Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een pop-up huis en wat zijn de mogelijkheden?

Wat is een pop-up huis en wat zijn de mogelijkheden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor duurzaam bouwen. Steeds meer woningen passeren de revue, van goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen tot tiny houses. Een van de nieuwste concepten in woonland is het pop-up huis. Dit energie neutrale huis dat je in een paar dagen opbouwt is afkomstig uit Zuid-Frankrijk en verovert langzaam de internationale markt. Maar wat is een pop-up huis precies? En wat zijn de mogelijkheden? In dit artikel krijg je antwoord op al je vragen over de pop-up woning.


Wat is een pop-up huis?

Een pop-up huis is een duurzame woning die volledig wordt geassembleerd van geïsoleerde blokken, die van elkaar worden gescheiden door middel van houten planken. Dat geldt zowel voor de vloeren, muren als het plafond. Door deze samenstelling van materialen en het volume van de materialen is een pop-up huis zeer goed geïsoleerd. Zo goed zelfs, dat het energie neutraal is. Je hebt geen verwarming nodig in de winter, noch airconditioning in de zomer.

Oorsprong van een pop-up huis

Het concept voor de pop-up woning werd bedacht in Zuid-Frankrijk, door het – inmiddels internationaal bekende – PopUp House, een bedrijf dat is gevestigd in Aix en Provence. Hun doelstelling was om een huis te bouwen dat je in een paar dagen opzet en dat tien keer minder energie verbruikt ten opzichte van traditionele woningen. Hun ontwerpen voor pop up woningen laten zien dat het zeer is gelukt! Lees snel verder met behulp van welke materialen PopUp House dit voor elkaar heeft gekregen.

De materialen van een pop-up huis

In de constructie worden isolerende blokken van 30 cm dikte gebruikt. Deze blokken bestaan voor een groot deel uit polystyreen en sterk isolerend hout. Deze materialen worden aan elkaar bevestigd met behulp van lange schroeven. Het zit zo dicht op elkaar geperst, dat lucht niet kan ontsnappen.


Belangrijkste eigenschappen van een pop-up huis

Een pop-up huis is op een heleboel manieren onderscheidend van andere vormen huizen. Hieronder zullen we de belangrijkste eigenschappen van een pop-up huis bespreken: passief, goedkoop, snel, recyclebaar en energieneutraal.

Passief bouwen

De belangrijkste eigenschap is dat het huis passief is. Dat betekent dat het minder dan 15 kWh/m2 per jaar verbruikt voor ruimteverwarming. Daarmee verbruikt het tot 4 keer minder energie dan een Nederlands nieuwbouwhuis uit 2011, en stoot het ongeveer 54% minder CO2 uit. Het pop-up huis is niet de enige mogelijkheid voor passief bouwen, maar wel een hele toegankelijke.

Goedkoop (wat kost een pop-up huis?)

Het bouwen van een pop-up huis is vele malen goedkoper dan het bouwen van een nieuwbouwhuis. Daarmee beantwoorden we direct de vraag: “Wat kost een pop-up huis?”. Op moment van schrijven ligt het ontwerp en patent van de pop-up woning bij de Franse organisatie PopUp House. Via deze organisatie koop je een pop up woning van 130 m2 voor €38.000. De afwerking kun je zo duur maken als je zelf wilt. Gemiddeld betaal je voor de afwerking van een pop-up huis €1600 tot €200 per vierkante meter. Als je een ‘gewone’ woning laat bouwen + afwerken, mag je bij het totaalbedrag wel €100.000-€300.000 optellen. Voor dit geld heb je echter een vaststaand ontwerp. Dat kan als nadeel worden ervaren.

Snel bouwen + recyclebaar

Gemiddeld kost het bouwen van een pop-up woning 2 weken. Er zijn ook mensen die het in 4 dagen voor elkaar hebben gekregen. Maar of het nou 4 dagen of 4 weken duurt: feit blijft dat huis ongelooflijk snel is opgebouwd en ook weer is afgebroken*. Je kunt het te allen tijde uit elkaar halen en hergebruiken. Als jij het huis zelf niet meer op wil bouwen, kun je de onderdelen doorverkopen of laten recyclen.

*Dit is exclusief de afwerking van het huis. Afhankelijk van je plannen omtrent afwerking, kan je er nog een tot twee maanden bij op tellen.

Energieneutraal

Een pop-up huis is energieneutraal, door de zeer goede isolatie. Energieneutraal betekent dat het verbruik van de woning op jaarbasis niet meer bedraagt dan de energie die de woning zelf opwekt. Dus een pop-up woning is extreem duurzaam. Bovendien scheelt dit je een hoop geld op de energierekening.


Hoe wordt een pop-up huis opgebouwd?

Na het lezen van bovenstaande tekst heb je al een redelijk antwoord op jouw vraag: “Wat is een pop-up huis?”. Toch kunnen we ons goed voorstellen dat het begrip nog een beetje abstract is in je hoofd. Daarom willen onderstaande video graag met je delen. In deze video wordt versneld weergegeven hoe een pop-up huis wordt gebouwd, en uit welke elementen het pop-up huis bestaat.

Stappenplan voor het bouwen van een pop-up huis

De video geeft een snelle impressie voor het bouwen van een pop-up huis. Maar wat doen ze nou eigenlijk precies? Hieronder beschrijven we in grote lijnen wat er in de video gebeurt en welke materialen er worden gebruikt.

 • Stap 1: het ontwerp. De eerste stap in het bouwen van een pop-up huis is het schetsen van een ontwerp. Op moment van schrijven heb je in Nederland de keuze uit drie verschillende ontwerpen. Je hoeft dus niet zelf achter de tekentafel te gaan zitten of een dure architect in de arm te nemen! Lees meer over de verschillende ontwerpen onder het kopje ‘Wat zijn de mogelijkheden van een pop-up huis?’.
 • Stap 2: de vloerstructuur. De tweede stap in het bouwen van een pop-up huis is het aanleggen van de vloer, die bestaat uit houten stukken. Over de precieze afmetingen hoef je je niet druk te maken, dat hoor je allemaal wel van de aannemer / aanbieder als je het huis wil (laten) opbouwen.
 • Stap 3:
  • Plaats geïsoleerde bouwblokken. Insulated blocks, vrij vertaald naar geïsoleerde bouwblokken, zijn in dit geval uitbreidbare blokken van het materiaal polystyreen. Ze zorgen voor een goede isolatie in de breedste zin van het woord. Zowel warmte, elektriciteit als geluid blijft in de woning. In het filmpje vind je gedetailleerde informatie over dit materiaal
  • Plaats tussen elk blok een houten frame. Tussen elk bouwblok polystyreen moet een laagje hout komen. Het is het beste als dit hout vurenhout is. Dat hout is afkomstig van de fijnspar (een type boom). Als je de hele vloer bedekt hebt, moet je de bovenkant van de vloer ook bedekken met hout.
  • Assembleren: je maakt de houten laag vast aan de blokken met behulp van houtschroeven van het materiaal gegalvaniseerd staal.
 • Stap 4: verder bouwen met EPS-bouwblokken. De rest van het geraamte van het huis (de muren en het dak) maak je van een ander soort bouwblokken. In het Nederlands heet dit EPS-bouwblokken, ook wel passieve bouwblokken genoemd. Deze blokken zijn heel licht en makkelijk te plaatsen. Je kunt het vergelijken met de grote variant van LEGO. Bovendien heb je er geen machines voor nodig, wat deze manier van bouwen extra toegankelijk maakt.
 • Stap 5: afwerking van het huis. Plaatsen van ramen, deuren, vloerbedekking et cetera. Bij deze stap is het heel belangrijk om rekening te houden met de materialen die je gebruikt. Het is belangrijk dat deze bijdragen aan de isolatie van het huis. Het zou zonde zijn als je hele huis duurzaam is opgebouwd, als het vervolgens tocht bij de ramen…

Wat zijn de mogelijkheden van een pop-up huis?

Overweeg jij om een pop up huis te (laten) bouwen? Dan sta je voor een paar verschillende keuzes. De mogelijkheden leggen we hieronder stuk voor stuk uit.

Eigen ontwerp of standaardontwerp

In Frankrijk, waar de pop-up woningen vandaan komen, kun je kiezen uit een paar verschillende ontwerpen. Deze ontwerpen zijn kant-en-klaar. Het formaat en materiaal van de bouwblokken staat vast. Dus zodra je het pakket binnenkrijgt, weet je wat je te doen staat. In het filmpje kun je zien hoe zo’n standaardontwerp eruitziet.

Wil je liever een pop-up huis in een eigen ontwerp? Dan kun je het huis ontwerpen met behulp van een architect. Deze architect is verbonden aan het Franse PopUp House. Hij of zij weet direct wat er mogelijk is in het kader van materialen die gebruikt worden. Goed nieuws voor mensen die een unieke pop-up woning willen!

Verschillende formaten pop-up huis

Het ontwerp van het pop-up huis brengt ons direct bij het volgende aspect: verschillende formaten pop-up huis. Het bedrijf PopUp house heeft momenteel 3 formaten beschikbaar, waarvan de grootste een oppervlak van 130 vierkante meter heeft.

Zelf bouwen of laten bouwen

Een pop-up huis is kinderlijk eenvoudig om te bouwen. Als je een paar vrienden optrommelt en goede boormachines koopt, dan krijg jij het zelf vast en zeker voor elkaar om dit huis op te bouwen. Deze gemakkelijke vorm van assemblage maakt dit een heel toegankelijk huis om te bouwen. Het is fijn dat je geen machines nodig hebt, en geen dure vakmannen hoeft in te schakelen. Het kan overigens geen kwaad om de expertise van een bouwbedrijf (liefst gespecialiseerd in ‘passief of energieneutraal’ bouwen in te schakelen. Zij weten precies hoe je de juiste isolatie voor bijvoorbeeld de ramen regelt. Zelfs als je alles laat doen door vakmannen, ben je vele malen goedkoper uit dan als je een ander huis (laat) bouwen.

Vakantiehuis of permanente woning

Wat wil je graag doen met de pop-up woning? Het meest bestelde pop-up huis is 130 m2, wat een vrij riant oppervlak is. Het is dus een stuk groter dan een ander populair duurzaam concept, de tiny houseDaardoor zijn er heel veel toepassingen voor het pop-up huis.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag