Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je het beste je studieboeken verkopen?

Hoe kun je het beste je studieboeken verkopen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je klaar bent met een studie en je hebt je diploma behaald dan heb je vaak een enorme stapel aan studieboeken in je bezit. Veel van deze boeken zal je misschien wel nooit meer gebruiken. Het is dan zonde om deze boeken weg te stoppen in een doos op zolder om ze daarna over 20 jaar tijdens het opruimen weer eens tegen te komen. Daarom kun je er ook voor kiezen om de studieboeken die nog relevant zijn voor een opleiding te verkopen. Zo verdien je er zelf nog iets aan en help je een student op een voordelige manier aan de benodigde lesmaterialen.

Waarom studieboeken verkopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je de studieboeken die je hebt wilt verkopen. Als je een opleiding hebt afgerond dan kun je de boeken die je niet meer gaat gebruiken vaak nog goed doorverkopen voor een leuke prijs. Ook als je gestopt bent met een studie, dan is het aan te raden om de boeken die je al hebt aangeschaft weer te verkopen. In dat geval zijn de boeken vaak nog relevant en kunnen ze door andere studenten goed gebruikt worden, duurzaam en goed voor je portemonnee dus. Heb je studieboeken aangeschaft die achteraf niet gebruikt hoefden te worden? Laat deze dan in de verpakking zitten, daardoor zal de waarde van de boeken hoger zijn dan wanneer ze uit de verpakking zijn gehaald.


Prijs afhankelijk van verschillende factoren

Het is afhankelijk van de studie waarvoor je de boeken hebt gebruikt of je ze ook makkelijk kunt verkopen. Als je een studie hebt gevolgd waar maar weinig studenten aan deelnemen, dan is het vaak lastiger om de boeken te verkopen dan wanneer je een studie hebt gevolgd met veel studenten. In het eerste geval is het waarschijnlijk wel eenvoudiger om de boeken die je wilt verkopen intern binnen de opleiding aan een student te verkopen. Het komt ook voor dat voor verschillende studies dezelfde boeken worden gebruikt voor bepaalde vakken. Zoek daarom uit of jouw boeken misschien gebruikt kunnen worden door een student van een andere opleiding.

Oude boeken of nieuwe boeken

Het is belangrijk dat de studieboeken die je wilt verkopen nog relevant zijn voor studenten. Een studieboek voor een rechtenstudie dat je 10 jaar geleden hebt gekocht is vaak helemaal niet meer relevant omdat er in die periode veel veranderingen op het gebied van rechten zijn geweest. Let er dan ook goed op dat de studieboeken niet te oud zijn als je ze wilt verkopen. Zoals gezegd kun je studieboeken die weinig of helemaal niet gebruikt zijn vaak het best verkopen. Als je een studieboek nog in de verpakking hebt zitten omdat je deze niet nodig hebt gehad voor een vak of omdat je gestopt bent met de opleiding, haal deze dan niet uit de verpakking. Dit maakt het namelijk aantrekkelijker voor een koper om dit boek aan te schaffen. Ook de prijs van het studieboek wordt hierdoor positief beïnvloed.


Waar verkoop je studieboeken?

Er zijn verschillende manieren om van je studieboeken af te komen. Maak voor het verkopen van studieboeken dan ook gebruik van verschillende kanalen en vraag om hulp van bijvoorbeeld studiegenoten en mensen in jouw omgeving. Misschien kennen zij iemand die een studie volgt in dezelfde richting als dat jij doet of hebt gedaan. Als deze persoon dan net op zoek is naar dat ene boek dat jij in je collectie hebt, dan kun je hier gemakkelijk vanaf komen. We hebben verschillende kanalen voor het verkopen van boeken voor je op een rijtje gezet.

Sociale media

Ben je benieuwd of iemand in jouw omgeving interesse heeft in jouw studieboeken? Plaats dan een bericht op verschillende sociale media. Hiermee heb je vaak een groot bereik doordat berichten onderling gedeeld kunnen worden. Zo kan het gebeuren dat een student die op zoek is naar studieboeken jouw bericht te zien krijgt en net op zoek is naar de studieboeken die je verkoopt. Sociale media zijn er dus niet alleen voor het plaatsen van leuke foto’s maar kunnen ook goed van pas komen als je iets wilt verkopen zoals jouw studieboeken. Voor elke studie zijn er bijvoorbeeld wel facebook-groepen waar je gratis je boeken aan kunt bieden.

Online verkopen

Op internet worden er veel verschillende mogelijkheden geboden om jouw studieboeken te verkopen. Je kunt er voor kiezen om gebruik te maken van een veilingsite zoals Ebay, Marktplaats of een ander platform waarop je jouw studieboeken kunt veilen. Het is ook mogelijk om studieboeken te verkopen via websites die hier speciaal voor zijn opgericht. Lees je goed in en zoek uit welke prijs je kunt vragen voor de studieboeken die je wilt verkopen voordat je ze online te koop aanbiedt.

Briefje ophangen

Als je net klaar met bent een studie dan heb je vaak nog toegang tot de school, hogeschool of universiteit waar je gestudeerd hebt. Een zeer handige manier om dan van je boeken af te komen en ze te verkopen is door een briefje op te hangen op de school waar je hebt gezeten. Dit kan tegenwoordig natuurlijk ook vaak online op het intranet van de studie waar je gestudeerd hebt. Op die manier kun je huidige studenten op de hoogte brengen van het feit dat je jouw studieboeken wilt verkopen. Zorg er ook voor dat het bericht terecht komt bij studenten van een andere opleiding die misschien gebruik maken van dezelfde studieboeken.

Boekhandel

Het is ook mogelijk om bij sommige boekhandels jouw complete set met studieboeken te koop aan te bieden. Boekhandels kopen vaak partijen met boeken in tegen een scherpe prijs zodat zij deze weer kunnen verkopen in de winkel. Als je hier gebruik van wilt maken ga er dan wel van uit dat de prijs die je zult krijgen voor jouw studieboeken niet de hoogste prijs is. Maak dan ook van deze optie gebruik als de eerdere mogelijkheden niet geholpen hebben.


Hoe bepaal je de prijs?

Het verkopen van studieboeken is eenvoudig als er maar vraag naar is. Als je een geïnteresseerde voor jouw studieboeken hebt gevonden dan komt waarschijnlijk de volgende vraag naar boven: “Welke prijs vraag je voor de boeken?”. De prijs die je vraagt voor studieboeken die je wilt verkopen is afhankelijk van verschillende factoren. Het is natuurlijk belangrijk dat het boek in goede staat verkeerd en het liefst niet te oud is. Ook de druk is vaak belangrijk vanwege de relevantie van de informatie in het boek. Hieronder kun je lezen hoe je het beste de prijs kunt bepalen voor jouw studieboeken.

De staat van het boek

Wil je een boek goed kunnen verkopen tegen een aantrekkelijke prijs voor jou en de koper? Dan moet het boek ook in goede staat verkeren. Een boek dat nog in de verpakking zit is helemaal perfect maar in veel gevallen heb je zelf gebruik gemaakt van het boek voor jouw studie. Zorg er dan ook voor dat het boek niet teveel beschadigd is zodat de koper er nog goed gebruik van kan maken. Een boek waar weinig in geschreven is of waar geen regels in gearceerd zijn kan vaak ook voor een betere prijs verkocht worden.

Relevantie van de inhoud

Als je studieboeken wilt verkopen aan studenten die de boeken zelf kunnen gebruiken dan is het wel zo handig dat de inhoud van de boeken nog relevant genoeg is. Een studieboek dat je aan het begin van een opleiding hebt gekocht heeft vaak al meerdere nieuwe drukken met andere informatie als opvolgers gekregen. Het is dus minder interessant voor studenten om een ouder boek te kopen als er ook nieuwere drukken tweedehands worden aangeboden. Let er dus goed op dat het boek nog wel gebruikt kan worden. Als een bepaald boek minder beïnvloedt wordt door nieuwe inhoud dan kun je dergelijke studieboeken vaak wel goed verkopen.

Prijzen vergelijken

Je kunt natuurlijk zelf een prijs bepalen voor iemand die alle boeken van je overneemt of per boek een willekeurige prijs vragen. Als je de boeken tegen een goede prijs wilt verkopen en er ook nog iets aan wilt overhouden dan is het aan te raden om de prijzen van jouw studieboeken te vergelijken met andere aanbieders. Dit kun je doen door op websites voor tweedehands boeken of studieboeken te zoeken naar het exemplaar dat jij wilt verkopen. Ook hierbij zijn de druk en de staat van het boek zeer belangrijk. Ga dus op zoek naar een boek dat in een soortgelijke staat verkeerd als jouw studieboek. Ook op online veilingsites zoals Marktplaats en Ebay kun je vaak terecht voor het vergelijken van prijzen.

Vraag om hulp

Vind je het lastig om een goede prijs te bepalen voor de studieboeken die je wilt verkopen, vraag dan om hulp. Dit kun je doen door bijvoorbeeld hulp te vragen van een docent die een bepaald vak geeft op de studie die je hebt gevolgd. Als deze aangeeft dat het boek nog een bepaalde waarde heeft en wat je er voor zou kunnen vragen dan heb je hier zeker wat aan. In dat geval is het misschien ook mogelijk dat deze docent jou kan helpen door via zijn netwerk studenten die het boek nodig hebben op de hoogte te stellen van de verkoop van jouw studieboeken.

Kringloopwinkel

Als de boeken die je wilt verkopen eigenlijk geen waarde meer hebben en niet gebruikt kunnen worden door studenten tijdens hun vakken, dan kun je ze alsnog op een goede manier weg doen. Je kunt jouw studieboeken dan bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel brengen. Daar worden naar kleding, meubels en andere artikelen ook vaak boeken verkocht. Als je de studieboeken besluit weg te brengen dan krijg je daar vaak niet voor betaald. Dit komt doordat de opbrengst van kringloopwinkels vaak bedoeld is voor goede doelen. Dus door jouw studieboeken weg te brengen naar een kringloopwinkel, draag je indirect bij aan het steunen van een goed doel.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag