Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Elke dag sporten: voordelen, nadelen en tips & tricks

Elke dag sporten: voordelen, nadelen en tips & tricks

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je eenmaal een sportritme te pakken hebt, krijg je de smaak te pakken en wil je het liefst zo vaak mogelijk sporten. Alles om sterker, fitter en blijer te worden. Wat nou als je er een dagelijkse routine van maakt? Val je dan echt sneller af, of is het allemaal een fabeltje? Wat kun je doen om minder kans te lopen op blessures? In dit artikel bespreken we uitgebreid wat elke dag sporten voor je lichaam betekent. Je komt meer te weten over de voor- en nadelen en kunt jouw trainingen optimaliseren met onze tips & tricks.


Voordelen elke dag sporten

Iedere dag sporten heeft zo z’n voordelen. Allereerst wordt sporten een routine, waardoor je niet telkens over een mentale drempel hoeft te stappen.  Ook krijg je alle oefeningen onder de knie waardoor je efficiënt kunt trainen. Vanzelfsprekend loop je hierdoor minder kans op blessures en kost het trainen je steeds minder tijd. Stel je maar eens voor dat je 5 kilometer wilt hardlopen. In het begin kost dat je misschien drie kwartier, omdat je tussendoor pauze nodig hebt. Na verloop van tijd loopt dit terug naar een half uur. Een snelle work-out met veel resultaat! Dit is slechts een samenvatting van de voordelen van elke dag sporten. Hieronder bespreken we de voordelen wat meer in detail.


Voordeel 1 – Je voelt je beter

Sport is niet alleen een manier om er beter uit te zien en af te vallen. Nee, het is ook een manier om je geestelijke welzijn te verbeteren. Als je dagelijks beweegt, zorg je ervoor dat jouw hersenen constant voorzien worden van de stoffen dopamine en endorfine. Deze stoffen geven jou een blij en voldaan gevoel. Als je dat elke dag ervaart, heb je bijna nooit meer een rotdag! Ook kan sporten heel erg bijdragen aan ons eigen zelfbeeld. Je kan je wel voorstellen dat je je sterker en fitter voelt als je iedere dag sport. Je bent trots op je eigen discipline en doorzettingsvermogen en ziet jezelf met de week slanker worden. Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat sporten de kans op depressie aanzienlijk verkleint. Ook mensen die reeds een depressie hebben voelen zich een stuk beter door elke dag te sporten.


Voordeel 2 – Je krijgt minder vet en meer spiermassa

Mensen die dagelijks bewegen verbranden automatisch meer calorieën. Zolang je dat niet gaat compenseren met veel en onverantwoord voedsel, val je waarschijnlijk af. Want sporten en afvallen gaan hand in hand. Dat niet alleen, je bouwt namelijk extra spieren op. Deze spieren helpen je bij het afvallen en zorgen ervoor dat je er strakker uitziet. Het lichaam heeft geen plek voor spieren én vetmassa, dus wie maar vaak genoeg sport zal merken dat het vet langzaam verdwijnt.


Voordeel 3 – Je raakt minder snel gestrest

In deze maatschappij is het behoorlijk lastig om je hoofd koel te houden. We moeten zoveel dingen doen en regelen dat je gedachten al snel een loopje met je nemen. Dagelijks sporten voorkomt echter dat jij deze gevoelens van stress toelaat! Want tijdens het rennen, fietsen of andere vorm van sport maak jij je hoofd ‘leeg’. Sporten helpt om te relativeren, je gedachten te parkeren en met een frisse blik naar een situatie te kijken. Daar komt nog eens bij dat sporten een goede nachtrust bevordert. En laat stress nou net een oorzaak zijn van slaapproblemen. Dus als je iedere dag sport, is er meer kans dat je iedere dag goed inslaapt en met minder zorgen en stress ontwaakt!


Voordeel 4 – Je valt snel af

De meeste mensen hebben wel ergens een of meerdere vetrolletjes waar ze niet zo trots op zijn. Een van de snelste manieren om ervanaf te komen is door iedere dag te sporten. Je raakt een kilo vet namelijk niet zomaar kwijt: daarvoor moet je maar liefst 6000 calorieën extra verbranden of minder tot je nemen. Door elke dag te sporten verbrand je deze calorieën al gauw in twee weken, terwijl het je anders ongeveer een maand zou kosten. Je valt dus een stuk sneller af!


Voordeel 5 – Je voorkomt ouderdomskwalen

Het lijkt een zorg voor later, maar je zal jezelf dankbaar zijn als je nu al zo fit mogelijk probeert te leven. Door iedere dag te bewegen, als is het maar een rondje wandelen. Sporten heeft namelijk een gunstig effect op je botten. Dus door iedere dag te sporten, doe je je botten echt een gunst. Hiermee voorkom je broze botten op latere leeftijd. Daarnaast zorg je voor een lagere bloeddruk, een betere bloedsomloop en een gezondere hartconditie. Als je even nagaat hoeveel ouderen bezwijken aan een hart- en vaatziekte, dan zou je spontaan iedere dag gaan bewegen.


Nadelen elke dag sporten

Dagelijks sporten heeft een hoop voordelen, maar alleen als je rekening houdt met bepaalde voorwaarden. Als je bijvoorbeeld fanatiek fitnesst, is het heel verleidelijk om vaak dezelfde oefeningen te doen. Je weet hoe ze werken, je kunt zware gewichten aan. Maar wist je dat je lichaam in een fitness sleur terecht kan komen? Op den duur boek je minder snel vooruitgang omdat je nauwelijks wordt uitgedaagd. En geloof ons, het is echt heel lastig om veel variatie aan te brengen als je elke dag sport. Als jij bang bent voor een sportsleur moet je even een kijkje nemen bij onze ‘tips en tricks’. Eerst gaan we wat dieper in op andere nadelen die dagelijks sporten met zich mee (kan) brengen.


Nadeel 1 – Kans op blessures en overtrainen

Als je net begint met sporten word je misschien zo enthousiast dat je de smaak te pakken krijgt. Weet je wat, jij gaat gewoon iedere dag sporten! Dan geniet je elke dag weer van de voordelen en lig je straks als een jonge (god)in op het strand. Met je strakke (bikini)lijf. Helaas kan het averechts werken als je te fanatiek van start gaat. Want iedere sporter weet dat je een sport goed moet opbouwen. Ook al heb je nog zo’n goed uithoudingsvermogen, het is niet goed om in één keer, zonder training, 5 of 10 kilometer te gaan hardlopen. Dat geldt net zo goed voor andere sporten. Dus als je iedere dag gaat sporten loop je kans dat je te hard van stapel loopt waardoor je een blessure krijgt. Het is in eerste instantie echt een aanslag op je lichaam en die kan zich daar ernstig tegen verweren. Door bijvoorbeeld ziek te worden.


Nadeel 2 – Het verstoort je sociale leven

Elke dag sporten lijkt leuk en haalbaar, je bent er immers met een uurtje per dag vanaf. Maar denk je er ook zo over als het zondagochtend is en jouw trainer op je wacht? Of als je eigenlijk zin hebt in een borrel, maar weet dat je niet goed kan sporten met een kater? Iedere dag sporten vergt tijd en discipline. Als je een drukke baan hebt, moet je elke dag een uur eerder beginnen of een uur langer door. Doordat je nog moet gaan sporten. En als je meerdere avonden per week een groepsles volgt, gaat dit weer ten koste van tijd die je met vrienden en vriendinnen door kunt brengen. Kortom, iedere dag sporten heeft veel voordelen maar is tevens een aanslag op je agenda.


Nadeel 3 – Het kan gaan vervelen

Wat is jouw lievelingseten? Pizza, chinees of een heerlijke stamppot? Je bent het vast met ons eens dat je dit niet elke dag kan eten. Zelfs niet als het je lievelingseten is. Want stel je voor, je wordt het zat! Dan wil je het nooit meer eten en dat zou zonde zijn. Vergelijk dit voorbeeld nu eens met sporten. Wat nou als je helemaal zat wordt van de oefeningen en steeds minder zin krijgt om aan de slag te gaan? Dat is wel het risico dat je loopt als je elke dag gaat sporten. Aan de andere kant kun je er ook voor zorgen dat je verschillende soorten groepen uitoefent zodat je er plezier in blijft houden.


Nadeel 4 – Je valt er niet altijd van af

Afvallen en een gezonde levensstijl zijn een combinatie van sport en gezond eten. Dus je kan nog zoveel sporten, jouw vetje raak je echt niet kwijt als je je daarna eens lekker vergrijpt aan een patatje speciaal. Als je elke dag gaat sporten om af te vallen dan zet je een stap in de goede richting maar je bent er nog niet. Je moet ook echt op je eetpatroon gaan letten. Niet alleen door ervoor te zorgen dat je niet te veel eet, ook door ervoor te zorgen dat je extra stoffen binnenkrijgt die jouw spieren herstellen. Zoals veel eiwitten. Gelukkig zijn er superveel mogelijkheden om eiwit binnen te krijgen, van een extra stukje vlees tot een heerlijke eiwitshake!


Elke dag sporten: tips & tricks

Nadat je bovenstaande voor- en nadelen van elke dag sporten hebt gelezen heb je wellicht toch besloten om elke dag te sporten. Of om in ieder geval vaak te sporten. Om toch het beste uit jezelf te halen en de nadelen te minimaliseren, hebben wij een aantal tips & tricks geselecteerd.

 1.    Zorg voor variatie
  Het veelgehoorde nadeel dat je lichaam ‘went’ aan een training en daardoor geen vooruitgang meer boekt, is makkelijk te ondervangen. Hiervoor hoef je echt geen gigantische aanpassingen in je trainingsschema te maken. Je kunt bijvoorbeeld afwisselen in de hoeveelheid gewicht en de soorten oefeningen. Of je kunt de ene dag gaan fietsen, de andere dag gaan lopen en een derde dag gaan zwemmen. Op deze manier blijf je je lichaam uitdagen zodat je resultaten blijft boeken.
 2.    Las één of twee rustdagen in
  Je lichaam is niet echt blij met je als je jezelf elke dag afbeult. Maar er is een verschil tussen iedere dag bewegen of iedere dag tot het maximale gaan. Als je graag tot het maximale gaat, dan is het verstandig om 1 of 2 rustdagen in te plannen. Je spieren kunnen dan herstellen van de intense workout. Een rustdag hoeft niet te betekenen dat je helemaal niet beweegt, want een wandeling of fietstocht kan eigenlijk altijd wel. Dat is iets anders dan fanatiek in de gewichten hangen.
 3.    Let op je voeding
  Iedere dag sporten heeft ook consequenties voor wat je lichaam nodig heeft aan voedingsstoffen. Het is niet voor niets zo dat fanatieke sporters veel tonijn, melk en kip eten. Voor en na het sporten. Aangevuld met (kunstmatige) eiwitshakes. Dat doen ze allemaal om hun spieren te herstellen en om sneller een strak figuur te krijgen.
 4.    Zorg dat je thuis aan de slag kunt
  Als je iedere dag wil sporten, betekent het dat je iedere dag de deur uit moet. Door weer en wind. Voor al deze dagen zou het heel erg schelen als je thuis aan de slag kunt. Dat maakt de drempel om te gaan sporten een stuk lager, waardoor je het makkelijker kunt volhouden om iedere dag te sporten! Wat haal je dan in huis? Het ligt eraan wat je graag doet. Er zijn een aantal oefeningen die je via YouTube kunt volgen, gewoon met je eigen lichaamsgewicht. Hier heb je dus alleen maar sportkleding en eventueel een yogamatje voor nodig. Daarnaast kun je losse gewichten, een roeimachine, fietsapparaat, springtouw of iets anders bestellen.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag