Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je zonnepanelen leasen?

Hoe kun je zonnepanelen leasen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de mogelijkheden van alternatieve energie. Niet alleen door de stijgende kosten voor gas en elektriciteit, maar ook door de milieuvervuilende gevolgen hiervan. Daardoor is er groeiende aandacht voor zonnepanelen. Steeds meer gezinnen kiezen ervoor om een of meerdere zonnepanelen op hun dak te monteren. Dat is een hele investering, toch al gauw meer dan €2000. Wil jij wél graag genieten van de voordelen van zonnepanelen, zonder direct een grote investering te doen? Wellicht wil je zonnepanelen leasen. In dit artikel lees je alles over het leasen van zonnepanelen. Wat is het, wat zijn de voor- en nadelen en hoe (bij welke partijen) kun je dit doen? De antwoorden staan voor jou klaar!


Zonnepanelen leasen: wat houdt dat in?

Het leasen van zonnepanelen is een alternatief voor het kopen van zonnepanelen. Als je zonnepanelen koopt, dan betaal je een groot aankoopbedrag. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparatiekosten. Al met al een kostbare activiteit die jou erg veel stress en gedoe op kan leveren. Door een zonnepaneel te leasen, ‘leen’ je als het ware het zonnepaneel van de leverancier. Het eigendom blijft dus ook bij de leverancier. Dat betekent tevens dat deze partij verantwoordelijk is voor onderhoud en eventuele reparaties. Helaas betekent dat óók dat het zonnepaneel aan het einde van een leaseperiode moet worden teruggegeven aan de leasemaatschappij… Er zijn gelukkig wel een paar maatschappijen waarbij het eigendom na de leaseperiode naar jou wordt overgezet.


De voordelen van zonnepanelen leasen

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het leasen van zonnepanelen. Je hoeft geen duizenden euro’s te investeren, hebt geen gedoe met installatie en onderhoud, en hoeft je niet druk te maken over de verzekering. En dat is nog mager uitgedrukt! Hieronder volgt een overzicht van voordelen met betrekking tot het leasen van zonnepanelen.

Geen grote investering vereist!

Er is een grote drempel die veel mensen ervan weerhoudt om zonnepanelen te plaatsen. Namelijk de prijs! Voor je het weet ben je €2000 tot €10000 kwijt aan zonnepanelen. Veel mensen hebben dat geld niet 1,2,3 klaarliggen of hebben geen zin om in één keer zo’n pittige investering te doen. Je geeft het geld liever gedoseerd uit, zodat je in de tussentijd rente kunt sparen en geld achter de hand hebt om andere (onverwachte) kosten te kunnen dekken.

Leasen neemt deze financiële drempel in één keer weg. Je betaalt in de meeste gevallen per maand, waardoor je de investering uitsmeert over een langer tijdsbestek. Voor veel mensen is dat reden genoeg om een zonnepaneel lease te verkiezen boven een aankoop. Let op: dit voordeel gaat op voor de meeste leveranciers, maar is geen keihard gegeven.

Je krijgt zonnepanelen van goede kwaliteit

De markt voor zonnepanelen wordt steeds groter. Aan de ene kant is dat fijn, aan de andere kant betekent het dat er steeds meer verschillen in kwaliteit aan de oppervlakte komen. Als je een zonnepaneel koopt, moet je goed onderzoek doen om er zeker van te zijn dat het paneel van goede kwaliteit is. Als je een zonnepaneel leaset, kun je veel geruster zijn op de kwaliteit van het paneel. Hoe kan dat?

De verklaring is simpel. Bij een lease is de leverancier namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud van de panelen, inclusief het vervangen van defecte onderdelen. De leverancier heeft er geen enkel baat bij om jou slechte panelen te geven. Sterker nog, dat is alleen maar nadelig, omdat zij daarmee extra tijd en kosten kwijt zijn.

Geen onverwachte (onderhouds)kosten

Als je zonnepanelen least, dan ligt de verantwoordelijkheid voor de panelen bij de leverancier. Dat betekent dat je niet betaalt voor onderhoudsbeurten, of reparaties bij technische problemen. Daarnaast wordt de omvormer (een belangrijk onderdeel van zonnepanelen met een levenstijd van 10 á 15 jaar) kosteloos vervangen. Dat is een ontzettend groot voordeel. Ten eerste hoef je niet op zoek te gaan naar een reparateur, ten tweede scheelt het je heel veel kosten. Onverwachte kosten die eigenlijk nooit ‘goed uitkomen’ en die je door de leaseconstructie overslaat.

Gelijk profiteren van een lagere energierekening

Als je zonnepanelen koopt, moet je eerst heel lang energie besparen voordat je de besparing terugziet op je rekening. Bij het leasen van zonnepanelen zie je deze besparing al veel sneller! Je profiteert meteen van de energie die je voortaan opwekt. In sommige gunstige gevallen wek je méér energie op dan dat je verbruikt. Die kosten kun je mooi gebruiken om de lease van de zonnepanelen mee te betalen.

Waarde van woning gaat omhoog

Als je zonnepanelen op het dak plaatst, voegt dat een waarde toe aan de woning. De woning wordt namelijk duurzamer én de bewoner heeft een lagere energierekening, dus de toekomstige bewoner zal hier ook van profiteren.

Ook geschikt voor huurwoningen

Zonnepanelen zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen met een koophuis. Maar, met de komst van zonnepanelen lease, wordt het ineens ook een optie voor huurders! Dus zelfs in een huurhuis kun je met deze constructie zelf energie opwekken.


De nadelen van zonnepanelen leasen

Het leasen van zonnepanelen kent een paar nadelen. Of beter gezegd, een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Zolang je er bewust van bent, dan hoeft niet niet per se een nadeel voor je te zijn. Hieronder volgt een overzicht:

Uiteindelijk duurder uit dan kopen

Als je elke euro die je in totaal uitgeeft aan een zonnepaneel optelt, dan kom je vast tot de conclusie dat je met een zonnepaneel lease méér uitgeeft dan met een aanschaf. Dat komt omdat het leasebedrijf geen liefdadigheidsinstituut is dat het milieu wil ondersteunen, maar een ‘echt’ bedrijf dat zelf ook wat geld wil overhouden onderaan de streep. Daarnaast neemt het bedrijf een risico door het bedrag voor de aanschaf van de panelen voor te schieten. Ze moeten vervolgens wachten tot jij het na een x aantal jaar hebt terugbetaald. Bovendien dekt de aanbieder alle reparatie-, vervanging- en onderhoudskosten. Ter compensatie vraagt de zonnepanelen leaser vaak een bedrag dat iets hoger uitvalt dan kopen (per maand).

Huurcontracten zijn doorgaans erg lang

Het is niet zo dat je een zonnepaneel een jaartje leaset om te kijken of het iets voor je is. Integendeel. De meeste contracten hebben een looptijd van 10 tot 20 jaar. In die jaren kan er heel veel veranderen aan je gezinssituatie, wat ook weer invloed heeft op jouw energieverbruik. Daarnaast is er een grote kans dat je in de tussentijd verhuist. Je moet de zonnepanelen dan meeverhuizen of het contract laten overzetten op de nieuwe koper/huurder.

Je gaskosten blijven hetzelfde

Je energierekening bestaat uit stroomkosten en gaskosten. Door zonnepanelen te investeren bespaar je flink op de stroomkosten, waardoor jouw energierekening omlaaggaat. Maar wist je dat stroom slechts 30% van jouw energierekening bepaalt? De overige 70% gaat naar gas. Dus als jij zonnepanelen wilt leasen vanwege de besparing op de energierekening, ben je wellicht beter af met opties. Bijvoorbeeld een goede isolatie of een cv zonder gas


Hoe kun je zonnepanelen leasen?

De zonnepanelenmarkt wordt steeds groter. Naast verkopende partijen, zijn er ook steeds meer bedrijven die zonnepanelen verhuren of leasen, zowel aan bedrijven als particulieren (private lease). Maar hoe moet je een zonnepaneel leasen? Het begint met een onderzoek naar een goede leverancier. Meestal verloopt een private lease via jouw energieleverancier. Energieleveranciers die op moment van schrijven zonnepanelen leasen, zijn o.a.:

  • Eenco
  • Nuon
  • Essent
  • Greenchoice

Daarnaast zijn er gespecialiseerde zonnepanelenbedrijven die jou de mogelijkheid bieden om een zonnepaneel te leasen. Een paar goede voorbeelden van deze bedrijven zijn:

  • Zelfstroom
  • Hallostroom
  • Solease
  • Novavolt

Nadat je een goede leverancier hebt gevonden, moet deze partij samen met jou kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, en hoeveel zonnepanelen jij nodig gaat hebben. Daarnaast worden er een aantal dingen vastgesteld, zoals: of jij kredietwaardig bent, hoelang het contract duurt, maandelijkse lasten, et cetera. Mocht blijken dat jij en je huis in aanmerking komen voor zonnepanelen, dan moeten deze vervolgens vakkundig gemonteerd worden. De meeste aanbieders kunnen dit voor jou in orde maken!

Aanbieders vergelijken (vraag offertes aan!)

Voordat je een leasemaatschappij uitkiest, moet je goed kijken welke het beste bij jou past. Bekijk goed wat de voorwaarden zijn. Wat betaal je maandelijks? Hoe hoog is de rente? Zijn de zonnepanelen na de leaseperiode van jou of moet je ze teruggeven aan de leverancier? Is er een aanbetaling? Heb je garantie? Is er hulp bij de montage? Zomaar een greep van aspecten waar je op kunt letten als je een aanbieder uitkiest.

Vraag éérst vrijblijvend advies

Kies een partij die jou kan voorzien van advies. Zelfstroom, bijvoorbeeld, voert een gratis dakscan bij je uit om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Dat is enorm belangrijk, want als je dak niet geschikt is, dan houdt het hele verhaal op en moet je naar andere manieren van duurzame energie gaan kijken.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Duurzaam Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag