Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je werken op festivals?

Hoe kun je werken op festivals?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Werken op een festival is vaak supergezellig. Je pakt het festival sfeertje mee, ziet de tofste artiesten voorbij komen, iedereen is vrolijk en ondertussen verdien jij lekker geld. Het is weliswaar hard werken op festivals, maar als je daar niet vies van bent en gezellige collega’s hebt, dan is dat juist hartstikke leuk. Bovendien kun je vaak na je shift nog gratis het terrein op, zodat je helemaal op en top kunt genieten van de gezelligheid. Goed, het lijkt jou wel wat dus: werken op een festival. Maar hoe pak je dat aan en wat voor werk kun je allemaal doen op festivals? We vertellen het je in dit artikel.

Op festivals zijn ontzettend veel mensen aan het werk. De keuze aan bijbaantjes en klussen is er dan ook vaak enorm. Waar kun je allemaal aan denken:

  • barkeeper
  • keukenhulp
  • medewerker spoelkeuken
  • medewerker muntverkoop
  • medewerker kaartcontrole
  • promoten van nieuwe producten aan de festivalbezoekers
  • schoonmaker
  • verkoper in het winkeltje op het campingterrein
  • op- en afbouwmedewerker

De werkzaamheden zijn dus erg divers. Soms kun je je aanmelden voor een specifieke job, en soms kun je ook verschillende shifts met verschillende taken doen. Dan heb je lekker veel afwisseling en sta je ook steeds op andere plekken op het festivalterrein.


Verschillende festivals

Wil je het liefst het hele festivalseizoen meepakken en tegelijkertijd geld verdienen? Meld je dan aan via (studenten)uitzendbureaus voor een festivalpool. Dan ben je op oproepbasis beschikbaar om te werken op festivals in heel Nederland. Uitzendbureaus waar je je aan kunt melden voor festivalpools zijn bijvoorbeeld Randstand, YoungCapital, Eventure, Studentvacature, Miseenplace (voor horecawerk) en als je even Googlet vind je nog veel meer. Via deze websites heb je dus een grote kans om geschikte vacatures tegen te komen. Ook Indeed is een website waar je heel makkelijk naar vacatures in de evenementenwereld kunt zoeken.

Festival op het oog?

Heb je een specifiek festival op het oog waar je graag aan de slag wilt? Sommige festivals hebben op hun eigen website ook vacatures staan waar je op kunt solliciteren. Zorg dat je er op tijd bij bent, want de voorbereiding begint vaak al vroeg. Hieronder vind je een lijst met de bekendste festivals waar je kunt werken en de uitzendbureau’s waarmee zij samenwerken.

Heb je een ander festival op het oog? Kijk op hun website of je een vacaturepagina kunt vinden, soms besteden festivals het werk van uitzendkrachten niet uit. Kun je geen vacaturepagina vinden? Google dan eens op ‘werken op + ‘naam festival’’, dan vind je vaak meer informatie. Veel festival besteden hun werk uit aan uitzendbureaus, dus op die manier zul je dan kunnen vinden bij welke uitzendbureaus je moet zijn.

Op welke festivals kan ik werken?


Wat moet je weten voordat je op festivals gaat werken?

Meestal is er geen opleiding vereist voor werken op festivals. Wel kan het zijn dat bepaalde diploma’s vereist zijn voor sommige festivalwerkzaamheden. Hierbij kun je denken aan een diploma sociale hygiëne, diploma voor heftruckchauffeur of rijbewijs.

Voor het werken op festival is het het is het belangrijkst dat je bereid bent hard te werken, een beetje flexibel bent (en bijvoorbeeld een uurtje langer door wil werken als je dat gevraagd wordt), enthousiast bent en houdt van samenwerken.

Als je als uitzendkracht aan de slag gaat op verschillende festivals, wordt het soms als pre gezien als je al enigszins ervaring hebt in de horeca, maar dit is vrijwel nooit een vereiste. De minimumleeftijd voor werken op festivals ligt vaak erg laag, zo kun je vaak vanaf je 15e al aan de slag bij bijvoorbeeld de muntverkoop en kaartcontrole. Ben je ouder dan 18, dan zetten veel festivals je graag in achter de bar om te tappen, voor op-en afbouwwerkzaamheden of bijvoorbeeld voor het verkopen van eten.


Tips om te solliciteren voor een festival baan

Voor veel uitzendwerk voor festival kun je je aanmelden via de website van het uitzendbureau. Soms heb je daar niet eens een cv en foto voor nodig. Is die mogelijkheid er wel, dan raden we je zeker aan om deze bij te voegen, dan maak je meer indruk. Zorg ervoor dat je een foto hebt waarop je representatief bent. Een vakantiekiekje is meestal niet zo’n goed idee.

Maak een cv waaruit blijkt dat je hard kunt werken, enthousiast en flexibel bent. Misschien heb je nog niet veel baantjes of vrijwilligerswerk gedaan waarvan je denkt dat het noemenswaardig is. Maar wanneer je bijvoorbeeld altijd naast je middelbare school in een supermarkt gewerkt hebt, laat dat wel zien dat je hard kunt werken. Of wanneer je bijvoorbeeld altijd betrokken bent geweest bij de organisatie van je sportvereniging, of de activiteitencommissie op je middelbare school hebt gedaan, dan laat dit je enthousiasme en betrokkenheid zien.

Als je dan eenmaal je sollicitatie verzonden hebt, is het hopen op een uitnodiging voor een gesprek. Zorg dat je verzorgd naar je sollicitatiegesprek komt. Draag geen spijkerbroeken met scheuren en zorg ook dat je niet te bloot gekleed bent. Straks in het pak hoef je zeker niet te verschijnen, maar verzorgd is wel altijd belangrijk. Gooi dus ook even je kauwgom weg voordat je de deur uitstapt.

Tijdens sollicitatiegesprekken wordt vaak gevraagd om je vaardigheden en ervaringen toe te lichten. Een gebruikelijk format hiervoor is het STARR-methode. Je bespreekt dan eerst: de Situatie, gevolgd door je Taak daarbij, de Actie, het Resultaat daarvan en een eventuele Reflectie hierop. Als je eerdere situaties op deze manier uitlegt tijdens sollicitaties komt je verhaal het best uit de verf. Veel succes alvast en hopelijk kun je veel mooie werkuren gaan maken op de komende festivals!

 



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag