Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips voor een carrièreswitch op latere leeftijd

7 tips voor een carrièreswitch op latere leeftijd

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vroeger had je het gevoel dat de wereld aan je voeten lag. Je kon nog alle kanten op, was nog nergens aan gebonden! De keuze voor jouw carrière leek één grote snoepwinkel. Na lang wikken en wegen koos je voor droplolly’s: jouw lievelingssnoep. Maar eerlijk gezegd komt dit werk je na tien, twintig of dertig jaar aardig de neus uit… Hoe leuk je het ook vond. Daarom is het nu tijd voor iets nieuws! In dit artikel krijg je tips voor een carrièreswitch op latere leeftijd. 


Carrièreswitch op latere leeftijd is een goed idee

Je leven stopt niet na je 30e, 40e of 50e levensjaar. Het is van groot belang dat je jezelf op elke leeftijd uitgedaagd voelt. Dat je plezier hebt in je werk, nieuwe dingen leert. En als daar een carrièreswitch aan te pas moet komen: so be it! Hieronder geven we je jou een aantal redenen waarom het een goed idee is om nu nog (nu juist!) van carrière te veranderen.

Je weet nu beter wat je wil

Het begon al op de middelbare school, met de keuze voor je ‘profiel’. Daarna moest je op zestien, zeventien of achttienjarige leeftijd ineens een studie kiezen. Nog voordat je de studiebanken goed en wel verlaten had moest je een baan kiezen. Waar moest je beginnen? Je begon gewoon maar ergens, want eh… er moest brood op de plank komen. Nu ben je ouder en weet je veel beter wat je wil.

Je kent jezelf veel beter

Na een aantal jaar werkervaring ben je er écht wel achter wat jou goed ligt, en wat je minder goed ligt. Presentaties geven vind je geen probleem, maar ‘dingen met berekeningen’ besteed je liever uit. Je weet dat je een goede luisteraar bent, maar mag ook wel wat vaker je mening geven. Bijvoorbeeld. Hoe ouder je bent, hoe beter je jouw eigen sterktes en zwaktes kent. Dit kun je mooi toepassen in de zoektocht naar een nieuwe baan!

Je voorkomt een mogelijke burnout

Je hebt het vast van dichtbij meegemaakt. Een goede vriend of vriendin bij wie het op een dag gewoon ‘op’ was. Het werk was te uitdagend of juist te saai. Misschien is jouw eigen collega wel tijdelijk uit de running (geweest)! Door op tijd aan de bel te trekken kun jij een burn-out voorkomen. Wellicht krijg je tijdens een nieuwe (soort) baan tevens nieuwe energie!

Je kan altijd weer terug

Toegegeven, het kost vrij veel moeite om jezelf om te scholen en om vervolgens een baan in de nieuwe branche te vinden. Het is knap balen als dit vervolgens óók niet is wat je zoekt. Als je erachter komt dat je oude werk ‘zo slecht nog niet is’. Toch kun je altijd terug! Jouw ervaring is nog steeds aanwezig. Sterker nog, het is uitgebreid met een nieuwe ervaring. Je hoeft je er bovendien niet voor te schamen. Je hebt de switch in ieder geval geprobeerd en er ongetwijfeld ook veel van opgestoken!

Het brengt nieuw perspectief

Het is hartstikke leuk om een nieuwe studie te volgen. Er zijn zat leuke studies voor volwassenen, waar je niet tussen de kirrende 18-jarige meisjes en verlegen jonge jongens zit. Je leert heel veel nieuwe dingen, wat je nieuwe energie geeft! Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen die jou kunnen inspireren en stimuleren. Het werpt nieuw licht op zaken die jij misschien al jarenlang niet goed had bekeken.


Tips voor een carrièreswitch op latere leeftijd

Kortom: een carrièreswitch op latere leeftijd kan je echt gelukkig maken! Heb je het gevoel dat je de boot hebt gemist? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een carrièreswitch op latere leeftijd heel normaal is. Sterker nog, vaak is het redelijk succesvol! Maar dan moet je wel goed weten waar je mee bezig bent. Met onderstaande tips kun jij ervoor zorgen dat je op latere leeftijd ander werk kunt gaan doen.

1. Neem de tijd!

Grote kans dat jij door je dagelijkse werk wordt opgeslokt. Je hebt ‘s avonds weinig zin om je te verdiepen in allerlei banen ‘waar jij toch geen aanspraak op maakt’. Toch kun je niet van de ene op de andere dag een ander soort baan krijgen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om goed na te denken. Waarom wil je graag een carrièreswitch maken? Heeft het te maken met de branche waarin je werkt? Het type baan dat je hebt? De collega’s? Is het überhaupt nodig om van carrière te switchen, of biedt eenzelfde soort baan bij een ander bedrijf ook al soelaas? Neem geen overhaaste beslissingen. En als je eenmaal klaar bent het ‘waarom’ van de switch, dan is het belangrijk om veel tijd te investeren in het ‘hoe en wat’.

2. “Wat wil je worden?”

Deze vraag blijft relevant, ook als ‘het al later is en je al groot bent’. Het is belangrijk om je carrière doorlopend te evalueren. Bevalt je baan niet? Het belangrijk om voor jezelf vast te stellen welke aspecten je nu niet bevallen en wat je zoekt in een nieuwe carrière. Is er een bepaalde branche die je aanspreekt? Wil je meer werken met mensen, minder of meer verantwoordelijkheid? Neem ook je eigen persoonlijkheid in acht. Wat kun je allemaal, wat kun je nog leren, wat vind je leuk om te doen, wat vind je minder interessant? Door alles rustig op een rijtje te zetten, kun je de vraag “Wat wil je later worden?” makkelijker beantwoorden.

Overweeg ondernemerschap

Heb je al eens overwogen om voor jezelf te beginnen? Misschien is dit wel de uitgelezen kans! Je hebt heel veel werkervaring opgedaan en een groot netwerk opgebouwd. Soms hoef je niet eens een baanbrekend idee te hebben en is het genoeg om een bestaand idee te verbeteren. Bovendien zijn er een heleboel ‘diensten’ waar veel vraag naar is! Op onze website vind je gerelateerde artikelen over het starten van je eigen bedrijf.

3. Zoek professionele begeleiding

Een carrièreswitch is een grote stap in je loopbaan. We kunnen ons goed voorstellen dat jij baat hebt bij professionele ondersteuning. Bijvoorbeeld in de vorm van een loopbaanbegeleider, carrièrecoach of een arbeidspsycholoog! Hij of zij kan jou de juiste vragen stellen, waardoor jij beter weet wat je wilt. Bovendien kan een professional veel beter inschatten wat jouw potentiële waarde op de arbeidsmarkt is. Ben je nu nog niet klaar voor jouw nieuwe carrière? Dan bedenken jullie samen wat er voor nodig is om die stap te kunnen maken!

4. Volg een nieuwe studie of opleiding

Wil je graag iets heel anders gaan doen? Bijvoorbeeld van een baan in het onderwijs naar een baan in de zorg, of van een administratieve functie naar een uitvoerende functie? Grote kans dat je hiervoor moet ‘bijscholen’. Daarom beginnen veel carrièreswitches dan ook met een nieuwe studie of een nieuwe opleiding. Hiermee spijker je jouw kennis bij en oriënteer je jezelf alvast op het nieuwe werkveld.

5. Zet jouw leeftijd positief in

Helaas gaat de oudere werknemer nog al eens gebukt om leeftijdsdiscriminatie. Vooral als je de 50 jaar gepasseerd bent. Probeer je echter niet te laten ontmoedigen en ontdek hoe jij jouw leeftijd positief in kunt zetten! Want leeftijd gaat bijvoorbeeld gepaard met:

  • Heel veel ervaring in een vakgebied
  • Meer mensenkennis dan jongere collega’s
  • Zelfverzekerder, beter in staat knopen door te hakken
  • Duidelijke visie op wat je wil en kunt bereiken

6. Maak gebruik van je netwerk

Je bent echt niet de eerste (en niet de laatste!) die het roer helemaal omgooit. Wellicht ben je bang voor negatieve reacties uit je netwerk. ‘Je bent toch goed in wat je doet?’ of ‘Waarom zou je nu iets anders gaan doen?’ of ‘Maar je zit zo dicht tegen die promotie aan!’. Laat je niet weerhouden door dit soort aannames. Je zult merken dat vrienden, familie en zakelijke connecties veel meer begrip voor je hebben dan dat je van te voren had verwacht. Zij snappen ook wel dat jij je door wilt ontwikkelen en dat de wereld om ons heen verandert! Wees daarom niet bang om je netwerk aan te spreken voor hulp, tips en advies.

7. Wees flexibel

De zoektocht naar een nieuwe baan is niet gemakkelijk. Niet voor starters én niet voor mensen met werkervaring. Het is altijd een combinatie van vraag en aanbod, goede timing, goede connecties en een beetje geluk. Wees daarom flexibel. Leer om jezelf aan te passen. Laat gewoontes los (wat bij het ene bedrijf werkt, kan bij het andere bedrijf averechts werken!), leer nieuwe vaardigheden aan (bijvoorbeeld softwaresystemen) en schrijf een nieuwe job opportunity niet te snel af.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag