Alles wat je moet weten als je wilt emigreren naar Amerika

Alles wat je moet weten als je wilt emigreren naar Amerika

Laatst bijgewerkt: 15 april 2019

Amerika is populair voor Nederlanders als het gaat om emigreren. Niet gek, want het land biedt veel ruimte en staat erom bekend dat hard werken en het tonen van ambitie beloond worden. Er zijn veel verschillende staten waar je je kan vestigen, waarbij sommige een warm klimaat kennen. De steden zijn er een stuk groter en aan de andere kant kennen de Verenigde Staten ook veel mooie natuur. Voor veel mensen zijn er redenen genoeg om te verkassen. Emigreren naar Amerika gaat niet zomaar. Je moet er veel voor doen en je goed voorbereiden. In dit artikel zochten we precies uit wat er allemaal nodig is om in de Verenigde Staten te wonen.


Waar moet je rekening mee houden als je wilt emigreren naar Amerika?

In Amerika wonen biedt veel mogelijkheden: ruimte, natuur, grote steden en het maken van carrière. Daar moet je echter wel wat voor doen. In de eerste plaats is het belangrijk om een visum te hebben en aan het werk te kunnen. In onze artikelen over werken in Amerika en een visum aanvragen kan je daar meer over lezen. Overigens is het visum dat we in het laatstgenoemde artikel noemen twee jaar geldig. Om (permanent) in Amerika te wonen heb je de zogeheten ‘Greencard’ nodig waarover we verderop in deze blog meer vertellen.

Er zijn allerlei manieren om je te vestigen in Amerika en die bespreken we allemaal in deze blog. Daarnaast zal je rekening moeten houden met allerlei praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het kopen of huren van een huis
 • Je rijbewijs (uit Nederland) dat in Amerika slechts drie maanden geldig is.
 • Je moet je emigratie vermelden bij de UWV in Nederland
 • Je hebt een paspoort nodig dat geldig is zolang je in Amerika woont. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig.
 • Om in Amerika te blijven wonen heb je een Greencard nodig en deze krijg je niet zomaar.

 

 


Wat de Greencard is en wat je erover moet weten als je wilt emigreren

We hebben in één van onze artikelen besproken wat de ESTA (visum) is, hoe je ‘m aanvraagt en dat deze twee jaar geldig is. Om permanent in Amerika te blijven heb je echter de Greencard nodig. Deze kaart, die je ‘toestemming’ geeft om voorgoed in Amerika te wonen, geeft je dezelfde rechten, plichten en voordelen als Amerikaanse staatsburgers. Alleen het stemrecht heb je helaas niet, en er zijn enkele sociale voorzieningen waar je geen recht op hebt.
Er zijn verschillende Greencards en de meest gebruikelijke is 10 jaar geldig, waarna je deze kan laten verlengen.

Er zijn verschillende manieren om aan een Greencard te komen, maar je kan hem niet zomaar ‘even’ aanvragen, zoals de ESTA. De komst van president Donald Trump heeft het aanvragen van de Greencard bovendien moeilijker gemaakt (of dat wordt het in de nabije toekomst). Trump wil meer voorwaarden gaan stellen aan het kunnen wonen in Amerika.
Wat je moet doen, of hebben om de Greencard te verkrijgen:

 • Een leeftijd van 26 à 30 jaar is ideaal.
 • Je moet vloeiend Engels spreken.
 • Bij voorkeur ben je goed opgeleid
 • In het bezit van bijzondere prijzen zoals een ‘Nobel Prize’ of een Olympische medaille.
 • Een groot kapitaal maakt het verkrijgen van een Greencard makkelijker (dit stimuleert de Amerikaanse economie omdat je dan een bedrijf kan starten en mensen aan het werk kan zetten).
 • Je hebt een Amerikaanse werkgever die jou een permanente baan in de Verenigde Staten kan aanbieden. Het is echter een duur en tijdrovend proces voor de werkgever om aan te tonen waarom een Nederlander moet worden ingehuurd. Veel Amerikaanse werkgevers laten zich hierdoor afschrikken. Dit is dus een lastige weg, maar het is niet onmogelijk.
 • Je kan meedoen aan de Greencard loterij. Jaarlijks geeft Amerika bij deze loterij tot 50.000 verblijfsvergunningen weg. Iedereen kan meedoen aan de trekking, al is de loterij vooral bedoelt voor landen waar weinig migranten vandaan komen. Meedoen is gratis (let op, er zijn ook websites die geld vragen voor je registratie, maar dat is niet nodig).
 • Je kan je laten sponsoren door iemand die al een Amerikaans staatsburger is. Dit gaat dan om een familielid (je ouders), of iemand waar jij mee getrouwd bent. Voor andere familieleden (broers, zussen) zijn er ook een beperkt aantal Greencards beschikbaar.

De voorwaardelijke Greencard

In het geval van een huwelijk (dat we hierboven noemden) of een investering van minstens 1 miljoen dollar, kan er ook een tijdelijke, voorwaardelijke Greencard worden gegeven. Deze is twee jaar geldig. Na deze twee jaar kan de immigrant een aanvraag doen voor een permanente Greencard (verblijfsvergunning).
Als de immigrant fraudeert, wordt de tijdelijke Greencard ingetrokken.

Het naturalisatieproces na het aanvragen van je Greencard

Als je voorgoed in de Verenigde Staten wilt blijven wonen, wil je waarschijnlijk dezelfde rechten als die Amerikaanse Staatsburgers hebben. Je kan daarvoor na vijf jaar in Amerika wonen met de Greencard, een naturalisatieproces starten om een Amerikaans staatsburger te worden met alle rechten en plichten die daarbij horen.


Praktische tips voor het verhuizen en het kopen of huren van een huis

Tijd om een woning in Amerika te regelen. Allereerst is het belangrijk om goed te weten waar je zou willen wonen in de Verenigde Staten. Amerika is groot, en over alle staten, gebieden en steden valt eindeloos veel te vertellen. Ook per staat kan bijvoorbeeld het klimaat, afhangen van de plaats waar je gaat wonen. In Californië is het zuiden bijvoorbeeld een stuk warmer en droger dan in het noorden. Aan de kust is het er juist koeler. Staten zoals bijvoorbeeld Alaska en Minnesota liggen veel noordelijker en zijn stukken kouder.
Wil je op het platteland wonen, hou er dan rekening mee dat de afstanden daar fors groter zijn dan in Nederland. Iets wat wel hetzelfde is als in Nederland (en eigenlijk overal ter wereld) is dat wonen in de stad een stuk duurder is dan wonen in een dorp.

Handig om te weten als je een woning wilt gaan huren

De prijs van een huurwoning in Amerika, wordt bepaald door de staat, de ligging en het woonoppervlak. Vaak zijn hoger gelegen appartementen wat duurder, omdat je hoger in het gebouw geen last hebt van bijvoorbeeld straatgeluiden. Andere handige zaken om te weten zijn:

 • Naast appartementen, zijn er in Amerika ook zogeheten condominiums. Een condominium is een appartementencomplex met gedeelde faciliteiten zoals bijvoorbeeld sportfaciliteiten en een zwembad.
 • Eenpersoons appartementen worden ook wel ‘efficiency’, ‘studio’ of ‘bachelor’ genoemd.
 • Er zijn zowel gemeubileerde als ongemeubileerde woningen te huur.
 • Veel verhuurders werken met contracten van minimaal een heel of een half jaar.
 • Je kan huurwoningen vinden op onder meer de websites www.forrentmag.com, www.homes.com en www.aptforrent.com
 • Je kan voor het zoeken van een huurwoning ook terecht op www.craigslist.org, dit is de Amerikaanse Marktplaats.

Een huis kopen in Amerika, kan dat als immigrant en waar moet je op letten?

Je kan een huis kopen in Amerika, maar dit is wat minder eenvoudig dan huren. Wil je toch een koophuis in Amerika, dan is het voordeliger om daarvoor in Nederland een hypotheek aan te vragen. Buitenlanders moeten in de Verenigde staten namelijk al een groot aandeel van het huis betalen, voor ze er een hypotheek afsluiten. Dit gaat om 60%, dus dat is behoorlijk veel.
Wat moet je regelen voor het kopen van een huis in de Verenigde Staten en welke keuze heb je:

 • Je hebt een social security number nodig, dit is hetzelfde als het BSN in Nederland.
 • Als je het huis in één keer zou kunnen betalen, volstaat een bewijs dat je dit geld ook inderdaad in je bezit hebt.
 • Je kan een hypotheek afsluiten in Nederland.
 • Je kan een Amerikaanse hypotheek afsluiten, maar daar moet je behoorlijk vermogend voor zijn.

Het social security number heb je pas nodig na het doen van je bod, wanneer je kiest voor een hypotheek in Nederland.

Je hebt een huis gevonden en wil verhuizen

Een verhuizing naar Amerika vraagt wat meer van je dan een verhuizing naar een buurland. Je hebt hier een geschikte verhuizer voor nodig en het zal ook wat kosten vragen. Slim is om eerst een aantal verhuizers die dit doen, te vergelijken in de kosten. Kijk ook of het mogelijk is dat jouw verhuizer de verhuizing combineert met de verhuizing van een ander. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten.
Wat moet je nog meer doen:

 • Controleer hoe de aansprakelijkheidsverzekering geregeld is door de verhuizer.
 • Pak zelf je spullen al in voor de verhuizer
 • Grote, goedkopere spullen kan je het beste in Amerika zelf kopen. Het kost namelijk extra geld om ze te vervoeren en in Amerika is de BTW lager.
 • Als je tijdelijke opslag nodig hebt voor je spullen, kan je dit vaak bij de verhuizer regelen.
 • Het stroomnet in Amerika is niet hetzelfde als hier in Nederland. Hier gebruiken wij 220 Volt, terwijl er in Amerika 110 Volt gebruikt wordt. Sommige apparaten kunnen ook gebruikt worden met 110 volt, en voor andere apparaten heb je een schakelaar nodig. Ook heeft Amerika andere stekkers, dus het kan handig zijn om een verloopstuk mee te nemen (overweeg hierbij welke apparaten je per se mee wilt nemen).

Verderop in deze blog bespreken we ook het meeverhuizen van je huisdier.


Belasting

Net als Nederland kent Amerika een progressief belastingstelsel. Dat wil zeggen dat als je een hoger inkomen hebt, je ook meer belasting betaald. Je doet altijd aangifte in de maand april en het nieuwe jaar loopt vervolgens ook weer tot april. Omdat de Verenigde Staten en Nederland een verdrag hebben getekend, hoef je nooit dubbele heffing te betalen over je inkomsten. Wel is het belangrijk om goed te informeren bij de belastingdienst in welk land je belasting dienst af te dragen als je zowel in Amerika als in Nederland werkt.
De BTW in de Verenigde Staten is lager dan in Nederland. Als je in Nederland een product koopt, komt daar altijd 21% BTW bij. In Amerika is dit 5 tot 10%. Het verschilt per staat, maar het BTW percentage is lager dan in Nederland.

De Belastingdienst in Amerika wordt de Internal Revenue Service genoemd (IRS). Net als in Nederland moet je verschillende stappen doorlopen om aangifte te doen. Je kan online verschillende (Nederlandse) instructies vinden over wat je moet doorlopen en waar je op moet letten.


Wat je moet weten over het zorgstelsel in Amerika

De Verenigde Staten staan bekend om het dure zorgstelsel, in combinatie met het feit dat een zorgverzekering niet verplicht is. Heel anders dan in Nederland, dus. Voormalig president Obama heeft echter de ‘Affordable Care Act’ ingevoerd, waardoor alle mensen die belastingplichtig zijn, een zorgverzekering moeten hebben. In Amerika worden zorgverzekeringen door particulieren geregeld en ongeveer 66% van alle werknemers hebben er één. Via je werkgever kan je korting krijgen op je zorgverzekering. Ook wordt er gekeken naar je leefstijl. Je zorgverzekering is goedkoper als je bijvoorbeeld niet rookt.

De zorgverzekering in Amerika wordt onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • Bronze
 • Silver
 • Gold
 • Platinum

Welke kosten je uiteindelijk betaalt (dus welke categorie) wordt uiteindelijk bepaald door je gezondheid en inkomen.


Cultuur

De Verenigde Staten zijn net als Nederland, typisch westers. Toch zijn er wel wat cultuurverschillen met Nederland. Hier zetten we de belangrijkste op een rijtje:

 • Amerikanen zijn beleefd en vriendelijk. Ze delen eerder (gemeende) complimenten uit dan kritiek.
 • Wanneer een Amerikaan enthousiast is, zal hij dit meer laten blijken dan een Nederlander. Nederlanders zijn wat nuchterder en meer ingetogen.
 • Amerikanen nemen meer risico met geld en ondernemen. Ze zijn minder spaarzaam dan Nederlanders en praten ook makkelijker over geld en inkomen, waar de Nederlander dit niet snel zou doen.
 • Op de werkvloer speelt hiërarchie een grotere rol dan in Nederland.
 • Grote delen van Amerika (vooral het westerse, geïndustrialiseerde deel) zijn religieuzer dan in Nederland. Je kent vast de woorden ‘God bless America’ wel na de toespraak van een president.
 • Wat betreft werk hebben Amerikanen veel minder vakantiedagen dan wij. Slechts 10 vakantiedagen is geen uitzondering.

Verder zal je de Amerikaanse cultuur ook zelf moeten beleven. Je zal de nuances dan meer aanvoelen. Wat betreft vriendelijkheid zijn Amerikanen in elk geval niet erg moeilijk in de omgang.


Huisdier meenemen

Misschien heb je een huisdier dat met je mee zal emigreren. Dat levert niet veel problemen op, maar er zijn enkele punten waar je rekening mee moet houden:

 • Een dier jonger dan 3 maanden, moet minimaal 21 dagen voor de reis tegen hondsdolheid zijn ingeënt.
 • Het dier moet een Europees dierenpaspoort hebben en gechipt zijn.
 • Dieren worden niet in elk hotel en motel toegelaten, dus hou daar rekening mee als je moet overnachten.
 • Dieren worden niet overal in het openbaar vervoer toegelaten.

Zorg er dus voor dat je dier gechipt, ingeënt en geïdentificeerd is met een paspoort.


Waar moet je rekening mee houden wat betreft je rijbewijs?

De eerste drie maanden in Amerika kan je autorijden met je Nederlandse rijbewijs. Daarna heb je een Amerikaans rijbewijs nodig. Deze kan je krijgen na een eenvoudige rijtest. Je hoeft dus niet opnieuw je rijbewijs te halen, maar je moet wel kunnen aantonen dat je rijvaardigheid in orde is.
In de Verenigde Staten rijdt men natuurlijk links, dus dat kan iets zijn waar je wat aan moet wennen.

 

 


Emigreren naar Amerika is goed mogelijk, maar je moet er wel wat voor doen.

Het grootste ‘obstakel’ wanneer je in de Verenigde Staten wilt gaan wonen, is het verkrijgen van een Greencard, een verblijfsvergunning. Je komt makkelijker aan de Greencard als je naaste familie hebt wonen in Amerika. Heb je dat niet, dan ben je in het voordeel wanneer je goed Engels spreekt, hoogopgeleid bent, of wanneer je een Amerikaanse werkgever hebt. Een Amerikaanse werkgever die kan aantonen dat hij jou in Amerika nodig heeft, kan ervoor zorgen dat je de Greencard krijgt. Dit is echter duur en tijdrovend om aan te tonen. Er worden per jaar ook een groot aantal Greencards verloot.

Je kan een huis kopen of huren in Amerika, waarbij het bij een koophuis wordt aangeraden om in Nederland een hypotheek af te sluiten. In Amerika is dit erg duur voor immigranten (hiermee bedoelen we dat je 60% van het huis vooraf moet betalen). Je kan ook een woning huren. Hier zijn verschillende websites voor. Als je wilt immigreren is het handig om ruim op tijd naar een woning te zoeken. Zo kan je je op je gemak oriënteren en voorkom dat je veel bezichtigingen hebt bij huizen die toch niet geschikt zijn.

Het belastingstelsel in Amerika lijkt op dat van ons, maar het zorgstelsel niet. Hou er rekening mee dat je in Amerika drie maanden met je Nederlandse rijbewijs mag autorijden en dat je daarna een rijtest moet afleggen om een Amerikaans rijbewijs te krijgen.

 

 Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag