, zoals goede isolatie én van energie-opwekkende middelen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Door deze middelen slim in te zetten wordt de energierekening van de woning gereduceerd tot nul. Bij een NoM woning wordt er geen gebruik gemaakt van gas. Alleen van zelf opgewekte elektriciteit. Door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen, dubbele beglazing en een elektrische warmtepomp kun jij jouw hele huis van energie voorzien en bespaar je dus enorm op de maandlasten. 

Minder dan nul op de rekening 

Het kan ook zijn dat jij zo veel energie opwekt en zo weinig verbruik hebt, dat er aan het eind van de rit energie over blijft. Je hebt dan dus meer opgewekt dan je hebt gebruikt en krijgt dan een negatieve stand op de meter, onder de nul.


Hoe werkt het?

Door jouw huis aan te passen – goed te isoleren en energie te laten opwekken – kun jij dus een nul op de meting woning krijgen. De woning moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. En daarna kun je bij jouw energiemaatschappij een energiebundel kiezen voor een NoM woning.

Voorwaarden

Voordat jij officieel een NoM woning hebt, en dus een energiebundel speciaal daarvoor kan afsluiten, moet de woning een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Deze kan je aanvragen bij een onafhankelijk, gecertificeerd adviseur. 

De adviseur zal jouw woning en de energiebesparende en -opwekkende middelen zodanig beoordelen, dat daaruit blijkt dat de energierekening jaarlijks op 0 kan staan. Het minimum aan energie dat opgewekt moet worden bij woningen is als volgt, daar wordt echter wel extra energie bij opgeteld aan de hand van het aantal gebruikers in de woning: 

  • Appartement of flat: 1.780 kWh
  • Rijtjeshuis: 2.700 kWh
  • (Half) Vrijstaande woning: 3.150 kWh

Isolatie

Om je huis goed te isoleren zijn er een aantal mogelijkheden. Het meest rendement bij energieneutraal wonen is te halen bij de isolatie van het huis. Je verbruikt hierdoor aanzienlijk minder energie, omdat je ervoor zorgt dat de warmte in je huis niet snel verloren gaat. Ga hier dus serieus mee aan de slag!

Muren

Bij het isoleren van de muren kun je denken aan een spouwmuurisolatie. Het isoleren van de muren gaat meestal niet zo makkelijk meer als de woning eenmaal gebouwd is. Dus tenzij je een nieuwbouw woning koopt, zelf een huis laat bouwen of echt volledig van top tot teen gaat verbouwen, is dit erg lastig. Denk hierbij ook aan de gevel- of binnenmuurisolatie.

Dak

Warmte stijgt, en als jouw dag niet goed is geïsoleerd, verdwijnt deze warmte dus allemaal via de bovenkant van je huis naar buiten. Dakisolatie is daarom ook een belangrijke maatregel. Denk hierbij ook aan vloer- en plafondisolatie, zodat de warmte niet alleen onder je dak blijft hangen, maar ook op alle verdiepingen van je huis. 

Ramen

Het vervangen van de glazen (en soms daardoor ook kozijnen) van de ramen is verplicht voor een NoM woning. Je dient minimaal HR++ te hebben voor goede isolatie. Met enkel glas kom je er bij lange na niet! Je kunt ook kiezen voor driedubbel isolatieglas (in plaats van dubbel). 

Bij het vervangen van de glazen kan het zijn dat ook de kozijnen moeten worden vervangen. Dit is een enorme investering, in sommige gevallen is er daarom vanuit de gemeente of de VVE een speciaal potje voor dit soort investeringen. Door direct de kozijnen te vervangen, kun je ook hiervoor gelijk goed isolerend materiaal laten aanbrengen. 


Energie opwekken

Naast isoleren is het natuurlijk van belang dat jouw huis energie opwekt. Anders kan je nooit die nul op de rekening krijgen. Hoe goed je huis ook is geïsoleerd, je zal altijd energie moeten verbruiken. Een elektrische warmtepomp helpt je huishouden hierbij, maar de grootste toevoeging is natuurlijk het gebruik van zonnepanelen.

Zonnepanelen

Een zonnepaneel – ook wel fotovoltaïsch paneel of PV-paneel genoemd – geleid stroom als er licht op valt. Zo’n paneel bestaat uit fotovoltaïsche die zonne-energie omzetten in elektriciteit. De stroom die een zonnepaneel opwekt, is niet direct klaar voor gebruik. De stroom moet namelijk eerst worden omgevormd van gelijkstroom naar wisselstroom. En deze wisselstroom is wat wordt gebruikt in het electriciteitsnet. De omvormer stuurt de wisselstroom naar het elektriciteitsnet, en dan is deze dus klaar voor gebruik. 

Als vanzelfsprekend wek je met mooi weer meer stroom op dan met slecht weer. Maar het is niet zo dat je in de winter, of bij bewolking, helemaal geen stroom opwekt. De zonnepanelen werken namelijk op licht, en niet per se op direct zonlicht. Alleen tijdens de nacht wordt er dus echt geen stroom opgewekt.


Energie besparen 

Naast isolerende maatregelen en energie-opwekkende middelen kun je ook besparen op de energierekening door simpelweg je te besparen op je stroomverbruik. Wat hiervoor handig is, is het gebruik van een slimme meter. Deze geeft je altijd en overal inzicht op je energieverbruik. 

Slimme meter

Als jij een slimme meter hebt – of laat installeren – kun je deze gebruiken in je eigen voordeel. Door deze te combineren met een slimme thermostaat of een slimme energie-app, kun jij namelijk overal waar je bent inzien hoeveel energie jouw huis verbruikt. Zo kun je in kaart brengen wanneer je het meest verbruikt, en welke apparaten daaraan bijdragen, en deze eventueel vervangen voor energie zuinigere apparaten. 

Besparen op stroomverbruik 

Een NoM woning krijg je niet alleen door te isoleren en stroom op te wekken. Als jij 2 keer per dag de wasmachine en droger aan zet, 1 keer per dag de vaatwasser, 2 keer per dag doucht en de computer en TV de hele dag aan hebt staan dan is de kans klein dat jij aan het eind van het jaar nul op de rekening hebt staan. 

Daarom is het belangrijk in kaart te brengen wat in jouw huishouden het meest stroom verbruikt en hier zuiniger mee om te gaan. Of misschien is het zelfs wel verstandig om je wasmachine, droger of koelkast te vervangen voor een energie-zuiniger exemplaar. Vervang ook je verlichting voor LED-verlichting.


De salderingsregeling

Op dit moment mogen woningen in Nederland die energie opwekken, gebruik maken van de salderingsregeling. Deze salderingsregeling is erg voordelig. Je mag hiermee namelijk te veel gebruikte stroom wegstrepen tegen te veel opgewekte stroom.

Stel dat jij in de zomer zo veel stroom hebt opgewekt, dat je het niet op kreeg. Je energiemeter kwam in de – te staan. In de winter daarentegen, heb je niet genoeg energie opgewekt om uit de kosten te komen. Je zou dan dus eigenlijk in de winter moeten bijbetalen. Maar omdat jij in de zomer een te veel had aan energie, mag je dit wegstrepen tegenover het tekort van de winter. En dit heet salderen. 

Let wel op, want deze regeling gaat in 2020 veranderen.


Voordelen

Nu het duidelijk is wat een nul op de meter woning is, en hoe het werkt, zetten we nog even de voor- en nadelen op een rijtje. Want het klinkt allemaal mooi, maar is het nu echt zo voordelig? De voordelen zijn duidelijk: 

  • Minder maandlasten
  • Goed voor het milieu, duurzaam
  • Beter geïsoleerd huis, dus meer wooncomfort

Nadelen

Als Nederlander zijnde klinkt het enorm aantrekkelijk: minder maandlasten. Maar op de korte en lange termijn zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, om te bepalen of het nu echt zo voordelig is. De nadelen zijn: 

  • Verbouwingskosten
  • Onderhoudskosten en technische risico’s
  • De salderingsregeling valt na 2020 (bijna zeker) weg
  • Ontwikkeling van de energieprijs. De energieprijs wordt steeds lager. Over 5 jaar duurt het dus veel langer voordat jij uit de kosten bent van de investering in een NoM woning, dan 5 jaar geleden. De energieprijs blijft namelijk dalen, daarmee zullen dus je maandelijkse lasten sowieso al dalen. Ga jij dan investeren in dure NoM maatregelen, dan duurt het steeds langer voor je uit de kosten bent als je deze dalende energieprijs meeneemt in je berekening.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag