Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe werkt loonheffingskorting? Wel of niet toepassen

Hoe werkt loonheffingskorting? Wel of niet toepassen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zie jij door de bomen het bos niet meer door alle moeilijke financiële begrippen? Geen reden tot paniek, want wij leggen op dik.nl/financieel alles kraakhelder uit over ingewikkelde geldzaken. In dit artikel lees je over loonheffingskorting. Loonheffingskorting is samengevat het minder betalen van loonbelasting. Hierdoor houd je meer loon over. Makkelijk gezegd: je betaalt minder belasting en krijgt meer geld. Hoe dat precies werkt, of jij daar ook recht op hebt en nog veel meer is te vinden in onderstaande tekst. Heb je vragen? Laat het ons weten!



Wat is loonheffingskorting?

Dit begrip houdt in dat je minder loonbelasting betaalt en dus meer loon overhoudt. Het is eigenlijk een samensmelting van twee begrippen: heffingskorting en arbeidskorting, maar dat mag je snel vergeten. Je hebt recht op de korting als je in loondienst werkt bij een of meerdere werkgevers of zzp’er bent. Ook als je een uitkering geniet maar wel gewerkt hebt kan je loonheffingskorting krijgen. Met andere woorden: iedereen die belasting betaalt krijgt te maken met loonheffingskorting.

In onderstaande video wordt kort en bondig duidelijk gemaakt wat hierboven beschreven is. Zo weet je zeker dat je precies weet wat loonheffingskorting nou precies inhoudt.


Zo gepiept!

Als je de video hebt bekeken weet misschien al hoe je kan zorgen dat de loonheffing goed geregeld is. Voor het gemak leggen we het nog even duidelijk uit. Wanneer je ergens begint te werken krijg je een formulier thuisgestuurd met alle informatie over de loonheffingskorting. Als je die simpelweg invult en inlevert heb je loonheffingskorting, zo gepiept! Later dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dat formulier invult.

Is het al lang geleden dat je bent begonnen met werken? Dan is de kans groot dat loonheffingskorting al van toepassing is. Navragen kan altijd voor de zekerheid. Ben je net begonnen met werken en heb je nog geen formulier gekregen? Vraag dan aan je werkgever of download het formulier zelf op de website van de belastingdienst. Stuur het ingevulde artikel gerust door naar je werkgever. Ze zijn verplicht hier rekening mee te houden. Behalve als je zwart werkt dan ;).


Twee banen, en nu?

Ben jij die fanatiekeling met twee banen? Helaas heb je dan geen recht op dubbele loonheffingskorting. Deze mag je slechts bij een werkgever toepassen. Als je slim bent doe je dat bij de baan waar je het meest verdient. Dit levert immers het meeste voordeel op. Vraag loonheffing absoluut niet bij beide banen aan. De belastingdienst zal er dan voor zorgen dat je al die kortingen weer terug moet betalen, simpelweg omdat het niet bij twee banen mag. Dat levert je volgens de overheid te veel korting op en dat zou niet eerlijk zijn. Houd daar dus goed rekening mee. Hoeveel ekkies deze loonheffing nou betreft lees je later dit artikel. Kleine spoiler: dit is geheel inkomensafhankelijk.


Hoe minder je werkt, hoe minder loonheffing je krijgt

Hoe meer je werkt, hoe meer je verdient en hoe meer loonheffing je ook krijgt. Tot op een bepaalde hoogte dan, want als je héél veel verdient krijg je minder loonheffingskorting. Dat is nou eenmaal overheidstechnisch zo geregeld. Mensen die fulltime werken krijgen meestal de volledige loonheffingskorting. Dit kan flink oplopen, afhankelijk van je inkomen. Hoeveel dat precies is weten we niet, omdat ieder zijn of haar inkomen anders is. Maar denk bedragen tot €6.000,-. In het laatste hoofdstuk verwijzen we je naar een rekentool om precies uit te reken hoeveel loonheffingskorting jij krijgt.

Parttime baan

Als je niet fulltime werkt geniet je niet van de volledige loonheffingskorting. Maar bedenk je wel goed dat je alsnog recht heb op een gedeeltelijke loonheffingskorting. Dit scheelt vaak toch enkele honderden euro’s per jaar! Zorg dus dat je altijd het ingevulde formulier inlevert, ook al werk je maar weinig. Voor een betaalde stage kun je ook prima een formulier opsturen zodat je gebruik maakt van loonheffingskorting.


Geen loonheffingskorting toepassen? Of toch wel?

Je kunt er al dan niet bewust voor kiezen om geen loonheffingskorting aan te vragen. Bijvoorbeeld als je tevreden bent met je maandsalaris en je dat extraatje maandelijks niet perse nodig hebt. Of als je het simpelweg vergeten bent. In die gevallen ben je gelukkig geen geld verloren, je kunt namelijk al het geld waar je recht op hebt aanvragen bij de jaarlijkse belastingaangifte.  Dit kan tot vijf jaar op terugwerkende kracht.

Veruit de meeste mensen krijgen het volledige bedrag aan loonheffingskorting wat je anders maandelijks zou krijgen, in een keer op hun bank gestort. Ook niet verkeerd toch, eens per jaar een lekkere smak geld op je bank?! Verdien je bovengemiddeld veel? Dan is de kans groot dat je in een andere belastingschaal zit en minder loonheffingskorting krijgt.

Belastingaangifte

Om die zak geld aan korting in een keer te innen moet je belastingaangifte doen. Dit kun je uitbesteden aan een professional, maar net zo goed zelf doen. Het is slechts een formulier van de belastingdienst die je in moet vullen. Bovendien hoef je maar een paar vakjes in te vullen. Sterker nog, je kunt er zelfs een app voor downloaden. De ‘belastingaangifte app’ van de belastingdienst.

Kom je er niet uit? Raadpleeg dan eerst de website van de belastingdienst. Lukt het nog niet? Bel dan een kennis of familielid die er verstand van heeft of bel een adviseur. Laat het in ieder geval nooit aan je voorbij schieten, je loopt zo mogelijk veel geld mis en dat wil niemand.


Loonheffingskortingformulier uitgelegd

Zoals eerder vermeld krijg je van je werkgever of je uitkeringsverstrekker een formulier die je moet invullen om gebruik te maken van loonheffingskorting. Dit zakelijke formulier kan voor verwarring zorgen omdat er veel informatie en kleine lettertjes op staan. Om die reden laten we je in dit hoofdstuk kort zien wat je dient in te vullen. In onderstaande afbeelding zie je het formulier.

blank
Bron: belastingdienst.nl

Het eerste wat je moet doen is het invullen van je persoonlijke gegevens, zoals je op het formulier bij punt één kan zien. Het tweede, belangrijkste deel vind je bij punt twee op het stencil. Als je de loonheffingskorting maandelijks wil vink je ‘ja, vanaf’ aan met de datum wanneer je begint met werken. Wil je geen loonheffingskorting op je maandelijkse loon, maar heb je liever alles in een keer? Vink dan nee aan. In dat geval moet je dus niet vergeten belastingaangifte te doen! Anders krijg je niets terug. Appeltje eitje toch? Je moet alleen net even weten hoe het moet!


Loonheffingskorting berekenen

Het is voor te stellen dat je nieuwsgierig bent naar hoeveel loonheffingskorting jij precies krijgt. Zoals gezegd kunnen wij daar geen eenduidig antwoord op geven omdat iedereen een ander inkomen heeft. Gelukkig bestaan er handige rekentools om er achter te komen hoe veel loonheffingskorting jij krijgt. Je kunt echter pas je loonheffingskorting berekenen als je weet hoeveel je bruto gaat verdienen.


Loonheffingskorting wijzigen of uitzetten

Het kan voorkomen dat je ooit een loonheffingsformulier hebt ingevuld, maar niet meer tevreden bent welk vakje je hebt aangevinkt. Bijvoorbeeld omdat je nu een extra baan hebt waar je meer verdient. Uiteraard wil je dan de loonheffingskorting op dat salaris toepassen. Gelukkig is het mogelijk om je loonheffing op ieder moment te wijzigen. Dit doe je door beide loonheffingsformulieren uit te printen en in te vullen. Een voor de ene baan en een voor de ander. Zoals uitgelegd mag je maar bij een van beide invullen dat je loonheffingskorting wil, anders kom je in de problemen. Ook als je een uitkering (of AOW) hebt en aanvullend werkt moet je kiezen bij wie je loonheffingskorting wil. Twee keer toepassen wordt in geen enkel geval aanvaard door de belastingdienst. Vervolgens lever je de formulieren bij je werkgever in, klaar is Kees! Dit formulier vind je op de website van de belastingdienst, maar vaak hebben je werkgevers die ook klaar liggen.

Vraag een week na inleveren of je baas het geregeld heeft met de belastingdienst. Je wil immers niet voor onaangename financiële verassingen komen te staan.



Loonheffingskorting in combinatie met pensioen

Mensen die met pensioen zijn gegaan hebben allemaal een AOW. Dit gaat via de Sociale Verzekeringsbank en is een soort vangnet, zodat iedere oudere ten minste iets krijgt om rond te komen. Veel mensen krijgen (daarnaast nog) geld van hun pensioen. Dit hebben ze in hun werkende leven bij elkaar gespaard om hun oude dag goed door te komen. Sommigen hebben ook nog een lijfrente-uitkering (een soort verkapt extra pensioen). Al met al hebben gepensioneerden dus vaak meerdere inkomstenbronnen. Ook voor hen geldt dat ze maar bij een van de betreffende partijen loonheffingskorting mogen aanvragen. Via deze website kun je erachter komen wat voor jouw persoonlijke situatie het handigst is.

Uiteraard is wijzigen altijd mogelijk. Ook achteraf loonheffingskorting terugvragen tijdens de jaarlijkse belastingaangifte is geen punt. Zorg in ieder geval dat je geen twee loonheffingskortingen hebt aanstaan. Dan wordt je wellicht op het matje geroepen door de belastingdienst en dien je een fors bedrag terug te betalen. Ook als je na je pensioen doorwerkt mag je maar bij een van de partijen waar je geld van krijgt loonheffingskorting toepassen.


Loonheffingskorting studenten en jongeren

Een vraagstuk waar veel scholieren en studenten tegenaanlopen is of ze gebruik moeten maken van de zogenoemde studenten- en scholierenregeling. Dit staat namelijk ook op het loonheffingsformulier en kun je aanvinken. Voor we je aanraden om dit wel of niet aan te vinken leggen we je kort uit wat het inhoudt.

Studenten- en scholierenregeling

Wanneer je een opleiding volgt en daarnaast werkt kun je je werkgever vragen om de studenten- en scholierenregeling toe te passen. Dit houdt in dat je baas minder tot geen loonheffing (belasting) inhoudt op je loon. Met andere worden: je krijgt meer euro’s! Klinkt gaaf allemaal, maar er zit een addertje onder het gras. Je mag deze regeling namelijk maximaal drie maanden per jaar gebruiken. Wanneer je het langer gebruikt loop je dus de kans dat je een smak geld terug moet betalen. Daarom is deze regeling alleen gunstig als je bijvoorbeeld een paar maanden seizoenswerk gaat doet. Dan vink je dit onderdeel aan op het formulier, anders niet.

Studenten- en scholierenregeling in combinatie met loonheffing

Een andere nadelige bijkomstigheid is het feit dat je deze jongerenregeling niet kunt combineren met de loonheffingskorting. Je mag op het formulier dus maar een van beide vinkjes invullen. Voor de zekerheid zou ik, ook als je scholier bent, gewoon kiezen voor de ‘normale’ loonheffingskorting’. Wanneer je dan de jaarlijkse belastingaangifte doet is de kans aanwezig dat je ook nog eens geld terug krijgt. Veel beter dan dat je op dat moment ineens geld verschuldigd bent aan de belastingdienst! Je mag dus gebruik maken van de scholierenregeling, maar het is ver van ideaal.


Verrekeningspercentage loonheffingskorting

We horen je al denken ‘wat is verrekeningspercentage nou weer?’. Het klinkt moeilijk, maar het is simpel. De Belastingdienst wil sinds een aantal jaar namelijk naheffingen door een extra geldbeloning (vakantiegeld, dertiende maand etc.) voorkomen. Een naheffing is het achteraf betalen van te weinig betaalde belasting. Daardoor houden ze nu niet alleen de ‘gewone’ belasting in maar ook het zogenoemde verrekeningspercentage, ook wel bijzondere loonheffing genoemd. Dit is vier tot acht procent extra afhankelijk van je jaarloon.

Verrekeningspercentage 2019

Het verrekeningspercentage ligt dit jaar van inkomens van €20.384 tot €32.695 op 4,68%. Verdien je € 33.353 is het 8,38%. Bij €1.292 meer salaris is het 8,28% en bij €68.748 per jaar is het verrekeningspercentage 3,60%. Ben je een grootverdiener en krijg je €133.272 per jaar dan is het 0%. Let op: dit percentage verandert ieder jaar, dus houd bij de belastingdienst goed in de gaten wat het voor het huidige jaartal is.

Het doel van het verrekeningspercentage

Je weet nu dat je meer belasting moet betalen door het jaar heen door deze bijzondere loonheffing. De bedoeling van dit hele gebeuren is dat het flink zou moeten lonen als je in mei belastingaangifte doet. Zo kom je niet voor extra (onverwachte) naheffingen te staan en krijg je wellicht ook nog wat terug en kun je genieten van je dertiende maand of vakantiegeld.


Loonheffingskorting bij loondienst en ZZP

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je naast zzp’er ook in loondienst werkt. De vraag luidt nu natuurlijk wat voor invloed dit op elkaar heeft. Het antwoord is simpel: als zelfstandig ondernemer met daarnaast een baan in loondienst kun je prima gebruik maken van loonheffingskorting bij de laatstgenoemde. 

Optie twee
Zorg echter als zzp’er wel dat je de voorlopige aanslag betaalt. Dat betekent dat je gedurende het jaar belasting betaalt over je inkomsten. Doe je dat niet, dan krijg je te maken met een naheffing. Wanneer je hier bewust voor kiest kun je ook bewust kiezen om geen loonheffingskorting op je loon te krijgen, maar die tijdens de belastingaangifte terug te vragen. Dit compenseert dan met de naheffing van je zzp-salaris. Misschien ingewikkeld, maar het is een reëel optie.

Let op: val je onder de kleine ondernemersregeling, dan hoef je weinig of geen belasting te betalen. Je kunt in dat geval rustig je loonheffingskorting bij je andere baan aanzetten.


Loonheffingskorting als buitenlandse werknemer

Tot 1 januari 2019 ontving iedereen die in Nederland werkte (en een verzekering had) volledige loonheffingskorting, dus ook buitenlandse werknemers. Gewoon net zoals Nederlandse werknemers. Na 1 januari 2019 ontvangen buitenlandse werknemers in Nederland nog maar een deel loonheffingskorting. Het zogenoemde belastingdeel ontvangen ze niet meer.

En nu?
 Nu krijg je als buitenlandse werknemer in Nederland geen traditionele loonheffingskorting meer. De belastingdienst heeft hier voor gekozen om te voorkomen dat veel werknemers geconfronteerd worden met vervelende naheffingen. Praktisch gezien is het nu zo dat je als buitenlandse werknemer de algemene heffingskorting (je ‘nieuwe’ loonheffingskorting) aan moet vragen via de aangifte inkomstenbelasting. Je krijgt alleen wat minder korting dan eerst.

Opmerking: werkende buitenlanders die in een EU-land, EER-land, Zwitserland of op een BES-eilanden wonen, ontvangen ook het belastingdeel van de arbeidskorting.


De toekomst van loonheffingskorting

De Belastingdienst is aan het afbouwen wat betreft het ‘uitdelen’ van heffingskortingen. Zoals je hebt gelezen doen ze dat sinds 1 januari 2019 al bij buitenlandse werknemers in Nederland. In de toekomst zijn ook Nederlandse werknemers de klos. In 2024 vervalt de algemene heffingskorting van de loonheffingskorting bij de minstverdienende partner in een fiscaal partnerschap. Tegenwoordig is het nog zo dat deze kortingen per persoon zijn. Wanneer je voor 1963 geboren bent en weinig tot geen inkomen hebt, wordt de korting niet afgebouwd. Zo houdt men wel enigszins rekening met de kleinverdieners.


Conclusie

Veel mensen verdrinken in een zee van financiële begrippen. Vooral als het om belastingzaken en loonheffing gaat raakt men de draad kwijt. Dat is niet gek als je bedenkt dat er verschillende regelingen zijn voor verschillende inkomensschalen. Ook zijn er weer aparte regelingen voor uitkeringsgerechtigden. In dit artikel heb je kort en bondig kunnen lezen wat loonheffingskorting precies is en of jij er recht op hebt. Daarnaast weet je nu hoe je loonheffingskorting moet aanvragen en kun je berekenen hoe veel dat ongeveer is. Toch nog vragen? Schroom niet en laat het ons weten?



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag