Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

12 tips voor een surf vakantie

12 tips voor een surf vakantie

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zin in een surf vakantie? Of je nu nog nooit hebt gesurfd of een pro bent: voor jou zijn er genoeg surf spots te vinden. En of je nu in Europa wilt blijven of naar de andere kant van de wereld wilt, keuze is er genoeg! In dit artikel zetten wij een aantal gave surfspots voor jou op een rijtje. Lees ook waar je rekening mee moet houden voor het boeken van een surf vakantie. Veel (lees)plezier! 


1. Foz do Lizandro (Portugal)

 • Beste maanden: Mei – september
 • Niveau: Beginners

Foz do Lizandro is een surfspot gelegen aan de westkust van Portugal. Zowel de west- als de zuidkant van het land ligt geheel aan de zee. Dit zorgt voor een hoop surfspots. In het westen van Portugal kun je het best surfen in de zomer, omdat er dan het meest golven komen.

Foz do Lizandro is een ideaal strand voor beginners omdat de zee hier erg consistent is. Zo zal een beginnende surfer niet continue hoeven opletten op gevaarlijke stromingen, te hoge golven of een te sterke stroming om doorheen te zwemmen. 


2. Praia Zavial, Algarve (Portugal)

 • Beste maanden: oktober – maart
 • Niveau: Gevorderden

Zavial ligt in de Algarve. Dit is een gebied in het zuiden van Portugal, dat de gehele zuidelijke kust bevat en een gedeelte van de westelijke kust. De meeste golven zijn hier in de winter en deze zijn in dit jaargetij dan ook het hoogst. Dit is ideaal voor de surfer die niet van 30 graden houdt, in de wintermaanden ligt de temperatuur hier namelijk tussen de 15 en 22 graden.

De baai is uitstekend voor gevorderden en is helemaal niet toeristisch. Wanneer de wind niet al te sterk is echter, kunnen ook beginners hier surfen, omdat de kliffen het water goed beschermen tegen harde wind. Bij een goede surf zal je hier in het water liggen met veel Spanjaarden en Portugezen. Je kunt hier mooie lange golven pakken.


3. Taghazout (Marokko) 

 • Beste maanden: Alle
 • Niveau: Alle

De plek Taghazout is de meest favoriete surfbestemming van Marokko. Er zijn hier veel verschillende breaks, waarvan zowel een aantal voor gevorderden als een aantal voor beginners. Net als in Portugal, zijn de golven in Marokko in de wintermaanden het grootst. In Marokko is het een stuk warmer dan in Portugal dus geen enkele reden om niet tussen november en februari van het heerlijke weer en de golven van de Atlantische Oceaan te genieten.

Killer Point is een surfspot in Taghazout voor gevorderden. Het heeft zijn naam te danken aan de killer whales die van tijd tot tijd rondzwemmen, niet aan de moeilijkheidsgraad! Maar de sterke stroming zorgt er wel voor dat beginners hier beter weg kunnen blijven. Beginners kunnen bijvoorbeeld naar Banana Beach in Taghazout.


4. Salsa Bravo, Porto Viejo (Costa Rica) 

 • Beste maanden: Alle
 • Niveau: Gevorderden

Porto Viejo in Costa Rica is een laid back surfdorp aan de Caribische zee. Je komt hier veel surfers tegen, hangmatten en wordt omgeven door reggae muziek. In Porto Viejo zijn een aantal surfscholen, maar het is de beginner afgeraden om naar de oostkust van het land af te raden wegens de sterke stroming. 

De stroming aan de Caribische zee in Costa Rica is erg sterk. Vandaar dat de plek is aangeraden voor gevorderden. Veel beginners zullen moeite hebben om door de stroming heen te komen. Omdat de plek vlakbij de evenaar ligt, kun je het hele jaar door surfen. Het hele jaar door vind je hier dan ook relaxte mede surfers. Alleen in het regenseizoen moet je wel rekening houden met extra tropische regenbuien. 


6. Playa Hermosa, Jaco (Costa Rica) 

 • Beste maanden: Alle
 • Niveau: Beginners 

Playa Hermosa ligt aan de oostkant van Costa Rica en kent veel Amerikaanse invloeden. Jaco is een stad waar veel gepensioneerde Amerikanen zijn, surfscholen (voor beginners) en wereldreizigers. 

De zee is wat rustiger aan de oostkant van Costa Rica en daarom erg geschikt voor beginners. In Jaco kan elke beginner makkelijk doorgroeien naar het volgende niveau. Je kunt er op surfcamp gaan, of zelf losse lessen nemen.


7. Uluwatu, Bali (Indonesie) 

 • Beste maanden: April – oktober
 • Niveau: Gevorderden

De beste surfspots in Bali liggen rond de zuidkust en het schiereiland Bukit. Uluwatu is een van die plekken. Het is niet alleen bekend voor zijn golven maar ook vanwege het prachtige ladschap. Neem wat cash mee als je hier gaat surfen, zodat je van een heerlijke masage kan genieten na het surfen.

De zee produceert in Uluwatu hier grote golven en doordat er verschillende riffen zijn, zijn er sterke en onvoorspelbare stromingen. Dit is dus echt een plek voor gevorderden surfers. Voor een relaxte sfeer, mooie golven en goede surf zit je hier zeker goed. 


8. Penhors (Frankrijk)

 • Beste maanden: Juli – oktober
 • Niveau: Beginners

Penhors ligt in Bretagne, waar je veel surfspots vind voor beginners. De zomer en herfst zijn de beste seizoenen om te gaan surfen, de stroming is dan het meest consistent, het zeewater opgewarmd en in de herfst zijn de meeste toeristen weg.

Er zijn bij Penhors – en andere surfspots in de buurt zoals Plovan – veel baaitjes te vinden waardoor het makkelijk is om kleinere golven te vinden die redelijk uit de wind liggen. Deze plekken zijn ideaal voor beginners; de golven breken er zacht en je kunt gemakkelijk door de stroming heen peddelen. Het water is ook nog eens kristalhelder en de surfplek is nooit echt heel erg druk. 


9. Bundoran (Ierland) 

 • Beste maanden: April, Mei, Oktober
 • Niveau: Alle

Bij ierland denken de meeste mensen aan kou en veel regen, maar dat valt wel mee! Aan de westkust van het land is het een stuk droger dan in de rest van het land en kun je ook nog eens goed surfen. Bundoran is een populaire surfspot in Ierland, voor zover surfen in Ierland populair is. 

Bundoran is ideaal voor beginners en mensen die net iets verder zijn. Je kunt er surflessen nemen, op surfcamp gaan of gewoon een board huren. Maar omdat het weer en de wind in Ierland erg onvoorspelbaar zijn, kunnen zelfs gevorderden hier op sommige dagen ook terecht. Budnoran biedt het allemaal. 


Van te voren

Voordat je jouw reis boekt en vertrekt zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor je plezier. 

Niveau
Voordat je bepaalt naar welke bestemming je gaat, is het van belang om uit te zoeken voor welk niveau de bestemming geschikt is. Niets is zo frustrerend als je een beginner bent en niet eens door de stroming heen komt om op je board te kunnen gaan staan. Of als pro zijnde de hele week een paar saaie golven te moeten delen met wat beginners.

Seizoen
Of het goed surf weer is, is afhankelijk van het seizoen. Zo zijn er niet het hele jaar door mooie golven in Marokko, of een lekker weertje. In Nederland kun je ook surfen, maar zit jij te wachten op die kou? Waarschijnlijk niet tijdens je surf vakantie. Zoek dus goed uit in welk seizoen de beste golven zijn, en wanneer jij dus het beste jouw surf vakantie kunt plannen.

Inentingen
Surfen staat gelijk aan de zee, en de zee staat gelijk aan muggen. In veel gebieden in de wereld komen dan ook malariamuggen voor in gebieden aan de zee. En ook in veel landen zijn inentingen aanbevolen zoals hepatitis en rabiës (hondsdolheid). Kijk daarom voor je vertrekt goed op de website van de GGD om de geldende reisadviezen na te volgen. 


Boekingswebsites

Je kunt natuurlijk zelf een surf bestemming uitkiezen (waarover verderop meer) maar je kunt ook een surf vakantie boeken bij een bedrijf die deze speciaal organiseert. Dit is een leuke manier om nieuwe vrienden te maken voor solo reizigers, of voor als je gewoon zelf niet te veel wilt regelen.

Solid Surf & Yoga House

Dit is een bedrijf opgezet door een Nederlandse jongeman, in 2006. De surfer heeft veel ervaring met surfen zelf, maar ook met de surf business in Nederland, Marokko en Bali. Het bedrijf is uitgegroeid en is ondertussen niet alleen nog een surf shop in Zandvoort maar organiseert ook surflessen en surf camps. 

Op de website kun je boekingen maken voor een surf camp in Bali of in Marokko. Je kunt hier al voor €300 per persoon per week een boeking maken, natuurlijk inclusief slaapplek, eten, surfboard en wetsuit. Aanvullend kun je dagelijkse surf lessen, yoga, een BBQ, transport vanaf het vliegveld en/of een surf verzekering nemen. 

Surfblend

Surfblend is ook een Nederlands bedrijf dat is opgericht voor en door surfers. In 1999 begonnen zij in Nederland kleinschalig met het geven van surflessen en tegenwoordig organiseren zij surf camps in Portugal, Frankrijk, Spanje en Marokko. 

Op hun website kan je heel overzichtelijk kiezen naar welk land je wilt, in welke maand je op vakantie wilt, wat je surf level is en wat voor soort vakantie je wilt. Surfblend organiseert surf camps voor iedereen. Jongeren, rondreizigers, families surf pro’s, noem het maar op. Zo kun je bijvoorbeeld als advanced surfer, vanaf €199 naar een surf camp in Spanje waar op een camping verblijft, gratis gebruik mag maken van skate- en longboards en gratis yoga lessen krijgt.  

Mambo

Mambo organiseert al bijna 20 jaar reizen voor jongeren tussen de 16 en de 35 jaar oud. Je kunt op de website kiezen tussen allerlei soorten vakanties: wintersport, rondreizen (zelfs wereldreizen!), actieve reizen, natuurlijk surf vakanties en veel meer. Mambo is dus geen organisatie speciaal gericht op surfvakanties, maar je kunt hier wel terecht!

Zo kun je bijvoorbeeld een surfvakantie boeken in het Franse dorp Vieux Boucau en verblijven in een glamping tent bij de duinen. De hele week worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals yoga longboard clinics en excursies. foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag