Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Veel gestelde vragen over ESTA (Amerikaans visum)

Veel gestelde vragen over ESTA (Amerikaans visum)

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een reis naar de Verenigde Staten is na 11 september 2001 niet meer zo gemakkelijk te maken als in de periode voor deze gitzwarte dag in de geschiedenis. De Amerikaanse overheid wilt graag weten wie het land komt bezoeken, hoe lang het verblijf duurt en waar je dan precies verblijft. Waar je vroeger in het vliegtuig nog het groene formulier genaamd I-94W moest invullen voordat je aankwam op de luchthaven in Amerika, kun je je tegenwoordig digitaal registreren via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Hoe dat precies werkt en hoe lang de ESTA geldig is lees je in onderstaand artikel.


Wat is een ESTA precies?

In de digitale wereld van vandaag de dag bedient gemak de mens. Zodoende introduceerde de Amerikaanse regering in 2009 het elektronische systeem waarmee reizigers via het internet een reistoestemming kunnen aanvragen. De ESTA zal moeten worden aangevraagd als je een inwoner bent van een land dat onder het Visa Waiver Program valt. Nederland en België vallen hieronder en zodoende heb je een ESTA reistoestemming nodig om het land te betreden, ongeacht of je dit per vliegtuig of per boot doet.


Hoe lang is de ESTA geldig?

Om maar direct antwoord te geven op de vraag: 2 jaar of tot de geldigheidsduur van je paspoort vervalt. Heb je een nieuw paspoort nodig, dan zal je ook een nieuwe aanvraag moeten doen. De ESTA reistoestemming geldt voor tijdelijke toeristische- of zakenreizen naar de Verenigde Staten. Je mag maximaal 90 dagen in het land verblijven, maar je mag het land wel zo vaak bezoeken als je wil gedurende de geldigheidsduur van de ESTA.
Heb ik een ESTA nodig als ik op doorreis ben?

Hoe stom dit ook klinkt: zelfs als je de luchthaven niet verlaat tijdens je doorreis heb je een ESTA nodig. Je komt tenslotte het land binnen en zodoende heb je ook in dat geval de reistoestemming gewoon nodig. Mocht je dus een tussenstop maken in de Verenigde Staten voor je reis naar Canada, Mexico of het Caribische gebied, zal je ten alle tijden over de ESTA reistoestemming moeten beschikken. Daarbij is het goed om te weten dat de dagen die je verblijft in Canada, Mexico of op de Caribische eilanden worden meegeteld binnen de maximale verblijfsduur van 90 dagen in de VS.


Wat zijn de vereisten voor een ESTA?

Om een ESTA reistoestemming te verkrijgen zal je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. In de eerste plaats moet je woonachtig zijn in een land dat deelneemt aan het Visa Waiver Program. Als Nederlander of Belg voldoe je automatisch aan deze voorwaarde. Vervolgens moet je paspoort geldig zijn tot zolang je verblijf duurt in de Verenigde Staten. De ESTA wordt gekoppeld aan je paspoort. Je zal dus met hetzelfde paspoort moeten reizen als waarop je de ESTA aanvraag hebt gedaan. Heb je een nieuw paspoort nodig, regel dan eerst het nieuwe paspoort en vervolgens pas de ESTA reistoestemming. Tevens mag je verblijf dus niet langer duren dan 90 dagen en zal je in het bezit moeten zijn van een retourticket of een doorreisticket van een luchtvaartmaatschappij en/of erkende rederij. Reis je over land naar Amerika (bijvoorbeeld vanuit Mexico), dan heb je geen ESTA nodig. In dat geval vul je bij de grensovergang het oude I-94W formulier in.


Wat heb ik nodig om een aanvraag te doen?

Je hebt een tweetal zaken nodig om de ESTA aan te vragen: een paspoort dat minimaal geldig is tot het einde van je verblijf in de Verenigde Staten en een betaalpas om de betaling te doen. Momenteel accepteert het ESTA systeem de volgende creditcards/betaalpassen: MasterCard, Visa, American Express en Discover (JCB, Diners Club). Beschik je niet over één van deze kaarten? Dan kan je je betaling ook via PayPal doen.


Kom ik met een ESTA reistoestemming sowieso de States binnen?

Je zou wellicht denken van wel, maar de ESTA reistoestemming geeft je geen garantie dat je Amerika mag betreden. Wanneer je aanvraag is goedgekeurd, betekent dit dat je reis naar de Verenigde Staten op basis van het Visa Waiver Program is toegestaan. Na aankomst word je gecontroleerd door een douane- en/of grensbewakingsambtenaar die zou kunnen vaststellen dat je toch niet in aanmerking komt voor toegang tot Amerika op basis van het Visa Waiver Programma en/of een andere Amerikaanse wettelijke bepaling. Een garantie geeft de ESTA dus helaas niet.

Wat als ik langer dan 90 dagen in Amerika wil verblijven?

Ben je van plan om langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten te verblijven, dan vraag je geen ESTA, maar een visum aan. Deze kun je aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in je eigen land. Het gaat hierbij om een niet-immigratie visum (zakelijk B1 of toeristisch B2 visum). Het benodigde DS-160 formulier kun je gelukkig wel al online invullen. Dat kan hier. Vervolgens kun je een afspraak maken bij de ambassade voor een interview.

Mijn ESTA is afgewezen. Kan ik nu niet naar de VS?

Als je aanvraag is afgewezen wilt dat niet zeggen dat je de VS niet inkomt. Het betekent alleen dat je niet onder het Visa Waiver Program naar de Verenigde Staten kunt afreizen. In dat geval kun je een visum aanvragen via de hierboven beschreven methode bij de Amerikaanse ambassade in je eigen land.


Wanneer treedt de ESTA in werking?

De ESTA reistoestemming treedt in werking zodra de reistoestemming is toegewezen. Dit is dus uiteraard ook de datum waarop de geldigheidsduur van de ESTA reistoestemming ingaat. Precies twee jaar na deze datum vervalt de geldigheidsduur weer van de reistoestemming. Het is aanbevolen om de ESTA reistoestemming minimaal 72 uur voor je vertrek aan te vragen. In uitzonderlijke gevallen kan de Amerikaanse overheid namelijk 72 uur de tijd nemen om je aanvraag te behandelen.

Moet mijn ESTA geldig zijn tijdens mijn verblijfsduur?

Je mag met de ESTA verklaring twee jaar lang de Verenigde Staten bezoeken, zo vaak als je wil. Het kan dus gebeuren dat de ESTA reistoestemming verloopt op het moment dat je in Amerika bent. Dit is geen probleem. Alleen om het land in te komen heb je de ESTA nodig. Tijdens je verblijf of tijdens het uitreizen is de ESTA reistoestemming niet benodigd. Uiteraard dient je paspoort wél geldig te zijn tot het moment dat je de Verenigde Staten weer verlaat.

Moet ik een bewijs meenemen dat mijn ESTA is toegewezen?

Nee. De ESTA reistoestemming wordt gekoppeld aan je paspoortnummer. Een extra bewijs dat de ESTA is toegewezen is dus niet benodigd. Het is voor jezelf echter wel aangeraden om de bevestigingsmail mee te nemen tijdens je reis. Gewoon voor de zekerheid.

Kan ik met mijn ESTA een vlucht nemen uit een land dat niet deelneemt aan het Visa Waiver Program?

Het kan voorkomen dat je vanuit een ander land naar de VS wil afreizen. Daarbij maakt het niet uit of dit land deelneemt aan het Visa Waiver Program. Zolang jij zelf aan de voorwaarde voldoet kun je overal ter wereld een vlucht nemen naar de Verenigde Staten.


Waar vraag ik de ESTA aan?

Op het internet zijn veel websites te vinden waar je je ESTA reistoestemming kunt aanvragen. Vaak vragen deze websites een (kleine) vergoeding voor het aanvragen. Niet nodig, want via de officiële website kun je dit in een handomdraai zelf doen. Mocht je Engels niet zo goed zijn, pas de taal dan gewoon even aan naar het Nederlands (of een andere taal als dat makkelijker voor je is). Op deze website vind je ook veelgestelde vragen rondom het aanvragen van de ESTA. Veel van de onderwerpen zijn in dit artikel al voorbij gekomen, maar mocht je met meer vragen zitten kun je een kijkje nemen op de FAQ-pagina.

De kosten voor het aanvragen van de ESTA reistoestemming bedragen op het moment van schrijven $ 14,- en deze kun je dus via diverse betaalpassen of PayPal via de beveiligde verbinding direct voldoen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag