11 gratis festivals om te bezoeken

11 gratis festivals om te bezoeken

Laatst bijgewerkt: 24 oktober 2018

Festivals zijn een fantastische vrijetijdsbesteding voor jong en oud. Vooral in de weekenden en vakanties, als het zonnetje schijnt en je er graag op uittrekt. Er zijn allerlei soorten festivals: van foodtruckfestivals tot hardrockfestivals en van familiefestivals tot hippiefestivals. Voor ieder wat wils! Helaas kleeft er aan de meeste festivals een enorm prijskaartje. De dure entree is voor veel mensen een reden om festivals over te slaan. Daarom is het hoog tijd dat we aandacht besteden aan festivals die je gratis kunt bezoeken. Hieronder volgt een lijst met 11 gratis festivals om te bezoeken. De meesten zijn in Nederland, maar we bespreken ook een paar gratis toppers over de grens. Doe er je voordeel mee!


1. Deventer op stelten: theater voor jong en oud (Overijssel)

In Deventer vindt jaarlijks een internationaal theaterfestival plaats, ‘Deventer op Stelten’ geheten. Gedurende 3 dagen wordt de historische binnenstad omgetoverd tot een theaterwalhalla, met ruim 100 gratis toegankelijke voorstellingen voor jong en oud. Er worden kosten noch moeite gespaard, want de artiesten en acteurs zijn afkomstig uit alle hoeken van Europa, en soms zelfs van een ander continent! In 2010 waren hier optredens van Engelsen, Fransen, Spanjaarden, Oostenrijkers en zelfs Colombianen. De voorstellingen vinden grotendeels plaats in de openlucht. Bovendien spelen ze zich vaak hoog boven het publiek af. Vandaar de naam ‘op stelten’!


2. Free festival van Art of Dance in Almere (Flevoland)

In Almere vindt ieder jaar een gratis dancefestival plaats. Hét gratis dancefestival, kunnen we wel zeggen. Inmiddels is dit een gerenommeerd dansfestival waar opkomende DJ’s een kans krijgen om het publiek te overtuigen van het talent. Meestal lukt dat! Sterker nog, het festival werd zó populair dat de organisatie zich geen raad meer wist met de grote drukte. Daarom is ervoor gekozen om tóch entreekaartjes te verkopen. Nu denk je misschien: huh, het was toch gratis? Ja, dat is het nog steeds. We zullen je uitleggen hoe het zit. Een kaartje kost (op moment van schrijven) €10. In ruil daarvoor krijg je 4 consumptiemunten die samen ook €10 waard zijn. Dus je hoeft weer 4 munten minder te kopen! Zo is de entree tot het Free Festival onder de streep gratis.


3. Gratis pop/rock festival Appelpop in Tiel, Gelderland

Appelpop is een populair, gratis muziekfestival dat jaarlijks wordt georganiseerd op de Waalkade in Tiel, Gelderland. Het vindt altijd plaats in het tweede weekend van september, een moment dat het festivalseizoen voor veel festivalgangers op z’n einde loopt. Appelpop groeide in 25 jaar uit van een lokale, informele muziek tweedaagse tot het grootste gratis muziekfestival in zijn soort. Er zijn drie verschillende podia, waar nationale en internationale artiesten optreden, veelal in het genre rock en pop. Doorgaans trekt het festival zo’n 150.000 muziekliefhebbers uit heel Nederland aan. Klinkt dat als muziek in de oren? 😉 Stap in de trein, auto of op de fiets om dit muzikale spektakel van dichtbij mee te maken.


4. Bevrijdingsfestival overal in Nederland

Op 5 mei worden vindt het gratis toegankelijke bevrijdingsfestival plaats, in bijna elke grote stad van Nederland. Als we al deze losse vieringen bij elkaar optellen, is het Bevrijdingsfestival het grootste eendaagse cultuurevenement van Nederland. Jaarlijks komen er meer dan 750.000 bezoekers af op de 250 bands en 40 podia door heel Nederland. De meeste mensen komen voor de sfeer (we vieren immers de vrijheid, waarschijnlijk zijn er een heleboel vrienden en familie!) en voor de muziek. Elk jaar kiest de gemeente weer een paar leuke, diverse artiesten, van sing-and-songwriters tot DJ’s. Al met al is bevrijdingsfestival een van de gezelligste, gratis festivals van Nederland!


5. Noorderzon festival in Groningen (Groningen)

De zomer in Groningen wordt steevast afgesloten met het Noorderzon Performing Arts Festival. Dit is een gezellige samensmelting van internationale kunst, opkomende muziek, fantastisch en allerlei rariteiten. Jaarlijks trekt het festival zo’n 135.000 bezoekers, uit Groningen, uit de rest van Nederland en zelfs uit overige delen van Europa. De locaties van Noorderzon Eurosonic zijn gespreid, maar het ‘epicentrum’ van het festival is in het Noorderplantsoen. Dit is tevens de plek waar je gratis kunt genieten van de sfeer en van diverse muzikale optredens. Overigens zijn de meeste theatervoorstellingen betaald, maar écht duur is het nooit. Voor een paar euro heb je al een half uur onvergetelijk vermaak in een container die tijdelijk als theater dient.


6. Eurosonic Noorderslag in Groningen (Groningen)

Elk jaar vindt Eurosonic Noorderslag (beter bekend als ESNS) plaats in de stad Groningen. Dit Europese festival is opgericht om Europese muziek beter bekend te maken. Elk jaar trekken veelbelovende talenten uit heel Europa naar Groningen om hier op te treden. Internationale scouts komen hier om talenten te ontdekken die ze kunnen boeken voor aankomende festivals, zoals Sziget of Rockwerchter. Dus het kan zo maar zijn dat jij tijdens Eurosonic een bandje ontdekt dat een paar jaar later doorbreekt!

We moeten er wel bij vermelden dat Eurosonic niet 100% gratis is. Het is namelijk zo dat het festival bestaat uit een gratis programma, een betaald programma en een conferentieprogramma. Voorheen was het gratis programma heel beperkt, maar tegenwoordig is er zonder ticket genoeg te doen. Daarom behoort het gratis programma van Eurosonic tot het leukste, gratis muziekfestival van Nederland.


7. Gaypride in Amsterdam (Noord-Holland)

De Gaypride is een van de grootste, gratis festivals van Nederland. In tegenstelling tot veel andere festivals in deze lijst, heeft de Gaypride een duidelijke maatschappelijke rol. Namelijk dat iedereen zichzelf kan zijn, ook als je homo of lesbienne bent. In Nederland zijn we erg trots op dit festival, dat internationaal bekend staat. Er wordt dan ook groots uitgepakt met onder andere de Canal Parade, waarbij iedereen op boten door de grachten vaart. Je bent hier overigens ook welkom ter ondersteuning, je hoeft niet per se gay te zijn. Sterker nog: de Gaypride is een van de drukte, publiekelijke festivals van Nederland!


8. Nijmeegse Vierdaagsefeesten in Nijmegen (Gelderland)

Nijmegen staat halverwege juli een week lang in het teken van muziek, theater, dans, voorstellingen, heerlijk eten en drinken en met een beetje geluk ‘zon’. In totaal zijn er jaarlijks meer dan 3000 artiesten die op 40 verschillende locaties in de stad optreden. Daardoor is de hele stad gehuld in een feestelijke festivalsfeer, zonder dat je hier ook maar één euro aan hoeft uit te geven! Als je in Nijmegen woont, is dit festival voor jou waarschijnlijk vaste prik. Maar als je niet in (in de buurt van) Nijmegen woont, dan is dit de ultieme gelegenheid om deze levendige stad te ontdekken.10. Coventry Godiva Festival in Conventry (Engeland)

Het Conventry Godiva Festival staat bekend als het grootste, gratis muziekfestival van heel Engeland. Het festival vindt plaats in het War Memorial Park van de stad Conventry. Drie dagen lang kun je gratis genieten van geweldige livemuziek, verrukkelijke internationale eetkraampjes, een craft village en een kinderkermis. Naast deze kermis is er nog meer entertainment om jong en oud mee te vermaken. Al met al is het Conventry Godiva Festival een van de leukste gratis festivals van Europa, waar je met het hele gezin een prachtige festivalervaring beleeft.


11. Polé Polé in Gent (België)

Eind juli staat de historische binnenstad van Gent in het teken van Polé Polé. Dit is een overdonderend liveconcept voor pop, latin en werelmuziek, dat zich afspeelt op een drijvend festivaldorp en een podium op het water. Je geniet gratis en voor niets van topartiesten in het genres. Daarnaast zijn er legendarische afterparties die je echt een keer moet meemaken! Gent is overigens een hartstikke leuke stad om te ontdekken. Perfect voor een stedentrip in Europa, een weekendje weg of als onderdeel van een grotere rondreis door Europa.


Als vrijwilliger kun je gratis naar bepaalde festivals!

Veel festivals werken op basis van vrijwilligers. Grote kans dat de mensen achter de bar en bij de ticketverkoop vrijwilligers zijn. Maar… als vrijwilliger kan en mag je niet 24/7 werken. Dus als je naar een meerdaags festival gaat, kun je jouw pauzes gebruiken om het festivalterrein te verkennen. Vaak mag je als vrijwilliger gratis naar binnen, als een soort tegenprestatie voor je inzet. Ook los van de pauzes is het best wel leuk om op een festival te werken. Je krijgt heel veel mee van de sfeer, en soms kun je luisteren naar de muziek van een gaaf concert.


Festivals tot op zekere hoogte gratis; je betaalt voor consumpties

Met gratis festivals bedoelen wij festivals die je kunt bezoeken zonder dat je hier entree voor moet betalen. Waarschijnlijk wil je op locatie vast en zeker een lekker drankje en/of hapje kopen. Dat is uiteraard niet gratis! Houd er rekening mee dat de prijzen op een festivalterrein over het algemeen een stuk hoger liggen dan in de supermarkt of in een kroeg. Zorg dat je van tevoren goed gegeten hebt, zodat je je niet vergrijpt aan dure en overbodige snacks!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag