Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips als je wilt werken in België

6 tips als je wilt werken in België

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De redenen waarom je als Nederlander graag in België wilt werken, kunnen natuurlijk heel divers zijn. Zo zou het zo kunnen zijn dat je in het grensgebied woont en op zoek bent naar een leuke functie in België. Of misschien denk je erover om te verhuizen naar het land van onze zuiderburen, en ben je op zoek naar een baan voordat je die stap daadwerkelijk neemt. Misschien is het baanaanbod in de sector waarin jij wilt werken daar veel groter. Of misschien heb je een hele andere reden waarom je graag in België zou willen werken. Hoe dan ook: in dit artikel voorzien we je van 6 tips voor als je wilt werken in België.


Wonen in Nederland, werken in België

Wonen in Nederland terwijl je werkt in België kan voor mensen uit bijvoorbeeld Brabant of zelfs Zuid-Holland een interessant idee zijn. Vaak kun je vanuit het zuiden van Nederland al binnen een uur in België zijn, waardoor het werken in België helemaal zo gek nog niet is. Het fijne is dat Nederland en België een belastingverdrag hebben, waardoor je geen dubbele belasting over je inkomsten hoeft te betalen. Je betaalt simpelweg de belasting in het land vaar je werkt. Hierop is slechts een uitzondering: mocht je in 12 maanden minder dan 183 dagen in België aan het werk zijn, dan betaal je de belasting in Nederland.


Werken in België

De cultuur op de Belgische werkvloer verschilt niet zo heel veel met die van Nederland. Maar er zijn wel een aantal dingen waar enig verschil in te vinden is. Zo is de hiërarchie op de werkvloer in België belangrijker dan bij ons. De baas is echt de baas en dat zal je ook merken. Daarnaast zijn Belgen iets meer van het doen, dan van het denken. In België wordt het over het algemeen als arrogant beschouwd wanneer je vol lof over je eigen talenten en ervaringen spreekt, en de sfeer op de werkvloer is er iets relaxter dan bij ons. In België is het bijvoorbeeld helemaal niet zo gek om om 17.00 uur naar huis te gaan, zelfs als je je werk nog niet afhebt. Er is morgen immers weer een dag.


Werk zoeken in België

Wanneer je op zoek bent naar werk in België is het wel zo handig als je weet waar je vacatures kunt vinden. Het fijne is dat veel websites waarop je banen in België kunt vinden ook in het Nederlands beschikbaar zijn, wat wel zo prettig is. Let wel goed op de taaleisen die in de vacatures staan, daar het beheersen van verschillende talen (waaronder Frans, Engels en/of Duits) vaak wel gevraagd wordt. Hieronder geven we je 6 handige tips voor als je op zoek bent naar een baan in België.

1. Belangrijke sectoren

In België vind je een aantal sectoren die het erg goed doen en waarin dus veel werk te vinden is. Zo zijn er veel banen in de ICT te vinden (vooral voor jongeren), en kun je er goed terecht wanneer je in de meubelindustrie wilt werken. Voor een baan in de farmacie zit je in België ook goed, daar België een belangrijke exporteur van farmaceutica is. Ook heb je veel kans op een baan in de energiesector, bouwsector en logistieke sector. Natuurlijk betekent dit niet dat je in andere sectoren geen werk zou kunnen vinden, maar in bovenstaande sectoren is het baanaanbod flink.

2. Een cv opstellen

Wanneer je op zoek gaat naar een baan in België, dan is het belangrijk dat je begint met het opstellen van een cv. Houd er rekening mee dat je de cv in de ‘juiste’ taal schrijft. Bij grote internationale bedrijven speel je vaak op safe door je cv in het Engels op te stellen, terwijl het bij kleinere bedrijven vaak wordt gewaardeerd als je het in de taal doet die binnen het bedrijf gesproken wordt. Zorg dus dat je daar even research naar doet, voordat je begint met het opstellen van je cv. Daarnaast is het verstandig om (in tegenstelling tot in Nederland) niet te veel nadruk te leggen op alle dingen waar je goed in bent (oftewel je talenten en ervaringen). De Belgen zijn namelijk een bescheiden volk, en zo te koop lopen met je kwaliteiten zou over kunnen komen als opschepperij.

3. Uitzendbureaus

Net als in Nederland zijn ook in België uitzendbureaus zeer handig wanneer je op zoek bent naar een baan. In België kun je bijvoorbeeld terecht bij Tempo-Team, Adecco en Accent Jobs. Online zijn nog veel meer uitzendbureaus te vinden, waarvan sommigen zich specialiseren in een bepaalde branche. Wel zo handig als je heel gericht op zoek bent naar een baan. Online schrijf je je gemakkelijk bij diverse uitzendbureaus in. Door je in te schrijven bij verschillende uitzendbureaus kun je niet alleen zelf makkelijk en snel reageren op een vacature, maar kunnen ze jou ook benaderen als ze een functie denken te hebben die bij je past. Check vooral ook de vele verschillende vacaturesites met enige regelmaat om zo geen kansen mis te lopen.

4. Solliciteren

Zoals hierboven al omschreven is het allereerst belangrijk dat je een goede cv opstelt. Probeer wel te benoemen wat je hebt gedaan en wat je ervaring is, maar probeer tegelijk bescheiden te blijven. Het benoemen van al je kwaliteiten en talenten is iets dat in Nederland vrij gebruikelijk is, maar waar de Belgen niet zo van houden. Houd hier vooral ook rekening mee tijdens een eventueel sollicitatiegesprek. Je mag best vertellen wat je kunt en wat je voor het bedrijf kan betekenen, maar probeer absoluut om daarin bescheiden te blijven om te voorkomen dat je als arrogant beschouwd wordt.

5. Salaris

Houd er rekening mee dat het loon in België vaak iets lager ligt dan hier in Nederland. Dit verschil is slechts een paar tientjes per maand op het minimumloon, maar kan oplopen tot een verschil van enkele honderden euro’s per maand bij hogere lonen. De loonbelasting die je daar vervolgens over moet betalen, ligt in België ook hoger dan in Nederland, waardoor je uiteindelijk netto minder overhoudt. Bekijk dus altijd goed wat je precies aan loon over zult houden voordat je daadwerkelijk in België aan het werk gaat om teleurstellingen te voorkomen.

6. Belasting

Zoals hierboven al even kort benoemd, hebben België en Nederland een belastingverdrag met elkaar. Door dit verdrag wordt voorkomen dat je dubbele belastingen moet betalen. Woon je in Nederland, maar werk je in België, dan betaal je de belasting in België. Tenzij je dus minder dan 183 dagen per 12 maanden daadwerkelijk aan het werk bent in België, dan betaal je namelijk gewoon belasting in Nederland.

Belastingaangifte

Ondanks dat je maar in één land belasting hoeft te betalen, moet je wel in allebei de landen belastingaangifte doen. Dat zorgt helaas voor een hoop extra papierwerk. In België doe je alleen aangifte over het salaris dat je daar hebt verdiend, en in Nederland doe je aangifte van al je inkomsten.


Waarom werken in België?

Werken in België kan in verschillende gevallen zeer interessant zijn. Bijvoorbeeld als het je hier in Nederland niet lukt om een baan te vinden, terwijl er in België veel meer aanbod is in de sector waarin je wilt werken. Of bijvoorbeeld omdat de functie die je graag zou willen vervullen vrij is bij een bedrijf dat in België gevestigd is. Of misschien denk je er wel over om in België te gaan wonen, en ben je je alvast aan het oriënteren op een baan. Het fijne is dat je zonder problemen (of visum) een baan aan kunt nemen in België, wat de drempel om daar te gaan werken erg laag maakt.


Werken in België

Wanneer je op zoek gaat naar een baan in België, doe je dat eigenlijk op dezelfde manier als in Nederland, namelijk door vacaturesites in de gaten te houden en/of door je in te schrijven bij uitzendbureaus. Houd er wel rekening mee dat er bij veel bedrijven van je gevraagd wordt dat je vloeiend meerdere talen spreekt, ook wanneer de voertaal van een bedrijf Nederlands is. Ook is het slim om rekening te houden met de manier waarop je je zowel in je cv als tijdens een sollicitatiegesprek presenteert. Belgen zijn een bescheiden volk, en het is verstandig om dat in je achterhoofd te houden wanneer je over je kwaliteiten en prestaties spreekt, zodat je niet arrogant overkomt. Verder moet je er rekening mee houden dat de hiërarchie binnen Belgische bedrijven belangrijk is, dat je meer tijd kwijt zult zijn aan belastingzaken doordat je in twee landen aangifte moet doen, en dat je waarschijnlijk (maar zeker niet altijd!) minder zult verdienen dan hier.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag