Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 alternatieven voor brood

10 alternatieven voor brood

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil jij om wat voor reden dan ook minder brood eten? Of misschien wel helemaal geen brood meer eten? Je bent niet de enige: steeds meer mensen zijn om hun eigen redenen op zoek naar alternatieven voor brood. En dat is nog niet zo makkelijk, want bijna nergens ter wereld eten ze zoveel brood als in Nederland. Een alternatief voor brood is dus lastig, maar niet onmogelijk… Dat bewijzen onderstaande 10 alternatieven voor brood!


1. Kleurrijke maaltijdsalades

blank

Maaltijdsalades zijn een van de beste alternatieven voor brood. De meeste mensen eten een maaltijdsalade tijdens de lunch, maar in principe zou je deze ook in de avond of ochtend kunnen eten. Wat verstaan we precies onder een maaltijdsalade? In ieder geval niet een zakje voorgesneden rauwkost of een kant-en-klare maaltijdsalade van de supermarkt. Laatstgenoemde salade zijn vaak behoorlijk ongezond, doordat er een heleboel koolhydraten zitten in de saus en in de pasta of noodles die in deze salade verwerkt zitten. Daarom kun je het beste zelf een salade bereiden, waarbij je rekening houdt met de hoeveelheid eiwitten en gezonde vetten. Maak bijvoorbeeld een lekkere mix van slasoorten, gegrilde groenten en eventueel vlees en vis. En, overbodig om te zeggen, croutons zijn uit den boze… Bovendien kun je pasta en noodles in jouw salade beter vermijden. Kies liever voor een gezonder alternatief zoals quinoa of rijst. Hieronder volgen wat voorbeelden van gezonde salades die je in een handomdraai maakt:

  • Vegetarische maaltijdsalade: gekookt ei, avocado, sla, spinazie, noten, peper en zout, (citroen)mayonaise
  • Maaltijdsalade met vlees: Kip, appel, gemengde sla, rucola, citroensap, paprika, tomaat, huttenkäse
  • Maaltijdsalade met vis: rucola, gerookte zalm, parmezaanse kaas, gedroogde tomaten, peper, zout, olijfolie, sla

2. Rijkgevulde soepen

blank

In de herfst en in de winter is soep de perfecte broodvervanger. Als het buiten slecht weer is, kun je binnen heerlijk opwarmen met jouw kommetje soep. Heb je het idee dat soep geen volwaardige maaltijd is? Dan zit je ernaast! Soep is juist hartstikke voedzaam en vullend. Het lijkt alleen heel weinig, omdat alle ingrediënten zijn gepureerd, maar schijn bedriegt. Hieronder staat een selectie van lekkere soepen, waarmee jij in een mum van tijd vergeet dat brood bestaat.

  • Broccolisoep met zalm
  • Mosterdsoep met spekjes
  • Tomatensoep met rode peper
  • Pompoensoep met kerrie
  • Bouillon
  • Heldere kippensoep
  • Aspergesoep met ham

Let op! Veel mensen dippen een paar stukjes stokbrood in de soep. In de meeste restaurants krijg je dit er standaard bij. Want ja, ‘het hoort er nou eenmaal bij’. Laat je echter niet verleiden om dit te eten. Het zou zonde zijn als deze kleine stukjes brood jouw broodloze dieet verstoren.


3. Gezonde pannenkoeken

blank

Pannenkoeken zijn een lekker en gezond alternatief voor brood. En dan hebben we het niet per se over de klassieke pannenkoeken met kaas, stroop en suiker, maar eerder over de alternatieve soorten pannenkoeken die we hieronder bespreken.

Boekweit pannenkoek

Boekweit pannenkoeken zijn de ideale glutenvrije pannenkoeken. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is boekweit een zaad in plaats van een graan. Daarnaast barsten ze van de goede voedingsstoffen zoals magnesium, ijzer en vitamine B. Tijd dus om de boekweit pannenkoek een kans te geven! Je maakt ze heel eenvoudig met 125 gram boekweitmeel, 300 milliliter rijstmelk, een ei en boter of olie om in te bakken. Versier ze met wat aardbeitjes om ze af te maken!

Bananen pannenkoek

Pannenkoeken zijn vooral lekker omdat ze zo zoet zijn. Maar ja, als je geen brood meer eet, dan zou het zonde zijn om vervolgens een versuikerde pannenkoek te eten. Waarschijnlijk streef je dan je doel voorbij… Gelukkig is er een zoet alternatief, namelijk de pannenkoek met banaan. Bestrooi deze met een beetje kaneel en een druppeltje honing en je hebt een heerlijk alternatief voor brood.

Je kunt ook kiezen voor een recept met banaan én havermout. Dat geeft net iets meer bite aan de pannenkoek. De ingrediënten voor een stuk of 5 pannenkoeken zijn: 35 gram havermout, een banaan, een ei, theelepel bakpoeder, scheutje plantaardige melk, theelepel kaneel, zout en olie/roomboter om in te bakken. Plus eventueel nog wat zoete fruitversiering, zoals rood diepvriesfruit.


4. Groente- en fruitsmoothie

Gezond Nederland is in de ban van de smoothies. In comedy films en series zie je soms mensen kokhalzen bij het drinken van een healthy smoothie, maar dat is echt de grootste onzin. De meeste smoothies zijn hartstikke lekker en voedzaam. Bovendien heb je zelf alle controle over de ingrediënten die je erin gooit! Je kunt kiezen voor allerlei soorten groene groenten, fruit, yoghurt, kwark, zaden en eventueel een beetje kruiden. Wij adviseren om in ieder geval kwark of yoghurt aan je smoothie toe te voegen. Als je dat niet doet, dan is de kans zeer klein dat je een verzadigd gevoel krijgt na het drinken van de smoothie. Bovendien is dit een goede bron voor eiwitten.


5. Gebakken ei of omelet

Eieren zijn ontzettend gezond. Ten eerste is het een natuurlijk product, zonder kunstmatige geur- en kleurstoffen. Daarnaast bevatten ze veel gezonde vetten en eiwitten. Ook is het aantal koolhydraten verwaarloosbaar (éen ei bevat 0.7 gram koolhydraten). Als je geen brood meer eet, kun je in plaats daarvan extra eieren gaan eten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een Engels ontbijt met gebakken spek en tomaten. Dat proeft zonder brood ook hartstikke lekker! Hetzelfde geldt voor een omelet die is gevuld met allerlei heerlijks, zoals champignons, paprika’s, ui et cetera. Er is overigens ook niets mis met een gekookt eitje met peper en zout. Lekker bij het ontbijt, of gewoon als tussendoortje.


6. Alternatieve granen: quinoa, linzen, gerst en boekweit

Als je op zoek bent naar een alternatief voor brood, dan ben je misschien wel op zoek naar andere soorten granen en zaden, die jou niet zo’n opgeblazen gevoel geven als dat brood het doet. Hieronder sommen we een aantal belangrijke alternatieven op.

Quinoa

Dit product wordt heel vaak gebruikt ter vervanging van granen. Het is glutenvrij, eiwitrijk en ontzettend lekker vanwege de nootachtige smaak. Het wordt vaak geserveerd in plaats van rijst of aardappelen. Daarnaast kun je quinoa heerlijk verwerken in salades en pap.

Haver

Haver is een graansoort, maar niet zomaar een graansoort. Het bevat namelijk het hoogste gehalte aan onverzadigde vetzuren, wat haver enorm voedzaam maakt. De grote hoeveelheid vezels hebben een positieve werking op jouw hart- en bloedvaten, ze werken namelijk cholestrolverlagend. Daarnaast stimuleren de vezels jouw natuurlijke metabolisme. Benieuwd hoe je haver kunt gebruiken als broodvervanger? Bijvoorbeeld door het te verwerken in pap, soepen, shakes en pannenkoeken.

Boekweit

Boekweit is een zaad en geen graan. Het wordt veel gebruikt om pannenkoeken en poffertjes mee te bakken en is daarom een goed alternatief voor brood. Boekweit is glutenvrij!


7. Alternatieve broodsoorten

Wil je helemaal geen brood meer, of wil je graag brood gemaakt van andere granen? Je kunt namelijk ook brood maken van spelt, haver of rogge. Dat zijn goede broodalternatieven. Hoewel speltbrood gluten bevat, kunnen de meeste mensen er goed tegen. Een van de beste opties is overigens zuurdesembrood. Dit brood is heel gezond en makkelijk te verteren. Ben je op zoek naar een vegan brood? Koop dan Allison Brood. Dis is een van de weinige broden die volledig vegan is. Er zitten geen dierlijke ingrediënten in. Koop het eens, en probeer of het iets voor jou is!


8. Voor avondeten: broccolipizza

View this post on Instagram

Jak mě normálně nikdy pizza moc nebrala, tak tyhle zeleninové varianty mám moc ráda💚 Dneska jsem dala brokolicovou a za mě super🥦 2 placky jsem dala i do mrazáku, takže oběd, až budu nestíhat, bude předpřipraven👍 Recept⬇️ . . . BROKOLICOVÁ PIZZA . . . 1 brokolice 2 vejce 4 lžíce mandlové mouky Sůl . . Brokolici uvaříme v osolené vodě, ocedíme a necháme okapat. Rozmixujeme tyčákem s vejci, osolíme a vmícháme mandlovou mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem na 3 menší pizzy nebo do jedné placky. Dáme do vyhřáté trouby na 180°C na 20 min. Teď máme 2 možnosti: 1️⃣ Vychladlé a předpečené korpusy přendáme do krabičky a dáme do mrazáku a dopečeme příště. Nebo⬇️ 2️⃣ Korpus si potřeme rajčatovou omáčkou a obloužíme vším, co máme rádi. Já dala rajčata, žampiony, trhané kuřecí a mozzarelu. Vrátíme do trouby a pečeme na 200°C asi 20 min. . . . . #brokolicovapizza #brocolli #brocollipizza #whole30 #whole30cz #whole30recipes #whole30life #paleo #jidlonaprvnimmiste #lowcarb #jsemlowcarb #eatclean #jidlojelaska #paleofood #dnespecu #dnesvarim #glutenfree #cukrfree #vkuchyni #healthyfood #bojzanovytelo #zdravejidlo #cistastrava #instafood #dnesjem #dnesjemzdravo #zamensibucek #zpatkydorezimu #vercikvrezimu #recipesbyyou

A post shared by Verčík si jede to svoje😉 (@zpatky_do_rezimu) on

Heb je zin in een heerlijke pizza maar mag je dat niet van jezelf omdat je brood ontzegd hebt? Dat is niet meteen een reden tot paniek… Althans niet als je deze broccolipizza een kans geeft. Het is een pizza die je zelf maakt van broccoli, een ei en een paar plakken kaas. Met behulp van een mixer hussel je deze ingrediënten samen tot een grof beslag. De bodem kun je besmeren met onder andere tomatenpuree, huttekäse, roomkaas of een ander lekker smeersel. Beleg de pizza vervolgens met verse groenten en eventueel vis en vlees. Kwartiertje in de oven en klaar is kees!


9. Voor ontbijt: pap, yoghurt en kwark

Het ontbijt is een van de makkelijkste momenten van de dag om brood te vervangen. Er zijn namelijk ontzettend veel heerlijke ontbijtjes zonder brood! Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere bak yoghurt of kwark met vers fruit? Veel eiwitten, lekker zoet en een goede start van de dag. Een ander alternatief voor brood is havermoutpap, dat je maakt door wat melk te koken en dit te vermengen met havermout. Je kunt de pap vervolgens verder op smaak brengen door verse noten toe te voegen, of door kaneel of chia- en of lijnzaad toe te voegen. De enige beperking is jouw fantasie!


10. Vis en vlees

De meeste soorten vis en vlees bevatten veel eiwitten en gezonde vetten. Daarom kun je in plaats van een broodje, best een beetje extra vlees en vis opscheppen (zolang dit gepaard gaat met extra groenten). Je kunt bijvoorbeeld ook een burger in een portobello eten, hét alternatief voor ‘broodje hamburger’. Als je vegetariër bent, kun je de burger vervangen door een groenteburger. Verder raden wij aan om voornamelijk gerookte en gegrilde vlees- en visproducten te eten. Gefrituurde vis zoals kibbeling, bevat veel verzadigde vetten, die niet zo heel erg gezond zijn.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

WeightWatchers
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag