Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een slaapzak voor je kind?

Waar let je op bij de aanschaf van een slaapzak voor je kind?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Slaapzakken zijn er in enorm veel verschillende soorten, maten en prijsklassen. Zo ook voor kinderen. Om ervoor te zorgen dat je kind het niet te koud of juist te warm krijgt is het van belang om je in te lezen welk type het best passend is. Wij geven je advies gebaseerd op overnachtingsplaats, seizoen, maat en ondergrond. Al deze factoren hebben invloed op de slaapkwaliteit en comfortabelheid van de slaapzak voor jouw kind. Tot slot geven we nog handige tips om kou tijdens het kamperen uit te sluiten.


Overnachtingsplaats

Voor te stellen is dat de keuze voor een bepaald materiaal en vorm van de slaapzak afhangt van waar je deze voor gebruikt. Een slaapzak voor een paar slaapfeestjes voldoet aan andere eisen dan wanneer je je kind meeneemt op kampeertocht in de Alpen. Voor de volgende voorbeelden geven we tips en adviezen over welke slaapzak op welke plaats het best zal passen.

Binnenshuis

Om simpel te beginnen is een slaapzak voor een slaapfeestje of schoolreisje in een bungalow niet zo belangrijk als op andere plekken zoals een camping. De enige eisen zijn de vorm en het materiaal. Tegenwoordig zijn de meeste slaapzakken, vooral kinderslaapzakken in mummieformaat. Deze vorm zorgt er namelijk voor dat de warmte bij de voeten dicht bij het lichaam blijft en je kind niet snel koud wordt. Wij raden sterk aan om een slaapzak met meer katoen dan polyester te kopen, omdat dat laatste ‘s zomers en binnenshuis zeer warm kan worden. Op internet zijn zelfs speciale kinderslaapzakken voor ‘s zomers of binnen te verkrijgen.

Buitenshuis

Als je kind op een zomerkamp of vakantie gaat is het aan te raden om een slaapzak van goed materiaal te kopen om zo het slaapcomfort op hoog niveau te houden. Dit is namelijk erg belangrijk omdat kinderen het vaak al spannend genoeg vinden om buitenshuis te overnachten. Een stukje slaapkwaliteit kun je ze mede bieden door te kiezen voor goede kwaliteit slaapzakken waar ze warm in blijven en waar de ventilatie niets te wensen overlaat. Voor dat laatste kun je het best kiezen voor katoenen slaapzakken of polyesterkatoen. Deze slaapzakken zijn warmer en voelen prettiger aan, vergelijkbaar met een deken. Als je kind naar een plek gaat waar het ‘s nachts behoorlijk vochtig wordt is een synthetische slaapzak met warme voering handiger. Katoen neemt namelijk vocht op. Vaak staan op slaapzakken een comforttemperatuur tot hoeveel graden je warm blijft. Deze indicatie is betrouwbaar.


Seizoenen

Een slaapzak die je kind alleen in hartje zomer gebruikt met zeer hoge temperaturen, zoals in Italië of Spanje dient voor de beste slaapkwaliteit van katoen te zijn omdat dat ventileert. Deze zijn wel zwaarder en nemen meer ruimte in dan een kunststof slaapzak die weer handiger is voor een fietsvakantie. Als je in de alpen of in de herfst en winter gaat kamperen heb je vanzelfsprekend een veel warmere slaapzak nodig met dikke voering.

Winter

Winterslaapzakken voor zowel kinderen als volwassenen zijn vrijwel altijd in mummieformaat, omdat je lichaamswarmte dan niet snel uit te slaapzak gaat. Vaak zijn deze van nylon, polyester of polyamide en kunnen gebruikt worden tot temperaturen van -30. Wel zijn deze slaapzakken het duurst. Prijzen liggen tussen de €50,- en €1000,-. Omdat deze modellen uitsluitend voor koude temperaturen bedoeld zijn, is het dus niet comfortabel om ze ook in de lente, zomer of binnen te gebruiken.

Zomer

Zomerslaapzakken hebben minder voering, zijn lichter en ventileren goed. Bovendien kun je ze vaak helemaal uitritsen zodat je ze als normale deken kunt gebruiken. Vooral katoenen en polyesterkatoenen slaapzakken voldoen vaak prima in zomerse omstandigheden. Ook als het wat kouder wordt blijf je in een beetje kwaliteit slaapzak tot een graad of 6 wel warm. Bekijk toch altijd goed de comforttemperatuur voordat je een slaapzak voor je kind aanschaft.

Herfst & lente

De meeste ‘zomerslaapzakken’ zijn geschikt voor drie seizoenen. Dat staat er meestal ook op. Daarom zijn specifieke herfst of lente (kinder)slaapzakken ook vrijwel nergens te verkrijgen. Als je kind van plan is om in de herfst of lente te kamperen is het dus handig om goed naar de comforttemperatuur te kijken en naar het materiaal. Is de kans dat het vochtig wordt? Kies dan niet voor katoen.


Ondergrond

In een bungalow of huis is de isolatie vanzelfsprekende velen malen beter dan op een goedkoop luchtbed in een tentje. Ook hier moet rekening mee worden gehouden als je een goed passend slaapzak voor je kind wil kopen. Kou komt namelijk veelal van de grond, dus de ondergrond waar je op slaapt heeft veel invloed op hoeveel kou er naar binnendringt.

Bed

Een traditioneel bed met matras in een woning of bungalow heeft een uitstekende isolatie. Je hoeft hierbij dus geen rekening te houden om een extra dikke slaapzak te kopen. Voordat de kou door de vloer, bed en matras naar binnen glipt moet het wel extreem koud worden en deze temperaturen zijn maar op een paar plekken ter wereld haalbaar.

Luchtbed

Een luchtbed daarentegen isoleert slecht. De kou die uit de grond komt gaat dwars door het luchtbed heen en doet beroep op je slaapzak. Je kunt nu twee dingen doen: of een warme slaapzak kopen die tegen relatief lage temperaturen kunnen of een isolatiemat kopen voor onder je luchtbed. Deze zijn vaak voor een paar euro te koop en werken vaak prima. Een combinatie van beide is natuurlijk de beste en meest betrouwbare oplossing. Tot slot is een luchtbed een van de meest comfortabele ondergronden van outdoor slapen.

Schuimmatras/matje

Een schuimmatras, ook wel matje genoemd wordt veel gebruikt door mensen die op fiets- of wandelvakantie gaan. Ze zijn vaak licht van gewicht en makkelijk op te bergen. Ook isoleren ze vaak zeer goed, vooral als ze wat dikker zijn. Het grote nadeel is dat het slaapcomfort slecht is, waardoor de slaapkwaliteit van je kind niet gegarandeerd is. Bij zulke matjes horen vaak mummieslaapzakken van polyester omdat deze ook makkelijk en licht te vervoeren zijn.

Schuimluchtmatras

Zoals het woord al zegt is dit een luchtbed met een schuimlaag erin waardoor de boel goed geïsoleerd wordt en het slaapcomfort goed is. Bovendien is het pakvolume relatief klein waardoor ze goed mee te nemen zijn. Voor zowel kinderen als volwassenen zijn deze matjes ideaal. Wel zijn ze duurder dan bijvoorbeeld luchtbedden die je al voor een paar tientjes kan aanschaffen. Om meer te weten te komen over deze matjes kun je het best googelen op ‘self-inflating matras’.


Maat

Kinderen verschillen behoorlijk in formaat en daarom is het belangrijk om de juiste slaapzakmaat te kiezen. Ze zijn er al vanaf 60 centimeter voor baby’s en gaan door tot 230 centimeter voor zeer lange volwassenen. Een te lange slaapzak kan vooral in de winter vervelend zijn omdat deze dan niet de lichaamswarmte dichtbij je houdt die je dan wel nodig hebt. Zomerslaapzakken kunnen prima op de groei gekocht worden, omdat het dan vaak geen punt is om warm te blijven.

Richtlijn

Er zijn geen specifieke lichaamslengtes die precies bij een bepaald formaat slaapzak horen. Het handigst is om je aan de volgende richtlijnen te houden: koop een slaapzak voor je kind die ongeveer 25 centimeter langer is dan zijn of haar eigen lengte. De breedte is meestal standaard en voor kinderen zo’n 70 centimeter. Voor volwassenen is dat tussen de 80 en 90. Kinderslaapzakken zijn er in verschillende formaten te krijgen. Meestal staat in de beschrijving tot welke lengte kind de slaapzak geschikt is. Meestal voor kinderen tussen de 130 centimeter en volwassenenmaten. Ook voor baby’s zijn er specifieke maten om zo de lichaamswarmte goed vast te houden.


Tips om warm te blijven

Als het na het vinden van een goede slaapzak toch niet lukt om warm te blijven zijn er gelukkig verschillende maniertjes om je kind op te warmen om in slaap te komen. Er is namelijk niets vervelender dan ‘s nachts door de kou wakker liggen. Bovendien is dat zeer vermoeiend voor je lichaam omdat die constant bezig is om de temperatuur in je lichaam op peil te krijgen. Hierbij dan ook handige tips om warm te blijven tijdens het kamperen.

  • Wees verzadigd; zorg dat je geen honger of dorst meer hebt
  • Neem een kruik mee
  • Thermokleding
  • Niet je haar nat maken voor het slapen
  • Mummieslaapzak
  • Doe niet te veel kleding aan; dit houdt je lichaamswarmte niet goed vast
  • Ga in de foetushouding liggen
  • Extra dekens of warmtelamp
  • Knuffelen: heeft je kind het koud? Knuffel hem of haar dan even goed warm

Conclusie

Bij de aanschaf van een slaapzak voor je kind dien je te letten op vier factoren: overnachtingsplek, seizoen, maat en ondergrond. Bij overnachtingsplekken is vooral het onderscheid tussen binnen en buiten van belang en bij seizoen de dikte en voering van de slaapzak. Wat betreft de ondergrond is het handig om je er bewust van te zijn hoe goed het isoleert. Zo zorg je ervoor dat je kind geen kou lijdt. Tot slot is de maat van een slaapzak voor je kind ook handig voor de juiste temperatuur en comfort. Heeft je kind het toch nog koud? Sla dan de tips op die hierboven staan.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag