Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Geld verdienen door de ochtendkrant te bezorgen

Geld verdienen door de ochtendkrant te bezorgen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er zijn een heleboel verschillende bijbaantjes beschikbaar. Helaas is alles niet even goed te combineren met jouw school of studie. Daarom is het een goed idee om de ochtendkrant te gaan bezorgen! Hiermee heb jij voor dag en dauw je geld al verdiend. In dit artikel leggen we uit wat dit werk precies inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en wat je er mee kunt verdienen.


Wat is de ochtendkrant?

Een ochtendkrant? Zijn niet alle kranten hetzelfde? Nee, er zit echt een groot verschil in de bezorgtijden van een krant. De redactie gaat dag en nacht door om de krant met het meest recente nieuws te vullen. En de ene abonnee leest dat liever ‘s ochtends aan de ontbijttafel, de ander duikt pas na het werk de krant in. Een ochtendkrant is dus een krant die in de ochtend bezorgd wordt. Nog voordat meneer of mevrouw met de koffie klaar zit. Reken er maar op dat jij heel vroeg je bed uit moet om de kranten te bezorgen!

Welke ochtendkranten zijn er?

Veel landelijke kranten kiezen ervoor om ‘s ochtends bezorgd te worden. Sommige kranten hebben een ochtend en een middageditie, zoals de NRC. Er zijn ook een heleboel gratis huis-aan-huisbladen en wijkkranten die in de ochtend bezorgd worden. Op het moment van schrijven zijn dit de kranten die ‘s ochtends worden verspreid: Telegraaf, AD, de Trouw, de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Parool. Daarnaast is er ook nog het Agrarisch Dagblad, de Gooi-en-Eemlander, de Stentor, Haarlems Dagblad, Barneveldse Krant en Reformatorisch dagblad. De meeste kranten moet je maandag tot en met vrijdag bezorgen. Een enkele keer maandag tot en met zaterdag.

Voordelen van ochtendkrant bezorgen

De nadelen spreken redelijk voor zich. Je moet vroeg opstaan, het is hard werken. Als je ziek bent moet je zelf voor vervanging zorgen. Door weer en wind moet je de krant bezorgen, ook als je geen zin hebt. Maar hier staan ook een aantal voordelen tegenover. Ten eerste ben je vroeg je bed uit, waardoor je de dag direct nuttig begint. Je bent al helemaal op dreef als de rest van de wereld ontwaakt. Niet verkeerd om in alle rust de kranten te bezorgen, misschien wel met een mooie zonsopgang. Daarnaast krijg je door deze bijbaan erg veel discipline. Het staat goed op je cv dat je elke dag gewoon je verantwoordelijkheden neemt. Bovendien verdien je met de ochtendkrant relatief veel geld, in vergelijking met het aantal uren dat je draait. Dat brengt ons direct op het volgende onderwerp: hoeveel geld kun je verdienen door de ochtendkrant te bezorgen?


Hoeveel geld kun je verdienen door de ochtendkrant te bezorgen?

Hoeveel geld je precies verdient hangt ervan af welke krant je gaat bezorgen en hoe groot de wijk is. Bovendien maakt het verschil of je elke ochtend de krant bezorgt, of alleen op bepaalde dagen. Daarbij geldt over het algemeen, hoe dikker de krant, hoe meer je verdient. Voordat je aan de slag gaat voor de krantenwijk, zal de opdrachtgever eerst een lijst geven van de hoeveelheid kranten, het aantal huizen en het bedrag dat je per dag verdient. We hebben hieronder een inschatting gemaakt van de verdiensten van een ochtendkrant, maar dit is slechts een voorbeeld. Het is per krant en per uitgever geregeld hoeveel geld je verdient.

  • Minimaal €0.025 per krant
  • Minimaal €0.02 voor lichte folders
  • Minimaal €0.050 cent voor normale folders
  • Minimaal €0.01 cent voor zware folders
  • Extra vergoeding voor vouwen of sorteren

Per maand kun je voor een normale krantenwijk rekenen op een bedrag van minimaal €150. Dit is gebaseerd op één uur werk per dag (zondag uitgezonderd). Je verdient dan gemiddeld €6.25 per uur. Maar hoeveel je exact kunt (en gaat) verdienen, dat kunnen wij natuurlijk niet weten. Ochtendkranten verdienen vaak iets meer.

Meer geld met ochtendkrant dan krantenwijk

Een ochtendkrant verdient over het algemeen iets beter. Dat heeft twee redenen:

  • Uitgevers van ochtendkranten zijn over het algemeen groter. Ze hebben er meer belang bij dat de krant op het juiste tijdstip en op het juiste adres wordt bezorgd. Het zijn over het algemeen betalende abonnees die ervan uitgaan dat hun krantje op tijd op de mat ligt. Als dat niet het geval is zijn ze snel geneigd om de uitgever te bellen en aan te kaarten dat de krant niet is bezorgd.
  • Voor veel mensen is het een groot nadeel dat zij ‘s ochtends zo vroeg moeten opstaan. Om deze baan toch iets aantrekkelijker te maken, worden de lonen voor ochtendkranten opgekrikt.

Verdiensten kunnen soms fluctueren

In het meest gunstige geval loop je een vaste krantenwijk, waardoor je ongeveer weet wat je verdient. Je inkomsten zijn dan stabiel. Toch moet er soms een extra krantje worden bezorgd, waardoor jou inkomsten ook weer omhoog schieten. Ook zijn er soms bijlagen die van tevoren gevouwen moeten worden. Daar krijg je uiteraard ook voor betaald.

Daarnaast zijn de verdiensten deels afhankelijk van hoe snel je werkt. Want een loon wordt meestal gebaseerd op een inschatting van hoeveel werk iets kost. Hoe sneller jij de kranten bezorgt, hoe meer jij per uur verdient. Een enkele uitgever betaalt per uur uit, dat zou natuurljk wel fijn zijn. Dan weet je tenminste waar je financieel aan toe bent.

Eindejaarsfooi

De meeste mensen die een krantenwijk lopen maken aan het einde van het jaar een rondje langs de huizen. Iedereen weet dat het bezorgen van een krant tamelijk zwaar werk is, dat je door weer en wind moet doen. Daarom geven mensen met een krantenabonnement vaak een beetje fooi als je aan het einde van het jaar langs komt met een kerstgroet. Soms is dat €0.20, soms ook wel €5. Als je nagaat dat je algauw 100 huizen bij langs gaat, kan dit bedrag hoog oplopen!


Hoe vroeg moet je opstaan als je een ochtendkrant bezorgt?

De meeste ochtendkranten moeten al voor 7 uur ‘s ochtends op de mat liggen. Dus hoe laat jij precies op moet staan, ligt er natuurlijk heel erg aan hoe groot jouw wijk is. Hoeveel uur ben je ongeveer kwijt aan het rondbrengen van de kranten? Stel, je bent een uur kwijt aan het rondbrengen van de kranten. Dan moet je alsnog om 5 uur ‘s nachts opstaan zodat je om 6 uur moet beginnen. Toch is dit nog een van de mildste ‘scenario’s’. In sommige gevallen doe je er langer over en moet je nog eerder je bed uit. Bijvoorbeeld als het slecht weer is of als je een hele grote wijk hebt.


Wat heb je nodig als je de ochtendkrant wil bezorgen?

Eigenlijk kun je echt niet zonder een goede, stevige fiets. Mét een bagagedrager, want daar moeten de fietstassen op rusten. Meestal krijg je fietstassen van de uitgever, die je vervolgens tot de nok toe vult met kranten. Het is belangrijk dat je fiets een goede standaard heeft, want onder het gewicht van de kranten kukelt ‘ie zo om. Naast de fiets en fietstassen kan het helpen om je mobiele telefoon te gebruiken voor de navigatie. In het begin moet je de krantenwijk nog leren kennen en ben je wellicht nog niet bekend met alle straten. Verder is een goed humeur in de ochtend geen overbodige luxe ;-).


Hoe oud moet je zijn om de ochtendkrant te bezorgen?

Kranten bezorgen is een van de baantjes die je al op vroege leeftijd kunt gaan doen. Wat je precies mag doen hangt heel erg af van je leeftijd. Als je 13 of 14 jaar oud bent mag je maximaal 2 uur per week werken. Voor een ochtendkrant moet je ongeveer 6 uur per week werken, dus om dit te kunnen doen moet je minimaal 15 jaar oud zijn. Hoe ouder je wordt, hoe meer kranten je mag gaan bezorgen. Je kunt er extra wijken bij nemen of je huidige bezorggebied vergroten. Ka-ching!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag