Afvallen met kaneel; is het mogelijk?

Afvallen met kaneel; is het mogelijk?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Kaneel is een klassieke smaakmaker voor veel van onze gerechten. De specerij is eigenlijk wel in ieder keukenkastje te vinden en wordt met name gebruikt voor allerlei zoetigheden. Niet alleen is kaneel heel lekker, maar er wordt ook nog eens beweerd dat het gebruik van kaneel veel voordelen heeft tijdens het afvallen. Hieronder lees je waarom kaneel goed zou zijn voor de lijn en of je kunt afvallen van kaneel.


Wat is kaneel?

Kaneel is een eeuwenoude smaakmaker en wordt gebruikt als specerij in koude en warme gerechten. Het woord kaneel komt van het Latijnse woord canella en betekent stokje. Van oorsprong komt kaneel uit Sri Lanka, maar tegenwoordig wordt kaneel in veel landen met een tropisch klimaat geproduceerd. Deze onmisbare en geliefde specerij wordt na het productieproces vervolgens over de hele wereld geëxporteerd.

Kaneel komt van de bast van de kaneelboom. De dunste binnenste bast rolt vanzelf op, waarna het gedroogd wordt en de bast eruit ziet als een kaneelstokje. De rest van deze bast wordt vermalen en vind je terug als kaneelpoeder. Een theelepeltje kaneelpoeder bevat ongeveer 15 kilocalorieën en belangrijke vitaminen en mineralen.


Kun je afvallen met kaneel?

Kaneel is niet alleen bij velen een welbekend favoriet in de keuken. Er wordt namelijk ook geclaimd dat je zou kunnen afvallen met kaneel. De specerij wordt namelijk vandaag de dag vaak als superfood gezien die zeker zijn voordelen zou hebben tijdens het lijnen. Er is op internet veel te vinden over de positieve eigenschappen van kaneel tijdens het afvallen. Allereerst zou kaneel helpen om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en minder insuline aan te maken. Dit heeft zijn voordelen voor het verbranden van vet en de processen van je stofwisseling.

Ten tweede zou kaneel goed zijn voor je cholesterol. Het derde voordeel is, dat kaneel een goede antioxidant is voor het lichaam en het verouderingsproces tegengaat. Ten derde verzadigt de specerij goed en is kaneel een goede vervanger voor zoetstoffen in je gerechten. Door kaneel als vervanger te kiezen zorg je er dus voor dat je uiteindelijk minder suiker binnenkrijgt.

Tot slot heeft kaneel geneeskundige eigenschappen waardoor het ook ontstekingen kan remmen en verlichting kan geven. Al deze voordelen van kaneel kun je het beste met een korreltje zout nemen. Kaneel is namelijk wel een gezonde specerij, maar wil je effectief en gezond afvallen dan komt hier toch echt meer bij kijken dan het ‘wondermiddel’ kaneel.


Gezond eetpatroon

Het gaat bij het afvallen namelijk om een gezond eetpatroon en het ontwikkelen van een andere levensstijl. Voor een gezond dieetschema is het aan te raden om elke dag alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. De belangrijkste voedingsstoffen voor ons lichaam zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Helaas krijgen we vaak teveel koolhydraten en ongezonde vetten binnen, waardoor de voedingsstoffen niet meer in balans zijn. Wil je afvallen dan is het aan te raden om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen en meer eiwitten en gezonde vetten te nemen.

Kun je wel wat extra stimulans gebruiken of weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Dan raden we je aan om een gezond dieet te volgen. Zo weet je precies wat je elke dag mag eten, krijg je lekkere en gezonde recepten en heb je een stok achter de deur om jouw streefgewicht te halen. Uiteraard kun je kaneel gerust toevoegen aan je eetpatroon als je aan het lijnen bent. Let er wel op dat je niet meer dan één eetlepel kaneel per dag neemt. Van overmatig gebruik van kaneel kun je namelijk last krijgen van leverschade en kan het de bloedstolling remmen.


Hoe kun je kaneel toevoegen aan je dieet?

We kennen kaneel natuurlijk vooral van de smaakmaker aan zoete en meestal ongezonde gerechten. Denk maar aan appeltaart, cake, koekjes en toetjes. Maar wist je dat je kaneel ook voor hele andere gerechten kunt gebruiken? Hieronder vertellen we je aan welke gezonde gerechten je kaneel kunt toevoegen. Zo kun je net die extra touch geven aan je gerechten en kun je blijven variëren in je dieetschema. De volgende gerechten of producten zijn heerlijk met een snufje kaneel:

 • Kaneel door yoghurt of kwark
 • Kaneel door de groene thee
 • Appelschijfjes en kaneel op brood en even in de magnetron stoppen
 • Kaneel door de muesli of granola
 • Kaneel door de havermout of overnight oats
 • Kaneel door de couscous salade
 • Kaneel door het stoofpotje
 • Kaneel door de smoothie
 • Kaneel door de fruitsalade
 • Kaneel door de rabarber of appelmoes
 • Kaneel door de tajine
 • Cinnamon challenge

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag