Bij welke energieleverancier krijg je een welkomstkado?

Bij welke energieleverancier krijg je een welkomstkado?

Laatst bijgewerkt: 16 mei 2019

Een kadootje krijgen is altijd leuk en dus ook wanneer je de attentie ontvangt van je nieuwe energieleverancier. Dat is al helemaal het geval wanneer je toch al van plan was om over te stappen, bijvoorbeeld omdat je jouw huidige tarieven voor gas en stroom te hoog vindt. In dat geval kan een welkomstkado een doorslaggevende reden zijn om voor een bepaalde energiemaatschappij te kiezen. Hier lees je welke energieleveranciers een welkomstkado voor je klaar hebben liggen.


Waarom een welkomstkado bij energie?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw energiecontract vliegen de aanbiedingen en welkomstkado’s je om de oren. Waarom proberen de energiemaatschappijen op die manier aan nieuwe klanten te komen?

Dat heeft er vooral mee te maken dat er heel veel concurrentie is op de energiemarkt voor consumenten. Energiemaatschappijen proberen zoveel mogelijk klanten bij andere leveranciers weg te kapen. Daar komt bij dat overstappen dankzij het internet tegenwoordig heel eenvoudig is. Mede dankzij de overstapservice die vrijwel alle energiemaatschappijen inmiddels aanbieden kan het echt binnen een paar minuten al geregeld zijn.

Het is dus de kunst voor energiebedrijven om je over te halen naar ze over te stappen. Behalve zo scherp mogelijke energietarieven worden daar inmiddels ook aantrekkelijke welkomstkado’s voor in de strijd gegooid. En daar kun jij als consument absoluut je voordeel mee doen.


Uit wat voor welkomstkado’s kun je kiezen?

Welkomstkado’s bij energiemaatschappijen heb je momenteel in drie verschillende uitvoeringen, een geldbedrag, een kadobon of een product:

  • Een welkomstkado in de vorm van een geldbedrag wordt meestal als korting met je eerste jaarrekening verrekend of ontvang je na een tijdje op je rekening. Het bedrag dat je krijgt verschilt per energieleverancier maar ook per contract wat je daar afsluit. Op die manier varieert dit kado momenteel bijvoorbeeld van € 50,- bij een eenjarig contract van Energiedirect tot maar liefst € 250,- cashback bij Nuon en Essent.
  • Wanneer je kiest voor een kadokaart of tegoedbon kun je die bijvoorbeeld inleveren bij Bol.com of gebruiken om een weekendje weg te boeken bij een reisorganisatie. De bedragen variëren in de regel van € 100,- tot € 250,-.
  • Wanneer het welkomstkado een fysiek product is gaat het bijvoorbeeld om een tablet, slimme thermostaat, spelcomputer of sporthorloge. Of dat een goed optie voor je is ligt er vooral aan of je al interesse had in die specifieke producten. Dan is het namelijk een prima manier om een aankoop uit te sparen. Zo niet, dan kun je beter voor de kadokaart kiezen en zelf wat leuks uitzoeken.

Welkomstkado Nuon

Het welkomstkado van Nuon heet het Nuon Energiecadeau. Het fijne hiervan is dat je zelf een kado kunt uitkiezen voor een bepaald bedrag. Dat bedrag varieert tussen € 99,- en € 150,-. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een Senseo koffiezetapparaat, een airfryer, een luxe koptelefoon, klusapparaten en nog veel meer handige apparaten. Maar er zijn ook kadobon om uit te kiezen, zoals bijvoorbeeld een dinerkaart of hotelbon van € 100,-. Tot slot heb je bij Nuon ook de optie om een eenmalige korting te ontvangen, die steeds hoger wordt naarmate de contractsduur toeneemt.. Je kunt dus helemaal zelf het kado uitkiezen waar je het meeste plezier van zult hebben.


Welkomstkado Essent

Net als bij Nuon kun je ook bij Essent zelf een keuze maken uit meerdere welkomstkado’s. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eenmalige korting op je jaarrekening. Die varieert van € 175,- korting bij een 1-jarig contract tot € 250,- korting bij een contract met een looptijd van 3 jaar. Tot slot zijn er ook leuke gadgets en elektronische apparaten om uit te kiezen, zoals een snelle Samsung tablet, een Fitbit sporthorloge, een spelcomputer of diverse waardebonnen en kadokaarten. Kortom, ook bij Essent heb je enorm veel mogelijkheden om precies dat welkomstkado uit te zoeken waar je het meest van zult genieten.


Welkomstkado Oxxio

Ook bij Oxxio kun je zelf kiezen wat voor welkomstkado je het meest aan zou spreken. De keus is echter vaak wel wat beperkter dan bij de eerder genoemde energieleveranciers Essent en Nuon. Je kunt bij Oxxio in de eerste plaats profiteren van een cashback actie, waarbij er een bepaald bedrag als korting wordt gegeven op je jaarrekening. Dat betekent in de praktijk vaak een verlaging van je nieuwe maandtarief. Dat is weliswaar mooi meegenomen, maar voelt niet echt als een kado. Dat is wel het geval bij een giftcard of kadobon die je bij Oxxio ook kunt krijgen. Die hebben vaak een waarde van rond de € 150,- en je kunt er bijvoorbeeld een weekendje weg, een diner in een restaurant of tickets voor een concert van kopen.


Welkomstkado Engie

Bij energieleverancier Engie ontvang je altijd groene stroom, daardoor weet je zeker dat alle elektriciteit die je gebruikt op een milieubewuste manier is opgewekt. Overstappen naar Engie kan je echter niet alleen een goed gevoel, maar ook een leuk welkomskado opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld profiteren van een cashbackactie waarmee je tot wel 150 euro terug kan krijgen van je eerste jaarafrekening. Maar je kunt naast cashback ook kiezen voor een andere leuke actie, zoals bijvoorbeeld een Philips Hue startpakket. Deze verlichting wordt heel handig bediend met een app op je smartphone. Ook leuk: in sommige gevallen vergoedt Engie de overstapboete die je oude energieleverancier in rekening brengt als overstapt voor het einde van de contractperiode. Let dus goed op of dat ook voor jouw situatie geldt want dat kan je veel geld besparen.


Eneco welkomstkado

Ook bij Eneco kun je kiezen uit diverse welkomstkado’s. Hier kun in de eerste plaats bijvoorbeeld profiteren van cashback tot een bedrag van wel 175 euro. Daarnaast kun je ook gratis gebruik gaan maken van Toon, de slimmer thermostaat van Eneco die zeer populair is. Toon (met gratis installatiemonteur) is een heel aantrekkelijk kado met een hoge waarde, die krijg je dus alleen helemaal gratis wanneer je een contract afsluit met een minimale looptijd van 4 jaar. Kies je voor een wat kortere looptijd (bijvoorbeeld 3 jaar) dan moet je nog een bepaald bedrag zelf bijbetalen om van de Toon thermostaat gebruik te kunnen maken.


Cashback welkomstkado NLE

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) doet niet zo moeilijk over welkomstkado’s, want doordat deze energieleverancier zulke lage tarieven hanteert is het vaak niet nodig om nieuwe klanten met allerlei kado’s te overladen om ze over te halen klant te worden. Tijdelijk ontvangen nieuwe klanten echter de zogenaamde Kom Erbij Bonus. Daarmee profiteer je van een korting van 125 tot 160 euro op je energierekening. Dit is geen eenmalig kado maar wordt elk jaar herhaald. Zo kan je voordeel bij NLE dus echt heel hoog oplopen.


Welkomstkado’s van Energiedirect

Wanneer je het liefste zelf een leuk kado uitzoekt dan kies je het beste voor een energieleverancier zoals Energiedirect.nl. Deze leverancier van gas en licht geeft nieuwe klanten namelijk een Bol.com kadokaart van 100 euro. Daarmee kun je bij deze grote en populaire webshop altijd een kado vinden waar je echt wat aan hebt. Naast de kadokaart kun echter ook weer gewoon kiezen voor een cashback actie die je tot 125 euro kan opleveren. Energiedirect.nl hanteert voor deze welkomstkado’s relatief lage eisen, want een 1-jarig of 2-jarig contract volstaat al om ervan te kunnen profiteren.


Welkomstkado’s overige energieleveranciers

Natuurlijk zijn er nog veel meer energieleveranciers in Nederland en bij veel van deze maatschappijen mag je ook rekenen op een welkomstkado als je naar ze overstapt. Deze kado’s worden vrijwel altijd ook direct getoond wanneer je energietarieven tussen verschillende aanbieders gaat vergelijken. Dat laatste is natuurlijk sowieso van belang, want uiteindelijk win je nog het meeste door de aantrekkelijkste tarieven voor stroom en gas te vinden. Als je die hebt gevonden wordt het pas echt leuk om daar bovenop, dus echt als een leuk extraatje, een mooi of nuttig welkomstkado te ontvangen.


Elk jaar overstappen?

Als je zoveel leuke kado’s kunt ontvangen bij een nieuw energiecontract zou je bijna denken dat het aanlokkelijk is om zo vaak mogelijk over te stappen. Dat is helaas niet direct het geval, want de meest aantrekkelijke en waardevolle presentjes ontvang je alleen wanneer je een contract voor langere tijd afsluit. Toch kun je ook bij 1-jarige energiecontracten vaak al heel leuke kado’s ontvangen, zodat het in elk geval een optie zou kunnen zijn om elk jaar van energiemaatschappij te wisselen.


Alternatieven voor een welkomstkado

Met al die welkomstkado’s zou je bijna vergeten dat een lage energierekening uiteindelijk ook heel belangrijk is. Wanneer je dus eenmaal een maatschappij hebt gevonden waarbij de prijs heel laag is en je mede daardoor helemaal geen klagen hebt, zou je dan voor een welkomstkado naar een andere leverancier over moeten stappen? Het antwoord daarop is waarschijnlijk nee, maar dan loop je wel een leuke bonus mis. Tenzij je voor het energiecontract wordt vernieuwd even contact opneemt met je huidige energiemaatschappij. Vraag hen wat er wordt gedaan om bestaande klanten te behouden en wat ze voor je kunnen doen om je als klant aan boord te houden. Dat kan je namelijk alsnog een riante loyaliteitskorting of kado opleveren.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag