12x tulpenvelden in Nederland

12x tulpenvelden in Nederland

Laatst bijgewerkt: 20 februari 2019

Wie denkt aan tulpenvelden denkt misschien gelijk aan de Keukenhof, een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Maar wist je dat je niet tussen de duizenden toeristen hoeft te lopen om deze mooie gekleurde bloemenvelden in Nederland te bezichtigen? Door het hele land zijn de tulpenvelden te bezichtigen, alleen moet je wel even weten waar je moet zoeken. Wij geven je in dit artikel 12 tips voor tulpenvelden -en tuinen die je in Nederland kunt bekijken.


1. De Carishof, Limburg

In Limburg zijn er drie grote tuinen waar je tulpenvelden kunt bezichtigen. Eén hiervan is De Carishof in Klimmen. Deze tuin is bijna 4.000 vierkante meter groot en er bloeien bijna 10.000 tulpen en narcissen. Het is hier dus een prachtige gekleurde zee aan bloemen. 

De Carishof ligt tussen het glooiende heuvellandschap van Limburg dus behalve van de heerlijke bloemenzee, kun je ook genieten van de natuur wat verder weg. Een uitstapje hier naartoe is dan ook ideaal te combineren. En natuurlijk kun je in de bloementuin genieten van een kopje koffie met wat lekkers. 

 • Entreeprijs: €3,00 
 • Open in 2019 op 7, 14 en 22 april, 5 mei, 2, 9, 10, 15 en 16 juni. Voor groepen vanaf 10 personen is het geopend tussen 6 april en 15 september.

2. Brookergarden, Limburg

Een andere bloementuin in Limburg is Brookergarden in Hout-Blerick. Brookergarden is zo’n 5.000 vierkante meter groot en hier bloeien ongeveer 20.000 bloembollen. Zowel in de Carishof en Brookergarden (en veel andere tulpenvelden zoals je zal merken) zijn de bloembollen aangelegd in kleurenschema’s. Maar ook zijn ze hier verspreid tussen de andere bloemen. 

Elk jaar worden er bloembollen bijgeplant in de Brookergarden. De tuin is opgezet zodat je er lekker doorheen kunt wandelen en romantische hoekjes kunt vinden. In Brookergarden kun je ook terecht voor een kopje koffie of thee met wat lekkers. 

 • Entreeprijs: €3,00 per persoon, voor groepen €7,00 per persoon inclusief koffie en Limburgse vlaai.
 • Open in 2019: 7, 14, 22 en 28 april, 5 mei, 2 en 23 juni, 7 juli, 4 augustus. Op 31 augustus en 7 september is de Brookergarden open in de avond wegens lichtjesavond. Groepen kunnen altijd terecht tussen 7 april en 15 september.


3. Tuin Verheggen, Limburg

De derde en laatste tuin waar je prachtige bloemen kunt vinden in Limburg is Tuin Verheggen in Lottum. Deze tuin van zo’n 4.000 vierkante meter bevat veel verschillende soorten bloemen, dus niet alleen tulpen. Tuin Verheggen staat eigenlijk zelfs bekend om haar Dahlia’s, welke je hier ook kunt kopen voor je eigen tuin. 

 • Entreeprijs: €4,00 per persoon inclusief kop koffie of thee. 
 • Open in 2019: elke donderdag vanaf mei tot en met september, 22 april, 5 mei, 10 juni, 7 juli tot 4 augustus en 11 augustus tot 22 september. Ook Tuin Verheggen is open op de lichtjesavonden op 31 augustus en 7 september en voor groepen op andere dagen op afspraak.

4. Oost-Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland

Ook aan de andere kant van Nederland vindt je in het zuiden tulpen. In Oost-Zeeuws-Vlaanderen zijn grote tulpenvelden te vinden waar je zo langs kunt rijden, en uit kunt stappen voor wat prachtige foto’s en een frisse neus natuurlijk. 

Tussen en rondom Terneuzen en Hulst zijn hier de meeste tulpenvelden te vinden. Deze zijn prachtig aangelegd in kleurenschema’s en zijn wanneer ze volgroeid zijn, voor de verkoop. 

Ook in Zeeland zijn prachtige tulpenvelden te zien. Deze vindt je voornamelijk in Zeeuws-Vlaanderen, rondom de gemeentes Terneuzen en Hulst. Bij de VVV kantoren in Terneuzen, Hulst, Sluis en Cadzand zijn zelfs fietsroutes langs de tulpenvelden verkrijgbaar. De routes zijn 30 – 41 km lang dus bereid je voor op een heerlijke, lange tocht!


5. Spijk, Groningen

Ook in het uiterste noorden van Nederland zijn prachtige tulpenvelden te vinden. Twee maarliefst! Een nabij Spijk en een nabij Uithuizermeeden. De tulpenvelden zijn niet zo groot en uitgestrekt als in Noord-Holland of Zuid-Holland, maar je hebt er dan ook niet zo ontzettend veel toeristen. Dat is nog eens mooi meegenomen. 

Omdat dit geen commerciële tulpenvelden zijn is het ook niet zo makkelijk om overal te komen. Maar als deze tulpen in de volle bloei staan, dan zijn ze niet te missen. Vanaf de snelweg nabij Spijk zie je een van de velden al liggen, en de andere ligt nabij Uithuizermeeden richting de Eemspolder.


6. Oostelijk Flevoland

In Flevoland vindt veel landbouw plaats. En een groot gedeelte hiervan is het verbouwen van tulpenvelden. In het oosten, naast Almere en Lelystad, vindt je tulpenvelden in allerlei kleuren. Ook deze tulpenvelden zijn niet commercieel, waardoor het meer geschikt is als onderdeel van een daguitstapje, dan dat het een vullend dagprogramma biedt. Het is ideaal te combineren met een ritje naar andere tulpenvelden in het land. Rijdt bijvoorbeeld door naar de Noordoostpolder, in het noorden van Flevoland. 


7. Noordoostpolder, Flevoland

Ook in dit gedeelte van Flevoland vindt je veel landbouw en dus tulpenvelden. De Noordoostpolder staat tussen half april en begin mei zelfs in het teken van het Tulpenfestival! De Noordoostpolder biedt de langste tulpenroute van Nederland waarlangs je kan fietsen, wandelen en autorijden.

Tijdens het Tulpenfestival doen er ook een hoop bedrijven mee, die zich openstellen voor een bezoekje. Zij organiseren rondleidingen en andere activiteiten. De Noordoostpolder biedt dus een grote verscheidenheid aan tulpen, meer dan Limburg en Groningen, maar een stuk minder toeristen dan de Keukenhof.


8. Enkhuizen, Noord-Holland

Vanaf Flevoland rijd je makkelijk via de Afsluitdijk door naar Noord-Holland. En in Noord-Holland zijn ook heel veel plekken waar tulpenvelden te vinden zijn. Eén van deze plekken is rondom Andijk. Tussen Andijk, Enkhuizen en Bovenkarspel zijn veel bloemenvelden te vinden. Bovendien is deze tocht leuk te combineren met een cultureel bezoekje aan Enkhuizen.


9. Land van Fluwel, Noord-Holland

In Noord-Holland ligt ook het park Land van Fluwel, in Sint Maartenszee. Dit is niet alleen een park ten midden van een groot tulpenveldengebied, waar je een hoop bloemen kan bezichtigen. Het is ook een speelparadijs voor kinderen. Naast een outdoor speeltuin bieden zij een rit aan met een gids door de bloeiende bloembollenvelden. 

Het Land van Fluwel is zeer geschikt als dagactiviteit, vooral met kinderen. De kinderen kunnen heerlijk spelen in de het Avonturen Speelparadijs, het Blote Voetenpad bewandelen en jullie kunnen dus uiteraard de bloembollen velden bezoeken. Aansluitend kun je terecht in het Pannenkoekenhuis om weer even op te laden.

 • Entreeprijs: €8,75 per volwassen persoon en €5,00 per kind. 
 • Open van 30 maart tot en met 3 november. 


10. Hoorn, Noord-Holland  

In Noord-Holland is ook een fietsroute die je langs de bloemenvelden in alle kleuren brengt. Deze fietsroute van zo’n 47 kilometer brengt je langs verschillende steden en dorpjes en dwars door het bloembollenlandschap. Heerlijk voor de ervaren fietsers of voor een tochtje op de e-bike. 

Wil jij graag naar deze bloemenzee maar kun je niet helemaal je fiets meenemen? Dat is geen probleem. In meerdere plekken aan deze fietsroute kun je namelijk een fiets of e-bike huren. Bijvoorbeeld in Hoorn zelf. 


11. Keukenhof, Zuid-Holland

Ons lijstje zou natuurlijk niet compleet zijn als we niet de twee meest bekende tulpenvelden benoemen. We beginnen bij de Keukenhof. Deze enorme toeristische attractie trekt jaarlijks duizenden toeristen en dat is niet zonder reden. De tuinen met tulpen zijn hier prachtig aangelegd en bevatten ook vele andere sierbloemen. In het voorjaar kun je hier uitgebreid genieten van wel 7 miljoen bloeiende bloembollen waar wel 800 verschillende tulpensoorten tussen staan.

 • Entreeprijs: €17,00 per volwassen persoon en €8,00 per kind.
 • Open in 2019 vanaf 21 maart tot en met 19 mei. 


12. De Bollenstreek, Zuid-Holland

We sluiten de lijst af met de Bollenstreek in Zuid-Holland. Ook dit is een route die je zelf kunt volgen met de fiets of auto, zoals een aantal die we hebben genoemd in Groningen en Flevoland. Erg geldt hier dus geen entreeprijs maar je moet je wel voorbereiden op vele touringcars vol met toeristen die dezelfde route willen afleggen. 

De Bollenstreek ligt tussen de steden Leiden, Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout en strekt zelfs tot aan Haarlem in Noord-Holland. De meeste bloemenvelden vindt je wel rondom Lisse en Noordwijk. En de Keukenhof is ook in Lisse gevestigd, dus dat is een mooie combinatietrip!


Beste tijd om te gaan

Het bezoeken van de tuinen kan zoals je hebt gelezen alleen op de dagen dat ze open zijn. Maar de tulpenvelden van de boeren waar je zelf langs kunt rijden, die kun je natuurlijk bezoeken wanneer je wilt. Mits de bloemen in bloei staan, en dat is alleen in een specifieke periode in het jaar.

De beste tijd om tulpenvelden te bezoeken is in de lente. Rond de maanden april, mei en juni. Specifiek is het lastig te zeggen wanneer de tulpen het mooist zijn. Het is namelijk afhankelijk van het weer en dat wisselt nogal eens in Nederland.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag