5 redenen om vrachtwagenchauffeur te worden

5 redenen om vrachtwagenchauffeur te worden

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2019

Er zijn veel kinderen die het al van jongs af aan weten: later als ze groot zijn willen ze vrachtwagenchauffeur worden. Er zijn echter ook mensen die pas later nadenken over de mogelijkheid om trucker te worden. Wil je weten waarom je vrachtwagenchauffeur zou moeten worden? En wat de voordelen zijn van deze baan? In dit artikel geven we je 5 redenen om vrachtwagenchauffeur te worden.


Vrachtwagenchauffeur

Een baan als vrachtwagenchauffeur betekent dat je veel onderweg bent, wat voor de meesten dan ook gelijk een van de grootste voordelen is van dit beroep. Geen baan van negen tot vijf, maar een flexibele baan, waarbij de werktijden steeds weer anders kunnen zijn. Als vrachtwagenchauffeur wordt van je verwacht dat je met verantwoordelijkheden om kunt gaan, dat je fysiek sterk bent, dat je stipt bent, dat je je afspraken nakomt en dat je stressbestendig bent. Het mooiste is misschien wel dat je daar een hele hoop vrijheid voor terug krijgt. De 5 beste redenen om vrachtwagenchauffeur te worden zijn:


1. Je bent altijd onderweg

Stel je dit even voor: het is voorjaar. Het zonnetje schijnt, buiten is het vierentwintig graden, en de weg voor je is zo goed als leeg. Een fris windje waait door het zijraam naar binnen. Je arm hangt nonchalant door dat raam naar buiten. Als je naar rechts kijkt zie je een groot meer met helderblauw water. Links van je een aantal hoge bergen met besneeuwde toppen. Je favoriete artiest speelt een van je lievelingsnummers, terwijl je een slok van een ijskoud colaatje neemt.

Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan is het werken als trucker waarschijnlijk echt wel iets voor jou. Als vrachtwagenchauffeur ben je veel op- en onderweg. Afhankelijk van wat voor soort transport je rijdt, kun je op deze manier een hoop mooie dingen zien. Niet alleen kom je in eigen land op plekken waar je nooit eerder bent geweest, maar als je internationaal transport rijdt, zie je ook nog eens wat van andere landen. Voor wie graag iets van de wereld (of van Nederland) wil zien, is dit dus een heel mooi beroep.


2. Je hebt een hoop vrijheid

Lijkt het je vreselijk om iedere ochtend om negen uur een kantoor binnen te stappen, je collega’s gedag te zeggen, waarna je achter je bureau gaat zitten om daar pas weer aan het einde van de dag achter vandaan te komen? Dan heb je mazzel, want als vrachtwagenchauffeur heb je niet met dat soort werkomstandigheden te maken. Sterker nog: als vrachtwagenchauffeur geniet je van een hoop vrijheid.

Natuurlijk is het zo dat je moet zorgen dat je op tijd met je vrachtwagen op de plekken bent waar je moet zijn. Alleen op die manier kunnen goederen immers volgens schema worden geladen en gelost. Hoe je ervoor zorgt dat je op tijd op de plek van bestemming bent, is verder volledig aan jou. Die vrijheid is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom mensen graag vrachtwagenchauffeur willen worden.


3. Je kunt intern opgeleid worden

Heb jij geen vrachtwagenrijbewijs, maar lijkt het je wel heel leuk om als trucker aan het werk te gaan? Dan zijn er transportbedrijven waar je nu al, zonder C-rijbewijs, terechtkunt. Sommige bedrijven kiezen er namelijk voor een bijdrage te leveren aan jouw omscholing. Zo betalen ze (een gedeelte van) je rijopleiding, leren ze je de kneepjes van het vak, en laten ze je meelopen met ervaren chauffeurs om zo ervaring op te doen. Op die manier ben je er, zodra je je rijbewijs hebt gehaald, helemaal klaar voor om aan de slag te gaan.

Omscholing tot vrachtwagenchauffeur zou dus een hele fijne optie kunnen zijn als je op zoek bent naar ander werk en als je een baan als chauffeur wel ziet zitten. Online kun je meer informatie vinden over transportbedrijven die willen bijdragen aan die omscholing, waarbij je gelijk kunt zien of die mogelijkheid ook bij jou in de buurt bestaat.


4. Je vervult een belangrijke functie

Iedereen vindt het leuk om iets bij te dragen, om iets te doen dat belangrijk is, toch? Als vrachtwagenchauffeur ben je echt onmisbaar. Zonder jou zullen de supermarkten leeg raken, zullen de stellingen in bouwmarkten nog maar voor een klein deel gevuld zijn. Zullen fabrieken hun producten niet kunnen maken, en zullen tankstations zonder benzine komen te zitten. Met andere woorden: zonder jou gaat er een hoop mis. Jij bent degene die ervoor zorgt dat de supermarkt op tijd bevoorraad wordt, waardoor iedereen weer de boodschappen voor het avondeten in kan slaan. Dat de bouw van die nieuwbouwwijk door kan gaan, omdat ze de juiste materialen hebben. En dat afvalcontainers op tijd opgehaald of geleegd worden.


5. Andere goede redenen:

Heb je nog meer redenen nodig om je te overtuigen dat een baan als vrachtwagenchauffeur iets voor jou is? Vooruit. Andere redenen om vrachtwagenchauffeur te worden, zijn:

  • Je kunt eventueel mensen (of je hond) meenemen als je geen zin hebt om alleen te werken. Dit is natuurlijk vooral heel gezellig als je lang onderweg bent.
  • Na een internationale rit, waarbij je vaak een behoorlijk tijd onderweg bent, ben je vaak een periode vrij. Een soort mini-vakantie na een lange werkweek. Heerlijk.
  • Onderweg kom je een hoop mede-truckers tegen, waardoor je zo nu en dan even gezellig een praatje kunt maken met een collega in bijvoorbeeld een wegrestaurant, voordat je weer verder moet. Je werkt dus wel alleen, maar hebt tussendoor contact met collega’s uit heel Europa.
  • Tijdens het rijden in je truck heb je tijd genoeg om bijvoorbeeld een taalcursus te volgen door middel van een cd, of om naar luisterboeken te luisteren. Zo kun je je werk als chauffeur combineren met een eventuele hobby.

Hard werken

Natuurlijk bestaat het werken als vrachtwagenchauffeur niet uit alleen maar wat rondrijden, koffie drinken en vers belegde broodjes van tankstations eten. Het is namelijk gewoon keihard werken. Je wordt om bepaalde tijden ergens verwacht en zult daaraan moeten voldoen. Je hebt te maken met het laden en lossen van je goederen, waarbij je ook met de klanten moet omgaan. Je bent de hele dag onderweg, hebt daardoor te maken met een hoop weggebruikers die je enorm op je zenuwen kunnen werken, en staat regelmatig vast in een ellendig lange file. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de vrachtwagen, en zul je deze dus schoon moeten houden en moeten zorgen dat deze technisch in orde is. En ja, ook als vrachtwagenchauffeur krijg je te maken met het doen van je administratie.

Schrikken deze dingen je niet af en lijkt het je nog steeds heel leuk om als vrachtwagenchauffeur aan de gang te gaan? Dan zou dit zomaar eens dé baan voor jou kunnen zijn.


Vrachtwagenchauffeur worden: wat heb je nodig?

Om vrachtwachtenchauffeur te worden, heb je als eerste natuurlijk een C-rijbewijs nodig. Dit rijbewijs zul je dus eerst moeten halen, of je moet een transportbedrijf zien te vinden die je daarbij wil helpen. Daarnaast moet je ook de vakbekwaamheid Code 95 halen, dit is een papiertje dat je nodig hebt om als beroepschauffeur op een vrachtwagen te mogen rijden. Naast deze papieren zul je ook fysiek in goede conditie moeten zijn om een vrachtwagen te mogen besturen.

Hoeveel verdient een vrachtwagenchauffeur?

Als vrachtwagenchauffeur verdien je gemiddeld ergens tussen de 1700 en 2500 euro per maand. Je salaris is daarbij voornamelijk afhankelijk van toeslagen. Werk je bijvoorbeeld in het weekend of ’s nachts? Dan zul je die uren meer verdienen, waardoor je salaris hoger uitvalt. Een vrachtwagenchauffeur mag in totaal 9 a 10 uur per dag rijden. En een werkweek mag door alle nieuwe regels niet meer langer zijn dan (gemiddeld) 48 uur per week.

Waar kun je aan het werk?

Als vrachtwagenchauffeur werk je voor transportbedrijven. Het soort transport waarin je wilt werken is vooral een persoonlijke keuze. Zo kun je bijvoorbeeld in de distributie gaan werken, waarbij je bijvoorbeeld supermarkten bevoorraad. Maar je kunt bijvoorbeeld ook vee vervoeren, in de wegenbouw werken, tanktransport doen of gevaarlijke stoffen vervoeren. Daarnaast heb je dan ook nog de keuze om alleen nationaal te rijden, of ook internationaal. Vacatures vind je onder andere op verschillende vacaturesites en bij uitzendbureaus.


Werken als vrachtwagenchauffeur

Wanneer je als vrachtwagenchauffeur werkt, heb je relatief veel vrijheid. Je bent daarnaast vaak zelfstandig aan het werk, wat heel fijn kan zijn, maar waar je ook tegen moet kunnen. Voor je werk ben je de hele dag onderweg, waardoor je nog eens wat van Nederland (of Europa) te zien krijgt. Daarnaast leer je onderweg andere truckers kennen, wat natuurlijk altijd leuk is. Voor het werken als vrachtwagenchauffeur heb je een C-rijbewijs en Code 95 nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je verantwoordelijk, stressbestendig en in goede gezondheid bent. Wanneer je aan alle eisen voldoet, en een baan als trucker echt iets voor jou is, dan kun je aan het werk in veel verschillende sectoren, waardoor er (bijna) altijd wel werk te vinden is.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag