8 Plekken waar je kunt leren surfen in Europa

8 Plekken waar je kunt leren surfen in Europa

Laatst bijgewerkt: 7 januari 2019

Frisse lucht, zon, en golven: leren surfen is niet voor niets populair. Naast de mooie sport van het surfen is ook de sfeer op het strand voor veel mensen aantrekkelijk. Je hoeft niet ver te reizen om goed te leren surfen. In Europa zijn er verschillende stranden waar je de beginselen van het surfen prima kunt leren. In dit artikel komen we langs verschillende spots in Europa (ook Nederland) waar je surfles kan nemen. Daarbij geven we je nog een paar handige tips voor je je gaat oriënteren op een adres om te leren surfen.


Waar en wanneer zijn er goede golven om te leren surfen?

Als je surfles wilt gaan nemen of net een les hebt gehad en graag vaker wil surfen, wil je waarschijnlijk weten wanneer het goed surfweer is op bepaalde plekken. Op de website surfweer.nl kan je de surfweersvoorspellingen checken in heel Nederland. Over de weersomstandigheden op sommige surfstranden zoals Ameland, kan je ook veel weersinformatie vinden op facebook.

Het weer en het type golven hangt sterk af van het gebied waar je heen gaat. In dit artikel laten we je verschillende surfspots in Europa zien en de plekken waar je surfles kan nemen. Daarbij leggen we in dit artikel de nadruk op de plaatsen in Europa waar de stranden en de golven ook geschikt zijn voor beginners. Bij sommige kustlijnen, zoals Nazaré (Portugal) zijn hoge golven, waardoor deze spots meer geschikt zijn voor de ervaren surfers.

Waarom is het slim om surflessen te nemen als je wilt leren surfen?

Surfen is één van de moeilijkere sporten om de basis van onder de knie te krijgen. Een goede instructeur kan zorgen voor een goede basis, waardoor je het surfen sneller leert en er meer plezier uithaalt. Daarbij weet een surfinstructeur alles over de omgeving en over de beste uitrusting.


1. Surfen in Corralejo (Fuerteventura, Spanje)

Fuerteventura is misschien wel de mooiste plaats om te surfen in Europa. Volgens wetenschappelijk onderzoek heerst op dit Canarische Eiland het meest aangename klimaat ter wereld. Niet alleen om te surfen, maar ook om te leven. De surfactiviteiten vinden vooral plaats bij het stadje Corralejo, in het noorden van het eiland. De plaats Corralejo wordt ook wel de watersport-hoofdstad van Europa genoemd. De stranden zijn wit en de golven zijn er ideaal om te surfen.

In Corralejo vind je verschillende surfscholen, waarvan de bekendste Surf School Fuerteventura is. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier surflessen volgen. Deze surfschool biedt allerlei mogelijkheden:

 • surflessen
 • surflessen in een groep
 • familiesurfles
 • luxe surflessen met maximaal 3 personen per instructeur.
 • Lessen voor beginners, halfgevorderden en ervaren surfers.

De instructeurs van Surf School Fuerteventura zijn allemaal enthousiast, ervaren en gekwalificeerd. Je leert alle basisvaardigheden om goed te beginnen met surfen. En dat met vrijwel dagelijks uitstekende golven. Zoals je hieronder ziet is de omgeving erg mooi.

https://nl.pinterest.com/pin/530087818610359848/

https://nl.pinterest.com/pin/487022147200117335/


2. Surfen in Ericeira (Portugal)

Nabij het stadje Ericeira ligt een schitterende kustlijn. Inmiddels heeft de Portugese regering deze kustlijn beschermd, zodat dit het eerste surfreservaat in Europa is. Daarmee wordt Ericeira ook wel de surfhoofdstad van Portugal genoemd. Een uitstekende plaats om te leren surfen en te genieten van een heerlijk klimaat. De natuur en het authentieke (niet al te toeristische) stadje maken dit één van de betere surfspots in Europa, ook voor beginners.

In Ericeira kan je onder meer de volgende surfscholen vinden waar ook beginners terecht kunnen:

 • Surf Lessons Ericeira
 • Boardculture Surf Centre

3. Biarritz (Frankrijk)

Biarritz is één van de populairste surfspots in Europa. Zowel beginnende als gevorderde surfers kunnen hier hun hart ophalen. Biarritz ligt in het zuidwesten van Frankrijk, vlakbij Spanje. Het plaatsje ligt in Frans Baskenland aan de Atlantische Oceaan. Niet voor niets zijn er regelmatig grote surfwedstrijden te bekijken, wat altijd een spectaculair gezicht is. Ook de plaats Biarritz is de moeite waard: de opnames van de film The Sun Also Rises zijn hier gemaakt.

Voorbeelden van surfscholen in Biarritz zijn de Paradise Surf School en Tasha’s Surfcamp. Er zijn allerlei mogelijkheden: van losse lessen tot surfvakanties met Yoga.

https://nl.pinterest.com/pin/358739926542110887/


4. Plovan (Bretagne, Frankrijk)

Plovan is één van de beste surfspots voor beginners die nog geen heel hoge golven willen. Het is een rustig stadje met een kustlijn waar de golven zachtjes breken. Het water is er helder, je vindt er verschillende beschutte baaien en er waait wind uit verschillende richtingen, zodat de kust zelden zonder golven zit.  Ideaal voor als je de fijne kneepjes van het surfen wilt leren, zonder al te ruige golven.
Omdat deze regio zo rustig is, kan je snel vorderingen maken als beginner zijnde. Je hoeft hier namelijk relatief weinig rekening te houden met drukte van andere (ervaren) surfers.
Ondertussen kan je volop genieten van de mooie omgeving en stadjes die de regio Bretagne te bieden heeft. In Plovan vind je namelijk een unieke mix van de Franse en Keltische cultuur.

Je kan leren surfen in Plovan bij de Soul Surfing Skol. En nabij het plaatsje Plovan liggen nog genoeg andere surfspots met allerlei surfscholen. Penhors bijvoorbeeld, is ook een plaatsje met mooie surfspots voor beginners.

https://nl.pinterest.com/pin/160370436709996430/


5. Les Dunes (Frankrijk)

Een stukje zuidelijker dan Plovan vinden we Les Dunes. Ook dit is een erg leuke surfspot voor beginnende en ervaren surfers. Hoewel Les Dunes niet in de buurt ligt van de Côtes d’Azur, heeft het net zoveel zonne-uren als het Middellandse Zeestrand van Frankrijk. Om aangenaam weer hoef je je dus geen zorgen te maken bij Les Dunes. Naast het mooie strand van Les Dunes vind je Camping Les Dunes, en leren surfen kan je op de Lezard Surf School.

Ook in Les Dunes is de sfeer aangenaam: mooie stranden, helder water en weinig drukte.


6. Cornwall Newquay en Bude (Engeland)

Als je denkt aan surfen, denk je wellicht niet meteen aan het Engelse Cornwall. Toch vind je in Cornwall zelf en in nabijgelegen dorpen prachtige surfspots. Als warm weer niet persé op je verlanglijst staat, kan je in Cornwall uitstekend leren surfen in een unieke sfeer. Je hebt in de omgeving van Cornwall wel altijd een surfpak nodig. Het wordt er meestal niet heel warm, dus dat vraagt de nodige bescherming.
De natuur in Cornwall is schitterend: veel ruimte, groene heuvels, een groot uitzicht over de oceaan en helder blauw water, maken dit een ideale surfbestemming voor natuurliefhebbers. Nabijgelegen plaatsen waar je ook goed kan leren surfen in een mooie omgeving zijn Newquay, Bude en Padstow.

In de omgeving van Cornwall kan je surflessen nemen bij:

 • Harlyn Surfschool (Padstow)
 • Elemental UK, (Newquay)
 • Outdoor Adventure (Bude)

Het is in deze omgeving misschien niet erg warm, maar als je daar geen bezwaar tegen hebt zijn hier genoeg mooie surfspots en scholen met lessen voor beginners in alle leeftijden.


7. San Vicente de la Barquera (Spanje)

Dit mooie plaatsje in Noord-Spanje leent zich uitstekend om te leren surfen in een rustige, groene omgeving. Een voordeel is dat deze plaats nog niet zo overspoeld wordt door toerisme als de badplaatsen in Zuid-Spanje. San Vicente ligt niet ver van Bilbao en het ligt op ongeveer 200 kilometer van de Franse grens. Je kan in deze omgeving in relatieve rust leren surfen. Surfspot Oyambre is zo’n mooie en rustige surfspot.

Surfscholen die je vindt in de omgeving van San Vicente zijn:

 • Meron Surf School
 • Surf school Buenaonda
 • Surfkamp Surf House Sanvi.

8. Leren surfen in Ameland (Nederland)

Als je wilt beginnen met surfen en niet zo’n zin hebt om te reizen, kan je ook prima beginnen in Nederland. Op de Waddeneilanden zoals Ameland kan je prima in een rustige omgeving leren surfen. Hier vind je surfscholen waar ook beginners terecht kunnen en je bent er in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het surfen kan je combineren met mooie wandelingen over het eiland. Waar sommige stranden met name geschikt zijn voor golfsurfen, kan er op Ameland ook gewindsurft en gekitesurft worden.

Je kan surfles nemen op de volgende scholen:

 • Beach Ameland
 • Ameland Adventure

Ameland is voor alle leeftijden een leuke surfbestemming, ook als je geen groot budget hebt.


blank

Verrassend veel mooie surfspots in Europa

Goede surfspots in Europa vind je vooral in Spanje, Frankrijk, Fuerteventura en Portugal. In deze bieden heb je de beste golven, zonder dat deze te ruig worden voor wie nog moet leren surfen. Leren surfen op Ameland is ook een goede optie, omdat dit een goed haalbare bestemming is als je kennis wilt maken met surfen en niet alle budget hebt.

Leuk om te weten is dat de meeste surfstranden in Europa uit dit artikel niet extreem druk zijn. Je kan dus naast leren surfen, ook genieten van mooie natuur.
Als je wilt leren surfen is het belangrijk om les te nemen. Op een surfschool leer je alles wat je moet weten over de techniek, veiligheid en je uitrusting.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag