13 vlindertuinen in Nederland

13 vlindertuinen in Nederland

Laatst bijgewerkt: 18 februari 2019

In Nederland zijn veel verschillende tuinen die zijn aangelegd met bomen en struiken die vlinders aantrekken. In sommige van deze tuinen zijn vlinders vrij om te komen en gaan, in anderen worden de vlinders in een overdekte tropische tuin gehouden. In dit artikel zetten we 13 verschillende vlindertuinen op een rij. 


1. Vlinderparadijs Papiliorama – Havelte, Drenthe

Het vlinderparadijs Papiliorama bevat honderden vlinders uit verschillende werelddelen. Een deel van de vlinderpopulatie houdt zichzelf in stand, maar het grootste deel wordt geïmporteerd. Papiliorama importeert vlinders vanuit vlinderkwekerijen uit landen over de hele wereld. Van al het geld dat Papiliorama verdient, gaat een deel naar een project in voor de herbeplanting van een tropisch regenwoud in Costa Rica. 

Deze vlindertuin in Drenthe biedt ook een lekkere kop koffie of wat anders te drinken aan in het restaurant, en je kunt een leuk souvenirtje uit de shop meebrengen. 

 • Honderden vlinders uit verschillende werelddelen.
 • €7,00 per volwassen persoon, €5,00 per kind (3 tot 12 jaar).

blank


2. Vlindertuin De Wolden, Zuidwolde, Drenthe

Een andere plaats waar veel vlinders te vinden zijn in Drenthe, is in Zuidwolde. Dit is niet specifiek een vlindertuin, maar een vlinder wandelroute. De wandelroute van 7,5 kilometer is zo aangelegd dat het ook rolstoelvriendelijk is. Deze wandelroute brengt de bezoeker niet alleen langs mooie vlinders maar ook bijen, libellen, planten en vogels. 

 • Vlinders en andere insecten.
 • Gratis 

3. Orchideeën Hoeve – Luttelgeest, Flevoland 

Het tropische paradijs de Orchideeën Hoeve in Flevoland bevat niet alleen vlinders, maar allerlei soorten tropische dieren en reptielen. In de Orchideeën Hoeve kun je onder andere aapjes, eenden, leguanen, alpaca’s en flamingo’s bewonderen. Qua vlinders heeft het paradijs ook een hoop te bieden: maar liefst tweeduizend vlinders van tientallen verschillende tropische vlindersoorten. 

De Orchideeën Hoeve biedt daarnaast nog meer aan. Je kunt er workshops bloemschikken volgen, wat eten en drinken in het restaurant en natuurlijk hebben ze ook een souvenirwinkel. 

 • Tweeduizend vlinders van verschillende tropische soorten. 
 • €14,00 per volwassen persoon, €8,00 per kind (4 tot en met 12 jaar).

4. Liefhebberij De Hooiberg – Katlijk, Friesland 

Ook in het Noorden van Nederland ligt Liefhebberij De Hooiberg. Deze tuin is speciaal aangelegd met planten en struiken die vlinders aantrekken, maar is niet overdekt. Vlinders kunnen hier dus komen wanneer zij willen, maar er is ook een kans dat zij er niet zijn. Liefhebberij de Hooiberg is een heerlijk uitje voor degene die zin heeft in een lekkere kop thee en daarbij van de natuur en rust houdt. 

Bij Liefhebberij De Hooiberg kun je genieten van een heerlijke kop Vlinderthee, bestaande uit een melange die is samengesteld door de Liefhebberij zelf. Na een heerlijke wandeling of fietstocht kun je hier even op adem komen. En als de Vlinderthee bevalt, kun je deze ook kopen.

 • Planten, vogels en vlinders.
 • Gratis.

blank


5. Passiflorahoeve – Harskamp, Gelderland 

De Passiflorahoeve is gesloten in de winter maar opent haar deuren in mei weer voor het publiek. Je kunt hier dan 5 vlindertuinen en het vlindermuseum bezoeken. De Passiflorahoeve in Gelderland heeft Europese en tropische vlindertuinen waar je rustig doorheen kunt lopen, en in de buitentuin zelfs lekker op een bankje kunt genieten van de rust en de natuur.

De Passiflorahoeve biedt naast de vlindertuinen dus een vlindermuseum waar van alles wordt uitgelegd over de vlinders en andere insecten. Deze zijn ook geprepareerd tentoongesteld. Ook tref je hier een restaurant aan.

 • Veel verschillende Europese en tropische vlinders.
 • €9,00 per volwassen persoon, €6,50 per kind (4 tot 10 jaar).

6. Vlindertuin Parkweg – Arnhem, Gelderland

Tot de Vlindertuin Parkweg in Arnhem heb je gratis toegang en kun je rondwandelen in de natuur op zoek naar vlinders. Er worden hier geen vlinders gehouden of gekweekt, op dit stukje natuur staan gewoon heel veel bomen en struiken die vlinders aantrekken. Als jij dus zin hebt in een lekkere wandeling en daarbij vlinders wilt spotten, is het aan te raden om in de lente of zomer een bezoekje aan deze vlindertuin te brengen. Je kunt wel 20 verschillende soorten vlinders spotten. 

Op dit stukje land kun je natuurlijk ook libellen en vogels spotten. Daarnaast zijn er veel mooie, verschillende soorten bloemen zien en ruiken. Genoeg te doen dus!

 • Tot 20 verschillende soorten vlinders.
 • Gratis.

7. Vlindertuin Lewenborg – Groningen, Groningen

Vlindertuin Lewenborg in Groningen is ook een gratis vlindertuin. Hier kunnen in de natuur, de vlinders vrij hun gang gaan. Ook de planten en andere insecten kunnen hier hun natuurlijke cyclus doorlopen. De vlindertuin ondersteunt stages voor scholieren en is tevens een gezellige plek voor wijbewoners om elkaar te ontmoeten. 

 • Ongeveer 30 verschillende vlindersoorten.
 • Gratis.

8. Klein Costa Rica – Someren, Noord-Brabant

Klein Costa Rica in Someren is een grote vlindertuin die veel te bieden heeft. Zoals de naam al voorspelt komt de grootste collectie van de vlinders uit Costa Rica. In deze tropische tuin in Noord-Brabant zijn maar liefst 400 gekleurde vlinders te vinden. Ze worden hier ook gekweekt. Naast vlinders zijn er in Klein Costa Rica een hoop tropische vogels te vinden, vissen, reptielen en amfibieën.

Behalve alle dieren en insecten is er meer te doen. In Klein Costa Rica hangt een uitdagende hangtouwbrug, is een uitgebreide collectie bomen en planten te zien en kun je verschillende activiteiten bijwonen zoals workshops, voerpresentatie vissen voeren en lori’s voeren. 

 • 400 vlinders en veel andere dieren en planten.
 • €8,50 per volwassen persoon, €5,00 per kind (2 tot en met 12 jaar).

blank


9. Texel Zoo – Oosterend, Noord-Holland (Texel)

Texel Zoo is het dierenpark op het Waddeneiland Texel en biedt naast een vlindertuin van maart tot en met oktober een hoop andere bezienswaardigheden. Er zijn ook roofvogels, reptielen, stokstaartjes, vossen en nog meer! Onder de vlindersoorten die in Texel Zoo zijn, bevindt zich onder andere de Greta Oto. Deze vlinder staat ook bekend als de glasvleugelvlinder, je kan namelijk zo door de vleugels heen kijken! 

 

Uiteraard kan je in de Texel Zoo ook in het restaurant even bijtanken met wat te drinken of een tosti. Op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag wordt om 14:00 een roofvogelshow gegeven. Als je dan toch naar een vlindertuin gaat, is het wel leuk om dit ook even mee te pakken. 

 • Verschillende soorten vlinders, roofvogels en andere dieren.
 • €9,00 per volwassen persoon, €6,50 per kind (4 tot en met 11 jaar).

10. Vlindertuin Vlindorado, Waarland – Noord-Holland

Vlindertuin Vlindorado is een echt mini tropisch regenwoud in Noord-Holland. De vlindertuin is één van de grootste vlindertuinen van Europa. Wekelijks komen er 500 tot 800 vlinderpoppen vanuit de hele wereld naar Vindorado. Vlinderpoppen worden onder andere uit Costa Rica, de Filipijnen en Maleisië. Doordat er zoveel vlinderpoppen in de vlindertuin zijn, bestaat er dus ook een grote kans dat je er een ziet ontpoppen tijdens een bezoek. 

Naast de enorme hoeveelheid vlinders, zijn er ook verschillende tropische vogels te bezichtigen in Vlindorado. Er is een lekker terrasje, een souvenirwinkel en ook een anthurium- en papayakwekerij. Zo kun je een heerlijke tijd zoet zijn en in de winkel een leuk souvenir of een mooie bos bloemen (anthuriums) meenemen voor thuis! 

 • Veel verschillende soorten tropische vlinders.
 • €8,50 per volwassen persoon, €6,50 per kind (2 tot en met 12 jaar).

11. Artis, Amsterdam – Noord-Holland 

De dierentuin Artis in Amsterdam heeft een mooi vlinderpaviljoen waar verschillende vlinders zijn te bezichtigen. Naast de vlinders zijn hier natuurlijk een heleboel dieren van over de hele wereld te bezichtigen. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten waar je naartoe kunt, zoals het voeren van de Afrikaanse wilde honden en dierenbezoekers die vertellen bij olifanten, jaguars en natuurlijk bij de vlinders. 

 • Verschillende vlinders en dieren van over de hele wereld.
 • €24,00 per volwassen persoon, €20,50 per kind (3 tot en met 9 jaar).

12. Vlindersafari – Gemert, Noord-Brabant

De tropische vlindertuin in Gemert organiseert avontuurlijke vlindersafari’s. Hier kunnen kinderen op zoek naar vlindereitjes, een rupsenspeurtocht doen en leren zij alles over vlinders. Je kunt natuurlijk ook zelf rondlopen en zelfs een rondleiding krijgen. 

 • Rupsen en vlinders. 
 • €6,00 per volwassen persoon, €3,75 per kind (3 tot en met 12 jaar). 

13. Vlinders aan de Vliet – Leidschendam, Zuid-Holland

Vlinders aan de Vliet is een kleine dierentuin in Leidschendam met een groot aanbod vlinders. Met zo’n 1500 tropische vlinders, verschillende vogelsoorten, krokodillen en andere dieren kun je hier prima een dagje zoet zijn. Ook bij deze tropische vlindertuin wordt het merendeel van de vlinders geïmporteerd uit het tropische buitenland. 

Naast de vlindertuin en de verscheidenheid aan vogels en andere dieren, is er natuurlijk ook een restaurant waar je even kunt relaxen. Er zijn hier verschillende drankjes te koop, tosti’s en appelgebak. 

 • 1500 tropische vlinders.
 • €9,00 per volwassen persoon, €6,00 per kind (3 tot en met 12 jaar).

blankfoto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag