Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De beste plekken voor een schilderworkshop

De beste plekken voor een schilderworkshop

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Af en toe heb ook jij vast wel eens de behoefte om je creativiteit de vrije loop te laten en bijvoorbeeld een mooi schilderij te maken. Schilderen is echter zo eenvoudig nog niet en daarom kan een workshop een uitkomst zijn om je eerste stappen als kunstschilder te zetten. Je leert onder begeleiding van een kunstkennerr prachtige creaties te maken, zelfs als je nog nooit eerder aan een schildersezel hebt gestaan. Daarom is schilderen ook een bijzonder leuk uitje om met je vriendinnen of familie te ondernemen, want iedereen zal er plezier aan beleven.

Naast leerzame workshops waarin je de natuur, de zee of precies zoals een bekende kunstenaar leert schilderen hebben we ook een aantal echt unieke schilderervaringen verzameld. Daarmee heb je een altijd een leuke dag, bijvoorbeeld omdat je in het donker gaat schilderen of met zijn allen graffiti leert spuiten. Kortom, er is voor elke creatieve geest wel een leuke workshop te vinden in deze lijst met beste plekken voor een schilderworkshop.


Workshop 1: Creatief op Terschelling

Soort schilderij: Acrylverf op doek

Locatie: Terschelling

Met de schilderworkshop Creatief op Terschelling van kunstenares Sanne van der Horst leer je prachtige landschappen schilderen. Sanne is professioneel kunstenares en kunstlerares en ze kan je dus optimaal begeleiden, ook als je nog nooit hebt geschilderd. Terschelling is een prachtig waddeneiland dat zich uitstekend leent voor een schilderworkshop in de buitenlucht. Van de altijd veranderende zee tot het uitgestrekte wad en natuurlijk het schitterende duinlandschap, je vindt hier altijd een mooi onderwerp om op doek vast te leggen. Een schilderworkshop is ook uitstekend te combineren met een langer verblijf op Terschelling, waarbij je de prachtige natuur op een geheel andere manier leert zien. Standaard wordt er gewerkt met acrylverf maar als je een voorkeur hebt voor bijvoorbeeld olieverf of het maken van een aquarel kan dat ook.


Workshop 2: Landschappen schilderen zoals Bob Ross

Soort schilderij: Olieverf op doek

Locatie: Amsterdam, Noord-Holland

Kon je vroeger ook zo genieten van de markante schilder Bob Ross met zijn typische haardracht en zijn altijd positieve kijk op de wereld? Dan is dit je kans om in de huid van Bob te kruipen en geheel in zijn unieke stijl een prachtig landschap te schilderen. Voor de echte Bob Ross fan zijn er zelfs pruiken zodat je jezelf even helemaal met hem kunt vereenzelvigen en zijn unieke talent vanzelf door je vingers voelt stromen. Stap voor stap word je geleerd hoe je een Bob Ross schilderij opbouwt, beginnend met de lucht en dan langzaam naar voren werkend door bergen, bomen en meertjes te schilderen. En onthoud: bij Bob Ross maak je nooit fouten maar heb je alleen maar ‘happy little accidents’.


Workshop 3: Maximale creativiteit met Action Painting

Soort schilderij: Diverse materialen op canvas
Locatie: Amsterdam, Noord-Holland

Laat je creativiteit helemaal de vrije loop door mee te doen aan een workshop Action Painting in Amsterdam. Ideaal voor een bedrijfsuitje of om met de hele familie te doen, want je hoeft helemaal geen begenadigd schilder te zijn om toch een spectaculaire creatie op het doek te zetten. Je schildert namelijk niet alleen op de traditionele manier met kwasten maar gebruikt bijvoorbeeld ook een waterpistool of gewoon je handen en voeten! Het levert gegarandeerd een interessant en uniek resultaat op en je maakt er ook nog eens helemaal je hoofd mee leeg. Omdat het schilderen er soms nogal wild aan toe gaat krijg je beschermende kleding aan en natuurlijk word je ook begeleid door een echte expert op het gebied van Action Painting.


Workshop 4: Delfts Blauw aardewerk beschilderen

Soort schilderij: Porseleinverf op aardewerken bord
Locatie: Delft, Zuid-Holland

Delfts blauw is helemaal terug van eigenlijk nooit weggeweest. Niet alleen het Delfts blauwe aardewerk is weer enorm populair tegenwoordig, ook andere voorwerpen zoals vazen, kerstballen en sieraden zien er erg mooi uit met een klassieke Delfts blauwe beschildering. Je kunt deze unieke stijl nu ook zelf leren beheersen door mee te doen aan de workshop Delfts blauw schilderen in – hoe kan het ook anders – Delft. Alle deelnemers krijgen een wit aardewerken bord waar een voorstelling naar keuze op geschilderd gaat worden, uiteraard onder de deskundige begeleiding van een professionele Delfts blauw schilder. Vanzelfsprekend mag je het beschilderde bord mee naar huis nemen om het met gepaste trots aan de muur te hangen.


Workshop 5: Zeegezichten schilderen in Vianen

Soort schilderij: Acrylverf op doek

Locatie: Vianen, Utrecht

Vanuit het Utrechtse Vianen is de zee nog behoorlijk ver weg maar toch vind je hier een van de beste en leukste workshops voor het schilderen van zeegezichten in Nederland. Kunstenares Catherine Gathier geeft al jarenlang met veel succes workshops waar je in gezellige en ontspannen setting leert schilderen. Zo laat je ze je bijvoorbeeld zien hoe je op een eenvoudige maar toch heel overtuigende manier de lucht, de wolken en de zee kunt schilderen. Van broeierige zomerse dagen met een kalme zee tot de onstuimige golven en de donderwolken van een stormachtige dag, je kunt het allemaal zelf op het doek krijgen tijdens deze leuke en leerzame workshop. Er wordt geschilderd met acrylverf en je mag zelf een mooie foto meenemen (of ter plekke eentje uitzoeken) om na te schilderen in je eigen stijl. De workshop is inclusief alle materialen zoals verf en schildersdoek, koffie en thee en een uitgebreide lunch.


Workshop 6: Schilderen in de stijl van Vincent van Gogh

Soort schilderij: Olieverf op canvas
Locatie: Amsterdam

Leer schilderen in de stijl van een van de beroemdste kunstenaars die Nederland heeft voortgebracht: Vincent van Gogh. Bij Amsterdam Canal Painting, in het centrum van onze hoofdstad, leer je van een team echte Van Gogh kenners zijn unieke stijl onder de knie te krijgen. Het is heel leerzaam en leuk om te doen, ook als je nog nooit een schilderskwast in handen hebt gehad. De workshop duurt tussen de 3 en 4 uur en is inclusief alle materialen, een entreebewijs voor het Van Gogh Museum, een leuke goodiebag en een glas prosecco. Overigens kun je bij Amsterdam Canal Painting ook terecht voor Johannes Vermeer workshops, zodat je kunt leren hoe je zulke prachtige schilderijen als het Melkmeisje zen Het Meisje met de Parel zelf kunt maken.


Workshop 7: Graffiti leren spuiten

Soort schilderij: Spuitbus op doek
Locatie: Amsterdam, Noord-Holland

Heb je stiekem altijd al eens willen weten hoe het is om graffiti te spuiten? Dan kun je dat nu doen met een workshop graffiti spuiten, zonder dat je bang hoeft te zijn om voor vandaal aangezien te worden. De workshop begint met een uitleg over de filosofie achter het graffiti spuiten, een unieke kunstuiting in de openbare ruimte die natuurlijk in de meeste gevallen verboden is. Ook leer je hoe je met spuitbussen de mooiste kunstwerken kunt maken, want dit vergt een vaste hand, een spontane en vrije beweging en natuurlijk een goed doordacht ontwerp. Je werkt naar keuze binnen of buiten en op een doek. Daarbij mag je zelf kiezen of je een individuele tag of piece wilt zetten, of liever gezamenlijk aan een grote schildering werkt. Dat laatste is natuurlijk ook heel leuk als groepsuitje of als teambuilding.


Workshop 8: Samen een groot schilderij maken

Soort schilderij: Acrylverf
Locatie: Sittard, Limburg

Samen werken aan een groot schilderij, waarbij iedereen een klein deel van het geheel voor zijn rekening neemt. Dat is niet alleen een heel interessant experiment, maar levert ook nog eens altijd een verrassend resultaat op. Door het gezamenlijke karakter van deze activiteit is het ideaal om te doen tijdens een familiefeest, bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest. Onder begeleiding van kunstenares Liliane wordt er begonnen met een brainstormsessie om tot een ontwerp te komen waar iedereen zich in kan vinden. Daarna wordt er gezamenlijk gewerkt aan het schilderij tot het helemaal naar wens is. Ervaring met schilderen is niet nodig en er wordt gezorgd voor koffie, thee en wat lekkers.


Workshop 9: Schilderen in het donker

Soort schilderij: Acrylverf of Glow in the Dark verf op schildersdoek
Locatie: Amsterdam, Noord-Holland

In hartje Amsterdam volg je samen met je collega’s, vrienden of familie een workshop schilderen in het donker. Dat is een bijzondere ervaring en zal ongetwijfeld een kunstwerk opleveren wat je nooit achter jezelf gezocht had. Er wordt voor genoeg inspiratie gezorgd en je hoeft dan ook helemaal geen creatief genie te zijn om wel enorm te kunnen genieten van deze gezellige en unieke workshop. Wanneer je begint met je schilderij kun je nog goed om je heen kijken, maar langzaam wordt het licht gedimd waardoor je steeds meer gedwongen bent om intuïtief te gaan werken. Helemaal donker wordt het nooit dankzij het black light en de witte T-shirts die iedereen aan krijgt. Toch zul je pas wanneer het licht weer aan gaat pas echt zien wat voor mooie plaatjes het schilderen op de tast heeft opgeleverd!


Workshop 10: Workshop naaktschilderen

Soort schilderij: Olieverf op panelen
Locatie: Eindhoven, Noord-Brabant

Een gegarandeerd succes voor elk vrijgezellenfeest is een workshop naaktschilderen.  Er wordt begonnen met het schilderen van een saai stilleven zoals een fruitschaal, maar al snel zal dat onderwerp worden vervangen door een naaktmodel. Dat levert natuurlijk hilarische momenten op, waarna er ook nog gewoon serieus geschilderd zal gaan worden onder deskundige begeleiding. De vrijgezel mag bepalen hoe het naaktmodel moet poseren, waarna er wordt begonnen met het maken van een aantal schetsen. De beste schets wordt daarna vastgelegd op doek. Deze workshop duurt twee uur, is alleen te boeken vanaf 10 personen en alle hulpmiddelen zoals doek, verf en beschermende kleding zijn bij de prijs inbegrepen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag