Waar in Nederland kun je golfsurfen?

Waar in Nederland kun je golfsurfen?

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019

Golfsurfen, een sport die steeds populairder is, ook onder Nederlanders. Hou je ook van (golf)surfen? Je hoeft je hobby niet te beperken tot vakanties in het buitenland, want ook in Nederland kun je best golfsurfen. In dit artikel bespreken we dan ook een aantal populaire golfsurfspots in eigen land. Is het te koud om te golfsurfen of zijn er geen golven te bekennen? Dan kun je altijd nog je energie kwijt in Down Under, een indoor golfsurfpark in Nieuwegein. 


Populairste plek om te golfsurfen: Scheveningen

Scheveningen is een van de populairste strandbestemming van Nederland. Het strand wordt niet alleen bewaakt door meeuwen en overspoeld met zonaanbidders, maar is ook geliefd onder (golf)surfers. Er zijn in Scheveningen 3 stranden: De Noord, De Zuid en Bij de Pier. Waar moet je precies gaan golfsurfen?

Wij zouden je graag een antwoord geven, maar dat is heel erg afhankelijk van hoe de wind staat en hoe de golven staan. Je kunt er op een aantal verschillende manieren achterkomen. Bel met een surfshop (zoals HartBeach), bekijk een voorspellingswebsite (zoals surfweer.nl) of kijk waar de meeste golfsurfers zijn. Als de voorspellingen goed zijn, dan kan het (helaas) behoorlijk druk worden aan de stranden van Scheveningen… Gelukkig zijn de meeste golfsurfers solidair aan elkaar. Zolang je de belangrijke regels op het water volgt, dan zal iedereen zijn of haar plekje vinden en genoeg leuke golven kunnen meepakken.

Tot slot nog een leuk feitje voor surfers in Scheveningen: sinds kort is FAST gebouwd. Dit is een klein surfdorpje bestaande uit gekleurde containers. Binnenin vind je onder andere een douche, slaapplek en restaurantje. Een knusse plek om eens rond te struinen en andere surfers te ontmoeten!


Domburg: beste surfspot in het Zuiden van Nederland

Wil je graag surfen aan de zuidelijke kustlijn van Nederland? Dan is Domburg in Nederland dé place to be. Zowel Nederlanders als Belgiërs weten Domburg inmiddels te vinden om heerlijk te golfsurfen. In tegenstelling tot andere surfspots in Nederland, lijkt het water hier wat mooier. Blauw, helder en minder vies. Daarnaast is het water een stukje warmer, door de onderzeese stromingen die langs Domburg trekken. Met wat geluk is de buitentemperatuur óók een tikkeltje warmer dan in de noordelijke delen van Nederland. Hierdoor kun je langer doorgaan zonder het koud te krijgen, en krijg je stiekem een beetje een vakantiegevoel.

View this post on Instagram

High five💙🏄🏼‍♀️🤙🏼

A post shared by Sam (@samsteppe_) on

Hoewel Domburg dus redelijk populair is onder golfsurfers, is het bij lange na niet zo druk als – bijvoorbeeld – Scheveningen. Hierdoor heerst er meer rust, en kun je op een ontspannen manier surfen zonder bang te zijn tegen andere surfers aan te botsen (of zij tegen jou!).


Zandvoort, golfsurfen vlakbij Amsterdam

Veel surfende Amsterdammers trekken naar Zandvoort om hier hun hobby te beoefenen. Het is hier goed vertoeven, want Zandvoort heeft een ruim strand met heel veel ruimte om te surfen. De golven breken altijd, dus je krijgt vroeg of laat de kans om met je surfboard over de golf te glijden. Dat zorgt ervoor dat Zandvoort niet alleen populair is voor mensen uit Amsterdam, maar ook voor golfsurfers uit andere provincies, van Groningen tot en met Brabant.

Het is echter wel zo dat Zandvoort heel veel wordt beïnvloed door de wind, zowel in positieve als in negatieve zin. Als er aflandige wind staat, dan behoort Zandvoort tot een van de beste surfspots van Nederland. Maar als er veel wind uit het noorden of het zuiden komt, dan ontstaat er veel stroming waardoor het best wel gevaarlijk wordt om te golfsurfen. In dat geval kun je beter doorrijden naar een andere surfstad, zoals Wijk aan Zee. Die surfbestemming zullen we hieronder bespreken!


Golfsurfen in Wijk aan Zee

Wijk aan Zee is een hele goede surfplek in Nederland, die eigenlijk niet onder doet voor Scheveningen. Toch is Wijk aan Zee iets minder populair. Dat komt misschien omdat Wijk aan Zee over het algemeen minder bekend is, en omdat de omgeving minder trekpleisters biedt. Daarnaast is het uitzicht niet echt mooi: industrieel en weinig karakteristiek. Maar… Als je gaat surfen met je gezicht richting de zee, is dat helemaal niet erg! Sterker nog – het is stiekem wel fijn als het iets minder druk is. Dan heb je tenminste de ruimte om golven te pakken. Golfsurfers die hier regelmatig komen, komen Wijk aan Zee ook wel liefkozend ‘Wijkiki’. Dat is een verwijzing naar een bekende surfspot op Hawaii, Waikiki. De strandtenten Timboektoe en Aloha en de surfshop Ozlines dragen bij aan dit gevoel. Nu nog het zonnetje, de vrolijke muziek, kleurrijke bloemen en de heerlijke cocktails en dan zijn we helemaal tevreden…


In alle rust golfsurfen? Ga naar Parnassia

Als laatste willen we Parnassia (ongeveer tussen IJmuiden en Bloemendaal in) bespreken. Dit is een kleine, tamelijk onbekende plek in Nederland om te gaan golfsurfen. Deze spot is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een rustige golfsurfervaring, met een lege line-up, weinig toeristen en een prachtig uitzicht.

Op het strand van Parnassia zijn er regelmatig golven van ongeveer 1.5 meter. Terwijl je op volle vaart richting het strand af koerst, kijk je uit op een prachtig, onaangetast duinlandschap. Na een paar uur golven kun je bijkomen bij Parnassia aan Zee, de enige (maar zeker niet de minste!) strandtent van de omgeving.

Vind je Parnassia te afgelegen of te rustig? Of merk je dat de golven net niet goed zijn? Dan kun je altijd nog een poging wagen bij de ‘buren’ in Wijk aan Zee of IJmuiden.


Alternatief: indoor golfsurfen

Als je gaat golfsurfen in Nederland, dan zijn er best wel veel afhankelijkheden, waaronder het (koude) weer en het gebrek aan goede golven. Hoe los je dat op als je écht heel graag wil surfen, maar niet de tijd en/of het geld hebt om naar het buitenland te gaan? Dan kun je altijd nog een of twee uur gaan surfen in een indoor golfsurfparadijs.

De beste plek om te gaan indoor golfsurfen en wafesurfen is Down Under, in Nieuwegein. Dit is een unieke overdekte waterattractie voor jong en oud. Op moment van schrijven is het zelfs de enige plek waar je daadwerkelijk overdekt kan golfsurfen. Veel vergelijkbare organisaties richten zich voornamelijk op kinderen (bijvoorbeeld bodyboarden), maar in Nieuwegein kun je ook terecht als je een ervaren (pro) surfer bent. Het water wordt namelijk met een snelheid tussen de 30 en 70 kilometer per uur op het schuine oppervlak geschoten, waardoor er automatisch een kunstmatige golf ontstaat. Hier kun je op surfen, trucs uitvoeren of oefenen met je evenwicht.


Wanneer kun je het beste gaan golfsurfen Nederland?

Zoals je hebt kunnen lezen, is het goed te doen om in Nederland te golfsurfen. Je moet jouw surfmoment echter wel goed uitkiemen, met het oog op het weer, de stroming, de golven et cetera. Daarom sluiten we dit artikel graag af met wat tips: waar moet je op letten als je gaat golfsurfen in Nederland?

Is het surfweer?

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet zelf naar de zee te lopen en aandachtig naar de wolken en de golven te turen, om je af te vragen of het surfweer is. Integendeel. Het is veel makkelijker om een aantal websites te checken, zoals golfsurfweer.nl, surfweer.nl, windguru.nl en windfinder.nl.

Zijn er genoeg golven?

Nederland is een vlak land. Niet alleen op de wegen, maar ook – helaas voor alle surfers – op zee. Op sommige dagen kun je hier prima wat golven pakken, maar op andere dagen kun je beter gaan windsurfen omdat er helemaal geen golven zijn. Op de website magicseaweed.com kun je controleren hoe de golven er in Nederland voor staan. Maar dat niet alleen: je kunt dit op internationaal niveau controleren! Dus zo kun je je alvast oriënteren op een eventuele surfvakantie in het buitenland.

Is het warm genoeg?

Een van de grootste vijanden van Nederlandse golfsurfers is het weer. In Nederland heb je niet zoveel zon, en de zee wordt nooit echt warm. In de zomer is het de beste en veiligste periode om te gaan surfen, want dan is het zeewater ongeveer 20 graden. In de winter kan deze temperatuur zakken tot 3 á 5 graden. Je moet dus een hele goede wetsuit hebben, of toch even wachten tot de warme maanden aanbreken…

Vaardigheden en materialen

Golfsurfen is een vaardigheid die je stukje bij beetje onder de knie krijgt. Voor jouw eerste golfsurfervaringen kun je het beste les nemen bij een surfschool. In elke Nederlandse surfstad zijn meerdere surfscholen, meestal op het strand zelf. Hier kun je kennismaken met de sport en eventueel materialen huren. Als je er achter bent gekomen dat golfsurfen in Nederland helemaal jouw ding is, kun je zelf materialen kopen en op eigen houtje gaan golfsurfen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag