Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de overstap naar een nieuwe energiemaatschappij?

Waar let je op bij de overstap naar een nieuwe energiemaatschappij?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Overstappen naar een andere energiemaatschappij kan ervoor zorgen dat je kosten bespaart. Het is niet voor niets dat er mensen zijn die jaarlijks van energieleverancier wisselen. Misschien zit je al een tijdje bij dezelfde maatschappij en ben je benieuwd wat je zou kunnen besparen als je naar een andere gaat. Of misschien is het overstappen naar een andere maatschappij nieuw voor je en wil je graag weten waar je dan precies op moet letten. Wat de reden ook is dat je dit artikel leest: wij geven je 11 handige tips voor het overstappen naar een nieuwe energiemaatschappij.


Overstappen loont

Overstappen naar een andere energiemaatschappij loont. Vooral wanneer je al heel lang bij dezelfde maatschappij zit, kan het overstappen een flink voordeel opleveren. Van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s; overstappen levert geld op.


Waar moet je op letten?

Wanneer je je gaat verdiepen in het overstappen naar een andere energiemaatschappij, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Met onderstaande 11 tips weet je zeker dat de overstap naar een andere energiemaatschappij goed verloopt én in jouw voordeel werkt.

1. Gebruik een vergelijkingswebsite

Er zijn verschillende vergelijkingswebsites waarop je aan de hand van jouw gegevens precies kunt zien wat je bij welke leverancier zult gaan betalen. Hieronder geven we je een aantal van deze websites, waarop je gelijk kunt beginnen met vergelijken. Maar lees vooral eerst nog even verder voordat je daadwerkelijk overgaat tot het afsluiten van een nieuw energiecontract, zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet. Een aantal websites waarop je energieprijzen kunt vergelijken zijn:

  • Easyswitch
  • Energie vergelijken
  • Pricewise

Natuurlijk zijn er veel meer websites te vinden dan bovenstaande drie voorbeelden. Wanneer je gebruik maakt van een andere website dan een van bovenstaande, bekijk dan altijd of het mogelijk is om je jaarverbruik in te voeren, zodat je zeker weet dat je een resultaat krijgt dat gebaseerd is op jouw situatie.


2. Weet wat je jaarverbruik is

Zorg dat je weet wat je jaarverbruik is. Om de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken, is het namelijk nodig om te weten hoeveel je per jaar verbruikt, zodat je een reëel beeld krijgt van wat je kwijt zult zijn aan de energiekosten per leverancier. Mocht je je jaarverbruik niet weten, dan wordt op veel vergelijkingssites een gemiddelde berekend aan de hand van de samenstelling van je gezin en het huis waarin je woont. Let wel: hoe nauwkeuriger de cijfers zijn die je invult, hoe beter het advies is dat je krijgt.


3. Wat voor soort contract wil je?

Wanneer je energiemaatschappijen met elkaar gaat vergelijken, krijg je te maken met twee verschillende contractsoorten:

Contract voor bepaalde tijd

Bij een contract voor bepaalde tijd weet je precies hoe lang je vastzit aan een contract, namelijk tot de einddatum. Je kunt (beter) niet eerder dan die datum overstappen. Bij het afsluiten van een contract voor bepaalde tijd krijg je vaak een welkomstkorting.

Contract voor onbepaalde tijd

Bij een contract voor onbepaalde tijd heb je de vrijheid om over te stappen naar een andere energiemaatschappij wanneer jij dat wilt. Het nadeel van een contract voor onbepaalde tijd is dat je geen welkomstkorting ontvangt.

Een energiemaatschappij mag een contract nooit stilzwijgend verlengen, dat wil zeggen dat ze jou er altijd van op de hoogte moeten stellen als je contract verlengd wordt. Als je contract voor bepaalde tijd afloopt, wordt deze verlengd in een contract voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van (vaak) een maand. Wanneer je niet overstapt na het aflopen van je contract, zal je dus bij dezelfde energiemaatschappij blijven. Het nadeel hiervan is dat de tarieven die je dan gaat betalen vaak veel hoger zijn dan de tarieven die je betaalde toen je je aansloot bij de maatschappij. Dus, om te voorkomen dat je na het aflopen van je contract ineens veel meer gaat betalen, is het altijd handig om in de gaten te houden wanneer je contract afloopt, zodat je over kunt stappen naar een nieuwe leverancier. Het fijne aan veel vergelijkingssites is dat zij je hieraan herinneren.


4. Wat voor soort tarieven?

Naast de keuze voor een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd, zal je ook moeten kiezen tussen vaste en variabele tarieven.

Vaste tarieven

Wanneer je kiest voor vaste tarieven weet je precies wat de tarieven voor stroom en gas zullen zijn gedurende de duur van je contract. Het voordeel is dat je hetzelfde blijft betalen als de energieprijzen stijgen. Het nadeel is dat je ook hetzelfde blijft betalen als de energieprijzen dalen.

Variabele tarieven

Als je kiest voor variabele tarieven, dan kan het zijn dat de prijs van de energie tussentijds wordt verhoogd (of verlaagd) omdat de energieprijzen stijgen (of dalen). Je kunt online vinden hoe de energieprijzen zich (waarschijnlijk) zullen ontwikkelen, zodat je kunt bekijken of variabele tarieven wel of niet interessant zijn.

NB Volgens de Consumentenbond zal je het meest besparen wanneer je voor een jaarcontract kiest (contract voor bepaalde tijd) waarbij je een welkomstkorting krijgt en waarbij je vaste tarieven betaalt.


5. Enkel of dubbel tarief?

Wanneer je kiest voor enkel tarief, dan zijn de kosten altijd hetzelfde. Wanneer je kiest voor dubbel tarief, dan wordt er gekeken naar dal- en piekuren. Dat wil zeggen dat je tijdens de piekuren een hoger tarief betaalt, en tijdens de daluren een lager tarief. De daluren zijn vaak ’s avonds en ’s nachts, en de piekuren overdag. Wanneer je dus vooral overdag veel stroom verbruikt, is een dubbel tarief niet interessant en kun je beter voor een enkel tarief kiezen.


6. Groene of grijze stroom/gas

Voor de een is het totaal niet belangrijk waar zijn of haar stroom en gas vandaan komt, maar voor anderen maakt dit wel degelijk iets uit. Leveranciers maken een onderscheid tussen groene en grijze stroom/gas. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Grijze stroom

Grijze stroom is (zoals je waarschijnlijk al vermoedt) minder goed voor het milieu als groene energie. Grijze energie komt van kolencentrales, kernreactoren en gascentrales.

Groene stroom

Groene stroom is beter voor het milieu dan grijze stroom. De stroom komt van windmolens, waterkrachtcentrales, zonnecollectoren en afvalverbranders.

NB Wanneer je het belangrijk vindt om bij te dragen aan een beter milieu, kies dan voor groene stroom.


7. Opzegvergoeding

Als dit de eerste keer is dat je over wilt stappen, dan is de kans groot dat je nu een contract voor onbepaalde tijd hebt. In dat geval kun je overstappen wanneer je wilt. Mocht je een contract hebben voor bepaalde tijd, dan kan het zijn dat je een opzegvergoeding (of boete) moet betalen wanneer je voor het einde van het contract overstapt. Check dit altijd goed, want die boete kan oplopen tot een paar honderd euro. Sommige energiemaatschappijen betalen mee aan de boete als je een contract bij hen afsluit, ook in dit geval geldt: check goed hoe dit geregeld is.


8. Algemene voorwaarden

Het is altijd goed om de algemene voorwaarden van een leverancier door te nemen, voordat je overgaat tot het afsluiten van een contract. De voorwaarden per leverancier verschillen, dus het is geen overbodige luxe om te bekijken hoe de energiemaatschappij van jouw keuze de dingen geregeld heeft. Kun je per direct opzeggen? Moet je direct een boete betalen bij een betaalverzuim? Wanneer en hoe wordt de (welkomst)korting verrekend? Al deze dingen staan in de (actie)voorwaarden. Lees dit goed door voordat je een keuze maakt.


10. Service

Wanneer je nadenkt over het overstappen naar een andere energiemaatschappij, is het altijd verstandig om te bekijken hoe de service van een energiemaatschappij is. Op welke manieren en tijden kan je de klantenservice bereiken? Kan je online je meterstanden doorgeven? Kan je online inloggen en zo bijvoorbeeld je termijnbedrag wijzigen? Dit soort gemakken kunnen belangrijk zijn, vooral als je dingen graag online regelt, dus bekijk altijd hoe een energiemaatschappij dit geregeld heeft.


11. Ervaringen van anderen

Voordat je daadwerkelijk overgaat tot het afsluiten van een contract, is het handig om de ervaringen van anderen te bekijken. Wat zeggen zij over de leverancier? Hebben ze klachten? Zijn er dingen misgegaan? Wat vonden ze van de service? Als een maatschappij veel slechte recensies heeft, kun je jezelf afvragen of je daar wel een contract af wilt sluiten. Laat je dus altijd ‘inlichten’ door andere consumenten, voordat je overgaat tot het afsluiten van een contract.


12. Overstapbonus of welkomstkado

Het is altijd fijn als een energiemaatschappij een speciale overstapaanbieding heeft. Zo zijn er regelmatig acties waarbij je een iPad kado kunt krijgen, of waarbij je korting krijgt op je rekening. Let er hierbij op dat je je niet laat leiden door een aanbieding, maar een weloverwogen keuze maakt of een energieabonnement voor jou geschikt is. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je voor het energiecontract met de iPad een contract van 3 jaar aangaat welke jaarlijks €200 duurder is dan de concurrent. In dat geval betaal je de iPad natuurlijk gewoon uit je eigen portomonnee. Lees meer over welkomstkado’s bij energieleveranciers in ons artikel hierover.


Overstappen naar een andere energiemaatschappij

Wanneer je bovenstaande 11 tips in acht neemt, weet je dat je goed voorbereid over kunt stappen naar een andere energiemaatschappij. Hieronder zetten we nog even in het kort de vragen voor je op een rij die je (jezelf) kunt stellen bij het afsluiten van een nieuw energiecontract:

  • Is het contract voor bepaalde of onbepaalde tijd?
  • Zijn de tarieven vast of variabel?
  • Gelden de tarieven voor een enkele of dubbele meter?
  • Is het groene of grijze stroom?
  • Wat zijn de voorwaarden van het contract en de actie?
  • Hoe is de service? Kun je online wijzigingen doorgeven?
  • Wat is de ervaring van anderen?
  • Kun je al overstappen? Of moet je een opzegvergoeding betalen bij je huidige leverancier?

Maak vooral gebruik van vergelijkingswebsites en check altijd goed hoe de prijzen die daar genoemd worden, berekend zijn. Zo weet je zeker dat je achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag