Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je geld verdienen zonder diploma?

Hoe kun je geld verdienen zonder diploma?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

John Lennon, Marck Zuckerberg, Coco Chanel, Walt Disney, Steve Jobs, Bill Gates en Michael Dell. Zomaar wat bekende namen die enorm rijk en welvarend zijn geworden zonder dat ze hun school hebben afgemaakt. Natuurlijk heeft lang niet iedere schoolverlater een baanbrekend idee die hem of haar rijk maakt. Een diploma kan in dat geval een goed fundament bieden voor je carriere, maar het is ook weer geen must. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om zonder diploma geld te verdienen en prima te kunnen leven.


Voor jezelf werken of voor een baas?

Er zijn simpelweg drie soorten type mensen wat dit betreft. De een vind het vreselijk om te werken voor een baas, de ander vind het juist heerlijk en de laatste heeft wel vrede met beide. Wanneer je wat voor jezelf wil beginnen moet je wel de juiste persoonlijkheid hebben: Lef, een ondernemend instinct, een dosis creativiteit, flexibiliteit en stressbestendigheid zijn kernwaarden die je moet hebben om succesvol te ondernemen. Denk je dat in je te hebben en zit je vol ideeën? Probeer dan eens een idee gedetailleerd uit te werken en deel en test het op kleine schaal! Zit er potentie in? (Later in dit artikel meer hierover)

Als je liever voor een baas werkt en je hebt geen diploma is het iets lastiger om dusdanig goed te verdienen dat je er normaal van kunt leven. Dit kan alleen als je een enorme passie en/of talent voor een specifiek iets hebt. Bijvoorbeeld schrijven, musiceren, tekenen, verkopen, handelen, beleggen, fotograferen, ICT of koken. Denk je dat je beschikt over een van deze of een ander talen en heb je er enorme passie voor? Kijk dan wat mogelijk is en wacht niet te lang! Want voor wie wacht komt alles steeds te laat. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om je op te werken binnen een bedrijf. In dat geval zul je wel altijd aan de onderkant moeten beginnen.


Alsnog studeren?

Wanneer je dit artikel leest zul je waarschijnlijk geen studie afgerond hebben of je ziet je huidige studie niet meer zitten. Vraag jezelf dan af of je wel de juiste studie hebt gekozen. Er zijn tegenwoordig zoveel studies dat er vast wel een studie bij moet zitten die je aanspreekt. Kijk niet gelijk naar wat je er mee kunt verdienen en of er werk in te vinden is, maar kijk vooral waar je goed in bent en wat je passie is. Verbreed je horizon en vraag eens een meeloopdag aan. Wie weet word je enthousiast en ben je een stap dichterbij een carrière in iets waar je hart ligt.

Hierbij een aantal jobs die je zonder diploma kunt doen.

Promotiewerk

Een manier om geld te verdienen zonder diploma is om promotiewerk te doen. Veel bedrijven zoeken werknemers die de deuren langs gaan om verschillende abonnementen te verkopen voor verschillende doelen: Energiemaatschappijen, ontwikkelingshulp, kranten etc. Er is relatief veel vraag naar promotiewerkers, omdat lang niet iedereen geschikt is voor dit werk. De meeste mensen zitten namelijk niet op jouw komst te wachten. Daardoor kun je soms nare reactie verwacht. Wel is er veel geld mee te verdienen. Zo krijg je meer geld naar mate je meer abonnementen verkoopt. Als jij dus een goede babbel hebt, sterk in je schoenen staat en het je een boost geeft als je iets verkoopt, is dit werk waarschijnlijk iets voor jou. De verdiensten liggen tussen de €10,- en €15,- euro per uur, exclusief de bonussen die op kunnen lopen tot €200 per dag.

Luchtverkeersleider

Dit is een perfect voorbeeld van een goedbetaalde baan zonder diploma. Als je kunt werken onder stressvolle omstandigheden en hoge druk, kun je veel geld verdienen als luchtverkeersleider, namelijk tussen de €6.000,- tot €10.000 euro per maand. Wel dien je hiervoor helemaal ‘gescreend’ te worden, zodat ze kunnen checken of jij geschikt bent voor dit werk. Ook volg je een je cursus voordat je aan dit werk kunt beginnen en zijn de werktijden zeer onregelmatig. Het is dus geen gemakkelijke weg. Maar eenmaal bewandeld verdien je zeer veel geld. Alle informatie over dit beroep vind je hier.

Vuilnisman

Misschien niet het meest gewaardeerde beroep, maar wel een prima verdienend beroep voor iemand zonder opleiding. Zo verdien je als vuilnisman maandelijks tussen de €1800 en €2300 euro. Werktijden zijn wel onregelmatig en moet je veel lichamelijk zwaar werk doen.

Taxichauffeur of rijinstructeur

Als je het leuk vindt om te rijden kun je daar iets mee doen. Een cursus voor taxichauffeur kost zo’n €800,- en om rijinstructeur te worden ben je ongeveer €3000,- kwijt. Beide beroepen hebben een salaris van rond de €2300 bruto. Ook hier geldt weer dat de werktijden vrij onregelmatig zijn en je te maken kan krijgen met vervelende klanten. Aan de andere kant kan het contact met mensen ook heel leuk zijn.

Callcenter

Als je liever achter je bureau werkt is er meestal ook genoeg plek bij callcenters. Hiervoor word je eerst kort (betaald) opgeleid. Je leert dan wat protocollen hoe je mensen het best kunt helpen of overhalen. Erg veel mensen ervaren de sfeer bij dit soort bedrijven als gezellig. Meestal werken er veel jonge mensen en is er na werktijd ruimte voor gezelligheid. Een ander voordeel is dat als je avontuurlijk ingesteld bent, je dit werk ook in het buitenland kunt doen. In Lissabon vragen ze bijvoorbeeld regelmatig mensen. Salaris ligt tussen de €10,- en €20,- per uur.

Postbezorger

Voor de ochtendkrant zijn nog weleens vacatures vrij. Voor 06.00 uur dien je vaak in jouw aangewezen wijk de dagkranten bezorgd te hebben. Het mooie aan deze tijden is dat je daarna nog tijd hebt voor een andere baan om geld te verdienen. Je kunt ook solliciteren als pakketbezorger bij bijvoorbeeld PostNL, Sandd of DHL. De tijdsdruk is meestal wel hoog, maar als je van rijden houdt hoeft dat niet voor problemen te zorgen.

Horeca

Werken in de horeca staat bekend als intensief werk voor weinig loon. Daar is in principe niets aan gelogen. Toch kiezen veel mensen voor dit werk, puur omdat ze het leuk vinden. Je hebt veel contact met gasten die er tenslotte voor hun ontspanning en plezier komen. Je hebt vaak leuke gesprekken en je bent altijd bezig. Uiteraard zijn er ook wel eens minder leuke gasten. Als je meer wilt verdienen kun je ook proberen een baan als barman te krijgen in een kroeg of club, dan verdien je meer als overdag!

Productiewerk

Dit is vooral fabriekswerk of werk in een grote loots. Je legt onderdelen op de goede plek, verplaatst een product of staat achter de lopende band. Door veel mensen wordt dit als geestdodend ervaren. Toch kan het best leuk zijn mits je leuke collega’s hebt waarmee je leuk kunt praten. Dat heb je natuurlijk niet voor het uitkiezen. Wel is het een baan waar je vrijwel direct aan de slag kan als je geld nodig hebt. Het salaris is relatief laag, zo’n €1800,- bruto. Een baan met z’n voor en nadelen dus.

Kistdrager

Een beroep waarbij je mentaal sterk in je schoenen moet staan is kistdrager. De naam zegt het al, je draagt de kist op begrafenissen. Je past je houding en gedrag aan en loopt in nette zwarte kleding met hoed. Verdiensten zijn ongeveer €15,- per uur.

Vrachtwagen- of buschauffeur

Voor beide beroepen dien je eerst te investeren. Je moet natuurlijk je benodigde rijbewijs halen waarvan de kosten op kunnen lopen tot €4000,-. De baangarantie is wel perfect. Zo is er al een tijd een enorme vraag naar buschauffeurs! Je kunt dus direct aan de slag. Als vrachtwagenchauffeur is het iets moeilijker, maar nog steeds prima. Vooral als je bereid bent om ook veel van huis weg te zijn en in het buitenland te werken.


Volg je talent en en passies: start een eigen onderneming

Iedereen heeft zijn of haar interesses en talenten. De een kan goed schrijven en musiceren en de ander is steengoed in ICT of autotechniek. Wanneer je geen opleiding gevolgd hebt kun je ervoor kiezen om jouw persoonlijke talenten en passies te achtervolgen. Als je bijvoorbeeld al een poos piano speelt kun je ervoor kiezen om les te gaan geven. Bied je diensten aan via Marktplaats of Facebook en je merkt snel genoeg of er vraag naar is. Hetzelfde geldt als je goed bent in ICT. Probeer het eens! Wie weet heb je op termijn zelfs ideeën voor een eigen onderneming en word jij de nieuwe Marck Zuckenberg. Een eerste stap kan voor een boost zorgen. Zorg wel dat je een goed plan hebt dat je dat kunt testen. Verschillende websites geven je hier tips over.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag