Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je een goedkope vakantie in de meivakantie?

Hoe vind je een goedkope vakantie in de meivakantie?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De meivakantie is het uitgelezen moment om er eens met het hele gezin een weekje tussenuit te gaan. De lange winter ligt net achter je en met een beetje geluk is het al erg prettig lenteweer. De kans is groot dat je daarom echt zin hebt om er eindelijk weer eens samen op uit te trekken. Dat kan binnen Nederland, maar natuurlijk kun je ook de zon opzoeken om alvast een voorproefje te nemen op de zomer.

Vakanties zijn altijd leuk maar helaas meestal ook vrij duur. Hoe zorg je dus dat je ook met een klein budget een fijne meivakantie kunt hebben? In dit artikel geven we je tal van suggesties waarvan de meeste speciaal op de meivakantie zijn toegespitst, maar waar je natuurlijk ook tijdens andere vakanties kunt profiteren.


Wanneer is de meivakantie?

De meivakantie is een schoolvakantie die meestal 1 week duurt. Hij valt meestal aan het eind van april of begin mei. De meivakantie is een landelijke vakantie, wat betekent dat de scholen in alle drie de regio’s (Zuid, Midden en Noord) gelijktijdig vrij hebben. Scholen hebben tegenwoordig echter wel meer eigen zeggenschap over hoe ze vakanties willen invullen. Daardoor het heel goed zijn dat je eigen kinderen twee weken vrij hebben omdat er door de school een extra week aan de meivakantie is toegevoegd. Hoe zorg je ervoor dat je in deze vakantie relatief voordelig met het hele gezin er lekker tussenuit kunt?

Meivakantie 2019;  27 apr 2019  t/m  5 mei 2019  (week 18)


Boek ver van tevoren of juist echt last minute

Het beste moment om een vakantie te boeken is altijd zo ver mogelijk van tevoren. Dan is er namelijk nog de meeste keus en kun je dus ook de laagste prijzen vinden. Maar wanneer dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat je vrij kort voor de meivakantie besluit dat je toch wel zin hebt om er even tussenuit te gaan, dan kan het juist weer de moeite lonen om heel last minute te boeken. Het gaat dan bijvoorbeeld om een reis die door iemand anders op het laatste moment is geannuleerd. Dat is natuurlijk een beetje spannend, want je weet nog niet precies waar je naartoe gaat en je loopt altijd het risico dat je niets iets leukst zult vinden. Maar je maakt ook een goede kans op een fijne en verrassende vakantie voor een absolute bodemprijs.


Lekker weg in eigen land

blank

Wanneer je vakantie viert in eigen land kun je veel kosten besparen op de reis. Een vakantie binnen Nederland kan bovendien ook gewoon heel leuk zijn. Wanneer je kiest voor overnachten in een vakantiehuisje of op een bungalowpark moet je er wel rekening mee houden dat de prijzen in de meivakantie vaak hoger zijn dan in de periode daarvoor. Dat komt doordat de Nederlandse hotelhouders en bungalowparken zelf natuurlijk ook wel snappen dat veel mensen er tijdens de meivakantie even lekker tussenuit willen. Het kan dan interessant zijn om voor een ander soort overnachting te kiezen waarbij de prijzen minder sterk stijgen en dalen gedurende het seizoen. Denk daarbij bijvoorbeeld eens aan bed & breakfasts. Met name bij die laatste categorie is de kamerprijs per persoon per nacht vaak het gehele jaar gelijk. Bovendien is het lekkere ontbijt bij de prijs inbegrepen. En boek je meerdere nachten in hetzelfde B&B? Dan krijg je vaak ook nog eens leuke kortingen.


Ga naar een land waar mensen zelf niet vrij zijn

Wanneer er in een populair vakantieland ook nog eens vakantie is op het moment dat je er zelf heen wilt gaan betaal je vaak de hoofdprijs voor je overnachting. Daarom is het slim om een land uit te kiezen waar de lokale bevolking op het moment van je verblijf zelf geen vakantie heeft. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Denemarken, een land waar je redelijk eenvoudig heen rijdt en waar enorm veel leuke dingen te zien zijn. Een ander prachtig land om tijdens de meivakantie naartoe te gaan is Ierland. Want niet alleen kun je er goedkoop overnachtingen boeken, begin mei is ook nog eens de tijd van het jaar waarop er gemiddeld de minste neerslag valt in het land.


Ga een lang weekend of midweek

Wanneer je wel zin hebt om er even lekker tussenuit te zijn maar daar niet teveel kosten aan wilt hebben is een lang weekend of een midweek ook een leuk idee. Bij een lang weekend vertrek je al op vrijdag en kom je op maandag weer terug, waardoor je ook nog een groot deel van de meivakantie hebt om thuis te klussen of lekker te relaxen. Bij een midweek vertrek je op maandag en ga je vrijdag weer naar huis. Een midweek of lang weekend kan flink schelen op de normale huurprijs van een vakantiehuisje, helemaal wanneer je graag naar een bungalowpark wilt. Die zijn in de meivakantie namelijk meestal wat duurder dan wanneer er geen schoolvakanties zijn, door dus voor een kortere verblijfsduur te kiezen bespaar je flink wat kosten.


Ga met een groep op vakantie en deel de kosten

Met hoe meer mensen je op vakantie gaat, des te lager de kosten per persoon zullen uitvallen. Een vakantiehuisje voor 10 personen kost namelijk niet direct 2 keer zoveel als eentje waar slechts 5 personen welkom zijn. Een vakantie tijdens de meivakantie kan daardoor bijvoorbeeld een erg leuke en verrassend voordelige manier zijn om met de hele familie er tussenuit te gaan. Maar je kunt natuurlijk ook met bevriende koppels en hun kinderen samen op vakantie. Het is logisch dat je alleen op vakantie moet gaan met mensen waarmee je het niet alleen een week lang goed uit kunt houden, maar met wie het ook echt gezellig zal worden. Als dat het geval is kan zo’n vakantie zelfs nog wel leuker worden dan anders!


Boek all inclusive een reis naar de zon

Het kan in het voorjaar nog behoorlijk koud en guur zijn in Nederland en dan kan het erg fijn zijn een weekje de zon op te zoeken. Wanneer je een all-inclusive vakantie boekt weet je zeker dat je niet snel voor onverwachte kosten komt te staan. Bij deze vakanties zijn namelijk niet alleen de (vlieg)reis, de overnachting en de meeste maaltijden inbegrepen, maar vaak ook bijkomende kostenposten zoals de reis van het vliegveld naar het hotel. Dat is heel prettig, want door de laagste prijs te zoeken weet je al van tevoren dat daar nog amper kosten bij zullen komen. Hoeveel je ter plekke aan uitjes, uit eten gaan en souvenirs voor jezelf of het thuisfront wilt besteden heb je vervolgens helemaal zelf in de hand. Hoeveel dat kost ligt natuurlijk ook voor een groot deel aan je bestemming.


Kies een goedkoper vakantieland uit

Door een vakantie te boeken naar Griekenland of Turkije kun je profiteren van lage prijzen doordat deze landen momenteel veel moeite hebben om hun hotels te vullen. Doordat ze wel voor een groot deel afhankelijk zijn van toerisme is het attractief houden van de vakantieoorden van groot belang. Daarom worden er momenteel regelmatig hoge kortingen van wel 60 tot 75 procent gegeven op de normale arrangementen. Zo hoopt men de vakantieplaatsen gezellig druk en dus aantrekkelijk te houden voor toeristen uit andere landen. Bijkomend voordeel: je profiteert van de sterke koers van de euro ten opzichte van de lokale munt zodat je ook heel voordelig uit eten kunt en goedkoop kunt shoppen.


Ruil een weekje van woning

Als je toch al van plan was om in eigen land op vakantie te gaan dan kan de meivakantie een prima moment zijn om van woning te ruilen, bijvoorbeeld met vrienden of familie die in een heel ander deel van het land wonen. De meivakantie is tenslotte een landelijke vakantie, waardoor je zeker weet dat je gelijktijdig vrij zult hebben. Doordat je in elkaars huis verblijft ben je alleen geld kwijt aan het vervoer, wat binnen Nederland nooit veel meer zal zijn dan ongeveer 100 euro benzinekosten voor de heen- plus de terugreis. En het is natuurlijk het ideale moment om eens een heel ander deel van het land te ontdekken. Als je van plan bent met de trein te gaan let dan al vooraf goed op aanbiedingen voor treintickets, want de NS heeft in veel schoolvakanties speciale acties waarmee je voordelig met de trein kunt reizen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag