Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je goedkoop sporten?

Hoe kun je goedkoop sporten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor de meeste mensen is sporten een belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven. Sommige mensen zijn dagelijks in beweging, anderen sporten één á twee keer per week. Sport is niet alleen een onderdeel van je leven, maar ook van je portemonnee. Want een sportschool of het volgen van sportlessen kost nu eenmaal geld. Gelukkig heb je zelf in de hand hoeveel geld je aan sport uit geeft! Met onderstaande tips geven we jou antwoord op de vraag: “Hoe kun je goedkoop sporten?” De antwoorden zijn divers en variëren van hardlopen (gratis) tot besparen op je sportschoolabonnement. Welke optie kies jij?


Kies een sport waar je weinig voor nodig hebt

De kosten voor sporten bestaan uit meerdere facetten: contributiegeld (of lidmaatschap), aanschafkosten en kosten per les. Stel je voor dat je wilt gaan judo’en. Dan moet je een judopak aanschaffen, lid worden van een judovereniging en deelnemen aan judolessen. Dat tikt aan! Als je nog een sport moet kiezen, kun je daarom het beste eentje kiezen waarbij de kosten beperkt blijven. Je kunt een hoop geld besparen als je een sport kiest waar je slechts eenmalige uitgaven voor hebt. Bijvoorbeeld de kosten voor een halterset, of voor een goed paar hardloopschoenen. Daarna kun je individueel gaan sporten, of vrienden uitnodigen om samen te sporten. Lekker goedkoop.

Voorbeelden van sporten waar je weinig voor nodig hebt;

  • Zwemmen (in openbaar water)
  • Wandelen
  • Hardlopen
  • Yoga

Ga thuis sporten

Om veel te kunnen sporten is het helemaal niet nodig om je aan te sluiten bij een sportvereniging of om je in te schrijven voor een sportschool. Je kunt thuis net zo goed aan je trekken komen! Er zijn een aantal sporten die je prima thuis – of in je directe omgeving – kunt doen:

  • Cardiotraining
  • Krachttraining
  • Hardlopen
  • Skeeleren

Maar hoe doe je dat? Allereerst zorg je ervoor dat je de juiste materialen in huis hebt. Zoals schoenen, skeelers, een elastiek of een ander sportattribuut. Daarna ga je aan de slag! Sommige sporten is gewoon een kwestie van ‘doen’, zoals skeeleren. Voor andere sporten heb je instructies en/of aanmoediging nodig. Gelukkig kun je die eenvoudig online vinden! YouTube barst van de tutorials waarbij een enthousiaste sportinstructeur jou door alle pasjes en oefeningen heen praat. Vaak ook nog onder begeleiding van leuke muziek. Sommige video’s zijn met behulp van attributen (zoals gewichtjes of een halterbank), anderen zijn volledig gebaseerd op je lichaamsgewicht. Zo wordt sporten – op je internetrekening na – helemaal gratis!

Nadelen van thuis sporten

Er zijn een aantal nadelen aan ‘thuis sporten’. Of beter gezegd, dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het voor veel mensen lastig om discipline te vinden. Want tussen uitslapen of vroeg opstaan voor een intensieve workout, is de keuze voor sommige mensen snel gemaakt… Daarnaast is het soms ‘tricky’ om te sporten zonder begeleiding. Je moet goed opletten wat je doet, en of je jouw voeten en handen op de goede manier positioneert, want voordat je het weet heb je een blessure. Het kan je helpen om een spiegel te plaatsen zodat je je jouw eigen lichaamshouding kunt controleren! Het laatste nadeel van een thuis workout is dat heel ongezellig kan zijn. Geen maatje, geen stok achter de deur. Maar aan de andere kant wel heel veel privacy! Je hoeft je voor niemand te verontschuldigen als je halverwege een oefening puffend pauze houdt.


Leef je uit op gratis sportvelden of in parken

Ben jij in het bezit van een tennisracket, basketbal, voetbal, volleybal of iets anders? Dan is het hartstikke leuk om wat vrienden op te trommelen en samen te gaan sporten. Maar waar gaan jullie dat doen? Het is natuurlijk mogelijk om een sportveld af te huren, maar dat kost geld. Daarom is het verstandig om te kijken naar gratis alternatieven bij jullie in de buurt. De meeste steden hebben namelijk een paar gratis tennisvelden, volleybalvelden en ga zo maar door. En met een voetbal of volleybal kun je je eigenlijk op elk willekeurig grasveld vermaken. Dus zoek een mooi gratis plekje in de buurt om daar samen te gaan sporten! Ook kun je kijken waar je bij jou in de buurt gratis kan zwemmen, kijk hiervoor bijvoorbeeld op zwemwater.nl.


Bespaar op de kosten voor je sportschoolabonnement

Wil jij per se in een sportschool sporten? Je bent niet de enige. In een sportschool heb je alle materialen die je nodig hebt. Bovendien kun je er vaak leuke lessen volgen. Dat niet alleen, al die sportende mensen stimuleren jou om óók goed aan de slag te gaan. Genoeg redenen om vast te houden aan een sportschool, maar hoe bespaar je op de kosten? Hieronder geven we enkele tips.

Kies een goedkope(re) sportschool uit

Sportscholen heb je in vele degradaties. Goedkop, grote sportschoolketens zoals Big Gym of Fit For Free zijn niet te vergelijken met particuliere sportscholen die zijn voorzien van sauna, zwembad en persoonlijke begeleiding. Logischerwijs zie je dit heel goed terug in de prijs. Door de juiste sportschool te kiezen, bespaar je algauw een of meerdere tientjes per maand.

Ga vaker sporten

Ben je al bekend met de sportschoolketen ‘Train More’? Deze sportschool stimuleert frequente bezoekers om meer te gaan sporten, door een mooie korting aan te bieden. Hoe vaker je traint, hoe meer korting je krijgt. Bij sommige abonnementsvormen is het zelfs mogelijk om gratis te sporten als je elke dag gaat! Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je conditie.

Laat je niet verleiden door onnodige extra’s

Met pijn en moeite ben je akkoord gegaan met de €20 of €30 maandelijkse contributie. Eenmaal op locatie blijkt dat er nog veel meer extra dingen diensten zijn die je kunt kopen. Bijvoorbeeld groepslessen voor €8 per maand, of ‘sportwater’ voor slechts €4 per maand. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van extra’s die sportscholen kunnen aanbieden. Wees kritisch met de extra opties, want na verloop van tijd tikt het behoorlijk aan!

Neem een ‘daluren’ abonnement

Sportscholen hebben altijd pieken en dalen in het aantal bezoekers. Om de drukte een beetje te reguleren bieden sommige sportscholen een ‘dalurenabonnement’ aan. Dat wil zeggen dat je alleen in de daluren mag sporten, bijvoorbeeld alleen overdag tussen 10.00 en 17.00. Je betaalt dan minder dan voor een ‘volledig’ abonnement waarbij je op elk tijdstip mag sporten. Nadeel is wel dat je dan gebonden bent aan deze – soms ongunstige – tijden!


Maak regelmatig gebruik van kortingsacties

Ken je de website Groupon? Dat is een van de bekendste aanbiedingenwebsite van heel Nederland. Je kunt hier dagelijks allerlei producten en diensten aanschaffen – tegen een zachte prijs. Wie iets dieper in het assortiment van Groupon duikt, komt erachter dat er nog veel meer te koop is dan voordelige dagjes weg en goedkope producten. Een van de verrassende categorieën in het assortiment is ‘sport’! Tussen alle aanbiedingen door verschijnt regelmatig een aanbieding voor een sportieve activiteit.

Soms betreft het korting op een eenmalige activiteit (bijvoorbeeld skydiven), soms betreft het korting op een ‘tienstrippenkaart’ bij een bootcampclub. Ook zijn er diverse sportscholen die een gereduceerd lidmaatschap aanbieden via Groupon. Als je niet ‘vast zit’ aan een bepaalde sportschool of een bepaalde sport, is Groupon de ideale plek om korting te scoren op jouw sport! Overigens is Groupon slechts een van de vele aanbiedingenwebsites. Het kan goed zijn dat je op een andere, vergelijkbare website ook sport gerelateerde aanbiedingen vindt!


Bespaar op sportlessen

Sportlessen zijn een grote kostenpost. Gelukkig zijn er een paar manieren om dit goedkoper te maken. Deze manieren lichten we hieronder kort toe.

Kies voor groepsles in plaats van individuele les

Soms kun je kiezen uit groepsles of individuele les. Wij verklappen jou alvast dat groepslessen vele malen goedkoper zijn dan individuele lessen. Logisch ook, want bij een groepsles ‘deel’ je de kosten voor de instructeur. Tegelijkertijd deel je óók zijn aandacht, maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn.

Koop een lespakket in plaats van losse lessen

Eenmalige tennisles? Dat is vaak duurder dan een ‘strippenkaart’ voor tennis, waarvan je bijvoorbeeld 10x mag sporten. En het wordt nóg goedkoper als je een lessenpakket voor het gehele jaar afsluit. Als je zeker weet dat je een bepaalde sport wil doen, kun je dus geld besparen door meerdere lessen in één keer aan te schaffen.

Stop met sportlessen

Bijna alle sporten kun je op eigen gelegenheid doen. In het begin heb je een aantal lessen nodig, maar als je een bepaalde sport eenmaal onder de knie hebt kun je ook zonder de lessen prima uit de voeten. Eigenlijk geldt dit voor de meeste sporten. Bijvoorbeeld tennissen, squashen, voetballen, volleyballen, fietsen, hardlopen et cetera. Voor sommige sporten heb je een ‘team’ nodig, maar je kunt net zo goed met een paar vrienden of vriendinnen een balletje trappen.


Bedenk wat sporten jou waard is

Hoe belangrijk is sporten eigenlijk voor je? Hoeveel geld wil je er maximaal aan besteden? Als sporten een belangrijk onderdeel is van jouw dagelijkse of wekelijkse routine, is het een beetje zonde om jezelf hierin te beperken. Het is jammer om je in allerlei bochten te wringen met thuisworkouts, terwijl je je veel meer thuisvoelt op de vereniging van een hockeyclub. Bij wijze van spreken. Bedenk daarom goed wat iets kost en wat je er voor terugkrijgt! Desnoods bespaar je op andere aspecten van je leven, zodat je wel op jouw eigen manier kunt blijven sporten!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag