Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat moet je weten als je je vakantie uren wilt uitbetalen?

Wat moet je weten als je je vakantie uren wilt uitbetalen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je vakantie uren laten uitbetalen klinkt erg aantrekkelijk. In plaats van op vakantie te gaan, en geld uit te geven, bespaar je namelijk geld en krijg je er nog eens meer voor terug ook. Een uitkomst, vooral als jouw baan zo leuk of zo druk is, dat je die vakantie uren toch niet opmaakt. Maar kun jij je vakantie uren wel laten uitbetalen en is dit wel zo voordelig? In dit artikel bespreken we alles dat je moet weten. 


Vakantie uren of vakantietoeslag

Het onderwerp kan nogal eens verwarrend zijn. De een heeft het over vakantie-uren, de ander over de vakantiedagen en nog een ander heeft het over de vakantietoeslag. Voordat we verder gaan, vertellen we je het verschil. 

Vakantie uren en vakantiedagen

Wanneer er wordt gesproken over het laten uitbetalen van vakantie uren, wordt vaak hetzelfde bedoelt als het uitbetalen van de vakantiedagen. Dit zijn uren of dagen waar je jaarlijks recht op hebt om betaald vrij te nemen. Je hebt twee verschillende soorten vakantiedagen: wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. 

Wettelijke vakantiedagen 

Het aantal wettelijke vakantiedagen waar je recht op hebt is voor iedereen in Nederland gelijk – afhankelijk van het aantal uren dat je werkt natuurlijk. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat je in één jaar, recht hebt op 4 keer het aantal uren dat je gemiddeld per week werkt, als vakantiedagen. 

Voor een fulltime werknemer is dit 160 uur, dus 20 dagen. De berekening is namelijk als volgt: 4 x 40 (je gemiddeld aantal uren per week) = 160.

Bovenwettelijke vakantiedagen 

Het aantal bovenwettelijke vakantiedagen verschilt per werknemer. Dit zijn namelijk extra vakantiedagen die jij krijgt bovenop die 20 wettelijke dagen. Ook vallen hier extra opgebouwde vakantiedagen onder, zoals opgebouwde tijd-voor-tijd uren met overwerk.

Het verschilt per beroepsgroep of je deze kan laten uitbetalen of niet. Dit is namelijk vastgelegd in je CAO. Het aantal bovenwettelijke vakantiedagen, of de mogelijkheid tot het opbouwen ervan, staat altijd vastgelegd in jouw arbeidsovereenkomst of CAO. Deze vakantiedagen zijn trouwens maar liefst 5 jaar geldig!

Vakantietoeslag 

Ook wettenlijk bepaald, is dat eenieder 8% vakantietoeslag opbouwt over zijn brutoloon. Deze vakantietoeslag wordt jaarlijks in mei – bij enkele werkgevers in juni – uitgekeerd. Het doel hiervan is dat mensen de extra kosten van de (zomer)vakantie kunnen dekken. Vakantie uren (of vakantiedagen) staan dus los van vakantietoeslag.

In sommige bedrijven is het percentage hoger dan 8%, dit zal dan in de arbeidsovereenkomst zijn vastgelegd. 8% is echter het minimum, dus niemand zal minder krijgen. Sommige mensen krijgen de vakantietoeslag uitbetaald bij iedere loonstrook. Dit is vaak zo voor oproepkrachten of mensen die vakantiewerk doen.


Je vakantie uren laten uitbetalen 

Vakantietoeslag wordt ieder jaar in de maand mei – of juni – uitbetaald. Maar voor je vakantiedagen kun je niet zomaar geld krijgen. Wettelijke vakantiedagen kun je alleen laten uitbetalen bij uitdiensttreding en voor bovenwettelijke vakantiedagen moet het een en ander in je CAO of arbeidsovereenkomst vastgelegd zijn. Wil jij jouw vakantieuren laten uitbetalen? Dan moet je het volgende weten: 

CAO of arbeidsovereenkomst controleren

Ten eerste is het van belang dat jij nagaat of je jouw vakantie uren überhaupt kan laten uitbetalen. Voor je wettelijke vakantie uren kan dit sowieso niet. Dat is in de wet vastgelegd. Maar je bovenwettelijke vakantie uren kan je misschien wel laten uitbetalen. 

In jouw CAO of arbeidsovereenkomst is vastgelegd wat jij met je bovenwettelijke vakantie uren kunt doen. Vroeger was het standaard in Nederland dat je tijd-voor-tijd uren kon opnemen, maar dat is niet meer zo. Kijk dus goed in je contract (of anders CAO) waar jij recht op hebt. Opnemen of uitbetalen.

Geldigheid vakantiedagen

Je wettelijke vakantiedagen zijn een jaar geldig. In sommige gevallen kun je er een aantal meenemen naar het nieuwe jaar, welke je dan vóór januari moet opnemen. Je bovenwettelijke vakantiedagen zijn echter tot 5 jaar geldig! Weet jij dus nog niet of je ze wilt opnemen of laten uitbetalen? Dan heb je nog best wel even de tijd om te beslissen. We willen niet in herhaling vallen maar, let dus wel goed op de voorwaarden of je ze überhaupt mag opnemen of laten uitbetalen.

Uitdiensttreding 

De enige uitzondering op het laten uitbetalen van wettelijke vakantiedagen is uitdiensttreding. Als jij uit dienst gaat, maar je nog een aantal vakantiedagen over hebt, kun je de keuze maken om deze op te nemen of uit te laten betalen. Wettelijk gezien heb jij zelfs recht om deze gewoon te laten uitbetalen. We raden je natuurlijk aan om dit in samenspraak met je werkgever te doen.

Het aantal vakantiedagen dat jij nog tegoed hebt, wordt berekend over het aantal dagen dat jij hebt gewerkt. Heb jij van januari tot en met juni gewerkt, heb je dus niet recht op al die 20 wettelijke vakantiedagen maar, maar de helft. 

Belasting

Dan is er natuurlijk altijd nog de belastingdienst waar je rekening mee moet houden. Geld krijgen betekent natuurlijk belasting betalen. Of jij zwaarder wordt belast door het laten uitbetalen van je vakantiedagen is afhankelijk van de situatie. 

Aan het eind van het jaar kun je alles aangeven bij de belastingdienst en wordt er een eerlijke berekening gemaakt, om ervoor te zorgen dat je niet te zwaar wordt belast. En alles dat je te veel hebt betaald aan belasting door het jaar heen, krijg je natuurlijk ook weer gewoon terug. Wil je precies weten wat jij aan belasting moet betalen, ga dit dan even specifiek na voor jouw beroepsgroep en aantal gewerkte uren bij de HR-afdeling van jouw bedrijf.

De waarde van één vakantiedag

Hoeveel geld je voor één vakantiedag krijgt is natuurlijk ook van belang om te weten, voordat jij de keuze maakt om ze te laten uitbetalen. Eén vakantiedag moet volgens de wet gelijk zijn aan één dagloon. En dit dagloon wordt bepaald aan de hand van het laatstverdiende loon.


Vakantietoeslag uit laten betalen

Het uitbetalen van je vakantietoeslag gebeurd dus elk jaar in mei – en bij sommigen in juni. Hier kun je niet zo veel aan doen of veranderen, maar toch zijn er wat dingen belangrijk om te weten. In sommige gevallen kun je namelijk al eerder aanspraak maken op dit geld. 

Voorschot

Als jij eerder geld nodig hebt, kun je een voorschot op je vakantiegeld aanvragen. In dat geval krijg je alvast een gedeelte uitbetaald. Dit is niet bij iedere werkgever mogelijk.

Uitdiensttreding

Bij uitdiensttreding krijg je het opgebouwde bedrag aan vakantietoeslag uitbetaald bij jouw laatste salaris. In sommige gevallen krijg je nog een eindafrekening, en wordt het daarin verwerkt. 

Belasting

In verhouding betaal je meer belasting over je vakantiegeld, dan over je normale salaris. Het Nederlandse belastingsstelsel bestaat uit 4 schijven. Hierbij komt het eerste deel van jouw salaris in schijf 1 (daarover betaal je 36,55% belasting) het tweede deel in schijf 2 (daarover betaal je 40,85% belasting) enzovoorts. Je vakantiegeld wordt echter altijd in schijf 4, de hoogste schijf belast.

Je vakantietoeslag is een bijzondere beloning. Dit houdt in dat het altijd allemaal in schijf 4 wordt belast. Over al het geld dat in deze schijf wordt belast betaal jij 51,95% belasting. In verhouding betaal je hier dus een stuk meer belasting over, dan over de rest van je salaris.


Waar moet je dus op letten? 

Voor zowel het laten uitbetalen van vakantie uren (of vakantiedagen) als vakantietoeslag zijn er een aantal dingen van belang om te weten. Per beroepsgroep kunnen er andere regels zijn vastgelegd dus check altijd je CAO of arbeidsovereenkomst voordat je jezelf rijk rekent. 

  • Wettelijke vakantiedagen kunnen alleen uitbetaald worden bij uitdiensttreding.
  • Bovenwettelijke vakantiedagen kunnen worden uitbetaald indien vastgelegd in CAO of arbeidsovereenkomst.
  • Vakantietoeslag wordt uitbetaald in mei of juni, maar er kan bij sommige werkgevers een voorschot worden aangevraagd.
  • Over vakantiedagen betaal je belasting middels de normale regeling.
  • Vakantietoeslag wordt in de hoogste schijf belast, als bijzondere beloning. 


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag