Pluktuinen; waar in Nederland kun je fruit plukken?

Pluktuinen; waar in Nederland kun je fruit plukken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Pluktuinen zijn plekken waar je je eigen bloemen en/of fruit kunt plukken. Vooral het fruit plukken is erg leuk. Het is een ontspannen karweitje met een heerlijk zoete beloning. Na afloop heb je een verzameling biologische bessen, frambozen of appels. Onbespoten, onbedorven en barstensvol smaak. Je moet hier wel voor betalen, maar vaak ligt de prijs vele malen lager dan in de supermarkt. Wil jij ook een keer fruit plukken in Nederland? Dat kan! Er zijn diverse tuinen en overdekte kassen waar fruitbomen worden geplant. Deze tuinen staan in heel Nederland. In dit artikel bespreken we een aantal plekken in Nederland waar je fruit kunt plukken.


De FruitPluktuin in Haaksbergen (Overijssel)

De FruitPluktuin in Haaksbergen is een hele populaire tuin om fruit te plukken. In het voorjaar is de tuin met haar bloesem heel mooi om te bezoeken, maar het seizoen is pas op z’n hoogtepunt van juli tot september. Dan dragen de bomen vruchten en kun je naar hartenlust vruchten plukken. Dat gebeurt op afspraak. Het fijne van deze constructie is dat er alle tijd en aandacht voor jou is. Een fruitdeskundige gaat met je mee en vertelt je wat je allemaal kunt plukken (bijvoorbeeld kersen, pruimen, appels, peren, walnoten en tamme kastanjes plus kleinfruit soorten) en hoe je dat moet doen.

Extra informatie op de website

Op de website van deze Pluktuin (www.fruitpluktuin.nl) staat een heleboel informatie. Een van de meest interessante pagina’s voor jou, is het overzicht van fruit. Onder de plattegrond zie je alle fruitsoorten, waar je het voor kan gebruiken en in welke periode je ze in de pluktuin kunt vinden. Daarnaast bevat de website hele uitgebreide informatie over de verzorging van de planten. Tot in detail staat beschreven hoe de fruitbomen worden geplant, beschermd et cetera.


Pluktuin Bosjes Fruit in Gieterveen (Drenthe)

Ben je een fan van aardbeien, frambozen, zwarte bessen, kruisbessen, rode bessen en ander zomerfruit zoals kersen en pruimen? Dan moet je echt een keer naar Pluktuin Bosjes Fruit gaan. Daar zijn ze gespecialiseerd in dit zogeheten rood fruit. Het fruit wordt op een zo natuurlijk mogelijke manier geteeld, door optimaal gebruik te maken van wilde bloemenmengsels en diverse bijen en hommels.

In Bosjes Fruit moet je eerst een afspraak maken om fruit te komen plukken. Eenmaal aangekomen, krijg je een korte uitleg over het fruit en hoe je het kunt plukken. De deuren staan open voor iedereen; jong en oud. Iedereen mag zijn of haar bakje fruit vullen. De oogst kun je vervolgens afrekenen en meenemen, of je eet alvast een beetje ervan op het gemoedelijke terras van de pluktuin.

Ben je nog niet uitgeplukt? Wellicht vind je het leuk om je eigen bloemenbos bij elkaar te plukken. Eind mei worden de boerenbloemen, dahlia’s en meer geplant. Aan het einde van de zomer staan deze bloemen volop in bloei, en kun je ze zelf plukken. Het resultaat? een unieke bos bloemen voor een zacht prijsje.


Bloemen- en fruitpluktuin Enjoy Dalfsen (in Overijssel)

Woon je in de buurt van Overijssel en heb je zin om je eigen fruit en bloemen te plukken? In Enjoy Dalfsen ben je van juni tot oktober van harte welkom om vele soorten kleinfruit te plukken, zoals verschillende soorten bessen, aardbeien, frambozen, bramen en meer dan 25 soorten druiven. Daarnaast kun je in de bloemenpluktuin een groot scala aan bloemen plukken. Je mag ze zelf schikken, maar je kunt ook aan de medewerkers vragen of zij een mooi boeket voor je maken.

Het leuke van bloemen- en fruitpluktuin Enjoy Dalfsen is dat je het fruit direct kunt laten verwerken (als je wil). Op het terras kun je het bijvoorbeeld eten bij je gebak. Ook kun je vragen of de bediening een smoothie voor je bereidt. Neem je het fruit liever mee naar huis? Dat kan natuurlijk ook! Dan kun je ook gewoon een kopje koffie of thee komen drinken.


Van Reeuwijk fruit & flowers in Abbenes (Noord-Holland)

View this post on Instagram

fruit tastes best when you pick it yourself 🍓

A post shared by ✨ vera hester ✨ (@verahesterofficial) on

Oorspronkelijk was van Reeuwijk Fruit & Flowers een plantenkwekerij en bloemenwinkel, maar sinds een aantal jaar is er volop aandacht voor het kweken van fruit. Fruit dat je zelf mag plukken (zie www.zelfplukken.nl). De voornaamste fruitsoorten zijn aardbeien (eind mei tot oktober), kersen (juli tot midden augustus) en frambozen. Het is een overdekte fruitpluktuin, dus je kunt hier ook terecht op een regenachtige of stormachtige dag.


Ecologische boomgaard De Hagen in Haulerwijk (Friesland)

In Friesland ligt de Hagen, een familiebedrijf dat momenteel wordt gerund door de dochter en zoon van de oorspronkelijke oprichter. Het is een bijzondere plek, waar je niet alleen bijzondere fruitsoorten vindt, maar ook vruchtenwijn kunt kopen (zonder sulfiet!). Daarnaast worden er een paar culinaire fruitworkshops aangeboden. Dat is tamelijk uniek, want bij andere pluktuinen voor fruit zien we die mogelijkheid niet zo vaak.

Bijzonder fruit

 • Bessen in alle kleuren
 • Pruimen en kerspruimen
 • Ouderwetse appels
 • Stoofperen
 • Bramen
 • Kweepeer
 • Veredelde vlier
 • Jostabes
 • Aronia of appelbes
 • Arctische kiwi
 • Duindoorn
 • Kornoelje
 • Eleagnus
 • Mispel
 • Buffelbes
 • Ginkgo biloba
 • Gliditsia Triacanthos en nog veel meer

Culinaire fruitworkshops

 • Jam maken – siroop maken – chutney maken (€14 per persoon, minimaal 5 personen)
 • Vruchtenlikuur maken (€20 per persoon, minimaal 5 personen)

De Zelfpluktuin in Oudeschild op Texel

Ga je lekker een weekendje uitwaaien op Texel? Of breng je hier de zomervakantie door? Dan is er een ding dat je niet mag vergeten: een bezoekje aan de Zelfpluktuin! Het is een hele fijne plek met een terras, speeltuin en een ambachtelijke winkel. Hier kun je bijvoorbeeld verse munt, limonadesiroop, jam & gelei, fruitsappen, pindakaas en schapenwolcrème kopen. Maar dat is natuurlijk niet waar je voor komt. Jij komt voor fruit plukken!

Bloemen en fruit plukken

Ook dat kan natuurlijk. Op de 3 hectare land zijn er zijn allerlei fruitsoorten aanwezig. Bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, blauwe bessen, snoeptomaatjes, rode bessen, bramen, kruisbessen, blauwe druiven en zwarte bessen. Bovendien kun je een vrolijk boeket van dahlia’s en zomerbloemen samenstellen.

Genieten van ambachtelijke producten op het terras

Er is zowel een winkel als een terras. Genietend van het zonnetje en de prachtige omgeving, kun je jam, limonadesiroop, vruchtensaus, fruittaart en schepijs proeven. Stuk voor stuk ambachtelijk bereid, met zoveel mogelijk eigen fruit en zo min mogelijk toevoegingen.


Fruittuin Verbeek in Oldebroek (Gelderland)

In Oldebroek, bij familiebedrijf Fruittuin Verbeek wordt al 20 jaar gewerkt aan het smaakvolste fruit van de Veluwe. Het is een bijzondere locatie voor een leuk dagje uit. Sterker nog, er worden hier regelmatig bruiloften en/ of zakelijke bijeenkomsten gehouden.

Van dag tot dag houdt Fruittuin Verbeek zich bezig met het duurzaam telen van fruit, dat ze rechtstreeks verkopen vanuit hun boerderij. Maar dat niet alleen: je kunt hier ook vanalles leren over het telen en verzorgen van fruit. Ik hoor je denken… en fruit plukken dan? Uiteraard mag dat! Hieronder leggen we kort uit wat je allemaal kunt doen.

 • Zelf fruit plukken in de bloesemperiode, het zachte fruit seizoen en het appel- en perenseizoen.
 • Picknicken in de boomgaard
 • Zelf je eigen fruit oogsten
 • Een boerenlunch nuttigen op het terras

Voor meer informatie over de verschillende fruit belevenissen in Oldenzaal, verwijzen we je graag door naar de website van dit boerenbedrijf: www.fruittuinverbeek.nl.


Ergens anders fruit plukken in Nederland?

Het kan zijn dat bovenstaande fruittuinen niet bij jou in de buurt zijn. Geen punt, want dit is lang niet het volledige overzicht van alle fruittuinen in Nederland. Ben je benieuwd waar je fruit kunt plukken in jouw regio? Dan kun je het beste naar Google Maps gaan en daar zoeken op ‘pluktuin fruit’, ‘fruit pluktuin’ of ‘fruit plukken’. Dan krijg je een overzicht van allerlei fruit pluktuinen. Je kunt kijken hoe mensen de tuin beoordelen, en je kunt doorklikken naar de website of een route-omschrijving aanvragen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Duurzaam Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag